Ο πρόεδρος του ΟΛΚ Χρήστος Ηλιάδης πρέπει να είναι απολύτως ήσυχος με τη συνείδηση του. Έκανε όλα όσα έπρεπε να κάνει. Προσπαθεί ακόμη και σήμερα να αποφύγει την αποζημίωση, εκπροσωπεί επάξια το κράτος. Πρέπει ταυτόχρονα να δεχθεί τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τον Δήμο Καβάλας, πρέπει να καταλάβει ότι η άλλη πλευρά κάνει κι αυτή όσα είναι υποχρεωμένη. Δεν θα είναι το τέλος του κόσμου αν ο ΟΛΚ πληρώσει τα … σπασμένα. Θα είναι αντίθετα το σωστό και κυρίως το νόμιμο. Τα δε χρήματα δεν θα εισπραχθούν από κάποιον επιχειρηματία, από κάποιον ιδιώτη άγνωστης προέλευσης. Θα μπουν στο ταμείο του Δήμου Καβάλας. Θα χρησιμοποιηθούν για την πόλη της Καβάλας. Την πόλη του.
Η τοπική αυτοδιοίκηση συνεχώς «φορτώνεται» ένα σωρό υποχρεώσεις. Πολλές φορές το κράτος νομοθετεί χωρίς καν να την ρωτήσει. Κάποτε –αραιά και που- έχει το δίκιο με το μέρος της. Διαχρονικά το επιζητά, η ώρα της δικαίωσης έρχεται πάντα με καθυστέρηση. Είναι δυνατόν σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή να «παγώσουν» όλα προκειμένου να περιμένουμε κι άλλο το δημόσιο; Φυσικά και όχι. Ως εκ τούτου καλά κάνει η δημοτική επιχείρηση και προχωρά στις κατασχέσεις. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν όλα τα τελευταία γεγονότα γίνονταν με χαμηλότερους τόνους. Ας μη ξεχνάμε και το άλλο, ίσως αυτό να είναι το κυριότερο. Η διαμάχη δεν αφορά τα πρόσωπα. Αφορά τους θεσμούς, τη λειτουργία αυτών.
Κι εν πάση περιπτώσει το κράτος έχει πάντα και το μαχαίρι και το καρπούζι. Εφόσον επιθυμεί να γλιτώσει τον ΟΛΚ από τα χειρότερα ας σπεύσει. Ο Δήμος Καβάλας πάντα συζητά μια άλλη «αποζημίωση». Το έχει καταστήσει σαφές από καιρό. Οι υπερκείμενες του ΟΛΚ αρχές έχουν τον τρόπο να καταφέρουν αυτό που ο οργανισμός προσπαθεί να αποφύγει. Θα ασχοληθούν για να το πετύχουν ή θα αφήσουν μόνο του τον κ. Ηλιάδη; Όπως καταλαβαίνουμε θα συμβεί το δεύτερο. Άρα η κατάσχεση θα ολοκληρωθεί κι ο Δήμος Καβάλας με αυτόν τον επεισοδιακό τρόπο θα αποζημιωθεί. Κι όμως, όλα μπορούσαν να είχαν δρομολογηθεί εντελώς διαφορετικά. Με συνεργασία και συνεννόηση.
Η Δήμαρχος Καβάλας συμμερίζεται την αισιοδοξία του συναδέλφου της από τη Θάσο. Λέει χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος Θάσου θα εισπράξει τα χρήματα που του υποσχέθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει σχετικός κωδικός. Αυτός των φυσικών καταστροφών. Εμείς τα ψάχνουμε ακόμη. Πλέον ελπίζω στο νέο προϋπολογισμό». Κατά την κ. Τσανάκα ο βασικός λόγος που ο Δήμος Καβάλας δεν εισέπραξε ακόμη τα 90.000 ευρώ για τα έξοδα φιλοξενίας των προσφύγων είναι αυτός έλλειψης κωδικού. Θα τον δημιουργήσουν τώρα, εξηγεί, με την ευκαιρία σύνταξης του προϋπολογισμού του 2017. Με λίγα λόγια κάπου στις αρχές του 2017 περιμένει τα χρήματα που ο Π. Κουρουμπλής της υποσχέθηκε τον Απρίλιο του 2016.
