Από προχθές οι δημοτικοί υπάλληλοι δουλεύουν στις κερκίδες του «Ανθή Καραγιάννη». Ξηλώνουν και απομακρύνουν τα σπασμένα, χαλασμένα και ως εκ τούτου άχρηστα καρεκλάκια στη θύρα 4. Αυτό θα συνεχιστεί εκεί που χρειάζεται. Νέα για να τοποθετηθούν δεν υπάρχουν. Θα αγοραστούν αλλά μόνο όταν παραστεί σχετική ανάγκη. Με την εργασία αυτή τα δύο «πέταλα» του γηπέδου δεν θα έχουν καθόλου καρεκλάκια ή θα έχουν λίγα. Θυμίζουμε ότι αυτά της θύρας 11 (θύρα φιλοξενουμένων) τα ξήλωσαν όλα οπαδοί «μεγάλων» ομάδων, την εποχή που ο ΑΟΚ αγωνίζονταν στην Α’ Εθνική.
Δύο μόνο παρατηρήσεις επί του έργου των αλλαγών στην πλατεία του Καπνεργάτη. Η μελέτη που εγκρίθηκε και υλοποιείται, μελέτη που κατατέθηκε επί διοίκησης Σιμιτσή και δεν άλλαξε από τότε, δίνει μεγάλη προτεραιότητα στις πεζοδρομήσεις. Ασχολείται με όλη την περιοχή, την οποία αναβαθμίζει. Λιγότερο ασχολείται με την ίδια την πλατεία. Άλλωστε όλη η περιοχή (σχεδόν ως την οδό Βενιζέλου) γίνεται μια νέα και μεγαλύτερη της σημερινής πλατεία. Ένας χώρος ενιαίος.
Η παρατήρηση για την τύχη και τη θέση του αγάλματος είναι σωστή. Κι αυτήν την φορά διατυπώνεται κατόπιν εορτής. Όταν τα σχέδια που υλοποιούνται είχαν παρουσιαστεί πρώτη φορά (πρώτη, δεύτερη, τρίτη κτλ) κανείς δεν είχε σκεφθεί τι θα γίνει με το άγαλμα. Δυστυχώς την … Αμερική την ανακαλύπτουμε πάλι καθυστερημένα. Παρόλα αυτά χρόνος υπάρχει αφού στην Ελλάδα ήμασταν και παραμένουμε άνθρωποι της τελευταίας στιγμής. Στην προκειμένη περίπτωση, της προ τελευταίας.
Στην ανατολική είσοδο της πόλης βρίσκεται μια περιοχή που έχει γενικότερο και διαχρονικό ενδιαφέρον. Αν και δεν φαίνεται να είναι προνομιακή, μας απασχόλησε αρκετές φορές ήδη. Εκεί στήθηκαν τα αντίσκηνα για τους πρόσφυγες. Εκεί προτάθηκε να δημιουργηθεί το ΚΔΑΥ, το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών του Δήμου Καβάλας. Εκεί θα γίνει, αν γίνει, το εργοστάσιο των απορριμμάτων. Η γνωστή Μ.Ε.Α. Καβάλας.
Είναι η πλαγιά (πρώην Εργομάρ), μετά τον κόμβο του νέου λιμανιού. Δεξιά στο δρόμο. Κι ενώ για την περιοχή τα σχέδια ήταν και παραμένουν σπουδαία, ξαφνικά έγινε κάτι πολύ απλό. Εντελώς διαφορετικό. Η περιοχή γέμισε μελίσσια! Ντόπιος παραγωγός εκτίμησε το σημείο ως κατάλληλο για αυτήν την δραστηριότητα του. Προφανώς δεν ζήτησε και δεν πήρε άδεια. Από ποιόν να πάρει άλλωστε; Σήμερα τα μελίσσια είναι αρκετά. Ίσως κι ένα μήνυμα για το πραγματικό μέλλον αυτής της περιοχής. Μιας και παρά τις συζητήσεις και τις εξαγγελίες, εκεί τελικά δεν γίνεται τίποτα. Μόνο μελίσσια!
Η ενεργειακή κρίση παίζει το ρόλο της. Τελευταία αυξήθηκαν πολύ τα σχέδια για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά συστήματα. Μόνο χθες η Πολεδομία Καβάλας εξέδωσε 3 τέτοιες άδειες. Τα πάρκα είναι μικρομεσαία και όπως πολλά προηγούμενα θα υλοποιηθούν σε αγροτικές ή πρώην αγροτικές εκτάσεις του Δήμου Νέστου. Οι περισσότερες αιτήσεις σήμερα αφορούν εκτάσεις στο ανατολικό άκρο του Ν. Καβάλας.
Με άλλη και επίσης χθεσινή απόφαση της Πολεοδομίας εκδόθηκε άδεια για να κατασκευαστεί πολυώροφη (7όροφη) πολυκατοικία στην συνοικία της Αγίας Βαρβάρας. Επί της οδού Καραϊσκάκη. Ουσιαστικά αναθεωρείται κι επανέρχεται προηγούμενη άδεια, η οποία εκδόθηκε πρώτη φορά πριν από 12 περίπου χρόνια.
