Όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Καβάλα ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Καραγκιοζόπουλος (στις συνεντεύξεις τύπου και στις εκδηλώσεις), άπαντες τρόμαξαν. Κυρίως από το μπόι του. Πανύψηλος και επιβλητικός, τον κοιτούσες με επιφύλαξη. Ίσως και λίγο φόβο. Στην πορεία αποδείχθηκε (ήταν άλλωστε) ένας «αγαθός γίγαντας». Στόμα είχε και μιλιά δεν είχε! Ευγενικός, ταπεινός κι εργατικός. Αγάπησε τη δουλειά του. Τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε στα του οίκου του. Στην Ελευθερούπολη και στο Δήμο Παγγαίου. Ο Αχιλλέας πέθανε προ λίγων ημερών, σε ηλικία μόνο 56 ετών. Νικημένος από τον καρκίνο. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του Δήμου Καβάλας του 2024 άρχισε προχθές στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής. Θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η κατάρτιση του προϋπολογισμού καθυστέρησε. Περισσότερο απ’ ότι συνήθως. Περισσότερο από άλλους Δήμους. Το γεγονός δημιούργησε διάφορα προβλήματα, κυριότερο των οποίων είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι. Του ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς. Των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου.
Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και στην ανάλυση των αριθμών, αμέσως προέκυψε η φιλοσοφία και το νόημα της πρότασης. Λιγότερες δαπάνες σχεδόν παντού. Μαζεύουμε τα πόδια μας αφού το πάπλωμα είναι ήδη κοντό. Διατυπώθηκαν πολλές ειδικότερες παρατηρήσεις, θα υπάρξουν κι άλλες. Ξεχωρίζουμε ωστόσο μια κουβέντα που ακούστηκε από τα χείλη δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης. Μια σκέψη του, μια ιδέα και πρόταση του.
Ο δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Κουφατζής πρότεινε στη διοίκηση του Δήμου να σταματήσει τις πολλές δαπάνες για τις πολλές εκδηλώσεις των συλλόγων. Για να δοθούν περισσότερα χρήματα στην κοινωνική πολιτική, πρόσθεσε. Η πρόταση του εκείνη την ώρα δεν είχε συνέχεια και κανέναν ειδικότερο σχολιασμό. Δεν πρέπει να περάσει έτσι. Πρόκειται άλλωστε για έναν κοινό προβληματισμό που τον εξωτερίκευσε ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Που μη ξεχνάμε, έχει και την εμπειρία της διοίκησης. Κατά την 5ετία της κ. Τσανάκα.
Οι σύλλογοι αυξήθηκαν και αυξάνονται συνεχώς. Τις περισσότερες φορές αδικαιολόγητα. Οι εκδηλώσεις τους το ίδιο. Πάντα με τον ίδιο τρόπο. Ιδέες επαναλαμβανόμενες, χωρίς καινοτομία. Τα διοικητικά συμβούλια «βάζουν» την εθελοντική εργασία. Ο Δήμος καλύπτει τα έξοδα. Αν εν τω μεταξύ βρεθούν κι άλλοι εθελοντές (μέλη των συλλόγων), ακόμη καλύτερα. Αν βρεθούν ιδιώτες χορηγοί, το ίδιο. Τα δεδομένα δεν αλλάζουν μιας και το οικονομικό βάρος πέφτει πάντα στην ίδια πλάτη. Του Δήμου Καβάλας.
Παρατηρούμε ότι σύλλογοι με μία ή δύο το πολύ εκδηλώσεις το χρόνο, τελευταία τις αύξησαν. Οι εκδηλώσεις κάθε συλλόγου με την προαναφερθείσα διαδικασία έγιναν περισσότερες από 5 κάθε χρόνο. Οι Αντιδήμαρχοι παραπονιούνται, ο Δήμος –λένε- χρειάζεται ένα ολόκληρο προσωπικό μόνο για να εξυπηρετεί τους συλλόγους! Το φορτίο γενικά μεγάλωσε κι από οικονομικής πλευράς αυτό έγινε σε μια άσχημη συγκυρία.
Ακούμε ότι ήδη υπάρχει μια σχετική περιστολή δαπανών. Το ακούμε από τους συλλόγους. Αποχωρούν όχι ικανοποιημένοι από το Δημαρχείο. Δεν αρκεί. Πρέπει να γίνει πράξη αυτό που προτείνει ο κ. Κουφατζής. Ή κάτι ακόμη καλύτερο. Αυτό που κάνει η Περιφέρεια ΑΜΘ. Ζητά προτάσεις συγκεκριμένες, προϋπολογισμούς συγκεκριμένους. Βάζει όρους και προϋποθέσεις. Γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό που ζούμε. Κάποιος (συνήθως πρόεδρος συλλόγου) να ξυπνά ένα πρωί με μια νέα υποτίθεται ιδέα. Να τυπώνει αφίσες, να βάζει χορηγό το Δήμο και τελικά η εκδήλωση να πληρώνεται όλη από το Δήμο Καβάλας. Αν και εκδήλωση του συλλόγου.
