Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Επίσημα, αξιόπιστα, συγκεκριμένα στοιχεία δεν υπάρχουν. Κι αν μας προκύψουν στην πορεία, δεν θα είναι ολοκληρωμένα. Δεν θα είναι το σωστό που οι συνθήκες απαιτούν. Κατόπιν τούτου ο τουριστικής φύσεως απολογισμός μοιάζει με μια διαδικασία αρκετά αυθαίρετη. Οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν τον πρώτο λόγο. Οι απόψεις τους δεν διακρίνονται για την αντικειμενικότητα τους. Π.χ. αυτοί της Θάσου μονίμως γκρινιάζουν. Όλοι οι επαγγελματίες διστάζουν να (μας) πουν την αλήθεια.  Φοβούνται. Διστάζουν λόγω της εισπρακτικής πολιτικής και των οικονομικών μέτρων. Όλοι άλλωστε χρωστούν (ποιος επαγγελματίας σήμερα δεν έχει χρέη;).

 

Οι υπόλοιποι προσεγγίζουμε το θέμα της τουριστικής κίνησης σύμφωνα με όσα είδαμε, όσα ακούσαμε. Κινούμαστε σε συγκεκριμένο περιορισμένο πεδίο, ξέρουμε μόνο αυτά που είναι κοντά μας. Κι εμείς δηλαδή κάνουμε μια προσπάθεια. Ταυτόχρονα, στις εικόνες που έχουμε στο μυαλό μας προσθέτουμε κι αυτά που θέλουμε. Άσχετα από το αν ισχύουν ή όχι.

 

Κάτι τέτοιες στιγμές φαίνεται πόσο μας λείπει η υπεύθυνη μέτρηση που δυστυχώς ενώ έπρεπε, δεν μπορεί να κάνει το κράτος. Κάπως έτσι φθάνουμε στα γνωστά. Κάθε ένας το μακρύ του και το κοντό του. Στην ερώτηση δε «πώς πήγε η τουριστική κίνηση φέτος;» οι απαντήσεις πολλές. Συχνά αντικρουόμενες.

 

Παρά τις προαναφερθείσες δυσκολίες που σαφώς μας απομακρύνουν από την υπευθυνότητα, θα γίνει κι αυτή τη φορά μια φιλότιμη προσπάθεια. Το ζητά άλλωστε η σημερινή μέρα. Σήμερα είναι πρώτη του Φθινόπωρου, ένα ολόκληρο Καλοκαίρι «έφυγε» κι είναι πίσω μας. Οι καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες θα συνεχιστούν, η τουριστική κίνηση το ίδιο. Είναι όμως άλλο πράγμα το Καλοκαίρι. Άλλο πράγμα η  Άνοιξη μαζί με το Φθινόπωρο. Είναι κάτι που μόνο του μοιάζουν.

 

Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι φέτος το Καλοκαίρι η Καβάλα τα πήγε πάρα πολύ καλά. Είδαμε τους τουρίστες παντού. Στους δρόμους (ακόμη και τους συνοικιακούς). Τους εντοπίσαμε να οδηγούν ακριβά ή συνηθισμένα επιβατικά αυτοκίνητα. Τους είδαμε στις παρκίδες του Αγίου Σίλα. Να βλέπουν την Καβάλα από ψηλά. Τους είδαμε στις πληρότητες των ξενοδοχείων, πολλές φορές για μέρες δεν υπήρχε κανένα ελεύθερο δωμάτιο. Τους είδαμε στην αγορά, ακόμη και τα απογεύματα που τα πιο πολλά μαγαζιά δεν λειτουργούσαν.

 

Τους είδαμε στο λιμάνι, στην ουρά. Περίμεναν τα πλοία για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τη Θάσο. Στις παραλίες, να κάνουν το μπάνιο τους. Όπως καταλάβαμε οι περισσότεροι ήταν Βαλκάνιοι. Κι οι πιο πολλοί Βαλκάνιοι ήταν Βούλγαροι. Λέγεται ότι καλύτεροι καταναλωτές είναι οι Τούρκοι. Αυτοί όμως επηρεάστηκαν, μειώθηκαν από το αποτυχημένο πραξικόπημα και μετά. Είδαμε επίσης πολλούς Ρουμάνους. Ακούγαμε ότι «κατέβαιναν» μαζικά. Φέτος το Καλοκαίρι αρκετοί ήρθαν και στην Καβάλα.

