Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η αύξηση των καθημερινών δρομολογίων των φέρι μποτ προς Πρίνο (από το λιμάνι της Καβάλας) προκάλεσε- όπως ήταν φυσικό- αύξηση και της κίνησης. Αύξηση των επιβατών και των αυτοκινήτων. Τις ημέρες πριν τον 15Αυγουστο, ειδικά στα πρώτα πρωινά δρομολόγια κάθε μέρας, η ουρά αναμονής ήταν μεγάλη κι έφθανε ως το περίπτερο! Ως περίπου το κτίριο των παλαιών ψαράδικων.

Συνήθως οι άτυχοι που δεν χωρούσαν στο φέρι μποτ (ειδικά αν ήταν το μικρό Νικητής), αποχωρούσαν απογοητευμένοι. Μιας και το επόμενο δρομολόγιο αργούσε, έφευγαν από την Καβάλα για την Κεραμωτή. Αυτή η κατάσταση ίσως και να είναι ένα πρώτο μήνυμα, έστω του χρόνου το Καλοκαίρι, να εμφανιστούν και στη γραμμή του Πρίνου τα μεγάλα πλοία. Ας μην ξεχνάμε ότι το Καλοκαίρι του 2023 όλα στις πορθμειακές γραμμές θα είναι διαφορετικά λόγω του ότι θα υπάρχουν δύο επιπλέον πλοία, δύο καινούργιων εταιριών που έρχονται στην περιοχή από την 1η Νοέμβρη.

 


 

Πριν από κάποια χρόνια, όχι πολλά, όλα ήταν διαφορετικά. Τόσο για την πόλη όσο και για το Ν. Καβάλας. Εννοούμε τα Καλοκαίρια. Ο 15Αυγουστος εκείνη την εποχή ήταν το κρίσιμο, το κομβικό σημείο. Αμέσως μετά το Καλοκαίρι τέλειωνε μιας και άπαντες επέστρεφαν σπίτι. Από τότε, δεκαετία 80 και 90, συζητούσαμε τον επόμενο στόχο. Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Είναι στόχος που επετεύχθη κι επετεύχθη σχεδόν από μόνος του…

 

Ο 15Αυγουστος στα νέα αυτά δεδομένα είναι απλώς μια μεγάλη Καλοκαιρινή γιορτή. Το Καλοκαίρι συνεχίζεται κανονικά, κάθε χρόνο «πιάνει» και λίγο περισσότερο από το Φθινόπωρο. Φέτος μάλιστα λέγεται ότι θα επεκταθεί σε όλο το Σεπτέμβρη! Σε σημείο που αυτός άρχισε ήδη να … διαμαρτύρεται. Από μήνας Φθινοπωρινός, γίνεται ο 4ος μήνας του Καλοκαιριού!

 

Αλλαγές σημειώθηκαν κι άλλες. Η Καβάλα τον 15Αυγουστο ήταν μια άδεια πόλη. Ειδικά ανήμερα της γιορτής. Ότι μέρα κι αν ήταν η γιορτή. Κι αυτό μοιάζει να άλλαξε. Προχθές Δευτέρα, τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα, η πόλη μας είχε κίνηση. Αυτοί που κυκλοφορούσαν δεν ήταν λίγοι και φυσικά δεν ήταν ντόπιοι. Ήταν τουρίστες. Οι οποίοι βρήκαν κάποια καταστήματα ανοιχτά, εξυπηρετήθηκαν στον καφέ τους. Στο πρωινό τους, στο γεύμα τους.

 

Τα πράγματα θα αλλάξουν κι άλλο, προς το ακόμη περισσότερο τουριστικό. Η αλλαγή που έρχεται δεν θα είναι μόνο των παραλιών και των παραθεριστικών περιοχών του Νομού Καβάλας. Είναι αλλαγή και της ίδιας της Καβάλας. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που επιλέγουν την πόλη για τις διακοπές τους και φυσικά ακόμη περισσότεροι που έρχονται στην πόλη για τη βόλτα τους (μετά το μπάνιο) ή για την βραδινή τους έξοδο.

 

Όλα τα αυτά καλό είναι να τα έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας. Να τα υπολογίζουμε, να αφήσουμε ώστε να μας επηρεάσουν. Να μας επηρεάσουν θετικά. Μετά από τόση πανδημία και οικονομική κρίση ο Ν. Καβάλας μπορεί να χαρεί το φετινό Καλοκαίρι. Την τρομερή τουριστική κίνηση. Το δικαιούται. Τώρα τελευταία χαίρεται την μεγαλύτερη τουριστική περίοδο μιας και Αύγουστο φαίνεται ότι θα έχουμε ακόμη και τον … Σεπτέμβρη.

 

Ας πάμε στα διάφορα έργα εντός της πόλης. Συνεχίζεται η εκνευριστική στασιμότητα τόσο στο έργο της οδού Κασσάνδρου όσο και στο έργο επί της πλατείας Καπνεργάτη. Που ουσιαστικά δεν άρχισε ακόμη. Σε διακοπές φαίνεται να είναι από την προηγούμενη εβδομάδα το προσωπικό που εργάζεται στην οδό Κολοκοτρώνη. Στα έργα του φυσικού αερίου. Η οδός είναι ανοιχτή για τα αυτοκίνητα αλλά σε διάφορα σημεία της, από την εκκλησία προς Καμάρες, έχει τα μαύρα της τα χάλια.

