Κλάδεμα δέντρων έγινε χθες στην οδό Ομονοίας. Είχε να συμβεί πολύ καιρό με αποτέλεσμα τα κλαδιά σε πολλές περιπτώσεις να ενοχλούν κυρίως διαμερίσματα και γραφεία πρώτου ορόφου πολυκατοικιών. Η χθεσινή δουλειά φυσικά και έγινε από εργολάβο. Από ιδιώτη. Και αυτή η δουλειά της αυτοδιοίκησης γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα.
Τον Νοέμβρη του 2017 με επίσκεψη του στην Καβάλα ο τότε Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είχε ανακοινώσει τα νέα. Το ΤΕΙ Καβάλας μετατρέπονταν σε πανεπιστήμιο, αναβαθμίζονταν κι εντάσσονταν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Το γνωστό μας ΔΙΠΑΕ. Οι ανακοινώσεις του κ. Γαβρόγλου έγιναν δεκτές με μεγάλη ικανοποίηση. Με χαρά και πανηγύρια (ειδικά στο ΤΕΙ Καβάλας). Παρόμοια με όσα παρακολουθούμε να συμβαίνουν και τώρα. Τώρα το ΔΙΠΑΕ Καβάλας, δηλαδή το πρώην ΤΕΙ, μεταφέρεται κι ενισχύει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Φυσικά και δεν υπάρχει προηγούμενο, μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα αυτές οι διαδοχικές αλλαγές.
Τώρα λένε ότι η απόφαση Γαβρόγλου ήταν λάθος. Το λένε κι αυτοί που τότε την πανηγύριζαν! Είναι οι ίδιοι. Τότε έδιναν συγχαρητήρια στον κ. Γαβρόγλου. Σήμερα δίνουν συγχαρητήρια και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Υπουργό Παιδείας Πιερρακάκη. Εμείς, που τα παρακολουθούμε από κοντά όλα αυτά, μπερδευόμαστε. Μια κατάσταση σύγχυσης επί των διαδοχικών … επιτυχιών.
Από πολιτικής πλευράς η τότε Κυβέρνηση έκανε τα δικά της. Κι η σημερινή το ίδιο. Από πολιτικής πλευράς άλλο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άλλο ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό δεν μας ξαφνιάζει. Τα άλλα μας ξαφνιάζουν αφού κάποια στιγμή, κοιτώντας τις φωτογραφίες της εποχής και τις τωρινές βλέπουμε ίδια πρόσωπα.
Αποφάσισε η Βουλή κι αποφάσισε οριστικά. Αν και ποτέ δεν ξέρεις. Μια αυριανή ή μεθαυριανή κυβέρνηση μπορεί πάλι να τα αλλάξει. Ζούμε στην Ελλάδα κι αυτό καλό είναι να μην το ξεχνούμε. Αναγνωρίζουμε ωστόσο την επιτυχία της τροπολογίας που ευτυχώς έγινε δεκτή. Κι έτσι η αλλαγή δεν δημιουργεί αδικίες. Ειδικά μεταξύ του προσωπικού του πρώην ΤΕΙ και πρώην ΔΙΠΑΕ.
Δόθηκε πανηγυρική συνέντευξη τύπου το Σάββατο. Στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θόδωρου Μαρκόπουλου. Στο τέλος της οποίας υπεβλήθη ένα απλό και φυσιολογικό ερώτημα: Τώρα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα αλλάξει όνομα, θα γίνει Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης;
Ο πρύτανης κ. Μάρης αποφάσισε να μιλήσει πρώτος. Χωρίς να απαντήσει στο ερώτημα. Οι βουλευτές επιχείρησαν να απαντήσουν αμέσως μετά. Ούτε αυτοί απάντησαν. Μόνο κάποια υπονοούμενα ακούστηκαν στην αίθουσα. Από αυτά, περί των εθνικών λόγων, που η Καβάλα «πλήρωσε» και συνεχίζει να «πληρώνει». Κατά συνέπεια το πανεπιστήμιο μεγαλώνει με τα τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας αλλά όνομα δεν αλλάζει. Στον τίτλο του θα είναι πανεπιστήμιο της Θράκης.
Ανακύπτουν φυσικά διάφορα ακόμη θέματα. Θέματα ουσίας. Ο κ. Πρύτανης έδωσε τις σχετικές υποσχέσεις. Θα δούμε πόσο και που θα τηρηθούν. Όλα είναι θέμα χρημάτων. Τα τμήματα της Καβάλας (όπως επίσης και της Δράμας) δεν ζητούν πολλά. Μόνο όσα δικαιούνται. Θα τα πάρουν; Θα τα πάρουν, μας λέει με τον τρόπο της η σημερινή διοίκηση του Δημοκρίτειου. Στην οποία σημειώστε δεν μετέχουν με εκπροσώπους τους ούτε τα τμήματα της Καβάλας, ούτε αυτά της Δράμας.
