Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αν και η φωτογραφία προέρχεται από την πρόσφατη εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας, ο Βαγγέλης Παππάς σίγουρα δεν μιλά για μπάσκετ. Απευθύνεται στον Λεωνίδα Παππά για ένα σωρό άλλα θέματα. Μη αθλητικά. Αρμόδιος να μας διαφωτίσει είναι ο Απόστολος Μουμτσάκης. Δίπλα κάθονταν. Δεν μπορεί, κάτι θα άκουσε!

 


 

Περίεργα και μη αναμενόμενα όλα όσα έγιναν χθες το πρωί, στην έναρξη της διαμαρτυρίας των αγροτών του Παγγαίου. Οι άνθρωποι έσπευσαν στην είσοδο του Διοικητηρίου μετά από αρκετό ποδαρόδρομο. Μιας και παρκάρισαν όλοι στο λιμάνι. Και μετά από σχετική υπόδειξη της αστυνομίας. Αφού έφθασαν στο Διοικητήριο άρχισαν να τα βάζουν με όλους. Με όλους όσους έβρισκαν μπροστά τους. Ήταν άδικο αλλά έγινε. Τα περισσότερα τα άκουσαν δύο άνθρωποι που μάλλον είναι στο πλευρό τους. Κάθε ένας με τον τρόπο του. Ο Αλέξης Πολίτης και η Τάνια Ελευθεριάδου.

 

Οι αγρότες με μάτι που … «γυάλιζε» εκτονώθηκαν. Τα είπαν και ξέσκασαν. Αμέσως μετά έριξαν τους τόνους, σε μια εντελώς διαφορετική παρουσία και συζήτηση. Πιο ήρεμοι αποχώρησαν από το Διοικητήριο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν μέσω αντιπροσωπείας τους στα βουλευτικά γραφεία. Όπως και έγινε. Τα είπαν στους συνεργάτες των βουλευτών κι αποχώρησαν επιστρέφοντας στα σπίτια τους. Στα χωράφια τους.

 

Αυτό που είναι βασικό τους επιχείρημα αφορά το πώς αντιμετωπίστηκαν από το κράτος σε σχέση με συναδέλφους τους. Ισχυρίζονται ότι αγρότες άλλων περιοχών με τα ίδια προβλήματα εισέπραξαν περισσότερα χρήματα και στη σωστή ώρα. Απορούν λοιπόν οι αγρότες του Παγγαίου. Γιατί αυτοί είναι σε αναμονή ενώ άλλοι πληρώθηκαν όταν και όπως έπρεπε;

 

Αρμόδιοι για να απαντήσουν δεν είναι καν οι βουλευτές και οι παράγοντες της Καβάλας. Αρμόδιοι είναι οι κυβερνητικοί παράγοντες που κατηγορούνται ότι δεν βλέπουν με το ίδιο μάτι όλους τους αγρότες της χώρας. Κι αν ισχύει αυτό, που φαίνεται να ισχύει, είναι το χειρότερο. Γιατί άλλο πράγμα να αδικείς όλους το ίδιο κι άλλο πράγμα να αδικείς μόνο τους αγρότες του Δήμου Παγγαίου.

 

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες η διαδικασία εκμίσθωσης σε ιδιώτες των κυλικείων του ΔΙΠΑΕ. Σύμφωνα με το πρακτικό της διαδικασίας, το κυλικείο στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας νοικιάστηκε σε εταιρία που θα πληρώνει στο πανεπιστήμιο 12.000 ευρώ το χρόνο περίπου. Δεν υπήρξε προσφορά για τα κυλικεία του πανεπιστημίου σε Δράμα και Κιλκίς ενώ αυτό των Σερρών νοικιάστηκε αντί 16.000 ευρώ περίπου το χρόνο. Στα ποσά πρέπει να προστεθεί το χαρτόσημο. Ποσοστό 3,6%.

 

Προχθές το Υπουργείο Υγείας, με απόφαση που υπογράφει ο Υπουργός, αποδέχθηκε την παραίτηση του κ. Κλειτσιώτη. Αν και αυτή υποβλήθηκε στο τέλος του περασμένου Δεκέμβρη. Με αυτόν τον τρόπο λήγει και τυπικά η σχέση του κ. Κλειτσιώτη με το δημόσιο, με το Υπουργείο και το Νοσοκομείο Καβάλας. Ο κ. Κλειτσιώτης αποχώρησε από το Νοσοκομείο λίγο πριν το τέλος του 2022.

 

Την Τρίτη το μεσημέρι η Τροχαία Καβάλας έκανε μία ακόμη προσπάθεια επιβολής της κυκλοφοριακής τάξης στην οδό Ερυθρού Σταυρού. «Μοίρασε» αρκετές κλήσεις σε παράνομες σταθμεύσεις σε μια από τις λωρίδες ανόδου. Από το κέντρο της πόλης προς τον κόμβο Φαλήρου. Φιλότιμη προσπάθεια αλλά φυσικά δεν αρκεί. Τρόμαξαν οι οδηγοί που φυσικά και θα πληρώσουν τις κλήσεις αλλά στη συνέχεια ο δρόμος (ρεύμα κυκλοφορίας προς Φάληρο) επανήλθε στη γνωστή του κατάσταση. Κατά το μισό κλειστός λόγω νέων παράνομων σταθμεύσεων.