 

Το επόμενο ερώτημα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Πόσα χρήματα ξόδεψαν στηρίζοντας την τοπική οικονομία; Δεν ξέρουμε, ούτε μπορούμε έτσι εύκολα να υποθέσουμε. Υπήρξαν διάφορες κατηγορίες. Αυτοί που προτιμούσαν τα τρόφιμα που είχαν στο πορτ μπαγκάζ τους αυτοκινήτου τους. Αυτοί που εξυπηρετούνταν στα σνακ μπαρ. Υπήρχαν αυτοί που έπιναν ακριβά κρασιά εκεί που σκάει το κύμα, αυτοί που παρήγγειλαν ακριβά ψάρια του πελάγους. Η αλήθεια είναι μία. Αν δεν υπήρχαν οι Βαλκάνιοι δεν θα ήταν το φετινό Καλοκαίρι τόσο καλό τουριστικά. Στόχος μας λοιπόν είναι τρεις συγκεκριμένες χώρες. Βουλγαρία- Τουρκία και Ρουμανία. «Δίπλα» σε αυτόν τον στόχο οι υπόλοιπες Βαλκανικές περιοχές. Η ιστορική Γιουκοσλαβία κτλ.

 

Όλα τα πιο πάνω είναι συνηθισμένες διαπιστώσεις για όποιον συνήθως κινούνταν εντός πόλης. Αυτοί που βρίσκονταν στην Κεραμωτή, στη Θάσο και στη Νέα Πέραμο θα έχουν να συμπληρώσουν πολλά περισσότερα. Όπως κι αυτοί που έκαναν το μπάνιο τους στους Αμμόλοφους. Η Θάσος κι ο Νομός Καβάλας γενικότερα είναι το σημείο που τουριστικά ξεχωρίζει στην ΑΜΘ. Ότι κι αν κάνουν οι υπόλοιποι νομοί δεν μπορούν να μας φθάσουν. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το Καλοκαίρι. Ισχύει για όλο το χρόνο.

 

Υπάρχει βέβαια κι ο αντίλογος. Οι γκρίνιες κι οι διαμαρτυρίες. Ακούγονται κι αυτές. Ειδικά από το νησί. «Μπαίνουν οικογένειες στο μαγαζί κι αγοράζουν μόνο εμφιαλωμένο νερό» μας έλεγε τις προάλλες επαγγελματίας της Θάσου. Θασίτης, αν αυτό έχει κάποια σημασία. Μόλις χθες ο κ. Πασχαλίδης υιοθέτησε ότι επίσης άκουσε. «Προτιμούν τα σνακ μπαρ κι όχι τα εστιατόρια του νησιού» δήλωσε εντοπίζοντας ένα ακόμη πρόβλημα.

 

Τελικά (και οριστικά) το φετινό Καλοκαίρι ανεβάζει τον πήχη για τον Νομό Καβάλας. Αυτό είναι σίγουρο. Μας ανοίγει την όρεξη για τα επόμενα Καλοκαίρια. Η περιοχή μας θα ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό χωρίς τουρισμό. Τώρα αμέσως πρέπει να αρχίσει μια κοινή προσπάθεια διαφήμισης ώστε του χρόνου να τα πάμε ακόμη καλύτερα. Όσο για τις παρατηρήσεις, ότι δεν αρκούν οι κλίνες των ξενοδοχείων , είναι σίγουρο ότι περιγράφουν μια αλήθεια. Που όμως υπάρχουν έτοιμοι, αποφασισμένοι επενδυτές να τους προσκαλέσουμε να έρθουν να επενδύσουν;

 

Του χρόνου ο νομός θα πορευτεί με τα ίδια πάνω κάτω ξενοδοχεία. Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Σημασία έχει να αποκτήσουμε όλοι τουριστική συνείδηση ώστε όλοι να επωφεληθούμε από αυτό που ονομάζουμε «τουριστική κίνηση». Πρόκειται για έναν δύσκολο στόχο. Ωστόσο έχουμε χρόνο μπροστά μας για να τον πετύχουμε.

