Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πέρασε ένας μήνας; Ίσως λίγο περισσότερο από τότε που αυξήθηκαν τα διόδια στην Εγνατία Οδό. Κι όμως οι σχετικές πινακίδες ενημέρωσης των οδηγών συνεχίζουν να μην αναφέρουν τις νέες τιμές, τα νέα ποσά που πρέπει να πληρώσουν οι οδηγοί. Όσοι λοιπόν δεν γνωρίζουν, φθάνουν στον υπάλληλο των διοδίων και εκείνη την ώρα πληροφορούνται πόσο πρέπει να πληρώσουν. Φαίνεται η Εγνατία έχει άλλες δουλειές –σοβαρότερες- και δεν προλαβαίνει τα απλά αλλά και απαραίτητα για τους πελάτες της… (φωτογραφία από την πινακίδα πριν τα διόδια της Ασπροβάλτας)

 


 

Η βροχή επηρέασε όπως ήταν αναμενόμενο την πρόσφατη Λευκή Νύχτα στο κέντρο της πόλης. Ματαίωσε ή σταμάτησε πολλές εκδηλώσεις, απογοήτευσε όσους είχαν σχέση με αυτές. Επειδή η Λευκή Νύχτα δεν είναι μόνο οι εκδηλώσεις, έχει σημασία μια περαιτέρω έρευνα απολογιστικού χαρακτήρα. Οι έμποροι καταστηματάρχες ισχυρίζονται ότι οι πωλήσεις τους δεν επηρεάστηκαν. Ίσα ίσα που όπως δηλώνουν έγινε το αντίθετο αφού χωρίς εκδηλώσεις ο κόσμος στράφηκε πιο εύκολα στα ψώνια!

 

Σαφώς και το συμπέρασμα δεν αφορά όλους. Ακούγεται ωστόσο από πολλούς. Από πάρα πολλούς καταστηματάρχες. Υιοθετείται και από τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου. Από αυτήν την πλευρά η Λευκή Νύχτα πέτυχε. Ή τουλάχιστον έτσι μας λένε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

 

Ταυτόχρονα αποδοκιμάζουμε όλους αυτούς που από τον … καναπέ του σπιτιού τους και μέσω πληκτρολογίου, έσπευσαν να τονίσουν τις συνέπειες της βροχής. Λες και χάρηκαν που οι εκδηλώσεις δεν έγιναν. Λες και έπρεπε να πανηγυρίσουν που η βροχή χάλασε πολλά από αυτά που με κόπο και χρήματα είχαν ετοιμαστεί.

 

Οι άνθρωποι… Περίεργοι άνθρωποι. Δεν ήταν στο κέντρο της πόλης την Παρασκευή το απόγευμα, δεν είδαν τίποτα από όσα έγιναν ή δεν έγιναν. Με μια θαυμαστή (;) ελληνική κακία, με μια απερίγραπτη ζήλια παρασύρθηκαν αμέσως σε άνευ προηγουμένου καταστροφολογία. Μάλλον είναι οι ίδιοι που τα βλέπουν όλα μαύρα κι άραχνα. Όχι επειδή είναι. Επειδή επιθυμία έχουν τα δικά τους, τα προσωπικά τους, να ταιριάζουν ως κάτι ακριβώς ίδιο με όλα τα υπόλοιπα. Όλα αυτά που γίνονται τόσο στην πόλη όσο και στο Ν. Καβάλας.

 

Πριν την εκδήλωση της προχθεσινής Λευκής Νύχτας και με δηλώσεις που έκανε στην Πρωινή, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους: Τον Σταύρο Κιβράκη υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας. Τον Διοικητή και το προσωπικό της Τροχαίας Καβάλας, αντίστοιχα της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και του Λιμεναρχείου Καβάλας.

 

Επιτέλους καλά νέα και καλά εκλογικά αποτελέσματα για το ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Στις εκλογές της ΕΛΜΕ πρώτευσε η ΣΥΝΕΚ. Μπορεί να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε μεγάλο βαθμό είναι παράταξη καθηγητών που εκφράζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ΣΥΝΕΚ ήρθε πρώτη με ποσοστό 40% διατηρώντας τις δυνάμεις της στο Νομό μας. Δεν επηρεάστηκε ούτε από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις αλλά ούτε κι από τη διάσπαση του χώρου. Η ίδια παράταξη θα «κρατήσει» τη θέση του προέδρου στο νέο διοικητικό συμβούλιο που όπως φαίνεται θα είναι διαπαραταξιακό.

 

Το ΠΑΣΟΚ αντίθετα απώλεσε δυνάμεις. Όσο εκφράζεται από την παράταξη ΠΕΚ. Μόνο 38 ψήφους κι απώλεια της έδρας που διέθετε στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ. Ρόλο έπαιξε η συνταξιοδότηση συνδικαλιστών καθηγητών της πρώην ΠΑΣΚΕ που κατά γενική ομολογία και είχαν την εμπιστοσύνη των συναδέλφων τους και ήξεραν να κάνουν εκλογές.

