Επανήλθε τηλεοπτικά και δημοσιογραφικά ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας κ. Γιάννης Εριφυλλίδης. Παρουσιάζει τη γνωστή του εκπομπή κάθε Τετάρτη βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Σέντερ. Στην πρώτη μετά τις εκλογές εκπομπή φιλοξένησε τον Θόδωρο Μαρκόπουλο. Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας μίλησε για την πορεία του στα πολιτικά και αυτοδιοικητικά. Για όλη την έως τώρα μεγάλη και αξιοπρόσεκτη διαδρομή του. Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε ειδικότερα στην νίκη των εκλογών το περασμένο Φθινόπωρο. Στη δεύτερη του εκπομπή ο κ. Γιάννης Εριφυλλίδης κάλεσε τον συμπολίτη ζωγράφο Κλεάνθη Σερεμέτη.
Μία ακόμη φορά η τοπική ΝΔ και οι πάσης φύσεως εκπρόσωποι της βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Εξ αυτού του λόγου όλους τους «έπιασε»… αφωνία. Δεν έχουν πει το παραμικρό για την ενδυνάμωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης μέσω των τμημάτων του πρώην ΤΕΙ Καβάλας. Τα πράγματα για αυτούς γίνονται ακόμη χειρότερα μιας και η άλλη πλευρά πανηγυρίζει! Το δελτίο τύπου την περασμένη Παρασκευή του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη δείχνει ότι το θέμα που μας απασχολεί δεν είναι εκπαιδευτικό. Είναι… «εθνικό».
Με το νομοσχέδιο και εκ του πονηρού- από την … πίσω πόρτα- το Δημοκρίτειο αυξάνει τους φοιτητές του. Παρουσιάζεται το 3ο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Για να γίνει αυτό έπρεπε να υποβαθμιστεί, μία ακόμη φορά, η Ανατολική Μακεδονία. Η Καβάλα και η Δράμα.
Δεν μπορεί, κάποτε οι ντόπιοι εκπρόσωποι της ΝΔ θα μιλήσουν. Θα πουν την άποψη τους περί του θέματος. Τους ζητούμε να είναι δίκαιοι και προσεκτικοί, Καβαλιώτες και όχι Κυβερνητικοί. Να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας και όχι της κομματικής σκοπιμότητας. Χρειάζεται θάρρος, το καταλαβαίνουμε. Επειδή πρόκειται για την Καβάλα, ζητούμε να το βρουν και να το χρησιμοποιήσουν. Αν και για να είμαστε ειλικρινείς, είναι κάτι που αν συμβεί θα πρόκειται για θαύμα…
Διαβάζουμε ταυτόχρονα και την υποτιθέμενη απάντηση. Προέρχεται άλλοτε από τοπικά μέσα ενημέρωσης κι άλλοτε από εκπροσώπους του πρώην ΤΕΙ (νυν ΔΙΠΑΕ κι αύριο Δ.Π.Θ.). Μιλούν και γράφουν για μια … αδικία. Την απώλεια χρημάτων που προορίζονταν για έργα συντήρησης των φοιτητικών εστιών στην Καβάλα. Τάχα μας αδίκησε και μας πήρε τα συγκεκριμένα πολλά χρήματα το ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη. Αφού λοιπόν μας φέρθηκε με αυτόν τον τρόπο, καλά κάνουμε και μεταφερόμαστε στο Δημοκρίτειο. Για να ενδυναμώσουμε όχι τόσο το πανεπιστήμιο όσο τη Θράκη.
Το επιχείρημα τους που είναι το μοναδικό, είναι ταυτόχρονα για γέλια. Προέρχεται από «σκοτεινά υπόγεια» κι από ανθρώπους που δεν έχουν το θάρρος να βγουν μπροστά. Κι έτσι βάζουν άλλους να κάνουν αυτή τη δουλειά. Την οποία θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και «βρώμικη». Πρόχειρη και αδύναμη, ούτε κι αυτό καταλήγει να είναι! Όλοι καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται. Κι έτσι η ιστορία όσο καλά κι αν σκηνοθετήθηκε, δεν «περπατά». Δεν «περπατά» καθόλου.
Η κυβέρνηση προετοίμασε την αλλαγή και δεν είπε σε κανέναν τίποτα. Δεν το θεώρησε σκόπιμο. Κι άντε όλους εμάς. Μας «προσπέρασε» για να κάνει πιο εύκολη τη δουλειά της. Τους δικούς της ανθρώπους όμως; Τα στελέχη της τοπικής ΝΔ; Αυτούς που ψηφίστηκαν από τους Καβαλιώτες; Αυτούς δεν έπρεπε να τους ενημερώσει; Να τους εξηγήσει, να προσπαθήσει να τους πείσει; Ούτε σε αυτούς έδωσε μεγάλη σημασία. Αντίθετα πορεύτηκε επί του βασικού στόχου. Την ενδυνάμωση του Δημοκρίτειου (και πάνω απ’ όλα της Θράκης).
