Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι συνεργαζόμενοι στον τομέα της κρουαζιέρας τοπικοί φορείς ήταν χθες όλοι μαζί στο Μπουργκάς. Ή αλλιώς στον Πύργο της Βουλγαρίας. Εκεί ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας ετοιμάζει νέες συνεργασίες, οι οποίες θα αφορούν και τον τουρισμό της κρουαζιέρας. Πολλούς Βούλγαρους της φωτογραφίας δεν τους γνωρίζουμε. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Αναγνωρίζουμε τους δικούς μας. Τον Άγγελο Βλάχο του ΟΛΚ, το Νίκο Σουλίδη του ΟΛΚ και της Δημωφέλειας, τον Τάκη Αγγελίδη της Δημωφέλειας και φυσικά τον Μάρκο Δέμπα, πρόεδρο του Επιμελητηρίου. Ελπίζουμε και ευχόμαστε η θερμοκρασία στο Μπουργκάς χθες να ήταν φιλικότερη και ηπιότερη σε σχέση με αυτήν της Καβάλας.

 


 

Χθες το μεσημέρι η σειρήνα του οχήματος της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κινητοποίησε και τρόμαξε τους Καβαλιώτες. Το μικρό αυτοκίνητο ακολούθησε τη συνηθισμένη διαδρομή από το κτίριο της υπηρεσίας ως το κέντρο της πόλης. Κάπου στην οδό Βενιζέλου (με Δοϊράνης) εξωτερική μονάδα κλιματιστικού παρουσίασε σημάδια βλάβης. Και φωτιάς. Τελικά δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Οι πολίτες θεώρησαν σωστό να καλέσουν τη συγκεκριμένη βοήθεια. Η οποία και δόθηκε.

 

Για τις ζεστές μέρες της περιόδου που διανύουμε είναι ότι χειρότερο. Να παρουσιάσει βλάβη το κλιματιστικό. Αυτή δε καμιά φορά μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Μην ξεχνάμε ότι προχθές στη φωτιά σε κλινική στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αυτή φέρεται να ξεκίνησε επίσης από κλιματιστικό!

 

Σε γενικές γραμμές οι κλιματιζόμενοι χώροι είναι σαφώς προτιμότεροι σε σχέση με όλους τους άλλους. Είναι πολλοί, είναι μεγάλοι κι είναι και εύκολα προσβάσιμοι. Η τοπική αυτοδιοίκηση διαθέτει κι άλλους. Τους έχει έτοιμους για τους πολίτες που έχουν ανάγκη δροσιάς. Συνήθως αυτοί οι χώροι μένουν άδειοι. Μιας και οι Καβαλιώτες προνοώντας, έχει κάθε ένας το κλιματιστικό του. Τη δική του λύση στο πρόβλημα.

 

Ας γνωρίζουμε μόνο ότι και σήμερα όλα τα ΚΑΠΗ θα είναι ανοιχτά με κλιματισμό. Έτοιμα να φιλοξενήσουν αυτόν που ζεσταίνεται. Και η αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» επίσης. Επειδή ωστόσο ζούμε στην Ελλάδα και παρά το ότι η ζέστη δεν έχει ωράριο, οι προαναφερθέντες χώροι θα λειτουργήσουν ως συγκεκριμένη και απογευματινή ώρα. Μετά «κόψε» το κεφάλι σου και βρες αλλού δροσιά. Τόσο απλά.

 

Λένε ότι η καλύτερη δροσιά δεν είναι των κλιματιστικών. Η καλύτερη δροσιά είναι της θάλασσας. Αρκεί να μπορείς να είσαι κοντά της, για να μπαινοβγαίνεις, από το πρωί ως το βράδυ. Ή ως το επόμενο πρωί. Είναι απολύτως αληθές. Ποιος όμως μπορεί να αφήσει στην άκρη τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις και να είναι για μία ή περισσότερες μέρες μόνο στη θάλασσα; Μόνο ένας δημόσιος υπάλληλος που έλαβε σχετική άδεια και δεν έχει άλλες έγνοιες. Αυτός ναι, θα βρει τη δροσιά και χωρίς κλιματισμό.

 

Υπάρχει και η άλλη, η αισιόδοξη και όμορφη ως Καβαλιώτικη προσέγγιση. Την ακούμε πάντα κάτι τέτοιες μέρες. Ζεστές μέρες. Από τους μεγάλους στην ηλικία. Ενθυμούμενοι τα παλιά, σχολιάζουν λέγοντας ότι η πόλη μας ποτέ δεν είχε οξύ πρόβλημα με τον καύσωνα. Γιατί όπως δηλώνουν, πάντα η θερμοκρασία φθάνει μέχρι τους 35 βαθμούς. Λένε την αλήθεια. Υπάρχουν δυστυχώς και οι περιπτώσεις των εξαιρέσεων. Κι ελπίζουμε ο καύσωνας που τυπικά αρχίζει σήμερα να μην δημιουργήσει κάτι τέτοιο. Να επιβεβαιωθούν τα λόγια των Καβαλιωτών ώστε να ξεπεραστεί άνετα το πρόβλημα. Γιατί ένα πρόβλημα με τη ζέστη σίγουρα θα υπάρξει.

