Με μικρή καθυστέρηση δημοσιεύεται η φωτογραφία μετά του απαραίτητου σχολιασμού. Ο Κώστας Τάτσης, πρώην Πρόεδρος της Διευρυμένης Δράμας- Καβάλας- Ξάνθης, εμφανίστηκε μετά από πολύ καιρό σε τοπική εκδήλωση. Ήταν η υποδοχή στην Καβάλα του Οικουμενικού Πατριάρχη, αρχές του μήνα. Στη φωτογραφία συζητά μάλλον τα παλιά, με τον πρώην υπουργό και πρώην βουλευτή κ. Γιώργο Καλαντζή. Ο Κώστας Τάτσης παρακολουθεί όσα γίνονται, συχνά τα σχολιάζει μέσω του διαδικτύου. Στο οποίο έχει εκπαιδευτεί άριστα. Όποιος λοιπόν αναζητά τον Κώστα Τάτση μπορεί να τον «συναντήσει» άμεσα. Στο facebook.
Δεν ήταν πολλοί όσοι την Κυριακή το απόγευμα συμμετείχαν στην συγκέντρωση και στην πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Πέρασαν 9 χρόνια από τότε που δολοφονήθηκε. Από συγκεκριμένους ανθρώπους μιας συγκεκριμένης ιδεολογίας και πρακτικής. Κανείς δεν ξεχνά. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει. Μπορεί σε πόλεις όπως η δική μας η προσέλευση στις εκδηλώσεις μνήμης να είναι μικρή, στην πραγματικότητα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν θα την ξεχάσει ποτέ κανείς.
Κατά κάποιο τρόπο θυσιάστηκε για να αποδειχθούν οι πραγματικές προθέσεις ενός δήθεν πολιτικού σχηματισμού. Τα υπόλοιπα (και επόμενα) τα ανέλαβε η ελληνική δικαιοσύνη. Άργησε ίσως αλλά με τη λειτουργία της τα έβαλε στη θέση τους. Χωρίς η δικαστική απόφαση να μπορεί να φέρει πίσω την ανθρώπινη ζωή. Που χάθηκε τόσο άδικα.
Κι επειδή η ζωή καλώς ή κακώς συνεχίζεται, το ίδιο απόγευμα (το απόγευμα της προχθεσινής Κυριακής) υπήρξε μεγάλη – σχετικά- προσέλευση κόσμου στο γήπεδο μπάσκετ της Παναγούδας. Ήταν εκδήλωση κάποιου συλλόγου; Ήταν γεγονός πολιτιστικό τοπικού φορέα; Όχι, δεν ήταν τίποτα από αυτά. Ήταν γιορτή. Ήταν γενέθλια που οργάνωσε οικογένεια σε υπαίθριο και δημόσιο χώρο. Με μεγάλη προσέλευση συγγενών και φίλων.
Το γήπεδο στολίστηκε, τα χρωματιστά μπαλόνια πολλά και τα σχετικά με τη γιορτή ντεκόρ να ξεχωρίζουν. Να φαίνονται και από τους περαστικούς. Η συνάθροιση προδίδονταν και από τα πολλά παρκαρισμένα οχήματα στο χώρο στάθμευσης δίπλα στο γήπεδο του μπάσκετ. Πέρασαν καλά, είναι σίγουρο. Πλήρωσαν πιο λίγα αφού η επιλογή της τοποθεσίας δεν δημιούργησε κάποια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.
Αυτές οι ιδέες προέρχονται από τον καιρό της πανδημίας και των «λοκ ντάουν». Τότε οι άνθρωποι άρχισαν να αναζητούν διεξόδους. Λύσεις στα προβλήματα που προέκυπταν. Από τότε άρχισαν να μαζεύονται στα πάρκα, στις πλατείες. Ακόμη και στα γήπεδα. Μετατρέποντας αυτά σε χώρους … εστίασης. Σε καφετέριες, ταβέρνες κτλ. Στο μεταξύ έγιναν βήματα προς τα εμπρός. Η πανδημία ξεπεράστηκε. Ωστόσο οι καλές ιδέες αντέχουν ακόμη.
Δεν είναι μεμονωμένο το περιστατικό που περιγράψαμε. Ακόμη και σήμερα βλέπεις μικρές και μεγάλες παρέες να συχνάζουν στα παγκάκια. Βλέπεις ομάδες ανθρώπων σε αυλές σπιτιών. Σε σημεία που εξασφαλίζουν ωραία θέα. Είναι τα αποτελέσματα της δοκιμασίας που υπήρξε για την κοινωνία, ας πούμε τα καλά μιας διαδικασίας που άφησε τα σημάδια της. Σε πολύ περισσότερους απ’ ότι νομίζουμε.
Τα περίεργα, τα διαφορετικά και τα ευτράπελα της προεκλογικής περιόδου στην οποία υποτίθεται ότι βρισκόμαστε. Δημοσκοπήσεις «fake news» απλώς για να γίνεται συζήτηση. Κι όποιος πιστέψει! Κι ένας για λύπηση υποψήφιος, να κυκλοφορεί στα χωριά με μπράβο! Που εμφανίζεται ως φίλος του. Μα καλά, τόσο δραματική είναι η κατάσταση του που κρίνεται απαραίτητη η παρουσία του μπράβου; Τόσο κουτός είναι ο υποψήφιος που πιστεύει ότι οι πολίτες δέχονται τις εξηγήσεις του; Αλήθεια, τι άλλο έχουν να δουν τα μάτια μας όταν θα πλησιάσουμε κι άλλο στην κρίσιμη προεκλογική ώρα;
Δυστυχώς τα… σκοτάδια συνεχίζονται. Στην οδό Σέκερη στο Βύρωνα, στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου (κοντά και πίσω από το Δημαρχείο) αλλά τώρα τελευταία και στο χώρο στάθμευσης του Νοσοκομείου. Στις προαναφερθείσες περιοχές υπάρχουν λάμπες στους στύλους, μόνο που αυτές δεν λειτουργούν. Το πιο παλιό πρόβλημα είναι φυσικά στο γνωστό τμήμα της οδού Σέκερη.
