Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Προ λίγων μόνο ημερών η παρέα συναντήθηκε, δείπνησε και φωτογραφήθηκε. Ο πιο νεαρός σχολιάζει: «Είναι δύσκολο να χάσει αυτή η ομάδα». Επί του σχολιασμού συμπληρώνουμε το ερώτημα: Αρκεί να μάθουμε που θα αγωνιστεί (η ομάδα της φωτογραφίας). Ίσως στις κοντινές εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου, ίσως στις εκλογές του Επιμελητηρίου.

*Μια και το έφερε η συζήτηση. Αντιγράφουμε προχθεσινή ανάρτηση του υποψήφιου προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννη Κελγιώργη (μέλους της προαναφερθείσας ομάδας): «Στα καταστήματα της πόλης μας, υπάρχουν άνθρωποι που μας ξέρουν με το όνομά μας. Είναι οι άνθρωποι που πάντα με χαμόγελο κάνουν το κάτι παραπάνω για να ικανοποιήσουν την αγοραστική μας ανάγκη. Είναι οι άνθρωποι που θέλουν να μας δουν να επιστρέφουμε στο κατάστημα τους ξανά και ξανά. Είναι οι άνθρωποι με τους οποίους ζούμε μαζί και σίγουρα θα τους συναντήσουμε και αύριο, όταν τα φώτα των γιορτών σβήσουν. Φέτος τα Χριστούγεννα ψωνίζουμε από τα καταστήματα της πόλης μας, στηρίζουμε την τοπική αγορά. Καλές γιορτές».

 


 

Την ιδέα της «κυβερνησιμότητας» στην Αυτοδιοίκηση την είχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και την υλοποίησε νομοθετικά αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα της. Πρέπει να ήταν το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο του 2019. Έδρασε με αυτόν τον τρόπο για να «θεραπεύσει» τα προβλήματα που προκάλεσε ο «Κλεισθένης». Ο νόμος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 3 χρόνια μετά η «κυβερνησιμότητα» απορρίπτεται ως αντισυνταγματική. Αυτό έγινε με μεγάλη καθυστέρηση (3 χρόνια δεν είναι μικρό διάστημα)ενώ η διαδικασία των τελευταίων ημερών (προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ) μπερδεύει κι άλλο την κατάσταση. Οι Δήμαρχοι διατηρούν το αντισυνταγματικό σύστημα καλυπτόμενοι από το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι αντιπολιτεύσεις παντού διαμαρτύρονται, παντού καταγγέλλουν. Κατά συνέπεια τη νύφη την πληρώνει πάλι η Αυτοδιοίκηση. Κι όλα αυτά λίγους σχετικά μήνες προ των επόμενων δημοτικών εκλογών.

 

Όσα συμβαίνουν στην Καβάλα δεν ξαφνιάζουν. Το δε διακύβευμα είναι σημαντικό κι αφορά τη διοίκηση. Θα ασκήσει τα καθήκοντα της ή όχι; Αν αυτό δεν στηριχθεί σε κάτι πιο συγκεκριμένο, σε κάτι ισχυρό από πλευράς κράτους τότε θα μπλέξουμε ακόμη περισσότερο. Ακούγοντας λοιπόν τις απόψεις της διοίκησης Μουριάδη, υπολογίζοντας τα όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση καταλαβαίνουμε ένα πράγμα. Το Υπουργείο πρέπει να δράσει άμεσα. Διαφορετικά θα έχουμε να κάνουμε με Δήμους που όχι μόνο δεν θα διοικούνται αλλά – το χειρότερο- θα αδυνατούν να λύσουν τα προβλήματα των πολιτών. Και της καθημερινότητας.

 

Η προχθεσινή εκδήλωση της ΝΔ (αυτή που έγινε στο Επιμελητήριο) πραγματοποιήθηκε ενώ η κοινωνία συζητά το σκάνδαλο Καϊλή. Ήταν λογικό η κοινωνία να απουσιάζει από το γεγονός αφού με τη συγκεκριμένη αφορμή κοιτά με «μισό μάτι» το σύνολο των κομμάτων και του πολιτικού κόσμου. Η εκδήλωση έγινε μπροστά σε ένα κοινό περιορισμένο. Άλλοι πήγαν από υποχρέωση κι άλλοι επειδή κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους. Εξ αυτού του λόγου και τα πρόσωπα δεν ήταν χαρούμενα. Ήταν προβληματισμένα. Το λιγότερο.

 

Κι όταν αποχώρησε ο Υφυπουργός των Υποδομών, αποχώρησαν πολλοί. Η αίθουσα έμοιαζε μισοάδεια. Ήταν μισοάδεια. Λένε ότι το σκάνδαλό αφορά το ΠΑΣΟΚ μόνο. Λάθος. Επηρεάζει τους πάντες στην πολιτική σκηνή. Πλήττεται πιο πολύ απ’ όλα η Ελληνική Δημοκρατία. Γιατί κάποιοι από αυτούς που επιλέχθηκαν να την υπηρετούν (έστω στο Ευρωκοινοβούλιο), αποδείχθηκε ότι το μυαλό τους το είχαν στα λεφτά. Στον πλουτισμό τους. Είναι κάτι που ο κόσμος σε γενικές γραμμές το υποψιάζεται γενικώς. Όταν λοιπόν υπάρχουν συγκεκριμένα περιστατικά τότε κρίνονται και «καταδικάζονται» όλοι. Κι όχι μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι.

