Το παράλιο τείχος κοντά στο κεντρικό λιμάνι είναι παράγοντας σημαντικός για οτιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή. Για οποιαδήποτε επιχειρούμενη αλλαγή. Περίεργο, υπερβολικό αλλά και αληθινό. Πρόσφατα επηρεάστηκε και ο νέος χώρος στάθμευσης, επειδή είναι δίπλα στο ίδιο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος τείχος. Αλλά για μια στιγμή, σε τι κατάσταση είναι το τείχος; Είναι γεμάτο σκουπίδια και ακαθαρσίες. Μαζί με χόρτα. Εννοούμε τα ψηλότερα του σημεία, εκεί όπου φθάνεις ανεβαίνοντας σκαλάκια (φωτογραφία). Κάποιος πρέπει να τα καθαρίσει. Κι αυτός μάλλον είναι ο ΟΛΚ.
Ο πρώην Δήμαρχος Λευτέρης Αθανασιάδης -πέραν όλων των άλλων- είχε ιδιαίτερα στενή σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενδιαφέρονταν για αυτήν, την υπερασπίζονταν και την στήριζε συνεχώς. Όχι μόνο ως Δήμαρχος Καβάλας αλλά και μετέπειτα. Σαν απλός δημοτικός σύμβουλος (της αντιπολίτευσης). Σκέπτονταν και μιλούσε πολιτικά, ήταν σταθερά υπέρ μιας αυτοδιοίκησης ανεξάρτητης οικονομικά άρα και δυνατής.
Όταν το κράτος παραχώρησε στην αυτοδιοίκηση όλα τα δημόσια ως τότε γήπεδα (και χώρους αθλητισμού γενικότερα), όταν οι άλλοι πανηγύριζαν ο Λευτέρης Αθανασιάδης ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός. Από τότε (προ 20 και πλέον ετών) προέβλεπε αυτό που θα συμβεί. Οι Δήμοι θα έχουν τα γήπεδα, δεν θα έχουν χρήματα και προσωπικό όχι μόνο για να τα συντηρήσουν αλλά και για να τα λειτουργήσουν. Τα ίδια και με τους παιδικούς σταθμούς που μέσα σε μια νύχτα (με ένα ακόμη νομοσχέδιο εκείνης της εποχής), από κρατικοί γίνονταν δημοτικοί.
Όλα αυτά τα θυμόμαστε τώρα και τα συσχετίζουμε με τη στάση των περισσότερων σημερινών Δημάρχων. Ενώ παντού οι Δήμοι «μικραίνουν» λόγω έλλειψης προσωπικού και χρημάτων, οι Δήμαρχοι δεν αντιδρούν. Δεν διαμαρτύρονται, δεν πιέζουν και δεν διεκδικούν. Συμβιβάζονται σε μια απλή διαχείριση «φτώχιας», θέτοντας κάθε ένας τις περιορισμένες προτεραιότητες του. Κάπου ξοδεύονται κάποια χρήματα, υπάρχει μια παρουσία. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι Δήμοι απουσιάζουν μιας και όσα διαθέτουν δεν επαρκούν.
Αλλά κι οι αντιπολιτεύσεις (σε κάθε Δήμο). Αντί να παροτρύνουν σε μια κοινή στάση και ισχυρή διαμαρτυρία προς το κράτος, κάνουν κριτική για την προαναφερθείσα προτεραιοποίηση. Με την οποία δεν συμφωνούν, ζητούν να αλλάξει. Λες και αυτό είναι το πρόβλημα. Αλλά ποιοι Δήμοι αλήθεια να διεκδικήσουν και να διαμαρτυρηθούν; Αυτοί που συνδέονται στενά με το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση; Αν δούμε τη σημερινή ηγεσία της ΚΕΔΕ θα καταλάβουμε το χλιαρό κι ως εκ τούτου ανύπαρκτο των αντιδράσεων.
Κάποτε υπήρχαν αιρετοί που πίστευαν στην αυτοδιοίκηση. Είχαν ιδεολογικό υπόβαθρο, σχεδίαζαν σύμφωνα με τις πολιτικές τους αρχές και ευαισθησίες. Σήμερα αυτό δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά. Η σημερινή τους στάση είναι άλλη. Καλές δημόσιες σχέσεις με τους εκάστοτε κυβερνητικούς μήπως και υπάρξει κάτι περισσότερο από το … τρέχον ΕΣΠΑ. Ένα έργο παραπάνω ενώ το καράβι της αυτοδιοίκησης βουλιάζει…
Το παράδειγμα του Δήμου Καβάλας είναι χαρακτηριστικό. Ο κόσμος φωνάζει για τα εκτελούμενα έργα. Λες και αυτό είναι το μείζον. Την ίδια ώρα ο Δήμος Καβάλας υστερεί στα βασικά. Στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στη λειτουργία του δημοτικού φωτισμού κτλ. Κι όσο ο καιρός περνά χωρίς αλλαγή και βελτίωση, τόσο απογοητεύεται και σιωπά ο πολίτης. Στο τέλος θα συνηθίσει. Τους γεμάτους σκουπίδια κάδους και τους σκοτεινούς δρόμους.
