Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Κάθε μέρα και περισσότερος κόσμος απολαμβάνει το μπάνιο του στην μικρή αλλά ιστορική παραλία πίσω από το κεντρικό λιμάνι (κάτω από το φάρο της Παναγίας). Πολύ περισσότερο τώρα που τα νερά είναι πεντακάθαρα. «Υπήρξε ένα θέμα τις προηγούμενες εβδομάδες αλλά πλέον τα νερά είναι θαυμάσια» έλεγε προχθές ένας από τους συμπολίτες που βρίσκεται εκεί κάθε μέρα. Κι όπως φαίνεται η ίδια παραλία έχει πλέον και χώρο για ομπρέλες. Κανονική παραλία λοιπόν, όπως τόσες άλλες εντός και εκτός της Καβάλας. Λέτε τα επόμενα χρόνια να χρειαστεί και ναυαγοσώστη;

 


 

Αν κάποιος μπορούσε να ρωτήσει όλους τους υποψήφιους των εκλογών, τότε άπαντες θα απαντούσαν με τον ίδιο τρόπο. Θα έλεγαν ότι προτιμούν οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν άμεσα. Και όχι το Καλοκαίρι του 2023. Το καταλαβαίνουμε απόλυτα. Οι μεν εμπλεκόμενοι σε αυτές είναι ήδη σε προεκλογική περίοδο, οι δε υποψήφιοι των τοπικών εκλογών (δημοτικών και περιφερειακών) επιθυμούν οι δικές τους εκλογές να έχουν απόσταση από τις εθνικές. Θα γίνει όμως έτσι; Θα κάνει πρόωρες εκλογές η Κυβέρνηση Μητσοτάκη;

 

Φαίνεται πιθανό αλλά δεν είναι σίγουρο. Όσο πάει καλά ο τουρισμός, τόσο το σενάριο των πρόωρων εκλογών ενισχύεται. Όσο το κράτος μαζεύει χρήματα και από τους τουρίστες τόσο προετοιμάζεται για τις κάλπες. Που λέγεται ότι θα είναι διπλές. Αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων επηρεάζεται ίσως από την αύξηση των κρουσμάτων. Κάπου εδώ είναι χρήσιμο να θυμηθούμε την πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Υγείας, ο οποίος απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων. Επιστημονικά δεν χρειάζονται μιας και τα κρούσματα αν και πολλά είναι στην πλειοψηφία τους ήπια. Προεκλογικά επίσης δεν χρειάζονται. Κάνουν κακό στην Κυβέρνηση, ο στόχος της οποίας είναι γνωστός. Να τα καταφέρει. Αν όχι αμέσως, τότε με μικρή καθυστέρηση.

 

Έχουμε μπροστά μας δύο … θαυμάσιους μήνες. Καλοκαιρινούς και τουριστικούς. Αν τα πράγματα εξελιχθούν φυσιολογικά τότε οδεύουμε σε εκλογές το αργότερο το Φθινόπωρο. Πλην όμως ας έχουμε στο μυαλό μας κάτι βασικό. Εδώ και πολύ καιρό έπαψε να είναι δεδομένη η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Οπότε οι δύο μήνες που είναι μπροστά μας μπορεί και να μην είναι φυσιολογικοί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν οι εκλογές. Απομακρύνονται από λίγο έως περισσότερο.

 

Το άλλο βασικό ερώτημα είναι το τι σχολιάζει ο κόσμος για όλα αυτά. Ασχολείται; Περιμένει τις εκλογές; Ή μήπως έχει τα δικά του προβλήματα και σκοτούρες; Εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι ισχύει το δεύτερο. Οι πολίτες, με λίγα λόγια το εκλογικό σώμα, περί άλλων τυρβάζει. Όπως πάντα άλλωστε. Καταλαβαίνει ότι οδεύουμε σε διαδοχικές εκλογές μα για αυτές δεν αφιερώνει παρά ελάχιστο χρόνο. Μια οικογένεια, ένας εργαζόμενος κι ένας μικρομεσαίος επαγγελματίας έχουν άλλα στο … κεφάλι τους. Σε αυτά που ούτε λίγα είναι, ούτε εύκολα δεν χωρά η σεναριολογία για τις εκλογές.

 

Οι άνθρωποι κοιτούν τα δικά τους, κοιτούν την τσέπη τους και τους λογαριασμούς που έρχονται είτε στο σπίτι, είτε και στο μαγαζί. Κι ανάλογα αντιδρούν. Και στους φερόμενους ως υποψήφιους. Κι αν χρειαζόμαστε ένα ακόμη καλύτερο παράδειγμα για το τι κάνει ο κόσμος σήμερα, δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε το κοντινό μας. Των αγροτών του Παγγαίου. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν τη φυσιολογική τους πορεία ως που ένα μπουρίνι τα ανέτρεψε όλα. Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι, με το πρόβλημα που τους βρήκε, να ασχοληθούν με την ημερομηνία των εκλογών;

 

Οι υποψήφιοι όλων των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων προσαρμόζονται και αναδιπλώνονται. Δρουν όπως πρέπει ή όπως αυτοί θεωρούν σωστό. Διακριτικά οι περισσότεροι. Ξέρουν (κι αν δεν ξέρουν θα το μάθουν) ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει όταν πρέπει και όπως πρέπει. Η προεκλογική συζήτηση εδώ που έφθασαν τα πράγματα δεν μπορεί να βρει το χώρο της γιατί απλά άλλα είναι τα μείζονα ζητήματα των πολιτών. Κατόπιν τούτου με τις πολλές επόμενες εκλογές ασχολούνται μόνο οι εμπλεκόμενοι. Και κανείς άλλος.