Υπάρχει κι ένα άλλο θέμα. Το ύψος της ενίσχυσης του Δήμου Θάσου. Αναφέρεται το νούμερο των 150.000 ευρώ. «Αστείο ποσό» σχολιάζει ο κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ. Ο οποίος ζητά από το κράτος πολύ περισσότερα…
Δίκαιος ο δημοτικός σύμβουλος και γραμματέας του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μουρτασάγας. Υποστήριξε την καταγγελία της Κυβέρνησης όπως τη διατύπωσε τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο συνάδελφος του Χρήστος Ποτόλιας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας -δια του κ.Μουρτασάγα- αναγνωρίζει ότι η υπόσχεση του Κουρουμπλή (χρήματα για τους πρόσφυγες) έπρεπε να έχει από καιρό υλοποιηθεί. Η στάση αυτή έχει μόνο έναν συμβολισμό αλλά είναι χρήσιμο να σημειωθεί εδώ που έφθασαν τα πράγματα…
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει πολύ καλό καιρό για την ερχόμενη Δευτέρα 3 του Οκτώβρη. Έχει σημασία η πρόβλεψη της μιας και τη Δευτέρα το πρωί, αμέσως μετά την προσευχή, τα παιδιά θα φωνάξουν στους δασκάλους και καθηγητές τους: Εκδρομή θέλουμε. Αυτοί, θα προσποιηθούν τους δύσκολους αλλά στο τέλος θα συμφωνήσουν. Θα αποδεχθούν το αίτημα. Κάπως έτσι την Δευτέρα (πρώτη εργάσιμη του νέου μήνα) θα «εγκαινιαστεί» για τη νέα σχολική περίοδος η διαδικασία των εκδρομών.
Παρακολουθούμε κι άλλα παρόμοια σχέδια. Διαφορετικών εκδρομών. Στην σελίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γνωστοποιούνται οι προθέσεις τάξεων Γυμνασίων και Λυκείων να κινηθούν σε διάφορες τοπικές εκδηλώσεις όπως π.χ. το φεστιβάλ Βιομηχανική Πληροφορικής.
Στην σελίδα τους στο διαδίκτυο οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ προβάλλουν μια ακόμη ανακοίνωση συμπαράστασης που έλαβαν. Αυτή από τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεννηματάς».
Ο Δήμος Καβάλας σχεδόν ολοκλήρωσε την απομάκρυνση του εξοπλισμού των ακτών. Για το τέλος άφησε την Ραψάνη. Πλέον ούτε στην Ραψάνη υπάρχουν οι γνωστές Καλοκαιρινές ομπρέλες. Όσο για την Καλαμίτσα, κάποιες επιχειρήσεις τις διατήρησαν. Έκριναν αυτό σωστό αφού υπάρχουν ακόμη κάποιοι λίγοι κολυμβητές. Όσο αυτοί αντέξουν, τόσο θα αντέξουν οι ομπρέλες (μαζί με τις ξαπλώστρες) αλλά και οι επιχειρήσεις. Όλα τα υπόλοιπα θα τα ξαναδούμε κατά τον Μάη του 2017. Καλό Φθινόπωρο και (στο βάθος) καλό Χειμώνα.
Η τελευταία συνέλευση πριν από το συνέδριο του κόμματος γίνεται σήμερα το απόγευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Τα μέλη της οργάνωσης θα συναντηθούν στο Στέκι της Νέας Πόλης. Όσοι θέλουν να είναι υποψήφιοι σύνεδροι πρέπει να το δηλώσουν ως το τέλος της εβδομάδας. Η ψηφοφορία θα γίνει την προσεχή Κυριακή. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει στην Αθήνα (που αλλού;) από τις 13 έως τις 16 Οκτώβρη.