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Καβάλας Γιάννης Τσακλίδης παραμένει ενεργός πολιτικά (και προεκλογικά). Πάντα στο ΠΑΣΟΚ. Τις προάλλες στη κομματική συνάντηση με συμμετοχή 50 τουλάχιστον ανθρώπων, ζήτησε και πήρε το λόγο. Όλοι τον άκουσαν με προσοχή καθώς η εμπειρία του είναι τεράστια. Ο κ. Τσακλίδης επεσήμανε την ανάγκη ενότητας, προέτρεψε σε προεκλογική δράση. Έκανε αυστηρές παρατηρήσεις σε όσους για διάφορους λόγους γκρινιάζουν, ζητώντας τους στήριξη και του κόμματος και του προέδρου του.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Καβάλας ακολουθεί αυτήν ακριβώς την τακτική. Προωθώντας στο προσκήνιο νέα πρόσωπα. Νέα και ηλικιακά. Υπό αυτήν την έννοια δεν ήταν τυχαίο που στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου μίλησε (πρώτη φορά σε κομματική συνέντευξη τύπου) η κ. Δέσποινα Κουνάκου. Κόρη του Κώστα Κουνάκου. Γνωρίζει καλά και τη διαδικασία και τη σημασία της επιστολής ψήφου. Την οποία το ΠΑΣΟΚ στηρίζει και διαφημίζει.
Σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας θα εισαχθεί προς συζήτηση και λήψη απόφασης το δάνειο, απαραίτητο για να εξελιχθεί κι άλλο η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Καβάλας. Θα παρθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Φαίνεται η διαδικασία να έχει γενική στήριξη. Αν και το κράτος πρόσφατα έκανε την έκπληξη. Όσοι Δήμοι πρόλαβαν, έκαναν Ενεργειακή Κοινότητα. Οι επόμενες θα είναι πρωτοβουλία των Περιφερειών. Αν στο μεταξύ δεν αλλάξει και αυτό!
Η συνεδρίαση της Μεγάλης Τρίτης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας τελικά δεν θα γίνει. Ομοίως η ψηφοφορία για τη εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, μετατέθηκε κι αυτή για μετά το Πάσχα. Ο Δήμος Καβάλας και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι στο… Πάσχα ήδη. Όλα τα υπόλοιπα την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα.
Με απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ θα οργανωθεί γιορτή για την Ημέρα της Μητέρας. Μία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχουν και βραβεύσεις γυναικών. Σίγουρα σε κάθε πόλη θα γίνει κάτι σαν διαγωνισμός ζωγραφικής όπου μαθητές δημοτικών σχολείων θα ζωγραφίσουν για την μητέρα (τους). Σύντομα θα μάθουμε κι άλλες λεπτομέρειες της δράσης στην ΠΕ Καβάλας.
Ενδιαφέρουσα απόφαση έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτρης Τσαλικάκης. Αχρησιμοποίητα ιατρικά εργαλεία πολλαπλών χρήσεων θα διατεθούν από το Νοσοκομείο Καβάλας στο Πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για 269 τεμάχια, τα περισσότερα προέρχονται από την ΩΡΛ κλινική και προορίζονται για την αντίστοιχη του Πανεπιστημίου της Αλεξανδρούπολης. Τα ιατρικά εργαλεία είναι επίσης ορθοπεδικά και χειρουργικά.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έγκαιρα ενδιαφέρθηκαν για το προτεινόμενο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Λεκάνη. Δεχόμενα τις αντιρρήσεις τόσο των τοπικών φορέων όσο και των κατοίκων της περιοχής. Ανάμεσα στα άλλα κατατέθηκαν δύο ερωτήσεις στη Βουλή. Τέλος Γενάρη και αρχές Φλεβάρη. Κατά περίεργο τρόπο και οι δύο ερωτήσεις δεν απαντήθηκαν ακόμη. Κατά τα άλλα το θέμα δεν παρουσιάζει νεότερα. Μάλλον είναι υπό εξέταση στο αρμόδιο Υπουργείο.
Δεχθήκαμε τις διαμαρτυρίες των συμπολιτών για τη σχετικά πρόσφατη μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών. Έλαβαν τους λογαριασμούς του ρεύματος, μελέτησαν τις χρεώσεις κι έτσι διαπίστωσαν και την επιβάρυνση από την αύξηση των δημοτικών τελών. Βέβαια οι λογαριασμοί παραμένουν «φουσκωμένοι» λόγω της τιμής του ρεύματος. Αυτός είναι ο βασικός λόγος. Στον οποίο έρχονται να προστεθούν τα αυξημένα δημοτικά τέλη. Από 4 έως και 7 ευρώ, έλεγε τις προάλλες συμπολίτης.