Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Θα μπορούσαμε να βάλουμε την απορία ακόμη στο… στοίχημα! Θα φθάσει ως το Πάσχα, στη γωνία του Εμπορικού Κέντρου (οδός Μ. Αλεξάνδρου) ο νέος πεζόδρομος της Αβέρωφ; Δύσκολο. Κρατάμε ωστόσο το καλό. Ένα πρώτο τμήμα του πεζόδρομου τέλειωσε (φωτογραφία). Πάμε –γενικά και αόριστα- για το επόμενο και τελευταίο.

 


Το ότι τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς, και γνωστό είναι και φυσιολογικό. Όταν η αλλαγή είναι προς το καλύτερο, τότε σημειώνεται κάτι σαν έκπληξη. Γιατί αυτή η αλλαγή δεν συμβαίνει συχνά. Παρακολουθούμε λοιπόν τη νέα δημοτική περίοδο. Όντως υπάρχουν πολλές πιθανότητες τούτο να ισχύει για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Αλλαγή προς το καλύτερο!

 

Συνεδριάζουν και συζητούν ήσυχα. Ρωτούν ήρεμα, ίδιες ήρεμες και οι απαντήσεις. Ήρεμη η κριτική, ήρεμη και η «απόκρουση» της. Κι όμως, όλη η προηγούμενη 4ετία ήταν γεμάτη πάθη- φωνές- ανούσιες καθημερινές καταγγελίες και λοιπές ξεπερασμένες ακρότητες. Αλλά αυτά ας κοιτάξουμε να τα ξεχάσουμε. Να τα ξεπεράσουμε.

 

Η ειδική συνεδρίαση της Τετάρτης, συνεδρίαση λογοδοσίας, ήταν χρήσιμη. Είχε επίπεδο. Και για τους δύο. Και για την αντιπολίτευση και για τη διοίκηση. Στο τέλος συζητούσαν εντελώς απλά, με κοινή συνισταμένη το καλό της πόλης και του Δήμου συνολικά. Ναι μεν τα πράγματα δεν προχωρούν, αυτές όμως οι συζητήσεις βοηθούν προκειμένου κάτι να αλλάξει. Κάτι να γίνει. Για αυτό το κάτι, μάλλον πρέπει να έχουμε κι άλλη υπομονή.

 

Όσοι είναι έξω από το χορό ποτέ δεν θα καταλάβουν και δεν θα κατανοήσουν. Όσοι είναι εντός, συμβιβάστηκαν και «προσγειώθηκαν». Η πεσμένη γέφυρα είναι στην ίδια κατάσταση 6 χρόνια ήδη. Θα περάσουν κι άλλα. Το παλιό Νοσοκομείο, προς αξιοποίηση πολλά περισσότερα. Αφήστε το Διόνυσο, εκεί ακόμη χειρότερα.

 

Η μετριοπάθεια είναι η καλύτερη επιλογή. Περιέχει πίεση, διεκδίκηση ακόμη και καταγγελία. Με αυτόν τον τρόπο ο στόχος επιτυγχάνεται ευκολότερα. Αντίθετα ο κάθε είδους «πόλεμος» περιπλέκει ήδη προβληματικές καταστάσεις. Τελικά αυτό είναι το κέρδος. Ότι συζητούν, διαφωνούν αλλά δεν μαλώνουν μεταξύ τους. Τηρούν κανόνες, κρατούν όρια. Η διαδικαστική αλλαγή είναι κάτι. Ας πούμε μια καλή βάση για όλα τα υπόλοιπα.

 

Στη γενικότερη κατάσταση ρόλο φυσικά παίζει και το ότι η νέα θητεία είναι 5 και όχι 4 χρόνων. Επηρεάζει κυρίως τη διοίκηση. Λιγότερο την αντιπολίτευση. Είναι κακή ιδέα η θητεία των 5 ετών. Δίνει μια άνεση που δεν είναι υπέρ της δράσης και της επίλυσης των προβλημάτων. Αυτά που είναι να κάνουν σήμερα εύκολα τα αφήνουν για αύριο. Αν αντίθετα οι εκλογές ήταν αύριο (και όχι μετά από 5 χρόνια), τότε να δείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν όλα. Καθημερινά και μη.

 

Δύο ακόμη δωρεές έγιναν με χαρά δεκτές από το Δήμο Καβάλας. Η εταιρία «Ι. Σαράντης» δωρίζει αρκετά μεταχειρισμένα έπιπλα ( τραπέζια, καρέκλες και καναπέδες). Ο συνοικιακός και πολιτιστικός σύλλογος των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής απευθύνεται στη Φιλαρμονική του Δήμου και της κάνει δώρο μεταχειρισμένο αλλά σε άριστη κατάσταση αρμόνιο. Ο ίδιος σύλλογος ετοιμάζει μεγάλη εξόρμηση για τον καθαρισμό του δάσους της Παναγούδας. Θα γίνει την Κυριακή του Θωμά. Συμμετοχή δήλωσε ήδη το Τοπικό Συμβούλιο Καβάλας.

 

Αξίζει να δει κάποιος το βίντεο της ομιλίας της Αγγελικής Δεληκάρη στην Ολομέλεια της Βουλής πριν δύο μέρες. Επηρεασμένη από το γνωστό γεγονός, ειδικά από όσα επακολούθησαν, μιλά θυμωμένα αλλά και μέσα από την καρδιά της. Απευθύνεται όχι τόσο στην κυρία του επεισοδίου όσο σε αυτούς που δεν την αποδοκίμασαν. Δυστυχώς υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι και δεν είναι καθόλου τυχαίοι. Όπως υπάρχουν κι αυτοί που τάχα αποδοκίμασαν…

 

Ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης ρωτήθηκε σχετικά με την υστέρηση του αεροδρομίου της Καβάλας στις πτήσεις εσωτερικού. Στο παρελθόν ασχολήθηκε και έψαξε την υπόθεση, καταλήγοντας στο αναμενόμενο συμπέρασμα: « Οι πτήσεις από και προς Καβάλα είναι λίγες αφού η εταιρία προτιμά την Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη». Ο κ. Πασχαλίδης άφησε να εννοηθεί ότι αυτή η κατάσταση δεν αλλάζει. Δεν αλλάζει εύκολα.

 

Ας πάμε τώρα στο Νίκο Παναγιωτόπουλο. Απουσίασε από την Καβάλα τις προηγούμενες ημέρες λόγω του ταξιδιού του στην Αμερική. Ενημερώνει ο ίδιος με ανάρτηση του: «Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της υποεπιτροπής για τις Οικονομικές Διατλαντικές Σχέσεις της Επιτροπής Οικονομικών και Ασφάλειας και της υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ και στις οποίες συμμετέχω ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, συναντήθηκα με την καναδική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ. Συζητήσαμε θέματα σχετικά με τη Συμμαχία αλλά και τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις των δύο χωρών».

 

Αργά το βράδυ της Τετάρτης κατέπλευσε στο κεντρικό λιμάνι το επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Δήλος». Λόγω της αυξημένης Πασχαλινής κίνησης και καθυστερημένης του άφιξης, αναχώρησε στις 3.30 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Έφυγε και δεν θα ξαναρθεί. Από την άλλη φορά (τη Μεγάλη Τετάρτη) το δρομολόγιο θα εκτελεί πάλι το πλοίο «Νήσος Μύκονος».

 

Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών (υπηρεσία του πρώην Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη), χαρακτήρισε διατηρητέο κτίσμα στην Παναγία. Ένα ακόμη. Σύμφωνα με την απόφαση το νέο διατηρητέο βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της συνοικίας, στην οδό Θεοδώρου Πουλίδου.

 

Μια σειρά από μικρά τεχνικά και διαδικαστικά θέματα ρυθμίζονται αυτήν την περίοδο σχετικά με το Πανεπιστήμιο της Καβάλας. Όλα όσα το αφορούν αλλάζουν όνομα. Από ΔΙΠΑΕ σε ΔΠΘ. Π.χ. πρόσφατα το Δημοκρίτειο πλήρωσε 200 ευρώ ως εγγύηση στη ΔΕΥΑΚ προκειμένου να αλλάξει το όνομα στους λογαριασμούς νερού. Και να ήταν μόνο αυτό…

 

Επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Νέστου ο Τάσος Τσολάκης, διαμαρτύρεται. Προβλήματα υπάρχουν παντού στους Δήμους (συνήθως η έλλειψη προσωπικού), παράπονα των πολιτών επίσης. Η ανάρτηση του κ. Τσολάκη θυμίζει κάτι από Καβάλα (αν και στην Καβάλα προσλήψεις 8μηνων έγιναν): «Η επιλογή της διοίκησης του Δήμου, να μην προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού 8μηνης διάρκειας, αλλά να προσπαθήσει να καλύψει την έλλειψη προσωπικού με άλλους τρόπους, φοβάμαι πως θα χειροτερέψει κατά πολύ τις εικόνες που αντικρίζετε όλοι, παντού, όπως οι κάτοικοι της Γραβούνας. Προτείνουμε την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού 8μηνης διάρκειας, αλλά και τον έγκαιρο προγραμματισμό για την επόμενη περίοδο».

 

Καλό είναι οι σύλλογοι να συντονίζονται μεταξύ τους. Μετά την έκθεση λουλουδιών που ανακοινώθηκε στο Ν. Ξεριά την Κυριακή 12 Μάη, ίδια εκδήλωση την ίδια μέρα ανακοίνωσε ο σύλλογος της Πέρνης.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

ΠΑΣΧΑ με μειωμένες δαπάνες ! - Αλλάζουν συνήθειες οι Έλληνες