Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Έστω την τελευταία στιγμή ο Δήμος Καβάλας πήρε (χθες το μεσημέρι) την πρωτοβουλία να καλέσει σε σύσκεψη τους τοπικούς φορείς, τους τοπικούς παράγοντες και όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση των πετρελαίων. Θα συμφωνήσουμε ότι ο Δήμος Καβάλας όφειλε να δράσει νωρίτερα. Θα αποδεχθούμε ταυτόχρονα την λαϊκή παροιμία που αναφέρει το γνωστό: Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Υπό αυτές τις συνθήκες συγκεντρώθηκε στο Δημαρχείο αρκετός κόσμος. Δεν ήταν όλοι. Ήταν όμως αρκετοί. Οι περισσότεροι – όπως τουλάχιστον ομολογούσαν- όχι καλά ενημερωμένοι.

 

Βασικό πρόβλημα της χθεσινής διαδικασίας το ότι από την συνάντηση απουσίαζαν τόσο οι εργαζόμενοι της Καβάλα Όιλ όσο και η Ενεργειακή Αιγαίου. Αυτό δεν είναι απαραίτητα τόσο μεγάλο κακό. Ειδικά όταν η σύσκεψη ήταν της τελευταίας ώρας. Διευκόλυνε την κατάσταση ώστε το θέμα να το δουν πιο ψύχραιμα, πιο ρεαλιστικά όλοι οι υπόλοιποι. Όλοι εμείς, που ζούμε στην Καβάλα. Εμείς που γνωρίζουμε τι σημαίνει εξόρυξη πετρελαίου, επιθυμούμε (άλλος λίγο κι άλλος περισσότερο) αυτή η διαδικασία όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενταθεί.

 

Ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής αμέσως μπήκε στην ουσία του θέματος. Ζήτησε να αναβληθεί η προγραμματισμένη για χθες το βράδυ κύρωση της σύμβασης. Παρουσίασε τα επιχειρήματα του. Ορισμένα από τα οποία είναι γενικά. Θεωρητικά. Βρίσκονται μακριά από την ουσία της επίκαιρης διαφωνίας. Ε και; Εξυπηρετούν όμως τον βασικό στόχο. Να μην κυρωθεί η σύμβαση και προσωρινά να «ανοίξει» περισσότερο η συζήτηση. Συμμετέχοντας σε αυτήν κι άλλοι. Η τοπική αυτοδιοίκηση, η τοπική κοινωνία.

 

Προς γενική έκπληξη η παρέμβαση και η πρόταση του κ. Σιμιτσή συνάντησε την αντίθεση αυτών που με μια κουβέντα θα τους λέγαμε «συνήθεις ύποπτους». Ο Άρης Βέρρος και ο Ηλίας Ιωαννίδης. Πιο διακριτικά, πιο συγκρατημένα και προσεκτικά κι ο Κώστας Μορφίδης. Αρχικά – Βέρρος με Ιωαννίδη- απόρησαν για την πρωτοβουλία και την σύσκεψη. Μετά υπαινίχθηκαν ότι ο Δήμαρχος «παίζει» παιχνίδια. Στο τέλος τον ρώτησαν τι ζητά (ήταν σαφές ότι δεν το είχαν καταλάβει). Κάπου ανάμεσα σε αυτά τα λόγια τους έδειξαν να ανησυχούν κιόλας. Μη τυχόν η σύσκεψη αντί να λύσει, δημιουργήσει προβλήματα!

 

Ευτυχώς αυτές οι παρατηρήσεις ξεπεράστηκαν εύκολα. Βλέπετε όλοι οι άλλοι παρόντες και είχαν καταλάβει και είχαν συμφωνήσει με το σκεπτικό του κ. Σιμιτσή. Το γεγονός από την μια εξέθεσε όσους έλεγαν ότι δεν καταλαβαίνουν, από την άλλη διευκόλυνε την συζήτηση να επανέλθει σε μια συγκεκριμένη βάση. Τελικά, ορισμένοι άνθρωποι πάσχουν από μια νέα ασθένεια. Τοπική ασθένεια. Την «αντί- Σιμιτσή» πάθηση! Ότι κι αν λέει ο Δήμαρχος αυτοί πρέπει να αμφιβάλλουν. Ότι κι αν προτείνει, πρέπει να είναι αντίθετοι. Ότι κι αν κάνει, να του ασκούν κριτική. Συγνώμη αλλά μια τέτοια κατάσταση πολιτικής μανίας, δεν την περιμέναμε.

 

Ας κοιτάξουν να απελευθερωθούν σύντομα από αυτό το σύνδρομο. Διαφορετικά κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν γραφικοί. Κι εν πάση περιπτώσει, σαφώς και δεν πρέπει πάντα να συμφωνούν με τον Δήμαρχο. Ούτε όμως πρέπει μονίμως να τον κοιτούν καχύποπτα, να τον αντιμετωπίζουν ως τον πραγματικό ένοχο για τα πάντα. Δεν είναι όλα τα θέματα «κοινωνικό παντοπωλείο». Δεν συζητά αυτή η πόλη μόνο το θερμοκήπιο στην περιοχή του Χαλκερού. Αυτή η στάση, η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, ήταν κάποτε ο εύκολος και αποδοτικός δρόμος. Τώρα όμως είναι κάτι το ξεπερασμένο, ένα κόλπο που δεν πιάνει.

