Κάποτε δεν ήταν έτσι. Δεν υπήρχαν τα προβλήματα από τις διαδοχικές ενστάσεις των εργολάβων, δεν υπήρχε γραφειοκρατία, οι ανάδοχοι δεν ζητούσαν παρατάσεις και τα μηχανήματα τους δεν πάθαιναν τόσο συχνές βλάβες. Γυρίζουμε πίσω. Καμιά 10αρια χρόνια. Τότε που τα δημόσια έργα ήταν πολλά, εκτελούνταν ομαλά και γρήγορα. Ο κάθε αιρετός κρίνονταν από αυτά. Οι εκδηλώσεις (φεστιβάλ και άλλα πανηγύρια) ήταν λιγότερες αλλά κανείς δεν ενοχλούνταν. Σημασία είχαν τα έργα. Κανείς αιρετός άλλωστε δεν έμεινε στην ιστορία του τόπου του για τις εκδηλώσεις που επί των ημερών του έγιναν. Για τις συναυλίες και τα σόου. Κάποτε σημασία είχε μόνο ένα πράγμα. Τα έργα.
Ο καιρός πέρασε, οι εποχές άλλαξαν. Ήρθε κι η ριμάδα η κρίση… Έργα μόνο από το ΕΣΠΑ. Το οποίο φημίζεται για την γραφειοκρατία του. Οι δε ανάδοχοι όλο αργούν. Όλο ζητούν παρατάσεις. Άλλοτε τους φταίει ο καιρός, άλλοτε τα capital control. Κάπως έτσι φθάσαμε στο σημείο να παρακαλάμε να μην αρχίσει δημόσιο έργο. Δημιουργεί πλήθος προβλημάτων και κυρίως; Δεν τελειώνει ποτέ.
Αυτός ο προβληματισμός επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά τα χθεσινά και προχθεσινά γεγονότα. Αναστάτωσαν όλη τη πόλη. Έβαλαν τον Αστυνομικό Διευθυντή να εκδίδει αποφάσεις ( η μία πίσω από την άλλη) για προσωρινές κυκλοφοριακές αλλαγές. Κι όταν επιτέλους άρχισαν να δουλεύουν, τότε τους χάλασε το ειδικό μηχάνημα. Να ήταν η πρώτη βλάβη; Δυστυχώς όχι, ήταν η πολλοστή. Άφησαν το έργο στη μέση, αποσύρθηκαν σκυφτοί, εγκατέλειψαν αβοήθητούς τους οδηγούς στην ουρά. Τόσοι άνθρωποι χθες έκαναν υπομονή μέσα στο λιοπύρι, έλεγαν ότι είναι για καλό. Για να στρωθεί επιτέλους το ειδικό υλικό. Αμ δε. Η εργασία έμεινε ανολοκλήρωτη κι η προσπάθεια θα επαναληφθεί…
Με όλα αυτά τόσο συχνά, τόσο κοντά μας, σαφώς και προτιμούμε τον άρτο και τα θεάματα. Προτιμούμε το αεροπορικό σόου κι όχι π.χ. το έργο ανακαίνισης της κεντρικής πλατείας. Ξέρουμε ότι αυτό ακόμη κι αν δρομολογηθεί, θα τελειώσει τον μήνα που δεν έχει Σάββατο… Σπεύδουμε στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων και δεν ζητούμε μετατροπή του Ασημακοπούλου σε πάρκο αναψυχής. Παρακολουθούμε το Via Egnatia και δεν διεκδικούμε τίποτα απολύτως. Έχουμε καταλάβει ότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες. Και σκαλάκια να πουν να διορθώσουν, πάλι δε θα τα καταφέρουν. Είναι άτυχοι; Είναι «ματιασμένοι»; Κάτι είναι. Κάτι που τους επηρεάζει τόσο πολύ που τους καθιστά εντελώς ανίκανους.