Σαφώς και δεν είναι όλες οι εκδηλώσεις αυτής της κατηγορίας. Φυσικά και υπάρχουν σύλλογοι που αντιμετωπίζουν την υπόθεση διαφορετικά. Υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις αλλά και τούτη την φορά οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Αυτός πρέπει να αλλάξει. Κι όσο κι αν φαίνεται περίεργο, τη συγκεκριμένη αλλαγή την προτείνει πρώτη η αντιπολίτευση. Την ακούει άραγε η διοίκηση;
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Σωτήρης Λαζαρίδης προβάλει- με τις δηλώσεις του στην Πρωινή- την άλλη άποψη. Μια απάντηση στα περί της Στέγης και του Μουσείου της Ιεράς Μητρόπολης. Το σχέδιο, σημειώνει, έλαβε ήδη 4 εγκρίσεις. Σωστό. Τρεις στην Καβάλα και μία στην Αθήνα. Κι αυτό σωστό. Ας προσθέσουμε στις εγκρίσεις κάτι ακόμη. Το αίτημα «θεραπείας» επί της εγκριτικής απόφασης των Αθηνών. Είναι σε εκκρεμότητα.
Σε πρόσφατη ανακοίνωση του ο φιλοζωικός σύλλογος «Αίσωπος» έκανε λάθος. Παρεξήγησε κείμενο της Πρωινής. Της στήλης «Μικρά Πρωινά». Θεώρησε ότι επρόκειτο για απόψεις, για δηλώσεις του Αντιδημάρχου Χρήστου Τσιτσιλικάκη. Κι έτσι τον σχολίασε αρνητικά. Τον αδίκησε. Ήταν δημοσίευμα της Πρωινής, με μια μόνο φράση του κ. Τσιτσιλικάκη. Κι όχι ιδιαίτερα ουσιαστική ως προς το γνωστό θέμα των αδέσποτων. Καλό είναι ο σύλλογος να διαβάζει προσεκτικά κείμενα που στη συνέχεια αποτελούν θέμα ανακοινώσεων του.
Σε απεργιακούς ρυθμούς σήμερα όλη η χώρα. Μια απεργία που είναι και τιμή στα θύματα των Τεμπών. Κι ενώ παντού οι συγκεντρώσεις (απεργιακές) γίνονται το πρωί, στη Θάσο θα γίνει απόγευμα. Στις 6 σήμερα το απόγευμα στο Λιμένα. Θα είναι συγκέντρωση περισσότερο για την επέτειο της τραγωδίας, λιγότερο ή και καθόλου για την απεργία.
Χωρίς την Τάνια Ελευθεριάδου το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Περίεργο σίγουρα. Ενδεικτικό της αλλαγής που έγινε και την αφορά. Αλλαγή που συνεχίζεται. Αντίθετα στο συνέδριο ήταν κανονικά ο πρώην βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης κι ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Λυμπεράκης.
Αρχικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Γραμμένος συμφώνησε με το συμπέρασμα. Το έργο στο δικαστικό μέγαρο προχωράει κανονικά. Στη συνέχεια υπολόγισε πιο συγκεκριμένα όσα απομένουν. Καταλήγοντας σε μια άλλη διαπίστωση. Για να τελειώσει, θα χρειαστεί να περάσει κι όλος ο Μάρτιος. Θα δοθεί άραγε παράταση; Και να δοθεί, θα είναι μικρή. Ασήμαντη, σύμφωνα με όλα τα άλλα εκτελούμενα έργα. Εκτός απροόπτου φυσικά.
Η Καθημερινή χθες είχε νεότερα για τη διαδικασία της επιλογής νέων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία. Οι υποψήφιοι θα γράψουν και εξετάσεις! Το δημοσίευμα αναφέρει πιο συγκεκριμένα: «Η γραπτή ηλεκτρονική εξέταση θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες δοκιμασιών: παραγωγικός συλλογισμός, επαγωγικός συλλογισμός και διαχείριση εργασιακών σεναρίων. Η εξέταση για τις δύο πρώτες ενότητες, του παραγωγικού συλλογισμού και του επαγωγικού συλλογισμού, θα πραγματοποιηθεί μέσω προσαρμοστικών τεστ (Computerized Adaptive Testing – CAT) που θα περιλαμβάνουν ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών ή άλλου είδους κλειστού τύπου ερωτήσεων».