 

Λόγω της ζέστης ο ΕΟΔΥ περιορίζει τους χρόνους για τα καθημερινά δωρεάν Rapid τεστ. Και στην Καβάλα. Έτσι από χθες αυτά θα γίνονται στα συνήθη σημεία (Αμφιθέατρο και Κ.Υ. Χρυσούπολης) αλλά ως τις 12 το μεσημέρι. Προ καύσωνα αλλά και μετά από αυτόν, τα τεστ γίνονταν και θα γίνονται ως τις 3 το μεσημέρι.

 

Από την ανάρτηση του διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Αχιλλέα Γερόπουλου μαθαίνουμε καλά, μαθαίνουμε ευχάριστα νέα: «Ευχαριστώ πολύ τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής περιφέρειας Δημήτρη Τσαλικίδη για την άμεση στήριξη που προσφέρει στο Γ.Ν Καβάλας. Δύο ακόμα χειρουργοί θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο χειρουργικό τμήμα του ΓΝ Καβάλας».

 

Ο Απόστολος Παυλίδης δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Το ξεκαθάρισε ο ίδιος, μιλώντας χθες στο ράδιο Πρωινή. Το όνομα του ακούστηκε κυρίως για τις Περιφερειακές εκλογές και το συνδυασμό του κ. Μέτιου. Τελικά ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ απέρριψε την πρόταση. Και πολλές ακόμη. Όπως σημείωσε, δέχθηκε πολλές προτάσεις και από υποψήφιους δημάρχους Καβάλας.

 

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν αρκετοί γνωστοί συμπολίτες. Τους προσέγγισαν οι περισσότεροι υποψήφιοι Δήμαρχοι. Τους ζήτησαν να τους ακολουθήσουν αλλά οι συμπολίτες δεν δέχθηκαν. Και δεν δέχθηκαν γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα ευχαριστούσαν έναν, θα δυσαρεστούσαν όλους τους υπόλοιπους. Αποφάσισαν να μην μπλέξουν και να μείνουν στα δικά τους. Δυσαρεστώντας τελικά όλους τους υποψήφιους Δημάρχους.

 

Μετά από κάτι τέτοιες περιπτώσεις και διαδοχικές αρνήσεις, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι (έστω οι περισσότεροι) αποφάσισαν να χαμηλώσουν τον πήχη. Να δεχθούν υποψηφιότητες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τους απασχολούσαν καθόλου. Γιατί ναι, σε αυτές τις εκλογές βλέπουμε και θα δούμε υποψήφιους (δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους) που κανονικά δεν θα ήταν υποψήφιοι. Όταν όμως δεν δέχονται οι «καλοί» τότε υποχρεώνεσαι να βολευτείς με τους «κακούς». Ή τους «μέτριους».

 

Την ερχόμενη Κυριακή η αγορά θα είναι ανοιχτή. Η Κυριακή που έρχεται θα είναι ταυτόχρονα πολύ ζεστή Κυριακή. Αυτό σημαίνει ότι όσοι λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους θα είναι λίγοι. Επειδή οι καταναλωτές θα είναι στις παραλίες, η ερχόμενη Κυριακή θα έχει ανοιχτές λίγες επιχειρήσεις. Λίγες και «μεγάλες». Όσο για τον κόσμο, θα είναι ελάχιστος στην αγορά της πόλης.

 

Μόνο η βουλευτής Αγγελική Δεληκάρη ασχολήθηκε ως τώρα με το πρόβλημα των καταστημάτων των ΕΛ.ΤΑ. που κλείνουν στο Ν. Καβάλας. Επισκέφθηκε το κατάστημα της Καβάλας κι ενημερώθηκε από τον διευθυντή. Ο οποίος ωραιοποίησε την κατάσταση, ή έτσι φέρεται να έκανε, με αποτέλεσμα να την οδηγήσει σε λάθος συμπέρασμα. Είναι δυνατόν να κλείνουν καταστήματα και να μην επηρεάζεται καθόλου η εξυπηρέτηση του κόσμου; Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε να τα κλείσουμε όλα!

 

Αρχή έγινε προ εβδομάδας όταν δημιουργήθηκε η «παρεξήγηση» με την υποψηφιότητα από το Ζυγό. Τότε και πρώτη φορά προεκλογικά υπήρξαν δημόσια αρνητικά σχόλια από πλευράς της κ. Ιωσηφίδου προς την πλευρά του κ. Κλειτσιώτη. Η συνέχεια δίδεται σχεδόν καθημερινά στο διαδίκτυο. Σε κάθε ευκαιρία και σχετική με τις εκλογές ανάρτηση. Διαβάζουμε π.χ. τις απόψεις του κ. Τελίδη. Είναι φανερή η διάθεση του να κάνει κριτική και στην υποψηφιότητα Κλειτσιώτη και στην υποψηφιότητα Χρυσανίδη.

 

Αυτή είναι η άλλη πλευρά της προεκλογικής περιόδου. Το πώς θα ανεχθούν, θα αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι τις προσπάθειες των αντιπάλων τους. Κι ενώ είναι φυσικό άπαντες να κάνουν κριτική στον εν ενεργεία, είναι ενδιαφέρον το τι θα κάνουν μεταξύ τους. Γενικά διαπιστώνεται μια ηρεμία και μια αυτοσυγκράτηση. Υπάρχει όχι τόσο συχνά και το ακριβώς αντίθετο.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Επόμενο άρθρο

Προβληματίζει την αγορά η μειωμένη αγοραστική κίνηση αν και στην καρδιά του καλοκαιριού