Με πρωτοβουλία κατοίκων της νότιας Θάσου γίνεται προσπάθεια να σταματήσει η υποβάθμιση στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στα Λιμενάρια. Η φωτογραφία είναι από τη διαμαρτυρία έξω από το κατάστημα την περασμένη Τρίτη το πρωί. Το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ερώτηση στη Βουλή. Τη Δευτέρα για το ίδιο θέμα θα γίνει διαμαρτυρία στη λαϊκή αγορά του Πρίνου. Ε και; Καμία έως τώρα αντίδραση, καμία αλλαγή των δεδομένων. Τα ΕΛΤΑ, κατ’ επέκταση το κράτος, σφυρίζουν αδιάφορα. Συνεχίζουν να υλοποιούν το σχέδιο τους που δυστυχώς δεν περιλαμβάνει Λιμενάρια. Και πολλά ακόμη σημεία στην ύπαιθρο, χωριά σαν τα Λιμενάρια.
Αξιοπρόσεκτη ταύτιση απόψεων. Κι ασυνήθιστη. Σχεδόν ίδια δήλωση του Θόδωρου Μαρκόπουλου και του Αλέξη Πολίτη επί του πρόσφατου θέματος, σχετικό με το έργο ανακαίνισης του Αμφιθεάτρου. Κλήθηκαν και οι δύο να σχολιάσουν τα περί στατικής επάρκειας. Είπαν και οι δύο τα ίδια πράγματα.
Υποβάθμισαν προσεκτικά το ζήτημα, ζήτησαν –σωστά- να περιμένουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια σαφή εικόνα της κατάστασης. Ως τότε εκτιμούν ότι όλα είναι (και θα παραμείνουν) ελεγχόμενα. Έχουν γνώσιν οι φύλακες, μας είπαν με τον τρόπο τους. Μέχρι λοιπόν να υπάρξουν οριστικά νέα ας κρατήσουμε τη σύμπτωση απόψεων. Του πρώην και του επόμενου. Είναι κάτι θετικό. Ή μαζί θα δικαιωθούν ή μαζί θα πέσουν έξω… Μακάρι να συμβεί το πρώτο.
Να μην ξεχνάμε ότι προ ετών το κράτος παραχώρησε στην ΠΕ Καβάλας (τότε Νομαρχία Καβάλας) δύο άδειους ορόφους στο κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού. Για να τους χρησιμοποιήσει όπως αυτή επιθυμεί. Αυτή η ευκαιρία δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε. Σε σημείο που σήμερα ο Δήμος Καβάλας περιμένει πράσινο φως για να τους διαχειριστεί αυτός. Αφού τους χρειάζεται. Καλού κακού η ΠΕ Καβάλας κάτι έπρεπε ή πρέπει να κάνει με τους συγκεκριμένους χώρους. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις…
Στα θετικά του Μητροπολίτη Στέφανου το ότι προσκάλεσε σε συζήτηση τη νέα διοίκηση της Στέγης. Καταθέτοντας σε αυτήν καινούργια πρόταση, για την κοινή χρήση μέρους του κτιρίου της οδού Κύπρου. Η πρόταση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν ο διάλογος συνεχιστεί όπως άρχισε, σίγουρα θα βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Δεν είναι εύκολο. Είναι όμως εφικτό.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ αποφασίστηκε ομόφωνα αντιπρόεδρος της να είναι ο κ. Γιάννης Ιακωβίδης. Ήταν μια μικρή δικαίωση για τον συμπολίτη μηχανικό. Μια αναγνώριση όχι μόνο από την παράταξη του αλλά και από την αντιπολίτευση. Μια καλή στιγμή των συνεδριάσεων της διοίκησης της δημοτικής επιχείρησης. Η θέση σε γενικές γραμμές μπορεί και να είναι τιμητική. Αλλά ο Γιάννης είναι αντιπρόεδρος. Κοινής αποδοχής.
Εμπλουτίζονται και … εκσυγχρονίζονται οι λόγοι για τους οποίους ένα σχολείο καμιά φορά δεν λειτουργεί. Χάνεται μάθημα, χάνονται ώρες διδασκαλίας. Κάποτε λέγαμε για την εκδρομή. Για τη γιορτή, για την απουσία καθηγητή ή δάσκαλου. Πλέον σε αυτόν τον κατάλογο θα προσθέσουμε έναν ακόμη λόγο. Θα πρέπει να συνηθίσουμε να λέμε ότι δεν έγινε μάθημα επειδή υπήρξε προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος…
Θα το συναντούμε συχνά από εδώ και πέρα. Όσο ο ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας προγραμματίζει τις απαραίτητες για αυτόν διακοπές όχι τα Σαββατοκύριακα αλλά από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η επιλογή μιας τέτοιας μέρας βολεύει το ΔΕΔΔΗΕ, σαφώς και τους μαθητές που δεν πηγαίνουν στο σχολείο τους. Για τους γονείς δεν ξέρουμε. Οι απόψεις διίστανται..
Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας προχθές Τετάρτη. Σαφώς ήρεμη, απλή και αρκετά σύντομη. Δυστυχώς σε αυτά τα νέα δεδομένα δεν έχουμε συνηθίσει. Δεν έχουμε προσαρμοστεί. Ζούμε ακόμη και σήμερα τις καταστάσεις του παρελθόντος. Καλώς ή κακώς την προηγούμενη 4ετια δεν την ξεπεράσαμε. Ειδικά ως προς τις συνεδριάσεις. Ακόμη ψάχνουμε να βρούμε και δούμε στην αίθουσα τον Βέρρο, περιμένουμε να ακούσουμε τον Βαγγέλη Παππά και τη Δήμητρα Τσανάκα!
Αυτά μας τέλειωσαν. Τώρα η διοίκηση Μουριάδη διαθέτει άνετη πλειοψηφία. Αφήνει την αντιπολίτευση να εκφράζεται. Δεν ανησυχεί εφόσον ότι και να πει η αντιπολίτευση, η πλειοψηφία αποφασίζει περίπου όπως θέλει! Οι έως τώρα αλλαγές στις συνεδριάσεις αφορούν το χρόνο, το κλίμα, την γενικότερη ατμόσφαιρα. Θα τους επηρεάσουν όλους. Αλλού αργά κι αλλού πιο γρήγορα.
Συζητούσαν προχθές για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης και τις δυσκολίες της γενικώς. Κάποιοι αμφέβαλαν. Ή το επιχείρησαν. «Η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι το κράτος οφείλει στους Δήμους συνολικό ποσό 12 δισ ευρώ» είπε και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους ο Χρήστος Ποτόλιας. Και πριν οι συνάδελφοι του προλάβουν να πάρουν ανάσα, τους «κατακεραύνωσε». Όλους μαζί. «Κανείς σας ποτέ δεν διεκδίκησε» είπε με δυνατή και στεντόρεια φωνή.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Μαμτσαδέλης αποκάλυψε το πρόβλημα έλλειψης live μετάδοσης στην επόμενη συνεδρίαση. Αυτή της ερχόμενης Τρίτης. Λόγω απουσίας (θα είναι σε άδεια) του αρμόδιου υπαλλήλου. Αμέσως δέχθηκε τις δικαιολογημένες παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης. Περίπου υποσχέθηκε να βρει αντικαταστάτη κι η συνεδρίαση να έχει μετάδοση από το διαδίκτυο.
Δεδομένου του ότι η ΔΕΥΑΚ ήδη διέθεσε δύο εργάτες και έναν αρχαιολόγο στην Αρχαιολογική υπηρεσία για το έργο στον Άγιο Νικόλαο, δεν ρίχνει μια ματιά προς τα εκεί; Μπορεί αυτό που ψάχνει, μπορεί να το βρει στη ΔΕΥΑ Καβάλας. Κι αν δε το βρει, με τον ίδιο τρόπο να συνεχίσει τις έρευνες. Ψάχνουμε εν ενεργεία εργαζόμενο ή όχι (άνεργο), γνώστη των ηλεκτρονικών. Θα απασχοληθεί 3 με 4 ώρες το απόγευμα της Τρίτης και θα εξασφαλίσει τη μετάδοση της συνεδρίασης μέσω διαδικτύου…
Συμπολίτης έστειλε επιστολή, πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη βράβευση των Ευάγγελου Ευαγγελίου και Λευτέρη Αθανασιάδη. Η αντιπολίτευση συμφώνησε κι ο Θόδωρος Μουριάδης σκέφθηκε μιλώντας δυνατά: «Βράβευση και των δύο με αφορμή τα 40 χρόνια που συμπληρώνει φέτος η ΔΕΥΑΚ». Στο τέλος ακούστηκε κι ο Μάκης Παπαδόπουλος. «Και τον Θόδωρο Καλλιοντζή» είπε. Τι σχέση έχει η ΔΕΥΑΚ με το Θόδωρο Καλλιοντζή, το ξέρει μόνο ο Μάκης Παπαδόπουλος.
Κατά τα άλλα ο πρώην Νομάρχης όντως θα πρέπει να τιμηθεί. Όχι όμως από το Δήμο Καβάλας. Το διάστημα που διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος είναι μικρό μπροστά στα πολλά χρόνια της παρουσίας του στο Διοικητήριο. Άρα οτιδήποτε έχει σχέση με το Θόδωρο Καλλιοντζή στο Διοικητήριο και όχι στο Δημαρχείο.