Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Προ λίγων ημερών προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας βεβαίωσε παραβάσεις σε σταθμευμένα οχήματα στο Φάληρο, στην άκρη του δρόμου και μετά το κτίριο του Πυθαγόρα (προς τον κόμβο). Το γεγονός επηρέασε την κακή συνήθεια των συμπολιτών, η οποία έγινε εξίσου κακή συνήθεια και επισκεπτών της Καβάλας. Προσωρινά στην άκρη του δρόμου δεν υπήρχαν παράνομες σταθμεύσεις. Με θετική συνέπεια να γίνεται καλύτερα η κάθοδος των οχημάτων από την 7ης Μεραρχίας. Η αναμονή τους σε τρεις λωρίδες στο φανάρι κτλ. Κι όταν η Δ. Αστυνομία έπαψε να αστυνομεύει την περιοχή συνέβη το … φυσιολογικό. Οι παράνομες σταθμεύσεις επανήλθαν. Όπως άλλωστε φαίνεται στη χθεσινή φωτογραφία.

Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό, κλασικό του πόσο επηρεάζουν τα διάφορα κυκλοφοριακά θέματα της πόλης τόσο οι εκπρόσωποι της Τροχαίας όσο και της Δ. Αστυνομίας. Αρκεί να κάνουν σταθερά και καθημερινά ότι πρέπει. Διαφορετικά ο κάθε οδηγός κινείται και κυρίως σταθμεύει όπως τον βολεύει…

 


 

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε τις προάλλες ερώτηση στη Βουλή. Σημειώνει τα αυξημένα περιστατικά πνιγμών στις παραλίες του Ν. Ροδόπης και θέτει θέμα ναυαγοσωστικής κάλυψης αυτών. Απευθύνεται στο Υπουργείο μιας και θεωρεί την ευθύνη κρατική και όχι της αυτοδιοίκησης. Η απάντηση που θα λάβει είναι λίγο πολύ αναμενόμενη. Σχετικά με τους ναυαγοσώστες το ελληνικό δημόσιο κάνει ότι καλύτερο μπορεί. Τούτο δεν αρκεί, φυσικά και δεν αρκεί, αλλά αυτές είναι οι δυνατότητες του.

 

Βλέποντας το τι συμβαίνει στις δικές μας παραλίες, καταλαβαίνουμε ότι η τάχα υποχρεωτική παρουσία ναυαγοσωστών στις παραλίες είναι τελικά ενδεικτική. Προσέρχονται στην εργασία τους στις 10 το πρωί αν και ο κόσμος – οι λουόμενοι- είναι σε αυτές από τα χαράματα. Μέχρι αργά το βράδυ. Με λίγα λόγια οι ναυαγοσώστες βρίσκονται στο πόστο τους κάποιες ώρες τις ημέρας και όχι όλες ή έστω αυτές που πρέπει.

 

Να μην ξεχνάμε επίσης τα παράπονα των ναυαγοσωστών. Πολλές φορές ακούσαμε ή διαβάσαμε ότι αμείβονται με λίγα χρήματα ενώ βρίσκονται στις παραλίες πολλές ώρες. Κι ενώ για το θέμα ξοδεύονται μεγάλα ποσά, ένας Θεός ξέρει που πηγαίνουν… Μάλλον στις τσέπες επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που παρακολουθούν από απόσταση.

 

Ο κ. Χαρίτου είναι βουλευτής ενός κόμματος που ήταν πρόσφατα στην εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να τα αλλάξει μα δεν τα άλλαξε. Κι αν τα επηρέασε, αυτό έγινε ελάχιστα και ίσως όχι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα ίδια επί ΠΑΣΟΚ, τα ίδια επί Νέας Δημοκρατίας. Μια τρύπα στο νερό. Στο νερό της θάλασσας.

 

Συμπεραίνουμε ότι και σε αυτήν την περίπτωση μάλλον είμαστε τυχεροί με τους πνιγμούς στις ελληνικές παραλίες. Αν τους υπολογίσουμε σε σχέση με την κάλυψη και την παρουσία των ναυαγοσωστών, πάλι καλά. Τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα.

 

Να μην ξεχνάμε δε το καλύτερο… Στο Ν. Καβάλας οι τρεις στους τέσσερις Δήμους δεν είχαν έως πρόσφατα ναυαγοσώστες μιας και ισχυρίζονται ότι τους αναζητούσαν αλλά δεν τους έβρισκαν! Όσο για τις πολυσύχναστες παραλίες, σε αυτές σύμφωνα με το νόμο πρέπει να υπάρχουν οι ναυαγοσώστες, έτσι χαρακτηρισμένες είναι ελάχιστες. Οι περισσότερες αν και πολυσύχναστες θεωρούνται ότι εξυπηρετούν λίγο κόσμο.

 

Θα λέγαμε λοιπόν στον συμπαθή κατά τα άλλα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τη γνωστή ελληνική φράση. Που «προσγειώνει» στην πραγματικότητα. «Μη την ψάχνεις»… Υποτίθεται ότι υπάρχει μια προστασία των λουόμενων, υποτίθεται ότι υπάρχει μια ετοιμότητα. Όλα αυτά στηρίζονται στην καλή μας τύχη και μόνο. Τα σωστά και τα ολοκληρωμένα δεν θα γίνουν ποτέ. Για ένα σωρό ελληνικούς λόγους.

