Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Παραβάν και κάλπες φορτωμένες στην καρότσα φορτηγού του Δήμου Καβάλας. Προορισμός τα γραφεία του ΤΕΕ ΑΜ στην οδό Βότση. Οι εκλογές των μηχανικών την προσεχή Κυριακή, προηγούνται των Ευρωεκλογών. Στο συνήθη τόπο τα εκλογικά τμήματα θα είναι δύο. Επιπλέον και για πρώτη φορά, ένα ακόμη στη Θάσο.

 


 

Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και προβολή επίσης. Για αρκετές μέρες. Όλοι προσκλήθηκαν να είναι παρόντες στον Κυριακάτικο εθελοντικό καθαρισμό του δάσους της Παναγούδας. Κι όλοι ανταποκρίθηκαν. Με προθυμία. Υποσχέθηκαν δηλαδή να είναι παρόντες. Δεκάδες τα like κάτω από τη σχετική ανάρτηση. «Θα έρθω» συμπλήρωναν ο ένας μετά τον άλλον.

 

Ιδέα και πρωτοβουλία κοινή. Το συνοικιακού συλλόγου της περιοχής και του Τοπικού Συμβουλίου Καβάλας. Στο ραντεβού τελικά ανταποκρίθηκαν 20 άνθρωποι. 20 το πολύ. Αριθμός σίγουρα μικρός. Πολύ μικρότερος του ντόρου που δημιουργήθηκε. Αμέσως καταλαβαίνουμε ότι παραμένουμε ίδιοι. Πρώτοι στα λόγια, τελευταίοι στις πράξεις. Όταν μάλιστα τα λόγια είναι διαδικτυακά, ακόμη περισσότερο. Δίνουμε την εντύπωση αθρόας προσέλευσης και συμμετοχής αλλά στο τέλος κάτι έκτακτο δήθεν προκύπτει. Κι έτσι απουσιάζουμε…. Ενώ πολύ θα θέλαμε να είμαστε παρόντες.

 

Οι 20 περίπου εθελοντές έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν. Έβαλαν γάντια κι έπιασαν με τα χέρια τους τα σκουπίδια. Κράτησαν σκούπες σκουπίζοντας και σκουπίδια και πευκοβελόνες. Έβαλαν δύναμη για να επαναφέρουν στη θέση τους ταλαιπωρημένες, σάπιες ίσως, κατασκευές. Δίκαια ήταν ικανοποιημένοι στο τέλος της προσπάθειας τους. Και κουρασμένοι ταυτόχρονα.

 

Σε όλους αξίζουν συγχαρητήρια. Έδωσαν το καλό παράδειγμα. Αυτοί όντως μπορούν πλέον να απαιτούν. Να ζητούν και να διεκδικούν πιέζοντας. Όλοι οι άλλοι απόντες, άνθρωποι του καναπέ και του πληκτρολογίου, θα συνεχίσουν το … έργο τους. Κριτική κατά πάντων και μάλιστα αυστηρή. Από την πολυθρόνα της οικίας τους. Ή από την καφετέρια που πίνουν καθημερινά το καφεδάκι τους.

 

Πρόκειται για ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα απουσίας των πολλών, ενώ μας υπόσχονταν το αντίθετο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του Έλληνα. Για τα πάντα φταίνε άλλοι. Κατά μεγάλη προτεραιότητα οι εκλεγμένοι. Από τον Πρωθυπουργό ως τον τελευταίο τοπικό σύμβουλο. Όχι ότι αυτοί δεν φταίνε. Έχουν φυσικά τις ευθύνες τους κι ευθύνες μπόλικες. Όμως φταίμε κι εμείς. Που στις περισσότερες φορές είμαστε εθελοντές μόνο στα λόγια.

 

Μια άλλη μας επιτυχία είναι αυτή των πολλών απορριμμάτων στην Περιμετρική οδό της Καβάλας. Στην άκρη του δρόμου, προς το βουνό. Όποιος κοιτάξει προσεκτικά όλη τη διαδρομή θα βρει πάρα πολλά σκουπίδια. Είναι αυτά που πετάμε από το ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου. Κάποιος πρέπει να τα καθαρίσει κι αυτός, ξέρουμε καλά, είναι ο Δήμος. Θα το κάνει όταν βρει την ευκαιρία. Ώστε αμέσως μετά επιβάτες ή οδηγοί επόμενων αυτοκινήτων να επαναλάβουν την κακή αυτή συνήθεια. Που δεν αλλάζει με τίποτα!

 

Κατάλληλη για την περίσταση και μια σύντομη επιστολή που λάβαμε από συμπολίτη. Αναφέρεται στους πεζόδρομους και στην κίνηση δικύκλων σε αυτούς. Γράφει ειδικότερα: «Περπατώντας καθημερινά στους πεζόδρομους βλέπω κοντά μου να κυκλοφορούν πολλά δίκυκλα. Συνήθως ντελιβεράδες. Αυτό που είδα τις προάλλες ξεπερνά κάθε όριο και φαντασία. Ο νεαρός οδηγός είχε το ένα χέρι στην τσάντα (με τον καφέ ή το φαγητό) και το άλλο στο τιμόνι. Ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και ξαφνικά έστριψε. Με τον ίδιο τρόπο κινήθηκε εντός της στοάς της Μεγάλης Αλεξάνδρου! Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά υπό αυτές τις συνθήκες τροχαίο ατύχημα εντός των πεζόδρομων θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί».