Λίγη ώρα μετά την φωτιά στην Παιδόπολη, η πρώην πρόεδρος Μαρίνα Φιλιππίδου έγραψε φορτισμένη στο facebook: «Είδα την καταστροφή στην εξωτερική όψη του κτιρίου της ψυχαγωγίας της Παιδόπολης από την σημερινή φωτιά και έκλαψα…Είναι χειρότερη από όσο ήταν πριν την ανακαίνιση. Τόσα όνειρα που έκανα, τόσος κόπος, τόσος αγώνας για αυτά τα κτίρια και τίποτα…Όλα χάλια. Πόσο θυμωμένη είμαι με όλα όσα συμβαίνουν εκεί επάνω. Μέχρι πότε θα σωπαίνω». Της απαντούμε αμέσως. Πρέπει να πει όλα όσα δεν λέει. Πρέπει να πάψει να σωπαίνει.
Επανέρχονται μετά τις Καλοκαιρινές διακοπές οι συνταξιουχικές οργανώσεις. Χθες πραγματοποιήθηκε περιφερειακή σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη. Σύντομα θα πρέπει να περιμένουμε κινητοποιήσεις και στην πόλη μας.
===================================================================
Οικιακό φυσικό αέριο μέσω του ΤΑΡ
Πρώτος ο Γιώργος Παυλίδης ενέπλεξε την περιφερειακή αυτοδιοίκηση με το έργο κατασκευής δικτύου οικιακού φυσικού αερίου. Συνεργάστηκε με τη ΔΕΠΑ σε ένα φιλόδοξο σχέδιο που αν δεν υπήρχε, δεν θα υπήρχε ελπίδα φυσικού αερίου στις μεγαλύτερες πόλεις της περιφέρειας μας.
Αμέσως μετά κι άλλες περιφέρειες προσπάθησαν να κάνουν ακριβώς το ίδιο. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει κι αυτή τον ίδιο στόχο. «Ζητά» φυσικό αέριο από τον ΤΑΡ, αν και το σενάριο πολλές φορές έχει εξηγηθεί ότι δεν ταιριάζει με τους σκοπούς του συγκεκριμένου αγωγού.
Η είδηση από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει τα ακόλουθα: «Στην ολοκληρωμένη μελέτη για τη βιωσιμότητα χρήσης του φυσικού αερίου στην Δυτική Μακεδονία που εκπονήθηκε, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης. “Από τα μέχρι ως τώρα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η χρήση φυσικού αερίου για την ΠΕ Καστοριάς είναι βιώσιμη επιλογή για το Δήμο Καστοριάς και το Άργος Ορεστικό ως μια ενιαία οικονομική οντότητα”, δήλωσε ο Θόδωρος Καρυπίδης. Ο ίδιος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέρθηκε και στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με την ΔΕΠΑ προκειμένου να ιδρυθεί στην Δυτική Μακεδονία φορέας διαχείρισης του φυσικού αερίου, ενώ διερευνάται η εκδοχή η ΔΕΗ να είναι χρήστης ΦΑ κατά την εκκίνηση των μονάδων της. Η μελέτη, την οποία και εκπόνησε η ίδια η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αναμένεται να παρουσιαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα στους δήμους της περιοχής. Κατά την διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την Ελλάδα έχουν προβλεφθεί 23 βαλβιδοστάσια, εκ των οποίων τα τρία προβλέπονται στην Δυτική Μακεδονία, πιο συγκεκριμένα ένα στην Πτολεμαΐδα, και δύο στην Π.Ε Καστοριάς. Εάν στο άμεσο μέλλον συμφωνηθεί η χρήση του φυσικού αερίου για την Καστοριά με κατάλληλες μετατροπές θα μπορεί να γίνει η απομάστευσή του από το βαλβιδστάσιο που έχει προβλεφθεί στην περιοχή Βέργας».