 

Μια σπάνια στιγμή και μια εξίσου σπάνια φωτογραφία. Την περασμένη Κυριακή στο Ποδοχώρι, στη συζήτηση με τους αγρότες. Οι τρεις βουλευτές της ΝΔ Καβάλας μαζί. Ο ένας δίπλα στον άλλο. Να απαντούν στις ερωτήσεις , να εξηγούν και ως ένα βαθμό και να συνεργάζονται μεταξύ τους. Είναι κάτι που δύσκολα θα ξαναδούμε.

 

Ανακοινώθηκε χθες από την Επιτροπή του άρθρου 152 ότι η προσφυγή του Δήμου Καβάλας γίνεται δεκτή. Κι έτσι επανέρχεται και ισχύει η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής επί θέματος εκποίησης δημοτικής έκτασης στην περιοχή του Αμυγδαλεώνα. Η απόφαση (όπως και προηγούμενη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας) είχε ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη. Κατά πληροφορίες στη συζήτηση της προσφυγής του Δήμου Καβάλας, μάρτυρας εξετάστηκε ο πρώην Δήμαρχος κ. Κωστής Σιμιτσής.

 

Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Καβάλας ήταν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Συμμετείχαν κανονικά στο ετήσιο συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Με αυτό και μαζί με την εκπαιδευτική περίοδο, έληξε και η συνδικαλιστική δραστηριότητα. Τον Σεπτέμβρη πάλι.

 

Δεν κατάφερε να συνεδριάσει το απόγευμα της Δευτέρας το Τοπικό Συμβούλιο Καβάλας. Τρίτη αποτυχημένη προσπάθεια. Τώρα με δικαιολογία ασθένειες κτλ. Φημολογείται ότι κάποια μέλη του συμβουλίου βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό. Περαστικά τους αν ισχύει. Πάντως επόμενη προσπάθεια του συμβουλίου για συνεδρίαση των μελών του ορίστηκε ήδη. Την Παρασκευή. Στις 2 το μεσημέρι. Καλή επιτυχία!

 

Ο Φυσιολατρικός Όμιλος Καβάλας και πέραν όλων των άλλων δραστηριοτήτων του, ήταν και παραμένει ενεργός και σε θέματα πυρασφάλειας. Η εθελοντική δράση των μελών του συνεχίζεται κάθε Καλοκαίρι στο περιαστικό δάσος. Εκεί που άλλωστε βρίσκεται το εντευκτήριο του. Κι όμως ο Φυσιολατρικός δεν προσκλήθηκε στη σύσκεψη εθελοντών που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Π.Υ. Καβάλας. Μάλλον – και κακώς- τον ξέχασαν.

 

Την ματιάσαμε την πολυτελή θαλαμηγό GECO. Το μεσημέρι της Κυριακής που αναχωρούσε από το κεντρικό λιμάνι είχε μια καθυστέρηση εντός αυτού. Σα να υπήρξε κάποιο πρόβλημα που τελικά λύθηκε μετά από περίπου 40 λεπτά. Μήπως κόλλησε στο βυθό η άγκυρα του; Αυτό είναι το πιθανότερο.

 

Πάει καιρός από τότε που είναι εκτός λειτουργίας και τα δύο περίπτερα, αυτά απέναντι από το ξενοδοχείο Ωκεανίς. Κάποτε όχι μόνο λειτουργούσαν αλλά και τα δύο λειτουργούσαν 24 ώρες την ημέρα. Κι όσο δεν νοικιάζονται, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να απομακρυνθούν. Ή μήπως αυτό έπρεπε να έχει ήδη γίνει; Ώστε να ανοίξουν τα πεζοδρόμια, να διευκολυνθεί η κίνηση των πεζών. Θυμίζουμε ότι αρμόδια για τα περίπτερα είναι η αυτοδιοίκηση. Οπότε ο Δήμος Καβάλας οφείλει να κινήσει τη διαδικασία.

 

Η ανακαινισμένη πρόσοψη του ιερού του Αγίου Παύλου αποκαλύφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και εν όψει της σημερινή εορτής. Απομακρύνθηκαν οι σκαλωσιές, μεταφέρθηκαν στο πλάι του κτιρίου. Οι εξωτερικές εργασίες συντήρησης θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι η δουλειά που γίνεται είναι πολύ καλή. Απαραίτητη και για αυτόν τον λόγο θα συνεχιστεί.

 

Προηγούμενο άρθρο

Τον χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε , γι' άλλα δέκα χρόνια άιντε καθαρίσαμε !

Επόμενο άρθρο

Αναβάλλεται η επίσκεψη Λυκουρέντζου στο Δήμο Παγγαίου