Ο Τέντυ είναι Καβαλιώτης. Επιστρέφει στον τόπο του με μια εικαστική παρέμβαση, μια έκθεση που σίγουρα διαφέρει από πολλές προηγούμενες. Σύγχρονη ματιά και παρέμβαση στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης. Στο τζάμι της πόρτας μια πρόχειρη επιγραφή, μέρος της παρέμβασης, όπου διαβάζουμε τη φράση «Κοίτα τι έφτιαξες». Η έκθεση θα λειτουργεί από σήμερα και ως την Τετάρτη και ώρες 11 το πρωί με 2 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα με 9 το βράδυ.
Πριν από λίγες ημέρες ο Δήμαρχος Σάββας Μιχαηλίδης έδωσε συνέντευξη στην ΕΡΑ Καβάλας και μεταξύ άλλων δήλωσε ότι ο Δήμος Νέστου διεκδικεί -εμμέσως πλην σαφώς- το λιμάνι της Κεραμωτής. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολλές ελπίδες αυτό να γίνει πράξη. Το λιμάνι της Κεραμωτής να περιέλθει στο Δήμο του.
Δεν είναι ο πρώτος Δήμος και Δήμαρχος. Τα ίδια έκαναν πολλοί ακόμη αλλά στο παρελθόν. Την εποχή που όλα έμοιαζαν (αλλά δεν ήταν) «ανοιχτά». Στο μεταξύ το ελληνικό δημόσιο έλαβε τα μέτρα του. Σήμερα δεν ανησυχεί καθόλου. Οι Δήμοι (ο Δήμος Νέστου στην προκειμένη περίπτωση) θα μείνει κι αυτήν την φορά με την όρεξη.
Φυσικά και δεν είναι δίκαιο. Σίγουρα δεν είναι σωστό. Είναι απ’ την άλλη πλευρά, μια πραγματικότητα την οποία αποδέχονται με αποφάσεις τους όλα τα ελληνικά δικαστήρια. Τα λιμάνια και δη αυτά που έχουν κίνηση, δηλαδή έσοδα, δεν είναι των Δήμων. Είναι του κράτους. Το κράτος δημιούργησε Οργανισμούς Λιμένων στους οποίος έδωσε το δικαίωμα και την εξουσία. Τώρα οι Οργανισμοί ιδιωτικοποιούνται και τα λιμάνια επίσης. Χώρος για διεκδικήσεις από πλευράς αυτοδιοίκησης δεν υπάρχει. Κάπως έτσι τα λόγια του κ. Μιχαηλίδη έχουν τη συμπάθεια και την υποστήριξη μας αλλά μέχρι εκεί.
Ο κ. Σάββας Μιχαηλίδης δείχνει να μην έχει συμβιβαστεί με την σκληρή ελληνική πραγματικότητα. Αυτό το κάνει είτε γιατί έτσι είναι, είτε γιατί θέλει να είναι αρεστός στους ψηφοφόρους του. Ίσως να ισχύουν και τα δύο. Δικαίωμα για αυτήν την … «αντεπίθεση» του δίνουν τα προβλήματα στην Κεραμωτή. Τα οποία ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας πάντα τρέχει να τα προλάβει και να τα λύσει.
Όλα με λίγα λόγια θα μπορούσαν να είναι πιο φυσιολογικά, συμπεριλαμβανομένης της στάσης του Δημάρχου Νέστου, αν ο ΟΛΚ πρόσεχε περισσότερο το λιμάνι της Κεραμωτής. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται προσωπικό, χρειάζονται χρήματα. Ο ΟΛΚ κατ’ εντολή των Αθηνών παρουσιάζεται «τσιγγούνης», όπως άλλωστε είναι σε πολλές εκφάνσεις του το δημόσιο.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι πολίτες διαμαρτύρονται επειδή στο λιμάνι της Κεραμωτής υπάρχουν προβλήματα, οι Δήμαρχοι ακούν τις διαμαρτυρίες. Τις ενισχύουν και κάπου κάπου σηκώνουν το λάβαρο της επανάστασης… Κι ενώ η αυτοδιοίκηση έχει δίκιο, ένα είναι σίγουρο. Ούτε στα λιμάνια θα το βρει. Δεν το βρήκε το προηγούμενο διάστημα, όταν και προσπάθησε να αιφνιδιάσει το κράτος, δεν θα το βρει πολύ περισσότερο τώρα. Τώρα που το κράτος διαθέτει… ΤΑΙΠΕΔ!
Την εποχή της Κυβέρνησης «Πρώτη φορά Αριστερά» όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν διορθωθεί. Αμ δε. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέφυγε από την περπατησιά. Κάπου κάπου έκανε δώρα στους Δήμους, τους παραχωρούσε τμήματα λιμανιών. Μικρά. Όσα υπολόγιζε ότι του ήταν άχρηστα. Υπό αυτές τις συνθήκες ο Δήμος Καβάλας έλαβε δώρο από τον τότε Υπουργό κ. Κουρουμπλή, μια λωρίδα γης μόνο στο κεντρικό λιμάνι. Δώρο άδωρο, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε.
