Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τριάντα και πλέον χρόνια εργάστηκε στο Δήμο Καβάλας ο Θωμάς Χατζηγιάννης (φωτογραφία). Τα περισσότερα – αν όχι όλα- στην οικονομική υπηρεσία. Προ λίγων ημερών έλαβε την τελική άδεια. Η οποία φθάνει ως τη συνταξιοδότηση του. Προσπαθεί ήδη να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ζωής του, περνώντας ωστόσο καθημερινά από την υπηρεσία. Πρόθυμος να βοηθήσει τους αντικαταστάτες του. Δέχεται ταυτόχρονα πολλές ευχές για μια διαφορετική και κυρίως πιο ήρεμη ζωή. Με μπόλικο ελεύθερο χρόνο. Τον αξίζει, τον δικαιούται.

 


 

Μια ολόκληρη σελίδα της «Εφημερίδας των Συντακτών» είχε την Παρασκευή στη διάθεση του ο γνωστός επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης. Σχολίασε την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και το πόσο άλλαξε στην περίοδο μετά την τραγωδία των Τεμπών. Προέτρεψε και τα δύο μεγάλα κόμματα να δείξουν μετριοπάθεια. Να κρατήσουν χαμηλούς προεκλογικούς τόνους. Αν και όπως έγραψε, είναι σχεδόν βέβαιος ότι αυτό δεν θα γίνει.

 

Ο κ. Λούλης της προτιμά την μετριοπάθεια σταθερά, από τότε που ήταν σύμβουλος του Κώστα Καραμανλή. Την προτείνει διαρκώς ως χρήσιμη για τη λειτουργία της ελληνικής δημοκρατίας. Γνωρίζοντας ίσως ότι με αυτήν είναι (και) ευκολότερο να πεισθεί το εκλογικό σώμα. Στα υπόλοιπα του άρθρου του δεν έκρυψε τη συμπάθεια του προς το ΣΥΡΙΖΑ (μάλλον προς τον Αλέξη Τσίπρα), την αντιπάθεια του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την απόρριψη του προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.

 

Το κείμενο αξίζει να διαβαστεί. Αναφέρεται σε πολλές αλήθειες, τις οποίες παραδέχονται άπαντες. Κι ενώ όλοι πρέπει κάτι να κάνουν ώστε να διορθώσουν ή να διορθωθούν, δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Με αποτέλεσμα η χώρα αντί να πηγαίνει προς τα εμπρός να νομίζει ότι έχει μια τέτοια πορεία. Στην πραγματικότητα οπισθοχωρεί. Η τραγωδία των Τεμπών είναι το πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα.

 

Σε τοπικό επίπεδο παρακολουθούμε την προσπάθεια των στελεχών της ΝΔ να ενωθούν και να συνεργαστούν προκειμένου έτσι να αυξήσουν τις πιθανότητες νίκης τους στις δημοτικές εκλογές. Στο Δήμο Καβάλας. Κι ενώ τόσο καιρό όλοι ήταν απαισιόδοξοι, ξαφνικά ισχύει το εντελώς αντίθετο. Η αλλαγή θα επιχειρηθεί να γίνει και δια της σχετικής συζήτησης και δια της ανάγκης να προταχθεί η ενότητα. Γιατί όλοι γνωρίζουν τι προκαλεί η διάσπαση…

 

Θα δείξει. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Τη συγκεκριμένη ενότητα και συνεργασία δεν την θέλουν αρκετοί. Συγκεκριμένοι. Αυτοί θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους ώστε να διατηρηθεί η σημερινή κατάσταση. Κι αν γίνεται να επιδεινωθεί. Πάντως η ιδέα μιας δημοσκόπησης δεν είναι κακή. Ευνοεί τους Κλειτσιώτη και Ιωσηφίδου, όχι τόσο τον κ. Χρυσανίδη. Επειδή μπήκε στην «κούρσα» πολύ πρόσφατα.

 

Θα δούμε τι θα γίνει και με το ΣΥΡΙΖΑ. Θα το μάθουμε μετά τις εθνικές εκλογές. Σήμερα είναι -καλώς ή κακώς- το ίδιο πράγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας και η Συμπαράταξη Πολιτών. Άρα προέχουν οι εθνικές εκλογές. Ο κ. Γιάννης Εριφυλλίδης θα πρέπει να περιμένει. Κι όπως καταλαβαίνουμε το γνωρίζει κι έχει ήδη «εξοπλιστεί» με την απαραίτητη υπομονή. Τέλος η συνεργασία Θόδωρου Μουριάδη- Βαγγέλη Παππά μοιάζει να είναι προ των πυλών. Φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Αναμενόμενη. Αύριο, στην εκδήλωση παρουσίασης υποψηφίων του κ. Μουριάδη, ίσως περί του θέματος μάθουμε πιο πολλά. Πάντως για αύριο υπάρχουν υποψήφιοι του κ. Μουριάδη που συμφώνησαν (για λόγους τακτικής) να μην ανακοινωθούν. Ακούμε ότι είναι άνδρες και γυναίκες που προτιμήθηκε να ανακοινωθούν την επόμενη φορά. Είτε μετά το Πάσχα, είτε μετά τις εθνικές εκλογές.