 

Στο 12ο Δημοτικό σχολείο, για να προλάβουν να τελειώσουν έγκαιρα, δουλεύουν ως τις 4 το απόγευμα. Έκαναν διακοπή τον 15Αυγουστο αλλά σύντομα επανέρχονται. Σε Καλοκαιρινές διακοπές είναι έργα οπτικών ινών στη δυτική πλευρά της πόλης. Αλλά κι αυτά πρόκειται να ξαναρχίσουν άμεσα. Τέλος ένα από τα επόμενα έργα είναι αυτό στο πεζοδρόμιο μπροστά από το ντουβάρι του πρώην στρατοπέδου Ασημακοπούλου. Θα είναι έργο του Δήμου Καβάλας.

 

Ότι θα γίνει στην κεντρική πλατεία δεν είναι έργο. Είναι παρέμβαση προσωρινή για τις ανάγκες του φεστιβάλ Cosmopolis. Το φεστιβάλ βαίνει προς ολοκλήρωση με σημαντικά γεγονότα που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες στην κεντρική πλατεία. Εκεί, στην πρόσοψη του κτιρίου του Επιμελητηρίου, πρόκειται να γίνει και το γνωστό Cosmolights.

 

Ο Δήμος Καβάλας δια της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια, μαζί με την Περιφέρεια ΑΜΘ αναλαμβάνουν το κόστος της συνάντησης στην πόλη ιδιοκτητών δικύκλων μάρκας βέσπα. Ένα συνολικό ποσό 10.000 ευρώ! Υπάρχει ήδη πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της δημοτικής επιχείρησης με το οποίο καλύπτει το δικό της μερίδιο. Περίπου 2.000 ευρώ. Η συνάντηση των φίλων της βέσπα προγραμματίζεται να γίνει σε όλο το Δήμο Καβάλας το διάστημα 25 με 28 Αυγούστου. Περίπου σε 10 μέρες.

 

Στη χθεσινή του συνέντευξη στο ράδιο Πρωινή ο κ. Σταύρος Κιβράκης, της Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε και στον καύσωνα. Σε αυτόν που έρχεται. Σε γενικές γραμμές καθησύχασε τους πολίτες του Ν. Καβάλας καθώς όπως είπε δεν υπάρχει πρόβλεψη μεγάλων θερμοκρασιών. Σε γενικές γραμμές και σύμφωνα με τα δεδομένα χθες, ο κ. Κιβράκης αναφέρθηκε σε θερμοκρασίες στην πόλη έως 35 βαθμούς κελσίου το πολύ.

 

Τα λοιπά στοιχεία και προβλέψεις, όλη την ημέρα χθες, δημιουργούσαν μια εντελώς αντίθετη εικόνα. Ευτυχώς η ΑΜΘ δεν ήταν -κατά τα χθεσινά ρεπορτάζ των Αθηνών- στις περιοχές που θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από τον καύσωνα. Πολλά μάλιστα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγω για σύντομο καύσωνα. Μίνι καύσωνα.

 

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης (επιτροπή των φορέων της Αλεξανδρούπολης) συζήτησε και ενέκρινε το επόμενο επιχειρησιακό αναπτυξιακό σχέδιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Από τη συζήτηση και το τελικό κείμενο μας ενδιαφέρουν δύο πράγματα.

 

Το πρώτο είναι η αναφορά του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννη Ζαμπούκη στα οφέλη από τη Σιδηροδρομική Εγνατία: ««Επεσήμανε (ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης) τη σημαντικότητα του σιδηρόδρομου και το ρόλο που θα διαδραματίσει στο άμεσο μέλλον η εκατόν εβδομήντα έξι χιλιομέτρων διπλή γραμμή (μία για επιβάτες και μία για εμπορεύματα) που δημοπρατείται για να γίνει ηλεκτροκίνητη, καθώς θα συνδέει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με αυτά της Καβάλας και Θεσσαλονίκης αλλά και με λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς, Βάρνα, Ρούσε) και θα μετακινούνται ανθρώπινο δυναμικό και εμπορεύματα και η οποία, θα αποτελέσει ένα οικονομικό αλλά και πολύ γρήγορο μέσο μεταφοράς που θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη σειρά των επενδύσεων που πρόκειται να γίνουν στον τόπο μας».

 

Το δεύτερο σημείο που ενδιαφέρει τους Καβαλιώτες αφορά το αίτημα των φορέων της Αλεξανδρούπολης να αποκτήσει η πόλη τους Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα και πυροσβεστικό σκάφος! Κάτι μας θυμίζει αυτό το αίτημα (και θέμα). Εμείς περιμένουμε ήδη πολύ καιρό. Υποτίθεται ότι πριν την Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα θα τα έχει αυτά. Υποτίθεται από το τέλος Οκτώβρη και μετά. Συνεχίζουμε να περιμένουμε… Παρακολουθώντας την αναμονή των γειτόνων μας!

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

Επόμενο άρθρο

Εναέρια μέσα και βροχή "έσωσαν την παρτίδα" !