Και αυτή η εβδομάδα φαίνεται να είναι «μουδιασμένη». Εβδομάδα διακοπών, χαλάρωσης και απουσιών. Πολλών απουσιών. Ταυτόχρονα οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία τελειώνει. Πολύ σύντομα. Ήδη το … άρωμα των εκλογών επανέρχεται. Αργά αλλά σταθερά. Παρά το ότι οι πολίτες δεν δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση. Στον κόσμο, στον πολύ κόσμο, δεν αρέσει η οποιαδήποτε προεκλογική συζήτηση. Είχε και έχει τα δικά του. Συνήθως τα δικά του προβλήματα.
Μπορούμε ωστόσο να αναφέρουμε ένα δύο πράγματα. Των προηγούμενων ημερών. Πρώτον, στη θέση του κ. Δημητριάδη (παρά τω Πρωθυπουργό) θα βρίσκεται ως γραμματέας του γραφείου του Πρωθυπουργού ο κ. Γιάννης Μπρατάκος. Καλός φίλος του προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας. Θα μπορούσαμε λοιπόν να υποθέσουμε ότι αυτή η αλλαγή και εξέλιξη είναι σαφώς υπέρ της βουλευτικής υποψηφιότητας του κ. Δέμπα.
Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος έδωσε συνέντευξη στην Πρωινή. Δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα της σημερινής έκδοσης. Αφού σχολίασε τα περί πυρκαγιών και τουρισμού στη Θάσο, ρωτήθηκε για τα προεκλογικά. Μιας και η παράταξη του (παράταξη Τοψίδη) έχει αθόρυβη προεκλογική δραστηριότητα. Ο κ. Μαρκόπουλος απέφυγε την ευθεία απάντηση σημειώνοντας: « Αυτές οι δουλειές- οι προεκλογικές- είναι δουλειές του Φθινόπωρου». Και μάλλον έχει δίκιο.
2.000 και πλέον άνθρωποι ήταν το βράδυ της Παρασκευής στο ποδοσφαιρικό γήπεδο των Ελευθερών Παγγαίου. Όχι, δεν έπαιζε σε αυτό η Ρεάλ Μαδρίτης… Ήταν εκεί για άλλο και μη ποδοσφαιρικό λόγο. Για τη συναυλία του Νίκου Κουρκούλη. Φέτος το Καλοκαιρί ζήσαμε και ζούμε πολλά περίεργα, πολλά διαφορετικά πράγματα. Σημείο των καιρών τα γήπεδα να μετατρέπονται σε μπουζουκτσίδικα. Μια ωραία ιδέα από την οποία κερδίζουν οι καλλιτέχνες και οι σύλλογοι. Συνήθως, όταν πρόκειται για γήπεδο, οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι.
Είναι πάντα παράξενο να παρακολουθείς τη λειτουργία ενός … μπουζουκτσίδικου σε ένα γήπεδο. Μέσα στο χορτάρι! Κάτι τέτοιο δεν είχε ζητήσει (από το Δήμο Καβάλας) κι ο Χατιντάτζι; Ήθελε το «Ανθή Καραγιάννη» αλλά και για συναυλίες. Ο Δήμος Καβάλας ευγενικά το αρνήθηκε, ο επιχειρηματίας θύμωσε κι αποχώρησε. Που να ήξερε ο άνθρωπος… Υπάρχουν άλλοι Δήμοι και άλλες ομάδες πρόθυμες…
Εν τω μεταξύ στις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου η συναυλία του συμπαθέστατου Νίκου Κουρκούλη έλαβε πρόωρο τέλος. Αιτία σοβαρό επεισόδιο μεταξύ δύο ομάδων ανθρώπων που διασκέδαζαν. Είχαν πιει και κάτι παραπάνω κι επήλθε- δια ασήμαντη αφορμή- γενική σύρραξη. Ακούσαμε ότι μια γυναίκα, τραυματισμένη, χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο! Τραυματίστηκαν κι άλλοι. Μάλλον ελαφρότερα. Όσο για τον τραγουδιστή, μόλις είδε τι συμβαίνει σταμάτησε να τραγουδά κι έφυγε από το χώρο της εκδήλωσης.
Πέθανε την περασμένη Παρασκευή ο Θανάσης Μπουμπουτίνης. Ήταν 85 ετών. Καιρό τώρα είχε αποσυρθεί από την κοινωνική δράση. Στο παρελθόν είχε πλούσια, πολυετή. Στον Ηρακλή Καβάλας, στο Σύλλογο των Εβριτών, στην εκκλησιαστική και άλλη μουσική κτλ. Ο Θανάσης Μπουμπουτίνης συνδέθηκε ειδικότερα με τη συνοικία των Ποταμουδίων. Πάνω κάτω εκεί εργάζονταν (στην Πρόνοια), εκεί ζούσε. Γνωστός ήταν σε όλη την Καβάλα. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Την οποία πάντα είχε καμάρι του.
Τα σούπερ μάρκετ είναι στα καλύτερα τους. Δεν είναι περίεργο που συνεχώς επεκτείνονται. Η εταιρία του Μασούτη ενίσχυσε την παρουσία της στο Νομό Καβάλας με ένα ακόμη κατάστημα. Αυτήν την φορά στην Ελευθερούπολη. Στο χώρο – ιδιαίτερα κεντρικό- όπου λειτουργούσε το υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας. Συμπέρασμα, εκεί που κλείνουν τράπεζες ανοίγουν (και) σούπερ μάρκετ. Στην Καβάλα ένα δύο καταστήματα όπου φιλοξενούσαν τράπεζες, παραμένουν επί σειρά ετών ανοίκιαστα.