Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Άννα Παναγιωτοπούλου όπως είναι γνωστό, πέθανε πρόσφατα στην Αθήνα. Εκεί ζούσε. Ως πετυχημένος άνθρωπος του θεάτρου και της τηλεόρασης, κινούνταν παντού. Σε όλη την Ελλάδα. Η πιο πρόσφατη επίσκεψη της στην Καβάλα έγινε τον Φεβρουάριο του 2016. Παρουσίασε δική της δουλειά στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου». Η φωτογραφία από τη συνέντευξη τύπου, παρουσία και της τότε Δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα.

 


 

Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση δεν μας πολυπροτιμά. Εκπρόσωποι της δεν μας επισκέπτονται συχνά, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Μπορεί να πρόκειται για σύμπτωση. Ρόλο σίγουρα παίζει η δραστηριότητα των 4 βουλευτών. Σπεύδουν στα Υπουργεία όπου συναντούν τους Υπουργούς στα γραφεία τους . Κι έτσι δεν χρειάζεται οι Υπουργοί να έρθουν στην Καβάλα.

 

Ως που προκύπτει η αφορμή των Ευρωεκλογών. Όπου όλα αλλάζουν. Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας έμεινε μια ολόκληρη μέρα στο Ν. Καβάλας. Με ένα «γεμάτο» πρόγραμμα συναντήσεων, επισκέψεων κτλ. Σίγουρα προεκλογικό. Από πλευράς ουσίας λίγα πράγματα. Κέρδος από την επίσκεψη φαίνεται να είναι μόνο ένα. Η νέα συμφωνία για το γνωστό έργο στο Φράγμα Μαρμαρά. Κάποια στιγμή και παρά την αποχώρηση του αναδόχου, πρέπει να ολοκληρωθεί. Όλα τα άλλα που ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας ήταν γνωστά. Κι όχι καινούργια.

 

Για χάρη του κινητοποιήθηκε σύσσωμη η τοπική ΝΔ. Ήταν συνεχώς κοντά και δίπλα του. Η απουσία της κ. Δεληκάρη απολύτως δικαιολογημένη, γνώριζαν άπαντες τον λόγο. Ο Υπουργός Υποδομών επέμενε να μιλά για τμήμα του νέου δρόμου Δράμας- Καβάλας, αν και στο σύνολο του το έργο έχει ακόμη μέλλον μπροστά του. Κατασκευάζονται μόνο 8 χιλιόμετρα αφού όλα τα άλλα είναι σε φάση ωρίμανσης.

 

Για τη Σιδηροδρομική Εγνατία που περιμέναμε, είπε λίγα πράγματα. Κι αυτά ανεπίσημα. Όντως το έργο «πάγωσε». Για μεγάλο επόμενο διάστημα. Όταν κάποτε ξαναγίνει επίκαιρο όλα όσα εν τω μεταξύ έγιναν (μελέτες κτλ), θα είναι άχρηστα. Θα πρέπει να ξαναγίνουν από την αρχή! Ξοδεύτηκαν δηλαδή χρήματα αλλά το έργο δεν θα γίνει τώρα. Ούτε αύριο, ούτε μεθαύριο.

 

Κι αν αυτό είναι λίγο πολύ συνηθισμένο – δυστυχώς- δεν είναι συνηθισμένο και δεν το περιμέναμε αυτό που έγινε στη Δράμα. Εκεί η Κυβέρνηση φέρεται να είπε κάτι που μοιάζει με το εξής επιχείρημα: «Είδατε πόσο σας βοηθήσαμε με την μη υλοποίηση του έργου της Σιδηδρομικής Εγνατίας;». Γιατί αν αυτή η νέα γραμμή κατασκευαστεί, η Δράμα θα είναι εκτός! Όπως φυσικά και η πόλη των Σερρών.

 

Γενικά οι Ευρωεκλογές μας χτυπούν την πόρτα. Άλλοτε με τους Υπουργούς, άλλοτε με τα κόμματα. Τις περισσότερες φορές με τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές. Επόμενο σημαντικό γεγονός η επίσκεψη «αστραπή» στην Καβάλα του Στέφανου Κασσελάκη. Μεθαύριο. Σήμερα το πρωί θα είναι στη Χρυσούπολη ο Λευτέρης Αυγενάκης και πολλά τέτοια ακόμη. Τα περισσότερα σε επίπεδο υποψήφιων Ευρωβουλευτών.

 

Από τις πιο πετυχημένες επισκέψεις στην Καβάλα, αυτή της Άννας Βερούλη. Στο «Άπαρτο» συνάντησε αρκετούς συγγενείς της (ξαδέλφια και θείους) κι έναν αξέχαστο φίλο και συμμαθητή της. Τον Παναγιώτη Σταυρίδη. Στο δρόμο που κυκλοφόρησε ο κόσμος τη σταματούσε και της μιλούσε με συμπάθεια. Γιατί η Άννα Βερούλη ναι μεν απουσιάζει από την Καβάλα αλλά δεν την ξεχνά. Ούτε οι Καβαλιώτες την ξεχνούν. Είναι και θα είναι η πόλη της.