Ένα ακόμη παράδειγμα για τη διαφορετική Ελλάδα μας είναι αυτό με την πιάτσα Ταξί μπροστά από το παλιό δικαστήριο. «Θύμα» δημοτικού έργου. Αντιλαμβανόμαστε σήμερα, πολύ καθυστερημένα, την κατάργηση της. Κι έτσι τρέχουμε μήπως και βρούμε λύση. Μια κάποια λύση ώστε να περιοριστούν οι διαμαρτυρίες των οδηγών Ταξί.
Το συγκεκριμένο δημοτικό έργο μελετήθηκε. Οι μελετητές πρώτοι κατάργησαν την πιάτσα των Ταξί. Η μελέτη αυτή παραλήφθηκε υπηρεσιακά. Ελέγχθηκε. Κανείς δεν εντόπισε το ζήτημα της κατάργησης της πιάτσας. Μετά πήρε το δρόμο της στις συνεδριάσεις. Επιτροπές και τελικά Δημοτικό Συμβούλιο. Κανείς δεν είπε τίποτα. Πρόσφατα τα έργα άρχισαν. Κι όταν έφθασαν στο επίμαχο σημείο, τότε όλοι ξυπνήσαμε! Όλοι.
Ευτυχώς δεν είναι και τόσο αργά. Απορούμε φυσικά για όσα μεσολάβησαν. Καλά, δεν βρέθηκε ούτε ένας να εντοπίσει την αλλαγή; Δεν υπήρξε διαδικασία διαβούλευσης; Ένας άνθρωπος δεν θυμήθηκε την πιάτσα ώστε να τη διασώσει σε αρχικό στάδιο; Η απάντηση είναι η ευκόλως εννοούμενη. Κι οι ευθύνες μοιράζονται σε πολλούς. Βασικά στο Δήμο Καβάλας αλλά όχι μόνο σε αυτόν. Ξέρουμε αντίθετα ποιοι φταίνε λιγότερο ή και καθόλου. Αυτοί που θίγονται. Αυτοί που τώρα μέσω πιέσεων προσπαθούν να σώσουν ότι περισσότερο μπορούν.
Δυσάρεστες καταστάσεις. Λίγοι γονείς δημοτικού σχολείου στην Καβάλα διαμαρτύρονται επειδή σε αυτό φοιτούν και παιδιά μεταναστών- προσφύγων. Της Δομής του «Ασημακοπούλου». Κι ενώ η πλειοψηφία των γονέων του σχολείου δέχεται τα παιδιά, κάποιοι ελάχιστοι προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα. Έκαναν ήδη πράξη την πρώτη τους απειλή του τύπου «… θα φέρω τα κανάλια». Πήγαν τα κανάλια αλλά όπως αποδείχθηκε όλα γίνονται με τον σωστό, ασφαλή και νόμιμο τρόπο.
Αύριο θα γίνει πάλι συνέλευση, παρουσία και της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας. Θα ξαναπεί ότι τα παιδιά αυτά είναι εμβολιασμένα, προέρχονται από σχολείο της Κω. Εκεί φοιτούσαν. Πρόσφατα οι οικογένειες τους ήρθαν προσωρινά στην Καβάλα, όπου συνεχίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για 12 παιδιά που φοιτούν σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου.
Αλλαγές στη μισθοδοσία των Αντιδημάρχων και των Προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων. Αυξήσεις, έστω μικρές. Όλα ξεκίνησαν από την αύξηση του μισθού του Δημάρχου της Αθήνας. Βάσει νόμου αυτή η αύξηση επηρέασε όλους τους υπόλοιπους μισθούς. Έτσι με αποφάσεις των Δημάρχων οι μισθοί προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.
Αυτό είναι πολύ σωστό. Το έκανε ο Αντιδήμαρχος Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης. Έφτιαξε μια ατζέντα εκδηλώσεων, στην οποία έβαλε όλες τις εκδηλώσεις που ανακοινώθηκαν ότι θα γίνουν στα δημοτικά διαμερίσματα του ίδιου Δήμου. Κάτι σαν πρόγραμμα εκδηλώσεων προκειμένου να προβάλλονται όλες. Να υπάρχει συντονισμός κτλ. Αρχή έγινε με τις εκδηλώσεις ως την Κ. Δευτέρα. Αλλά θα υπάρξει και συνέχεια. Ο συντονισμός και η ενημέρωση είναι χρήσιμη προκειμένου κάθε σύλλογος να γνωρίζει όχι μόνο τις δικές του αλλά και τις εκδηλώσεις όλων των άλλων συλλόγων.
Με έναν μόνο εργαζόμενο λειτουργεί αυτό το διάστημα το τμήμα Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Καβάλας. Ο δεύτερος, μόνιμος, είναι σε αναρρωτική άδεια. Αυτός που συνεχίζει να εργάζεται είναι σύμβασης 8 μηνών. Εποχιακός «κρατά» όλη την υπηρεσία! Τι να κάνει άραγε ένα μόνο άτομο; Πάντως προχθές τα φώτα στην οδό Φαβιέρου άναψαν κι ο δρόμος έπαψε να είναι σκοτεινός. Προβλήματα αναφέρονται κι άλλα. Κοντά στο σχολείο του Αγίου Αθανασίου, στην οδό Προμηθέως κτλ.