 

Έχουν ενδιαφέρον οι απαντητικές δηλώσεις Μαρκόπουλου. Προχθές οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν να σχολιάσει τα παράπονα που δημόσια διατύπωσε και προς το πρόσωπο του η Δήμαρχος. Αυτός- κάπου ανάμεσα σε ΑΟΚ και Via Egnatia- προσπάθησε να παρουσιάσει την άποψη του. Αρχικά απέρριψε τους ισχυρισμούς της Δημάρχου, κατέληξε λέγοντας «… μεταξύ μας δεν υπάρχουν ούτε σύννεφα, ούτε συννεφιές». Κι επειδή έπρεπε να πει και κάτι επιπλέον, συμπλήρωσε τις αρχικές του κουβέντες με την φράση «… υπάρχει η τάση στα στραβά να λέμε ότι φταίει η Περιφέρεια».

 

Καλή η προσπάθεια του κ. Αντιπεριφερειάρχη. Είπε –πάνω κάτω- όσα έπρεπε, μπας και σβήσει τη φωτιά στη γέννηση της… Είπε ωστόσο και κάτι ακόμη. Τα χρήματα που διεκδικεί ο Δήμος Καβάλας (από τα πρόστιμα κτλ), η Περιφέρεια τα έχει υπολογίσει στο τεχνικό της πρόγραμμα. Δηλαδή τα θεωρεί δικά της, με αυτά σκοπεύει να κάνει έργα! Ταιριάζει η παροιμία περί μνημόσυνου με ξένα κόλλυβα. Ή μήπως κάνουμε λάθος;

 

Αν μέρος των συγκεκριμένων χρημάτων ανήκουν στον Δήμο Καβάλας τότε αυτό το μερίδιο έπρεπε ήδη να έχει να αποδοθεί. Αν όχι, καλώς τα χρησιμοποιούν αφού όλα είναι δικά τους. Η κ. Τσανάκα ακούμε ότι επιμένει ότι πρόκειται για λεφτά του Δήμου. Ας τα ξεκαθαρίσουν να τελειώνουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει σημασία να λυθεί η παρεξήγηση άμεσα. Αν αργήσει η διαδικασία, τότε μελλοντικά θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα.

 

Θυμόμαστε και κάτι ακόμη. Ότι η Π.Ε. Καβάλας ζητά χρήματα από τον Δήμο γιατί στο Διοικητήριο φιλοξενούνται υπηρεσίες του. Αυτή η παράμετρος δεν αναφέρεται στη συζήτηση. Δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα ακούσουμε κι αυτό το επιχείρημα. Αν όμως καταφέρουν και συνεννοηθούν (όπως είναι το σωστό) τότε πιο εύκολα και οι δύο θα πετύχουν τους στόχους που έχουν βάλει. Το κυριότερο; Με καλή μεταξύ τους συνεργασία.

 

Στην επίσημη εκδήλωση παρουσίασης του λογότυπου του Δήμου Καβάλας, την Τρίτη στον Ζέφυρο, κλήθηκαν να παραστούν όλα τα μέλη της τουριστικής επιτροπής. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε μόνο ένα μέλος αυτής.

 

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ο Δήμος Καβάλας άλλαξε χθες το λουκέτο στην πόρτα της αυλής του παλιού Νοσοκομείου. Το προηγούμενο κάποιος το είχε παραβιάσει, με αποτέλεσμα η είσοδος να είναι εύκολη. Ελπίζουμε οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη να μην στραφούν προς το πρόσωπο του Τρύφωνα Αλεξιάδη.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2016

Επόμενο άρθρο

Ο ΟΛΚ έχει σχέδιο και το προχωρά