 

Αγαπητέ, φυσικά και έχεις απόλυτο δίκιο. Το έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές. Η αστυνόμευση στους πεζόδρομους δεν υπάρχει. Σε αυτούς δεν κινείται κανείς από τους επιφορτισμένους με την αρμοδιότητα του ελέγχου. Άρα και δυστυχώς, στους πεζόδρομους όλα είναι πιθανά. Όλα τα αρνητικά και άσχημα.

 

Προ λίγων μόνο ημερών το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας απέτυχε δεύτερη φορά να εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Λόγω έλλειψης συνεννόησης και πραγματικής συνεργασίας. Της διοίκησης με την αντιπολίτευση. Επακολούθησαν «μοιρολατρικά» σχόλια και διαπιστώσεις σύμφωνα με τις οποίες οι άλλοι Δήμοι έχουν όλοι Συμπαραστάτη. Ναι αλλά ποιοι από αυτούς τον εξέλεξαν κατόπιν συνεργασίας; Ελάχιστοι. Ίσως και κανένας.

 

Ας δούμε τώρα την ουσία του πράγματος. Ο νόμος δημιουργεί τον θεσμό δίνοντας του αρκετές αρμοδιότητες. Στο τέλος ο Συμπαραστάτης είναι απλά και μόνο ένας επιπλέον ελεγκτής που δεν έχει κανέναν καθοριστικό ρόλο. Ερευνά, καταλήγει σε συμπέρασμα. Δικαιώνει ή το αντίθετο αλλά δεν μπορεί να επηρεάσει ώστε το πρόβλημα να λυθεί. Το λάθος να διορθωθεί.

 

Στην Ελλάδα αυτό είναι συνηθισμένο και λέγεται «μισή δουλειά». Κανονικά οι Δήμοι θα έπρεπε από κοινού να πιέσουν για έναν διαφορετικό και περισσότερο χρήσιμο Συμπαραστάτη που κοντά σε όλα τα άλλα θα έχει και λίγη πραγματική εξουσία. Προκειμένου όταν χρειάζεται να «επαναφέρει» θέλουν δε θέλουν, αυτούς που σφάλουν.

 

Από τις εκδηλώσεις που έγιναν χωρίς να προβληθούν, χωρίς να διαφημιστούν πολύ. Σχεδόν καθόλου. Το απόγευμα του Σαββάτου στο Πάρκο η ΚΝΕ πραγματοποίησε το μαθητικό της φεστιβάλ. Λεπτομέρειες για το οποίο θα μάθουμε μόνο μέσω της ιστοσελίδας του 902.gr. Το μαθητικό φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι κάτι σαν προπομπός του παραδοσιακού φεστιβάλ της νεολαίας του ΚΚΕ. Αλλά για αυτό φαίνεται να έχουμε καιρό.

 

Απομακρύνθηκε οριστικά από την κεντρική πλατεία το περίπτερο των απολυμένων των Πετρελαίων. Κι όπως φαίνεται δεν θα επανέλθει. Λέγεται ότι ο Δήμος Καβάλας ήδη το διέθεσε προσωρινά στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για να το λειτουργήσει ως εκλογικό κέντρο. Στην παραλιακή οδό. Οι μέρες έφθασαν και για τα εκλογικά κέντρα- περίπτερα των κομμάτων. Όσων εν πάση περιπτώσει θα συνεχίσουν την παράδοση.

 

Μεγάλη προσέλευση χθες από το πρωί στην Οικονομική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας. Οι συνδημότες προσπαθούν να επωφεληθούν της διαδικασίας για την έκπτωση ή και εξαίρεση από την υποχρέωση πληρωμής δημοτικών τελών. Αν και όλα γίνονται με καθυστέρηση, η απόφαση (του Δημοτικού Συμβουλίου) είναι σωστή. Μακάρι η διαδικασία για να επωφεληθεί κάποιος να είναι όπως πρέπει. Απλή και σύντομη.

 

Να κι ένα ευχάριστο νέο που έχει στενή σχέση με το εκτελούμενο έργο κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου. Το πληροφορούμαστε μέσω ανακοίνωσης του Φυσιολατρικού Ομίλου Καβάλας: «Το Δ.Σ. του ΦΟΚ ευχαριστεί θερμά την εταιρία AVAX, η οποία ασχολείται με το έργο διανομής φυσικού αερίου στην πόλη μας και ιδιαίτερα τον κ.Δ/ντή Αντώνη Τασάκο, που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και με έξοδα της εταιρίας αποκατέστησε φθορές του οδοστρώματος στο τμήμα που οδηγεί στο εντευκτήριο του ΦΟΚ». Θυμίζουμε ότι ο δρόμος χρειάζεται συντήρηση, την οποία δεν κάνουν τόσα χρόνια ούτε ο Δήμος αλλά ούτε η ΠΕ Καβάλας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 14 ΜΑΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Οι εξάρες του ημιτελικού γίνανε ασσόδυο στον τελικό!