Το κακό είναι ότι θέλουν. Ξέρουν τι. Θέλουν να διορθώσουν την Καβάλα, να λύσουν τα προβλήματα της. Έχουν την απαραίτητη όρεξη, ετοιμάζουν τις μελέτες, ψάχνουν τις χρηματοδοτήσεις. Κι όταν το πράγμα μπει σε μια σειρά, τότε τα καταστρέφουν όλα. Μία και δύο φορές. Η μία πίσω από την άλλη. Συμπέρασμα: Ας βολευτούμε με ότι έχουμε. Ας αφήσουμε τα έργα για την επόμενη ή μεθεπόμενη δεκαετία. Κι επειδή κάτι πρέπει να κάνουν, ας τους «σπρώξουμε» να κάνουν εκδηλώσεις. Σε αυτόν τον τομέα τα καταφέρνουν. Υλοποιούν εκδηλώσεις με αυξημένο κόστος. Ε και; Μιας και έργα δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ, ας τα ξοδέψουν όλα στους χορούς. Στα πυροτεχνήματα. Ας στήσουν αμέτρητες υπαίθριες ψησταριές κι ας ψήσουν ατέλειωτα σουβλάκια. Μας ταιριάζει περισσότερο…
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα αποφασίσουν να δώσουν νέες παρατάσεις σε 4 φιλόδοξα (αρχικά) έργα του ΕΣΠΑ. Σιγά την είδηση. Ούτε οι παρατάσεις πρέπει να μας ξαφνιάζουν, να μας ενοχλούν. Υπάρχουν και χειρότερα. Να χαλάσει δύο και τρεις φορές το ειδικό μηχάνημα…
Ρωτήσαμε χθες τον πρόεδρο Γιώργο Γραμμένο για τη σημερινή συνεδρίαση. Ήταν φανερά απαισιόδοξος. Είχε στο μυαλό του τη ΔΕΥΑΚ. Με αυτό το παράδειγμα θέλησε να μας πει ότι δεν προβλέπει μια ήσυχη συνεδρίαση. Τα δεδομένα θα αλλάξουν μόνο αν η Παναγία (που γιορτάζει τη Δευτέρα) μεσολαβήσει και κάνει το θαύμα της… Κι αυτό όμως είναι δύσκολο εδώ που φθάσαμε.
Κάθε μέρα κάνουν δηλώσεις οι πρωταγωνιστές. Κάθε μέρα λένε τα ίδια και τα ίδια. Πολύ περισσότερο σήμερα που η συνεδρίαση του συμβουλίου εκτιμούν ότι είναι η νέα ευκαιρία που ψάχνουν. Αν όλα αυτά γίνονται σε μια πόλη που άλλα την ενδιαφέρουν και την απασχολούν, είναι κάτι που έχει μικρή σημασία. Αυτοί το χαβά τους. Θα πουν κανονικά το βράδυ όλα όσα έχουν να πουν. Αν μάλιστα έχουν χρόνο στη διάθεση τους τότε πρόθυμα θα τα επαναλάβουν.
Η Σταυρούλα Δαδάκη –επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην Καβάλα- μας εξήγησε χθες το πρόγραμμα της υπηρεσίας για τους επόμενους μήνες. Τον Σεπτέμβρη θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, σε μια δεύτερη προσπάθεια περί της έκθεσης με φωτογραφίες από την αρχαιολογική έρευνα των Γάλλων στους Φιλίππους. Τον Οκτώβρη θα γίνει η επίσημη εκδήλωση για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στην Ουνέσκο. Η εκδήλωση θα ετοιμαστεί από την Αρχαιολογία, σε αυτή θα κληθεί και ο Υπουργός Πολιτισμού. «Μέχρι τότε θα έχουμε ετοιμάσει τις πινακίδες που θα γνωστοποιούν την εξέλιξη» κατέληξε. Δηλαδή, φθάνοντας στα αρχαία θα μαθαίνεις από αυτές τις πινακίδες ότι δεν είσαι κάπου τυχαία. Βρίσκεσαι στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων που από τον Ιούλιο του 2016 είναι υπό την φροντίδα, την αιγίδα της Ουνέσκο.
Ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος έσπευσε να την συμπληρώσει. «Η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά θέλει να έρθει στην περιοχή. Να επισκεφθεί το αρχαίο θέατρο Θάσου και το αρχαίο θέατρο της Καβάλας» είπε. Απομένει να οριστεί η ημερομηνία της επίσκεψης, κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης. Γιατί -όπως με νόημα τόνισε- «… υπάρχουν κι υπουργοί της Κυβέρνησης που μας ενημερώνουν όταν πρόκειται να έρθουν στα μέρη μας». Το «καρφί» αφορούσε τον Μάρκο Μπόλαρη που την Δευτέρα ήταν στο Νέστο αλλά δεν ενημέρωσε ούτε καν τον Δήμαρχο της περιοχής. Ο οποίος διαμαρτυρήθηκε, όπως επίσης και ο κ. Μαρκόπουλος.
Καλή επιτυχία στον νέο αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Γάκη. Διαβάζουμε ότι ο χρονικός ορίζοντας είναι σχετικά μικρός αφού η θητεία του- αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου- λήγει τον Φεβρουάριο του 2017. Οι αρμοδιότητες του ολίγον μπερδεμένες (ξεφεύγουν από τα κλασσικά που τόσο καιρό γνωρίζαμε) αλλά κανένα πρόβλημα. Ο κ. Γάκης με την όρεξη που τον διακρίνει θα κάνει την προσπάθεια του κι ότι βγει.
6 θεματικούς αντιπεριφερειάρχες διαθέτει η ΑΜΘ. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε δύο. Τον Σωτήρη Παπαδόπουλο λόγω εντοπιότητας και τον Μιχάλη Αμοιρίδη λόγω της αρμοδιότητας στον τουρισμό. Οι άλλοι πέρασαν και δεν ακούμπησαν τον Ν. Καβάλας. Δεν μας «ενόχλησαν», δεν ενδιαφερθήκαμε κι εμείς. Πρόκειται για μια πρώτης τάξεως αποτυχία του θεσμού. Να υπάρχουν θεματικοί αντιπεριφερειάρχες αλλά να τους γνωρίζουν μόνο οι περιφερειακές ενότητες στις οποίες εκλέγονται. Προκειμένου να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, και με τους προηγούμενους ίσχυαν τα ίδια. Τάχα θεματικοί, στην πραγματικότητα τοπικοί.
Σε αυτή την ενοχλητική μονοτονία ανακύπτει καυγάς μεταξύ του Κώστα Αντωνιάδη και του Αρχέλαου Γρανά. Που αλλού; Στο facebook! «Σήμερα το βράδυ θα μιλήσω στην τηλεόραση» γράφει ο πρόεδρος. «Πάλι μονόλογος» απαντά ο Αρχέλαος. Είσαι άδικος, σπεύδει να του γράψει ο κ. Αντωνιάδης. Καλά που είναι το facebook (όπου τις προάλλες είχαν ακόμη καλύτερο καυγά Αμοιρίδης – Παπακοσμάς). Διαφορετικά όλα θα ήταν μια ευθεία γραμμή.
Έντονες είναι οι φήμες ότι ο τουρισμός μένει στα χέρια του Μιχάλη Αμοιρίδη. Θα ασχολείται με αυτόν υπό την ιδιότητα του εντεταλμένου συμβούλου του Γιώργου Παυλίδη. Δεν είναι σωστό. Έστω κι αν με αυτόν τον τρόπο ο αρμόδιος για τα τουριστικά δεν αλλάζει. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες ο τουρισμός είναι δουλειά αντιπεριφερειάρχη. Θεματικού. Στην ΑΜΘ θα παραμείνει αρμοδιότητα Αμοιρίδη. Πότε ως αντιπεριφερειάρχης, πότε ως εντεταλμένος σύμβουλος.
Τόσο ο ΟΛΚ όσο και η Δημωφέλεια δηλώνουν αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της δίκης την Τρίτη στο Πρωτοδικείο Καβάλας. Πρόκειται για την αποζημίωση που διεκδικεί η επιχείρηση από τον Οργανισμό, ο οποίος προσπαθεί να την «μεταφέρει» ως υποχρέωση στο ελληνικό δημόσιο. Να λοιπόν που οι δύο πλευρές κάπου συμφωνούν. Στην αισιοδοξία. Πλην όμως στο τέλος ένας θα χαρεί. Ο άλλος ή θα πληρώσει ή από αλλού θα πληρωθεί.