 

Χθες διαπιστώσαμε με την ίδια ευκαιρία και κάτι ακόμη. Αρκετοί από τους τοπικούς παράγοντες και εκπροσώπους φορέων δεν είναι ενημερωμένοι επί των πρόσφατων γεγονότων στην Καβάλα Όιλ. Κακώς. Εντάξει, κάποια πράγματα έγιναν γρήγορα. Υπάρχει ως ένα βαθμό ζήτημα ακριβούς κι αναλυτικής ενημέρωσης. Εδώ όμως που έφθασαν τα πράγματα, δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζει κάποιος ότι δεν γνωρίζει το θέμα. Αυτό δεν είναι παρά ένα ακόμη φοβερό «αυτογκόλ» όσων ανέλαβαν την ευθύνη να εκπροσωπούν μεγάλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Ας κοιτάξουν άπαντες να ενημερωθούν, ώστε την επόμενη φορά να μην υπάρχει αυτή η δικαιολογία. Κι όπως φαίνεται η επόμενη φορά, η επόμενη σύσκεψη δεν αργεί καθόλου.

 

Θα δούμε τώρα ποιοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και συμμετείχαν στην σύσκεψη και ποιοι όχι. Ορισμένοι μάλιστα ήταν αδικαιολογήτως απόντες. Από πλευράς βουλευτών ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε συνεργάτη του. Οι Πασχαλίδης- Καλαντζής ειδοποίησαν ότι δεν μπορούν να είναι παρόντες. Ο Ντίνος Κλειτσιώτης απουσίαζε χωρίς άλλη ειδοποίηση. Τα κόμματα: Η ΝΟΔΕ δεν μπορούσε να παραστεί επειδή δεν την έχει απασχολήσει το θέμα! Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν και δεν είπε το παραμικρό. Το ΚΚΕ τα ίδια, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επίσης. Απουσίαζαν – χωρίς καμιά εξήγηση- οι περισσότερες δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

 

Με όλα αυτά θέλουμε να πούμε το εξής. Είναι εύκολο να απουσιάζεις όταν η πόλη σε χρειάζεται. Είναι βολικό να βρίσκεις διάφορες δικαιολογίες προκειμένου να κρυφτείς και να αποφύγεις να πεις την γνώμη σου. Είναι ωραίο να περνάς διαφορετικά τον χρόνο σου αντί να μελετάς την επικαιρότητα και να ενημερώνεσαι για αυτήν. Είναι προτιμότερο να πίνεις το καφεδάκι σου στην παραλία στη λιακάδα από το να συσκέπτεσαι για το 12% , την ΒΦΛ, τα Πετρέλαια. Αυτό όμως δεν είναι ούτε υπεύθυνο, ούτε ο ρόλος που κάποιος ανέλαβε να παίξει για αυτό το διάστημα στην πόλη και το νομό της Καβάλας.

 

Κι επειδή το έφερε η κουβέντα, η ΝΟΔΕ Καβάλας φέρεται να έπαιξε ρόλο στην αναβολή της επίσκεψης Καράογλου στην Καβάλα χθες. Επειδή έπαθε και έμαθε με τον Βορίδη, κινήθηκε γρήγορα κι αποτελεσματικά φοβούμενη ότι θα γίνουν τα ίδια. Ενημέρωσε τον Υπουργό να μην έρθει τώρα. Για ευνόητους λόγους.

 

Η εφημερίδα «Τα Νέα» δημοσίευσε αναλυτικά χθες την διορθωμένη πρόταση του Υπουργείου σχετικά με το πρόγραμμα συγχωνεύσεων «Αθηνά». Το δημοσίευμα βρίσκει την εκπαιδευτική κοινότητα σε μια στιγμή διαβούλευσης. Εσωτερικής (για κάθε ίδρυμα) και εξωτερικής (για κάθε τοπική κοινωνία). Όταν κάποιοι ετοιμάζονται με επιχειρήματα να αντικρούσουν την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, αυτό δείχνει να είναι αλλού. Πιο μπροστά. Έχει ήδη αποφασίσει τις αλλαγές που θα κάνει. Άρα οι απαντήσεις και οι προτάσεις που εντός των ημερών θα λάβει από όλα τα ΑΕΙ και όλα τα ΤΕΙ δεν θα παίξουν κανέναν απολύτως ρόλο. Ότι είναι να γίνει, να αποφασιστεί, να διορθωθεί (;) έχει ήδη γίνει.

 

Αυτό λοιπόν το πρόγραμμα δεν είναι πρόγραμμα «Αθηνά». Είναι τα γνωστά χάλια του αθηναϊκού κράτους. Η διαχρονική αφερεγγυότητα ανθρώπων που δεν είναι άξιοι. Δεν είναι έντιμοι. Δεν είναι τίποτα απ’ όλα υποστηρίζουν. Για αυτό και τάχα διορθώνουν (εν κρυπτώ), στην συνέχεια διοχετεύουν τις νέες αποφάσεις τους στον τύπο. Τον οποίο τιμούν δεόντως, σε αντίθεση με τις διοικήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αυτές είναι φανερό ότι τις έχουν γραμμένες…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΜΑΡΤΗ 2013

Επόμενο άρθρο

Ο Στουρνάρας για όλους και όλα στην εφημερίδα BILD