 

Έχουμε γράψει πολλές φορές για την αστυνόμευση. Κι έχουμε σχολιάσει ότι εδώ που έφθασαν τα πράγματα, η αποσπασματική αστυνόμευση δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα. Τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή όσο και σε άλλες κεντρικές χρειάζεται κάθε μέρα η παρουσία του τροχονόμου. Ή του Δημοτικού Αστυνομικού. Και για πολλές συνεχόμενες μέρες. Μόνο έτσι θα γίνει δουλειά. Διαφορετικά κάποιοι θα είναι άτυχοι που θα πληρώνουν τις κλήσεις, οι πολλοί θα είναι τυχεροί. Θα εμποδίζουν την κίνηση, παρκάροντας στην άκρη του δρόμου, χωρίς καμία συνέπεια.

 

Ο Δήμος Καβάλας και κυρίως η Δημωφέλεια άρχισαν να προετοιμάζουν τις εκδηλώσεις που θα γίνουν την Καθαρά Δευτέρα. Στα γνωστά δύο σημεία. Στον περιβάλλοντα χώρο του «Αλεξάνδρα Δήμογλου» στην Καλαμίτσα και στον χώρο πέριξ του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων. Για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων θα μάθουμε αργότερα αλλά διαφοροποιήσεις και εκπλήξεις δεν φαίνεται να υπάρχουν.

 

Με τον αγαπημένο του τρόπο, μια ανάρτηση στο διαδίκτυο, επιμένει να προβάλλει τα σχέδια του για την Αλάνα ο Άλεξ Χατιντάτζι. «Χτύπησε» πάλι προχθές το βράδυ, ανακοινώνοντας αορίστως ότι σε έναν μήνα αρχίζει! Μένει να μάθουμε τι εννοεί ότι λέει ότι αρχίζει. Μάλλον αρχίζει να δέχεται αιτήματα προ κράτησης μιας από τις κατοικίες που σκοπεύει να κατασκευάσει. Κι όπως επίσης καταλαβαίνουμε, αρχικά απευθύνεται σε πολίτες άλλων χωρών ή ειδικότερα πολίτες των ΗΠΑ, του Καναδά κτλ.

 

Αυτό είναι το παραδοσιακό του κοινό, το πελατολόγιο του, αυτούς προσπαθεί να δελεάσει και να πείσει. Κατά τα άλλα η υπόθεση δεν έχει να παρουσιάσει οποιαδήποτε εξέλιξη στην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο στην περιοχή. Κι εννοούμε τα έργα, την έκδοση αδειών των έργων κτλ. Ακούστηκε και μάλλον είναι αλήθεια ότι θέλει να ξεκινήσει κατασκευάζοντας μια περίφραξη όλης της έκτασης της Αλάνας. Κι αυτό όσο απλό κι αν ακούγεται, μοιάζει δύσκολο. Γενικά και σύμφωνα με την ελληνική πραγματικότητα, θα χρειαστεί βοήθεια. Του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και του κράτους γενικότερα. Ενός κράτους που ας μην ξεχνάμε είναι σχεδόν έτοιμο να μπει σε προεκλογική περίοδο. Αυτό το νέο, που δεν μπορεί θα το γνωρίζει, μάλλον δεν είναι καλό. Συνήθως προκαλεί επιπλέον καθυστερήσεις…

 

Αποτελέσματα των δωρεάν Rapid τεστ Δευτέρα και Τρίτη στο Νομό Καβάλας, τεστ των συνεργείων του ΕΟΔΥ. Θάσος 36 τεστ- 0 θετικά. Χρυσούπολη (μόνο την Τρίτη) 4 τεστ- 0 θετικά και Αμφιθέατρο Διοικητηρίου 71 τεστ- 13 θετικά. Οι συγκεκριμένοι αριθμοί δείχνουν θετικά περιστατικά στην πόλη. Μείωση παντού στην προσέλευση και την πραγματοποίηση αυτών των τεστ. Δηλαδή δεν μειώθηκαν μόνο τα εμβόλια στο Νομό μας, εμβόλια κατά του κορωνοϊού, μειώθηκαν και μειώνονται και τα καθημερινά τεστ.

 

Δείτε από την τηλεόραση του Europe One την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα την εκπομπή «Ιστορία και Πολιτισμός» με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Αβανίδη. Φιλοξενούμενος ο διευθυντής του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών κ. Καπλάνης Ιωσηφίδης.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας έδωσε το καλό παράδειγμα και μπράβο του. Εκπρόσωποι του, μεταξύ των οποίων η βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου, επισκέφθηκε χθες το Δημαρχείο όπου παρέδωσε τη δική του βοήθεια για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας. Οι προσφορές πολιτών συνεχίζονται και είναι πολλές. Σημαντικές. Εκτός των Δήμων, της Περιφέρειας κτλ και σύλλογοι στην Καβάλα κάνουν το ίδιο ώστε η πόλη μας, ο Νομός Καβάλας να στείλει όσο το δυνατό περισσότερα πράγματα σε Τούρκους και Σύρους πολίτες που έχουν μεγάλη ανάγκη. Προς το παρόν η βοήθεια συγκεντρώνεται, αργότερα θα μάθουμε για την αποστολή της.

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΦΛΕΒΑΡΗ 2023

Επόμενο άρθρο

Όταν οι παρεμβάσεις αισθητικής ξεφεύγουν !