 

Μένοντας στην εκδήλωση της Παρασκευής πρέπει να ξεχωρίσουμε επιπλέον κάποια πράγματα. Ως παραλειπόμενα. Πρώτα πρώτα την παρουσία στην εκδήλωση του Μητροπολίτη κ. Στέφανου. Αφού προ ημερών βρέθηκε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, όφειλε – προς αποφυγή παρεξήγησης- να κάνει το ίδιο με την εκδήλωση της ΝΔ. Τον παρακολουθούμε και προβλέπουμε να παρίσταται στις εκδηλώσεις και άλλων κομμάτων. Με λίγα λόγια «έμπλεξε» αφού ήταν να μη γίνει η αργή.

 

Παρατήρηση δεύτερη, στην εκδήλωση δεν ήταν ούτε ένας Δήμαρχος. Πολύ περισσότερο οι εκλεγμένοι με τη ΝΔ. Ήταν παρόντες αντίθετα αρκετοί υποψήφιοι. Αυτοί που ετοιμάζονται, αυτοί που θέλουν να είναι υποψήφιοι σε όλες τις επόμενες εκλογές. Πήγαν εκεί στο πλαίσιο της προεκλογικής τους προσπάθειας, θεωρώντας ότι με την παρουσία τους δυναμώνουν τις υποψηφιότητες τους. Όσο για τους εκπροσώπους της αγοράς, ανήκουν σε ότι ήδη σημειώσαμε. Οι πιο πολλοί εκπρόσωποι της αγοράς ήταν εκεί από υποχρέωση.

 

Όταν οι εκδηλώσεις των κομμάτων αποτυγχάνουν, αποτυγχάνει η ίδια η δημοκρατία. Όταν τα κόμματα τα αντιπαθεί ο κόσμος, κινδυνεύει η δημοκρατία. Κι όταν κινδυνεύει η δημοκρατία είναι βέβαιο ότι η κατάσταση γενικά δεν είναι καλή. Ας όψεται η Καϊλή! Αυτή (μαζί με την Σπυράκη) τα έκαναν μαντάρα, δίνοντας μπόλικο θάρρος στους ακροδεξιούς και στην επιχειρηματολογία τους. Μπορεί να μη φαίνεται αλλά έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα. Κι όταν κάποτε γίνουν εκλογές, όλες οι εκλογές, οι πολίτες θα απέχουν ως μια συνειδητή στάση διαμαρτυρίας. Όπως αυτό το διάστημα απέχουν από κάθε τι προεκλογικό. Είχαν και έχουν άλλα προβλήματα, πλέον έχουν νέα επιχειρήματα. Τις ιστορίες των δύο κυριών, ευρωβουλευτών.

 

Άρχισαν να «διαρρέουν» τα νούμερα, τα ποσοστά των πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Αλήθεια; Ψέματα; Κανείς δεν γνωρίζει. Κι επειδή το πλαίσιο της συζήτησης είναι εντελώς αόριστο, ο κάθε ενδιαφερόμενος διαδίδει τα δικά του νούμερα. Επικαλείται τη δική του «επιτυχία». Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι κουτσομπολιά. Ούτε μπορούν να γίνουν βολικά σενάρια. Κατά συνέπεια ας αφήσουμε στην άκρη όλα όσα λέγονται. Να μην πιστεύουμε τίποτα. Εκτός αν η δημοσκόπηση, η κάθε δημοσκόπηση, παρουσιαστεί επίσημα και ολοκληρωμένη. Τότε το συζητάμε.

 

Τα σωματεία των συνταξιούχων στην Καβάλα προετοιμάζουν εκδήλωση για τα Χριστούγεννα. Θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας κι όπως ακούμε θα γίνει στη Δ. Αγορά. Εκεί που άλλωστε είναι το γραφείο που καθημερινά χρησιμοποιούν τα σωματεία (διωγμένα από το Εργατικό Κέντρο). Σκοπεύουν να κάνουν μια γιορτή με κρασί και σουβλάκια. Όπως πέρσι. Καλή τους επιτυχία.

 

Τα νέα για το δημοτικό έργο στην οδό Κασσάνδρου δεν είναι καλά. Εννοούμε το τμήμα του δρόμου μπροστά από τη Δ. Βιβλιοθήκη. Οι εργασίες συνεχίζουν να γίνονται σιγά σιγά, γεγονός εκνευριστικό. Θα αργήσουν κι άλλο αφού τώρα διαπιστώνεται ένα ακόμη πρόβλημα. Δεν είναι διαθέσιμα στην αγορά τα φωτιστικά που προβλέπει για την περιοχή η μελέτη του έργου. Λογικό. Η μελέτη εκπονήθηκε προ 10 ετών. Και βάλε. Τα φωτιστικά που επιλέχθηκαν τότε υπήρχαν. Σήμερα όχι. Θα πρέπει λοιπόν να αποφασιστεί με τι φωτιστικά θα αντικατασταθούν. Αυτό τόσο γραφειοκρατικά όσο και ουσιαστικά μόνο εύκολο δεν είναι. Καλά ξεμπερδέματα!

 

Για το ίδιο έργο να σημειώσουμε μία ακόμη πληροφορία. Μετά τις γιορτές λέγεται ότι θα επεκταθεί και στο υπόλοιπο της οδού. Από το σημείο που είναι σήμερα προς την διασταύρωση της Αβέρωφ με την οδό Κύπρου. Είναι κάτι που έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και καιρό!

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2022

Επόμενο άρθρο

Οι «Παραμυθάδες» σκόρπισαν τη μαγεία των παραμυθιών στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας