Απομακρύνθηκε χθες από την κεντρική πλατεία μεγάλο περίπτερο (κιόσκι) από το οποίο μοιράζονταν βοήθεια (τρόφιμα) σε οικονομικά αδύναμους. Ήταν εκεί τουλάχιστον 10 χρόνια! Κατά τους αρμόδιους ο ρόλος που έπαιζε ο σύλλογος αλλά και η διαδικασία διανομής, περιορίστηκαν αρκετά τελευταία. Ακούγεται ότι σύντομα θα απομακρυνθεί από την κεντρική πλατεία και το περίπτερο των απολυμένων των Πετρελαίων. Ας ευχηθούμε, γιατί έτσι πρέπει, σε συνεννόηση μαζί τους.
Χθες το απόγευμα επρόκειτο να ολοκληρωθεί στην Αλεξανδρούπολη το «2ο East Macedonian and Thrace forum». Για χάρη του οποίου βρέθηκαν στην πρωτεύουσα του Έβρου Υπουργοί, Υφυπουργοί, πρόεδροι κρατικών οργανισμών και επιχειρηματίες. Μια καλή διοργάνωση με αρκετά λόγια. Στηριγμένη και στον Όμιλο Μαρινάκη, μέσα ενημέρωσης του οποίου την πρόβαλλαν. Πριν και στη διάρκεια της. Ας πούμε, για να καταλάβουμε καλύτερα το τι έγινε, ότι ήταν κάτι που έμοιαζε πολύ με αναπτυξιακό συνέδριο. Περισσότερο της Θράκης, ελάχιστα της Ανατολικής Μακεδονίας.
Αισθητή έκανε την παρουσία του ο Αμερικανικός παράγοντας. Για ευνόητους λόγους. Τι είναι σήμερα η Αλεξανδρούπολη; Είναι μια βάση επιχειρηματικών και στρατιωτικών συμφερόντων των ΗΠΑ. Κι ότι περισσότερο μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα και η περιοχή. Αυτά προς το παρόν δεν είναι πολλά. Παρουσιάζονται συνεχώς πολλά υποσχόμενα. Θα δούμε τα κέρδη μελλοντικά με λίγα λόγια…
Βασικό ρόλο παίζει το πλωτό LNG. Το οποίο στην εναρκτήρια του ομιλία το υποστήριξε θερμά ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης. Μόνο να μην ξεχνάμε ένα πράγμα. Πριν το έργο υλοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη, προτάθηκε για τον κόλπο της Καβάλας. Οι Καβαλιώτες αρνηθήκαμε εγκαίρως κι έτσι η επένδυση μετακινήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Μαζί με όλα τα άλλα.
Δεν κάναμε λάθος. Αποφασίσαμε πολύ σωστά. Ο περί του πλωτού LNG ενεργειακός κόμβος δεν θα μας ήταν χρήσιμος αφού δεν θα ταίριαζε με την τουριστική ανάπτυξη ενώ θα πρόσφερε ελάχιστες θέσεις εργασίας. Στην Αλεξανδρούπολη το είδαν αλλιώς. Ακόμη προσπαθούν να έχουν αντισταθμιστικά οφέλη. Που τελικά μπορεί και να μην υπάρξουν. Ο δε «τουρισμός» που προκαλούν όλα αυτά θυμίζει την άφιξη ναυτών, Αμερικανών ειδικότερα, στον Πειραιά προηγούμενες δεκαετίες.
Τελικά καλά κάναμε και απαντήσαμε αρνητικά. Ούτε που ζηλεύουμε την επιτυχία της Αλεξανδρούπολης. Μας είναι αδιάφορη αφού ενώ αυτοί αναπτύσσονται ενεργειακά και στρατιωτικά (αναλαμβάνοντας το σχετικό ρίσκο), η Καβάλα επωφελείται μιας μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης. Ενός τουρισμού που όμοιος του δεν υπάρχει πουθενά αλλού στη Βόρεια Ελλάδα. Με εξαίρεση τη Χαλκιδική, η οποία όντως είναι καλύτερη μας.
Πριν… φύγουμε από το forum και την Αλεξανδρούπολη θα κάνουμε αναφορά και στον Μητροπολίτη της περιοχής. Τον Μητροπολίτη Άνθιμο. Την παραμονή της έναρξης του forum δημοσιοποίησε κείμενο κριτικής και σχολιασμού προς την Κυβέρνηση. Για αυτά που το κράτος υποσχέθηκε μα δεν έκανε ακόμη στον Έβρο. Αξίζει να το αναζητήσει κάποιος, να το διαβάσει. Έχει να κάνει με μια ανάλυση που θα ζήλευαν οι βουλευτές του Έβρου, οι Δήμαρχοι του Έβρου και οι της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης Έβρου και ΑΜΘ! Λες και δεν είναι Μητροπολίτης αλλά αιρετός. Και μάλιστα κοινής αποδοχής.
Δεν έχουμε ανάγκη από αυτές τις … «σοφίες» όταν προέρχονται από Μητροπολίτες. Άλλος είναι ο ρόλος τους. Άλλα τα καθήκοντα τους. Όταν αυτοί «μπλέκονται» στα πόδια των αιρετών, των ψηφισμένων από το λαό, μπαίνουν σε ξένα χωράφια. Ενώ δεν θα έπρεπε.
Τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας ξανακάνουν επίκαιρη τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Για την επιλογή διοικητών και αναπληρωτών διοικητών τους. Ακούμε ότι όλα έχουν «παγώσει». Ή ως συνήθως έχουν καθυστερήσει. Το Υπουργείο αρχικά βιάζονταν κι έβαζε αυστηρά χρονοδιαγράμματα στις διάφορες φάσεις της διαδικασίας. Τελικά γίνεται το αντίθετο. Ένας Θεός ξέρει πότε θα υπάρξει αποτέλεσμα. Π.χ. ενώ θα έπρεπε τώρα να δοθούν οι γραπτές εξετάσεις (!) των υποψήφιων, αυτό δεν δρομολογήθηκε καν.
Για το Νοσοκομείο Καβάλας τα δεδομένα και τα ονόματα δεν έχουν αλλάξει. Είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι. Πάρα πολλοί. Ας κάνουμε υπομονή κι ας ευχηθούμε: 1)Να υπάρξει όντως αξιοκρατία 2)Οι επικεφαλής του Νοσοκομείου να είναι από την Καβάλα και όχι από άλλες περιοχές της χώρας. Προτιμούμε τους ντόπιους που ξέρουν με τι έχουν να κάνουν.
Ο Βασίλης Τραϊφόρος εργάστηκε χρόνια στο Νοσοκομείο Καβάλας. Ως συνταξιούχος σήμερα σχολιάζει τα απογευματινά χειρουργεία με ανάρτηση του, στην οποία εκτός των άλλων σημειώνει: «Εμείς οι «παλαιοί» γιατροί, οι συνταξιούχοι, νοιώθουμε πόνο γιατί τελικά νίκησε το ιδιωτικό το δημόσιο. Και το υπηρετήσαμε οι περισσότεροι με εντιμότητα και ήθος. Κι εσείς συνάδελφοι χειρουργοί βάλατε το πρώτο χειρουργείο ! Θλίψη, θλίψη και θυμό…».
Προχθές αντίθεση με τα απογευματινά χειρουργεία δήλωσαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της ΑΜΘ. Με την ανακοίνωση τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Η θεσμοθέτηση της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, με επικοινωνιακό περιτύλιγμα και τιμοκαταλόγους που επιβαρύνουν τους ασθενείς, αποτελεί ατελέσφορη πρακτική. Η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε προκηρύξεις όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προϋπόθεση όμως αποτελεί η μισθολογική αναβάθμιση και η παροχή κινήτρων».
Μετατίθεται για τον Απρίλιο η εφαρμογή του πρώτου κανονισμού στάθμευσης στην Παναγία. «Ίσως από την 1η Απρίλη αλλά λόγω Πρωταπριλιάς, δεν θα το πιστέψει κανείς» σχολίασε με χιούμορ ο πρόεδρος του συλλόγου των κατοίκων Φώτης Λαζαρίδης. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, το πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται το μέτρο το αποφασίζει ο Δήμαρχος. Κι απ’ ότι φαίνεται, έρχεται επιτέλους η ώρα.
Σε σχέση με τον κανονισμό που αρχικά εγκρίθηκε, επήλθαν αλλαγές αρκετές. Απαραίτητες, λένε όσοι ξέρουν. Με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι της δωρεάν στάθμευσης στην Παναγία να αυξηθούν αρκετά. Ο κανονισμός περιγράφονταν και ήταν αυστηρός. Με όσα εν τω μεταξύ άλλαξαν, έπαψε όπως φαίνεται να έχει αυτό το χαρακτηριστικό. Κι ενώ οι κάρτες αυξήθηκαν, οι θέσεις προς παρκάρισμα δυστυχώς όχι.
Αποδυναμώνεται η Τροχαία Καβάλας μιας και προσωπικό της αποσπάται στη Θεσσαλονίκη. Κι εμείς που νομίζαμε… Εμείς που ελπίζαμε και άλλα περιμέναμε. Κι αυτήν την φορά θα μείνουμε με την όρεξη. Άλλες οι βουλές μας κι άλλες οι αποφάσεις του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Όλα τα υπόλοιπα και λόγω της έλλειψης αστυνόμευσης, θα τα ζήσουμε στο κέντρο της πόλης το προσεχές Καλοκαίρι. Θα είναι… περίφημα!
Εγκρίθηκε από τις υπερκείμενες αρμόδιες υπηρεσίες μια ακόμη αδελφοποίηση. Σχολείου της Καβάλας με σχολείο της Τουρκίας. Ειδικότερα θα αδελφοποιηθούν το Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας με αντίστοιχο σχολείο στη Σμύρνη της Τουρκίας.
Συνεχίζονται καθημερινά στην Καλαμίτσα έργα συντήρησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Γίνεται καλή δουλειά, όχι θαύματα. Καλύτερη από πολλές προηγούμενες. Για το τελικό συμπέρασμα θα πρέπει να κάνουμε κι άλλη υπομονή. Οι παρεμβάσεις προς το παρόν αφορούν τα μικρά κτίσματα πέριξ της κεντρικής εισόδου της ακτής.