 

Καμιά 30αριά άνθρωποι παρακολούθησαν το απόγευμα της Παρασκευής την εκδήλωση για τις Ευρωεκλογές που διοργάνωσε στο χώρο του το νέο δ.σ. του Εργατικού Κέντρου. Επί του πεζοδρομίου, στην είσοδο του κτιρίου βρίσκονταν για ώρα ο Παναγιώτης Τιάκας. Γεγονός καθόλου τυχαίο. Πάντως στην εκδήλωση προσήλθαν κανονικά οι ομιλητές, υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κι αυτό μια επιτυχία…

 

Στην Καβάλα ήταν την περασμένη Παρασκευή ο Μητροπολίτης Λάρισας και Τυρνάβου Ιερώνυμος. Επρόκειτο να καταθέσει μάρτυρας σε ποινική υπόθεση με κατηγορούμενη τη δημοσιογράφο Βάσω Μώραλη. Πρόκειται για μια διαφορά της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και με τη δημοσιογράφο, με αφορμή ντοκιμαντέρ αφιέρωμα στον προηγούμενο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας μακαριστό Στυλιανό. Η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη με πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής, λόγω αναρτήσεων που έκανε η δημοσιογράφος. Η δίκη διακόπηκε για να συνεχιστεί την Παρασκευή. Συνήγορος υπεράσπισης της κ. Μώραλη είναι ο δικηγόρος Καβάλας κ. Μάκης Βελάκης.

 

Κι άλλη είδηση από το δικαστήριο. Λέγεται και πρέπει να είναι αλήθεια ότι η Εισαγγελέας της έδρας άσκησε έφεση στην αθωωτική απόφαση του Τριμελούς σε υπόθεση όπου μηνυτές ήταν οι εκπρόσωποι του Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών. Αν έτσι έχουν τα πράγματα τότε η υπόθεση θα κριθεί εκ νέου, τούτη την φορά στο Εφετείο της Θράκης.

 

Λύνεται το επόμενο διάστημα το πρόβλημα στην ψύξη του δικαστικού μεγάρου Καβάλας. Επιτέλους διατίθενται οι απαραίτητες πιστώσεις ώστε το σύστημα ψύξης να λειτουργεί σε όλο το κτίριο. Και στα γραφεία των δικαστικών υπηρεσιών. Η εταιρία του δημοσίου «Κτηριακές Υποδομές» θα διαθέσει για αυτόν τον λόγο ποσό 310.000 ευρώ αφού η ζημιά είναι σημαντική. Ελπίζουμε οι εργασίες να γίνουν έγκαιρα ώστε το πρόβλημα να λυθεί. Τώρα. Τώρα που μπροστά μας είναι το Καλοκαίρι.

 

Τόσο καιρό είχαμε την απορία, μαδούσαμε την μαργαρίτα… Θα έρθει στο νέο λιμάνι ή δεν θα έρθει η Europort; Τελικά μάλλον θα έρθει. Ο υποπαραχωρησιούχος θα της αναθέσει όπως φαίνεται τη λειτουργία του «Φίλιππος Β’». Το συμπέρασμα προέκυψε από τη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας, παρουσία όπως ήδη έγραψε η Πρωινή και εκπροσώπων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

 

Μάλλον σήμερα θα είναι στην πόλη και το Ν. Καβάλας ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κώστας Κυρανάκης. Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν γνωστό το αναλυτικό πρόγραμμα του. Αυτό που ξέραμε είναι ότι σήμερα το μεσημέρι και μετά τις πολιτικές- προεκλογικές επαφές θα παρατεθεί γεύμα προς τιμή του παραθαλάσσια, στην όμορφη Νέα Πέραμο.

 

Μαθητές γέμισαν την περασμένη Παρασκευή το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Καβάλας στην περιοχή της Ραψάνης. Σχολεία από την Χαλκιδική, ειδικότερα από τα Μουδανιά και την Αρναία. Μαθητές και εκπαιδευτικούς υποδέχθηκε στο Μουσείο ο Χρήστος Τζανάκος. Επακολούθησε ξενάγηση τους.

 

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας στη ΓΣΕΒΕΕ ήταν στην Αθήνα το προηγούμενο διήμερο, απουσιάζοντας δικαιολογημένα από τη Λευκή Νύχτα. Σε συνέδριο παρουσία και του πρώην Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ η Καβάλα εκπροσωπήθηκε από τους Θ. Χατζηχρήστο, Γ. Παναγιωτίδη, Θ. Χατζούλη, Π. Αρσονιάδη, Γ. Βαφείδη και Ε. Καχέλου. Οι καβαλιώτες έσπευσαν να φωτογραφηθούν με τον κ. Ολάντ. Φωτογραφία που έτυχε θερμής υποδοχής στο διαδίκτυο όπου και αμέσως αναρτήθηκε.

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΗ 2024

Επόμενο άρθρο

H "παράγκα" των εφοριακών στην Χαλκίδα τσιμπούσαν το χρήμα και διακοπές στα νησιά ΦΙΤΖΙ!