 

Α να μην το λησμονήσουμε κι αυτό. Εντός των ημερών αναμένεται στην Καβάλα και ο Κώστας Κυρανάκης. Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όσο για την επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στη Θάσο, ήταν άσχετη με τις Ευρωεκλογές. Ιδιωτική και κατά πως φαίνεται τουριστικού χαρακτήρα.

 

Στη Θάσο ήταν το περασμένο Σάββατο τρεις υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλές επαφές, πολλές συναντήσεις. Κι ο καιρός που βρήκαν, αντίπαλος! Κανονικός Χειμώνας. Οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές που ίσως άλλα περίμεναν (Άνοιξη και λίγο από Καλοκαίρι), χρειάστηκε να επιστρατεύσουν τα «βαριά» τους ρούχα για να αντέξουν και να ανταπεξέλθουν τη δροσιά που η Θάσος αναπάντεχα τους πρόσφερε!

 

Σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε περίπτωση. Ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης πάντα αναφέρει στους συνομιλητές του την ανάγκη κατασκευής νέου λιμανιού στην Κεραμωτή. Τα ίδια είπε και στον Υπουργό Σταϊκούρα. Που συμφώνησε αλλά δεν στήριξε άμεσα το σχέδιο.

 

Μία ακόμη συνεδρίαση, μια ακόμη απόφαση για την Επιτροπή (εκπροσώπων υπηρεσιών και Δήμων) που ασχολείται με τις πολυσύχναστες παραλίες του Νομού Καβάλας. Σε σχέση φυσικά με την απαραίτητη σε αυτές ναυαγοσωστική κάλυψη. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απόφαση της επιτροπής, η ΕΤΑΔ είναι αρμόδια για τους ναυαγοσώστες όχι μόνο στην Καλαμίτσα αλλά και στις παραλίες της Τόσκα και της Αλάνας.

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το απόγευμα του Σαββάτου στον Γαλαξία η εκδήλωση του σωματείου των αστυνομικών του Ν. Καβάλας. Βραβεύτηκαν τα παιδιά των αστυνομικών, όσα αρίστευσαν στο σχολείο. Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκε και ο γνωστός επιχειρηματίας Γιάννης Σαρρής, με τον οποίο οι αστυνομικοί και το σωματείο τους έχουν άριστη συνεργασία. Μεταξύ άλλων ο κ. Σαρρής προσφέρει δωρεάν γεύμα στους αστυνομικούς που έχουν υπηρεσία, είναι δηλαδή στο πόστο τους, ημέρες συγκεκριμένων και σημαντικών εορτών (Χριστούγεννα κτλ).

 

Οι δωρεές προς το Νοσοκομείο Καβάλας συνεχίζονται. Πολίτης έκανε δώρο στο Ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου τροχήλατη καρέκλα- γραφείο μαζί με ένα μικρό ψυγείο. Εταιρία που ασχολείται με τα ιατρικά προϊόντα (εξοπλισμός, αναλώσιμα κτλ) έκανε δώρο στη Νευρολογική κλινική. Ένα Holter καρδιακού ρυθμού.

 

Μέχρι πρόσφατα μέλος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ) ήταν μόνο ο ΟΛΚ. Από προχθές αυτό αλλάζει. Στην Ένωση θα ενταχθεί και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της Θάσου. Την απόφαση έλαβε –ομόφωνα μάλιστα- το διοικητικό του συμβούλιο: « Αποφασίζει ομόφωνα και εγκρίνει την υποβολή αιτήματος ένταξης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου ως πλήρες μέλος στην Ένωση Λιμένων Ελλάδος με ετήσια εισφορά το ποσό των 5.000,00 € από το έτος 2024 και εφεξής».

 

Ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτσάκης έχει στενές σχέσεις με όλους τους τοπικούς συλλόγους, πολύ συχνά εκπροσωπεί το Δήμο στις εκδηλώσεις τους. Ακόμη κι όταν αυτές είναι σε φάση προετοιμασίας. Γιατί οι εκδηλώσεις τελευταία είναι τόσο πολλές; ρωτήθηκε από την Πρωινή. Ο κ. Μουμτσάκης απέδωσε την μεγάλη αύξηση των εκδηλώσεων στο ότι δεν γίνονταν καθόλου την εποχή της πανδημίας. Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς μεταξύ των συλλόγων δεν υπάρχει συντονισμός κι έτσι πολλές εκδηλώσεις γίνονται και την ίδια μέρα και την ίδια ώρα».

 

Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Καβάλας Ανέστης Τσουρουκίδης σχολίασε την εξέλιξη στο θέμα των Λασπόλουτρων και το ότι αυτά τελικά θα λειτουργήσουν (μερικώς): « Η απόφαση αυτή θεωρώ ότι είναι σωστή. Πιστεύω ότι η ειδική λειτουργία των Λασπόλουτρων μπορεί να επιτευχθεί και από τον μήνα Ιούνιο». Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Δήμου τα Λασπόλουτρα θα λειτουργήσουν σε μία μόνο δεξαμενή πηλού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΜΑΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Καληνύχτα Μαργαρίτα ... Εεεεε Μαργαρίτα!