Το συμπέρασμα των δηλώσεων που έκανε χθες στο ράδιο Πρωινή ο Βασίλης Λεμονίδης είναι και το εξής. Η ώρα των εκλογών στο σύλλογο πλησιάζει. Θα γίνουν μέσα στους επόμενους λίγους μήνες. Στις εκλογές αυτές ο κ. Λεμονίδης δεν θα είναι υποψήφιος. Κοινό μυστικό μεταξύ των εμπόρων είναι ότι πιθανότερος διάδοχος του είναι ο δραστήριος γενικός γραμματέας του συλλόγου, κ. Γιάννης Κελγιώργης.
Συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Καβάλας. Βασικό θέμα της συνεδρίασης η εκλογή νέου προέδρου. Στη θέση του Πέτρου Ταχματζίδη που «έφυγε» από τη ζωή πρόσφατα.
Η εφημερίδα «Καθημερινή» φιλοξένησε προχθές συνέντευξη του κ. Δημήτρη Πολίτη, διευθύνοντα συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ. Κάτι σαν απολογισμός όσων έγιναν και προαναγγελία όσων θα γίνουν. Ο κ. Πολίτης δεν είπε απολύτως τίποτα για την ιδιωτικοποίηση της Αλάνας. Η οποία υποτίθεται ότι τελειώνει το επόμενο διάστημα με το γνωστό – υπέρ του Άλεξ Χατιντάγκι- αποτέλεσμα. Για την Καβάλα είχε μία μόνο αναφορά. Σύντομη. Στο νέο λιμάνι: «Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το λιμάνι «Φίλιππος Β» της Καβάλας, στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαδικασίες για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Αλεξανδρούπολης».
Έχει ενδιαφέρον το τι απάντησε για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού μιας και ο δρόμος διασχίζει και το Ν. Καβάλας (πρόσφατα δε απέκτησε νέα διόδια κοντά στην πόλη μας): «Πράγματι έχει σημειωθεί μια μικρή καθυστέρηση (στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού), που οφείλεται στην πολυπλοκότητα των συμβατικών κειμένων που αφορούν τη χρηματοδότηση, συντήρηση και κατασκευή των επεκτάσεων του έργου. Αναμένουμε την ολοκλήρωση της συναλλαγής μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023».
Ως το πρώτο τρίμηνο του 2023 χρόνος υπάρχει. Κι εννοούμε όλα όσα πρέπει να γίνουν προκειμένου οι μόνιμοι κάτοικοι Καβάλας, αυτοί που εργάζονται ανατολικά, να αποκτήσουν άδεια ελεύθερης διέλευσης από τα διόδια στον κόμβο του νέου λιμανιού. Κι ενώ χρόνος υπάρχει, δεν φαίνεται να γίνεται κάτι συγκεκριμένο από τους τοπικούς παράγοντες. Κι αν γίνεται, δεν το μαθαίνουμε. Μάλλον επειδή δεν έχει- ως τώρα- το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Με ανάρτηση στο Facebook η οργάνωση του ΜΕΡΑ25 Καβάλας έκανε επίσημα γνωστή την επίσκεψη στην Καβάλα του Γιάνη Βαρουφάκη: «Επίσκεψη στην Καβάλα θα πραγματοποιήσει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα δει και θα ανταλλάξει απόψεις με καταστηματάρχες της πόλης, θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου, κατόπιν θα μιλήσει στην κεντρική πλατεία στα σωματεία των πρώην εργαζομένων στα Πετρέλαια & Λιπάσματα. Στην συνέχεια θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Καβάλας, το σωματείο εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, καθώς και με περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Κινήματα. Ο κ. Βαρουφάκης θα συνοδεύεται από τον βουλευτή του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα Αρσένη καθώς και τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΜέΡΑ25 κ. Μιχάλη Κριθαρίδη».
Συγκινητική η ανάρτηση της κ. Μαρίνας Φιλιππίδου για την επίσκεψη του Λυκείου των Ελληνίδων στο Ιρακινό Κουρδιστάν: «Δεν περίμενα ότι ο Κουρδικος λαός θα ήταν τόσο φιλικός και δοτικός. Μας κατασκλάβωσαν με την τόσο θερμή φιλοξενία τους που ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Επισκεφθηκαμε τα αξιοθέατα τους. Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο σε όλα αυτά που μας πρόσφεραν. Απέραντη εκτίμηση και αγάπη νιώθω για την γενναία και μεγάλη καρδιά τους. Πολλά πολλά ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου».
Ένα σημαντικό, ξεχωριστό κομμάτι της δραστηριότητας του μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού (στον παλιό μεντρεσέ στις Καμάρες) είναι οι επισκέψεις που δέχεται από Τούρκους πολίτες. Πολλοί που έρχονται ή περνούν από την Καβάλα επισκέπτονται το μουσείο. Ενημερώνονται, συγκινούνται. Να μην ξεχνάμε ότι τότε ήταν και το αντίθετο που έγινε. Τούρκοι που ζούσαν στην Ελλάδα έφυγαν κι επέστρεψαν στην Τουρκία. Χθες για παράδειγμα, αναφέρει ο σύλλογος των Μικρασιατών, δύο Τούρκοι από την Σαμψούντα επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο μουσείο.