Με διαμαρτυρίες ξεκίνησε η εκπαιδευτική περίοδος για τους γονείς των μαθητών του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου. Όπως μας λένε, δεν υπάρχει στο σχολείο λογοθεραπευτής και εργοθεραπευτής. Η υπηρεσία απαντά με το γνωστό τρόπο. Τα κενά θα καλυφθούν, αναφέρει, το επόμενο διάστημα. Εν τω μεταξύ οι ανάγκες του νηπιαγωγείου μπορούν να εξυπηρετούνται από το αντίστοιχο προσωπικό του συστεγαζόμενου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου. Συμπέρασμα απλό: Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου…
Αρκετά σοβαρή είναι η χθεσινή ανάρτηση συλλόγου γονέων κηδεμόνων σχολείου της Νέας Περάμου. Κάποια παιδιά παίζουν με τρόπο που μπορεί να προκληθεί δασική πυρκαγιά, είναι το νόημα της: «Παιδιά του Γυμνασίου πειραματίζονται επικίνδυνα τα απογεύματα στην πίσω αυλή του σχολείου μας ! Παρακαλούμε πολύ οι γονείς να λάβουν τα μέτρα τους ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα ούτε στα παιδιά, ούτε στο χώρο του σχολείου αλλά ούτε και στο δασάκι»
Για τα θέματα της καθημερινότητας και τα επικίνδυνα «εμπόδια» των πεζών, ενδιαφέρον έχει κείμενο του συμπολίτη συνταξιούχου γιατρού (και πρώην αιρετού) κ. Βασίλη Τραϊφόρου. Με αφορμή παραλίγο ατύχημα του σε ένα από τα πεζοδρόμια στην πόλη. Ο κ. Τραϊφόρος μεταφέρει την ευρωπαϊκή πρακτική, σύμφωνα με την οποία προσωπικό του κάθε Δήμου βαδίζει στα πεζοδρόμια για να εντοπίζει αυτά τα προβλήματα. Επικίνδυνα για τους πεζούς. Σωστό. Δυστυχώς όλα αυτά που περιγράφει δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα. Σίγουρα με τον τρόπο που γίνονται στο εξωτερικό.
Το Επιμελητήριο Καβάλας ξεκίνησε την προβολή της έκθεσης του, της KavalaExpo 2022. Η διαφήμιση γίνεται στα τοπικά μέσα, από αυτήν μαθαίνουμε κάποια πιο συγκεκριμένα πράγματα για τις λεγόμενες παράλληλες εκδηλώσεις της διοργάνωσης. Θα αφορούν τη μουσική και τη γαστρονομία. Θυμίζουμε ότι η έκθεση του Επιμελητηρίου επανέρχεται μετά την υποχρεωτική διακοπή της λόγω πανδημίας, θα γίνει στο Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης το διάστημα 7 με 10 Οκτώβρη.
Συνεχίζονται τα περιστατικά κλοπών επαγγελματικών οχημάτων. Μικρομεσαίων φορτηγών. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η κλοπή προχθές ενός τέτοιου οχήματος από την περιοχή της Χρυσούπολης. Ενός ακόμη αφού στο Δήμο Νέστου σημειώνονται οι περισσότερες κλοπές. Σπάνια ο ιδιοκτήτης του οχήματος το ξαναβρίσκει. Μάλλον πρόκειται για κύκλωμα, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιεί τα οχήματα για τη μεταφορά παράνομων μεταναστών.
Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμΕΑ κ. Μάκης Κρεμύδας ζητά να χαρακτηριστούν πολυσύχναστες όλες οι παραλίες που έχουν ή σύντομα θα αποκτήσουν (μέσω δημοτικού έργου) ειδικό μηχανισμό για άτομα με ειδικές ανάγκες: «Πιστεύουμε πως η τοποθέτηση ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες θα αφορά και τις 5 προσβάσιμες παραλίες που θα είναι: Στο Παληό , παραλία Γλάστρες, παραλία Καλαμίτσας, παραλία Ραψάνης, παραλία Περιγιαλίου, παραλία Νέας Καρβάλης. Έτσι ώστε να υπάρχει το αίσθημα ασφάλειας και η υποστήριξη των ατόμων με κινητική αναπηρία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για την αποφυγή προβλημάτων που αφορούν τη σωματική ακεραιότητα των. Θεωρούμε πως είναι αδήριτη ανάγκη ο ορισμός πολυσύχναστη παραλία να εμπεριέχει και τον όρο προσβάσιμη για να χαρακτηρίζεται επακριβώς η ανάγκη τοποθέτησης ναυαγοσώστη σε παραλία που είναι πολυσύχναστη και επισκέψιμη από όλους τους ανθρώπους με ή χωρίς αναπηρία».