 

Προσωπικό του Δήμου Καβάλας επανήλθε χθες , δεύτερη συνεχόμενη μέρα, στον κόμβο μπροστά στην Ιχθυόσκαλα. Ασχολήθηκε πάλι με τη λειτουργία των σηματοδοτών καθώς υπήρχαν παράπονα ότι το σύστημα ως προς τους πεζούς «κολλούσε». Έγινε αυτοψία και διορθωτική παρέμβαση. Όλα τα υπόλοιπα φυσικά και θα κριθούν στην πράξη. Κρίνονται ήδη.

 

Μια από τις πολλές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο, από σήμερα ως την Κυριακή, είναι αυτή στο δροσερό Παράδεισο. Στην ανατολική άκρη του Ν. Καβάλας. Αύριο βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκεί το 3ο αντάμωμα Παραδεισιωτών. Καλούνται να συμμετάσχουν οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού μα κυρίως όσοι κατάγονται από τον Παράδεισο αλλά ζουν αλλού. Εντός και εκτός Ελλάδας.

 

Η ελληνική σημαία στο κτίριο του Επιμελητηρίου παρουσιάζει φθορές και πρέπει να αντικατασταθεί. Αυτό επισημαίνει με μήνυμα του προς την Πρωινή συμπολίτης. Μας έστειλε μάλιστα τις σχετικές φωτογραφίες της σημαίας. Η παρατήρηση διαβιβάζεται στο προσωπικό του φορέα για τις άμεσες ενέργειες του.

 

Τελειώνει εντός των ημερών η περίοδος Θοδωρή Γκόνη τόσο στο ΔΗΠΕΘΕ όσο και στο Φεστιβάλ Φιλίππων. Ο Δήμαρχος τον τίμησε προχθές βράδυ, πριν την θεατρική παράσταση στο αρχαίο θέατρο. Και πολύ καλά έκανε. Το χειροκρότημα των θεατών ήταν μια ακόμη αναγνώριση, μάλλον η σημαντικότερη, όσων έγιναν στην Καβάλα από τον κ. Γκόνη. Καλή συνέχεια να έχει. Και καλή επιλογή του αντικαταστάτη του. Η προθεσμία «τρέχει» κι έτσι αυτοί που ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη θέση πρέπει να καταθέσουν την προβλεπόμενη αίτηση το αργότερο ως τις 9 Σεπτέμβρη.

 

Πλησιάζει η ημερομηνία της έναρξης του νέου δικαστικού έτους. Στα μέσα του Σεπτέμβρη, όπως πάντα. Κι όμως τα προβλήματα ψύξης θέρμανσης στο Δικαστικό Μέγαρο δεν λύθηκαν. Πιέζουν οι εργαζόμενοι με το σύλλογο τους, πιέζουν κι οι δικηγόροι με το δικό τους σύλλογο. Οι πιέσεις δεν έχουν αποτέλεσμα. Θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα και με τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Γιώργου Γραμμένου. Το αρμόδιο υπουργείο απαντά ότι το κτίριο θα μπει σε έργο ενεργειακής αναβάθμισης. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν, δεν αντέχουν να περιμένουν το έργο. Ζητούν πιστώσεις για να υπάρξει λύση «εδώ και τώρα».

 

Οι Δήμαρχοι Καβάλας και Καλύμνου συμφώνησαν, υπογράφοντας ταυτόχρονα την ίδια απόφαση. Με αυτήν θα αποσπαστεί στο Δήμο Καβάλας από την 1η Σεπτέμβρη πολιτικός μηχανικός που σήμερα εργάζεται στο Δήμο της Καλύμνου. Η απόσπαση, αναφέρει η απόφαση, γίνεται για λόγους συνυπηρέτησης. Και κάπως έτσι ο Δήμος Καβάλας θα διαθέτει έναν ακόμη μηχανικό, τον οποίο οι υπηρεσίες του χρειάζονται. Η απόσπαση θα έχει μέγιστη διάρκεια δύο έτη. Στη συνέχεια το θέμα θα εξεταστεί και πάλι.

 

Το τοπικό συμβούλιο Νέας Περάμου αποφάσισε και πρότεινε θέσεις στις οποίες θα σταθμεύουν μόνο δίκυκλα. Στο κέντρο του χωριού. Πρόσφατα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Παγγαίου δεν έκανε δεκτή την πρόταση αφού «…με την σύνταξη της επικείμενης κυκλοφοριακής μελέτης της Ν. Περάμου, θα αντιμετωπιστεί γενικά το κυκλοφοριακό θέμα, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης στην εν λόγω περιοχή και με την πρόβλεψη, μεταξύ άλλων, χώρου στάθμευσης μοτοσυκλετών».

 

Τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών χθες έδειξαν ακριβώς τι συμβαίνει στον Έβρο. Το περιεχόμενο τους το «κουμπώσαμε» στα δικά μας. Σε όσα μας προβλημάτιζαν πρόσφατα κι είχαν σχέση με την παρουσία των μεταναστών στο δάσος. Οι αυξημένες ροές από τον Έβρο περπατούν προς την Ευρώπη. Με ενδιάμεση στάση και διανυκτέρευση όχι την Καβάλα αλλά το δάσος της!

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

Επόμενο άρθρο

Το πρώτο κύμα των εκδρομέων αναμένεται  να επιστρέψει αυτό το Σαββατοκύριακο