Η εστίαση στην Καβάλα βρίσκεται επί ποδός. Σε μεγάλη φούρια λόγω της εορτής των ερωτευμένων την προσεχή Τετάρτη. Ατυχία πρώτη, η γιορτή φέτος είναι μέρα Τετάρτη. Εργάσιμη μέρα. Ατυχία δεύτερη, εκείνο το απόγευμα και το βράδυ ο καιρός ίσως να μην είναι σύμμαχος. Κι ατυχία τρίτη, η ακρίβεια. Ποικίλες προτάσεις σε ερωτευμένους «σκοντάφτουν» στις τιμές. Αυξημένες. Όσο το δυνατό λιγότερο αλλά αυξημένες. Δυστυχώς και σε αυτήν την υπόθεση γιορτάζουν πρώτα και καλύτερα όσοι έχουν γεμάτο πορτοφόλι. Οι άλλοι που είναι οι περισσότεροι, ακολουθούν το γνωστό «…πάμε κι όπου βγει».
Σε αναστάτωση είναι οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Ξεκίνησαν διαμαρτυρίες που θα κορυφώσουν με απεργία στο τέλος του μήνα. Ζητούν αυξήσεις, προσλήψεις και άλλα. Όλα δίκαια. Επί του παρόντος και τοπικά οι κινητοποιήσεις δεν έγιναν. Σχεδόν τίποτα. Αν όμως ήταν κοπή βασιλόπιτας, ετήσιος χορός κτλ θα είχαν γίνει και θα σημείωναν μεγάλη επιτυχία.
Σχετικά με το φωτοβολταϊκό της Λεκάνης. Ο Κώστας Αντωνιάδης έχει δίκιο. Τόσο η Περιφέρεια ΑΜΘ όσο και ο Δήμος Νέστου πρέπει να διαθέσουν δωρεάν νομική κάλυψη στους κατοίκους του χωριού. Για να αμφισβητήσουν, να κάνουν ένσταση και προσφυγή. Κι ο Χάρης Σεϊτανίδης, κι αυτός σωστά μιλά. Πρότεινε στον Χριστόδουλο Τοψίδη να δει το θέμα και πολιτικά. Με παρέμβαση του στον αρμόδιο υπουργό.
Ενδιαφέρουσα και η προχθεσινή ανακοίνωση του Δασαρχείου. Ούτε αυτό συμφωνεί με το προτεινόμενο φωτοβολταϊκό στη Λεκάνη. Αντί να ενημερώσει εγκαίρως και για την πρόταση που πληροφορήθηκε και για τη αρνητική γνώμη που διατύπωσε, σιώπησε. Επεδίωξε να βγει από το κάδρο. Λάθος της υπηρεσίας. Το οποίο προσπαθεί να καλύψει με καθυστέρηση. Αν δεν ήταν η συνέντευξη Δημόπουλου, θα συνέχιζε να σφυρίζει αδιάφορα παρά το ότι έχει ασχοληθεί αναλυτικά με την υπόθεση;
Προσπαθούν να εμπλακούν στο πρόβλημα των έργων στον Άγιο Νικόλαο το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος. Ο σύλλογος έκανε το εύκολο. Με επιστολή του προς το Δήμο και το Δήμαρχο ζητά όσο συνεχίζονται οι εργασίες, οι επαγγελματίες να μην πληρώσουν τέλη και νερό. Ο κ. Δέμπας από την πλευρά του έκανε μια πιο σωστή και προφορική παρέμβαση στην κ. Δαδάκη. Γιατί το πρόβλημα εκεί εστιάζεται. Στο πότε θα γίνει η αυτοψία από την αρχαιολογική υπηρεσία.
Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα που δεν λύνουν τη βασική εκκρεμότητα. Δηλαδή αν ο Δήμος Καβάλας ικανοποιήσει το αίτημα κι απαλλάξει από τέλη τους επαγγελματίες, θα μπορεί το έργο να συνεχίζεται για πολλούς επόμενους μήνες; Νομίζουμε ότι κι οι επαγγελματίες της περιοχής αυτό που βασικά θέλουν είναι να τελειώνει το έργο. Πρώτα αυτό και μετά όλα τα άλλα. Για να τελειώσει ωστόσο το έργο πρέπει να πιεστεί η Αρχαιολογία. Κι όχι ο Δήμος.
Υπάρχει νέο θέμα με την πεσμένη γέφυρα. Ενώ οι μελέτες επιτέλους τέλειωσαν, δεν υπάρχουν χρήματα για κατασκευαστεί η γέφυρα από την αρχή. Θα πρέπει να βρεθούν. Άρα νέα καθυστέρηση. Εκτός αν αποφασιστεί η γέφυρα να μην κατασκευαστεί εκ νέου. Αυτό φαίνεται να προτιμούν όσοι θα ήθελαν να βγουν από την υποχρέωση να βρουν τα απαραίτητα χρήματα του επόμενου έργου. Που δεν είναι λίγα…