 

Την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου κήρυξε με τη Κυριακάτικη της συνεδρίαση η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας της ΝΔ. Προσκλήθηκαν και παρέστησαν αρκετά στελέχη που συμφώνησαν σε συγκεκριμένη προεκλογική δράση. Σε όλο το Ν. Καβάλας. Για τη ΝΔ της Καβάλας υπάρχουν φυσικά οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση αλλά πάνω απ’ όλα και πριν απ’ όλα υπάρχουν οι εθνικές εκλογές.

 

Συμπολίτης αποφάσισε να λάβει μέρος την περασμένη Κυριακή στο λαϊκό αγώνα δρόμου της Ελευθερούπολης. Στα 6α Παπαχρηστίδεια. Θα θυμάται καιρό τη συμμετοχή του. Στη διάρκεια της διαδρομής δέχθηκε επίθεση από δύο αδέσποτα σκυλιά. Ένα από τα οποία τον δάγκωσε στο πόδι. Συνέχισε το τρέξιμο. Τερμάτισε στην πρώτη 10αδα! Αμέσως μετά επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Καβάλας όπου του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Θα λάβει ειδική αγωγή για μια περίπου εβδομάδα. Πρώτες βοήθειες του προσφέρθηκαν και την ώρα του αγώνα, αμέσως μετά το περιστατικό.

 

Η λειτουργία των δικαστηρίων και στην Καβάλα προσαρμόζεται στα προεκλογικά δεδομένα της εποχής. Δικηγόροι ζητούν αναβολή, την εξασφαλίζουν αλλά φροντίζουν να αποφεύγουν την «ύποπτη» περίοδο. Την προεκλογική. Χθες συνήγορος ζήτησε σύντομη αναβολή σε υπόθεση του. Ορίστηκε νέα ημερομηνία τον Μάη. «Τότε θα γίνουν εκλογές. Ας το αλλάξουμε» παρακάλεσε την πρόεδρο. Το αίτημα φυσικά και έγινε δεκτό. Θυμίζουμε ότι πριν και μετά τις εκλογές τα δικαστήρια ασχολούνται με αυτές και δίκες δεν γίνονται.

 

Η εκπαιδευτικός Κατερίνα Δράκου είχε την ευθύνη της εκφώνησης στην πρόσφατη παρέλαση στην Καβάλα. Τα κατάφερε μια χαρά. Βάζοντας τη δική της πινελιά σε όσα γίνονταν στην παραλία, κάλεσε το κοινό να χειροκροτήσει θερμά τους μαθητές. «Ένα ζεστό χειροκρότημα, το μέλλον της Ελλάδας είναι εδώ» ακούστηκε να λέει από τα μεγάφωνα. Και μακάρι η πρόβλεψη της να βγει αληθινή.

 

Στο δάσος πάνω από τη Χωράφα δούλεψαν προ ημερών εργαζόμενοι της Καθαριότητας του Δήμου. Το καθάρισαν από τα ρούχα, προσωπικά αντικείμενα κτλ των διερχόμενων παράνομων μεταναστών. Γέμισαν πολλές μεγάλες σακούλες που θα απομακρυνθούν άμεσα. Εν τω μεταξύ η βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα ευνοήσει την ίδια δραστηριότητα. Οπότε θα γίνουμε μάρτυρες μία ακόμη φορά γνωστών καταστάσεων….

 

Τη νέα της ποιητική συλλογή παρουσίασε σε εκδήλωση στην Ελευθερούπολη η κ. Σοφία Μαρτίδου. Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή. Η κ. Μαρτίδου είναι υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Ήταν υποψήφια με το συνδυασμό Μουριάδη το 2019. Για την ίδια και την ποιητική της συλλογή μίλησε στην εκδήλωση και ο Κωστής Σιμιτσής. Στο ακροατήριο ήταν ο Δημήτρης Παπουτσής, ο Θόδωρος Μουριάδης και άλλοι.

 

Την Κυριακή ο δραστήριος συνοικιακός σύλλογος του Αγίου Κωνσταντίνου «Ο δρόμος του νερού» μετακόμισε στη νέα του στέγη. Σε χώρο του ΚΑΠΗ επί της οδού Αγίου Αθανασίου. Σύντομα θα είναι έτοιμος ώστε να τον κάνει λειτουργικό. Ο νέος και μεγάλος χώρος θα βοηθήσει το σύλλογο για ακόμη πιο σημαντική δραστηριότητα. Παλιά σε αυτόν λειτουργούσε παράρτημα της Δ. Βιβλιοθήκης. Το οποίο έκλεισε όταν έπαψε να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Από τότε ο χώρος εγκαταλείφθηκε, μπροστά στην είσοδο του δε δημιουργήθηκε χώρος στάθμευσης. Στεγασμένος. Δικύκλων….

 

Οι υπόλοιποι τοπικοί, συνοικιακοί και πολιτιστικοί σύλλογοι συνεχίζουν να προετοιμάζονται για το Πάσχα. Οι πιο πολλοί ανακοίνωσαν ήδη τα καθιερωμένα πασχαλινά τους παζάρια. Μέσω των οποίων και θα ενισχυθούν οικονομικά, θα προσφέρουν ωραίες χειροποίητες κατασκευές για τα δώρα της μεγάλης γιορτής. Δεν ήρθε ακόμη η ώρα αυτών των εκδηλώσεων. Είναι σαφές ότι πλησιάζει.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Επόμενο άρθρο

Η ευκολία μιας συσκευής μασάζ για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας