Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Από την 1η Ιουνίου ο ιδιώτης που συλλέγει κι απομακρύνει τα σκουπίδια στη Νέα Ηρακλείτσα, θα εργάζεται επτά μέρες την εβδομάδα. Και τις Κυριακές. Προχθές η άσχημη εικόνα στο χωριό (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) σχολιάστηκε από τους επισκέπτες. Αλλά ήταν η τελευταία φορά για τη νέα τουριστική σεζόν.

 


 

Η επίσκεψη του Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Καβάλα ήταν επίσκεψη «αστραπή». Διήρκεσε λίγες μόνο ώρες κι είχε κυριότερο σημείο της την συνάντηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή με τον Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο. Έγινε στο γραφείο του δεύτερου, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου. Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σπίτι τους και ξεκουράζονται. Αυτό θα έκανε κι ο κ. Κεφαλογιάννης αν δεν είχε το κίνητρο των εκλογών. Για την ιστορία τον Μανώλη Κεφαλογιάννη συνάντησε και συνόδευε ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας κ. Μπάμπης Δράκος.

 

Ο συμπαθής κατά τα άλλα κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης ανήκει στους πολιτικούς που είχαν την ευκαιρία, πέρασαν από διάφορα πόστα και σημαντικές θέσεις. Και δεν λένε να αποχωρίσουν. Να πάνε στην άκρη προκειμένου το δυναμικό να ανανεωθεί, νέοι άνθρωποι να αναλάβουν καθήκοντα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

 

Τέτοιες περιπτώσεις αμετανόητων κι ανυποχώρητων πολιτικών- συνεχώς υποψηφίων- υπάρχουν φυσικά πολλές. Σε όλα τα κόμματα. Είναι κακό να επιμένεις σε κάτι που ουσιαστικά εξαντλήθηκε. Κι είναι δύσκολο να πείσεις όσους σε ψήφιζαν τα προηγούμενα χρόνια, να το ξανακάνουν. Δυστυχώς τις πιο πολλές φορές στο τέλος της ιστορίας, οι ίδιοι και οι ίδιοι συνήθως εκλέγονται. Ότι χειρότερο και για τη δημοκρατία και για τα κόμματα.

 

Τις προάλλες επισκέφθηκε την Καβάλα, σε μια ακόμη επίσκεψη «αστραπή», νέος στην ηλικία υποψήφιος ευρωβουλευτής. Και άγνωστος. Ρωτήθηκε προ του επίσημου προγράμματος του, για τις πιθανότητες να εκλεγεί. «Δεν έχω καμία» απάντησε αμέσως. Και τότε γιατί υποψήφιος; ήταν η επόμενη ερώτηση. «Επειδή μου το ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος» απάντησε «κλείνοντας» απότομα τη συζήτηση.

 

Αυτοί οι νέοι άνθρωποι που περιοδεύουν ενώ γνωρίζουν ότι δεν θα εκλεγούν, είναι οι αδικημένοι. Της διαδικασίας και των κομμάτων. Λιγοστεύουν διαρκώς. Προτιμούν να συνεχίζουν την καθημερινότητα τους, ενώ έχουν όρεξη και επιστημονική κατάρτιση, από να εμπλέκονται σε άσκοπες υποψηφιότητες. Ξοδεύοντας και πολύτιμο χρόνο και κυρίως χρήματα.

 

Μια άλλη πλευρά της νεολαίας, της τοπικής αυτήν την φορά, είναι αυτή που φάνηκε Παρασκευή και Σάββατο στη Λέσχη Αξιωματικών. Στη διάρκεια της εθελοντικής αιμοδοσίας. Γέμισε η αίθουσα με νέα πρόσωπα. Πολλά. Νόμιζες ότι έφθασε σχολείο, οι μαθητές του οποίου δίνουν αίμα. Που οφείλεται αυτή η προσέλευση νέων ανθρώπων; ρωτήθηκε ο σύλλογος που διοργάνωσε την αιμοδοσία. Δεν υπήρξε συγκεκριμένη απάντηση. Το απολογιστικό δελτίο τύπου της Κυριακής είχε τα καλά νέα. Την εγγραφή στο σύλλογο 10 νέων εθελοντών αιμοδοτών. Το νούμερο ακούγεται μικρό. Ίσως και να είναι. Στην πραγματικότητα είναι πάρα πολύ μεγάλο.

 

Συνεχίζουμε την έρευνα επί καλών ειδήσεων, «φθάνουμε» στην προχθεσινή και πολυσυζητημένη Λευκή Νύχτα. Οι επαγγελματίες του νέου πεζόδρομου σε τμήμα της οδού Αβέρωφ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Στόλισαν όσο μπορούσαν καλύτερα το δρόμο τους. Κάτι σαν ευχάριστη έκπληξη για τους πελάτες. Η κίνηση τους είχε ανταπόκριση. Αυτό που σκέφθηκαν και υλοποίησαν είναι η άλλη πλευρά της Λευκής Νύχτας. Κάνεις το κάτι παραπάνω χωρίς να τα περιμένεις όλα από τους άλλους. Μπράβο τους.

 

Αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές θα συνεχιστεί από εκεί που σταμάτησε η διαδικασία για την επιλογή νέων διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Για το Νοσοκομείο της Καβάλας και όπως φαίνεται, θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά. Λένε όσοι ξέρουν ότι μπορεί και στην… παρέλαση της 28ης Οκτώβρη! Μπορεί τότε να έχουμε αποτέλεσμα για τον νέο διοικητή και αναπληρωτή διοικητή.

 

Το μικρό κόμμα της Αριστεράς Μ-Λ ΚΚΕ έκανε αφισοκόλληση όχι εκτεταμένη, στο κέντρο της πόλης. Την παραδοσιακή. Επέλεξε τις κολώνες φωτισμού και την τεχνική των αφισών «σάντουιτς». Ξεπερασμένες καταστάσεις που άντεξαν ένα, δύο το πολύ 24ωρα. Χθες συνεργεία του Δήμου ορθά έπραξαν και απομάκρυναν τις αφίσες. Ελπίζουμε αυτό το κακό παράδειγμα μιας ξεπερασμένης προεκλογικής τακτικής, να μην συνεχιστεί. Αν και πολύ φοβόμαστε ότι θα συμβεί το αντίθετο.

 

Ένα από τα επόμενα σενάρια που λέγεται ότι συζητήθηκαν στο γραφείο του Υπουργού Αθλητισμού, είναι το «Ανθή Καραγιάννη» να το αναλάβει το κράτος. Δια της γνωστής μας Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Αυτό δεν θα γίνει τώρα, αν γίνει, αλλά μετά την εκτέλεση των προγραμματισμένων έργων. Περίεργο μα και αληθινό. Η ιδέα φέρεται να μην είναι Καβαλιώτικη. Ο κ. Βρούτσης την έθεσε πρώτος στο τραπέζι των συζητήσεων.

 

Ο Παναγιώτης Αρσονιάδης κλήθηκε από την Πρωινή να σχολιάσει την κατάσταση μεταξύ των επαγγελματιών, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίοι της χώρας. Είπε μεταξύ άλλων ότι «… πρέπει να υπάρξει συσπείρωση τους γύρω από τα συνδικαλιστικά όργανα. Διαφορετικά τα μέτρα θα συνεχιστούν και θα είναι όλα σε βάρος τους». Σωστό αλλά και πολύ δύσκολο να συμβεί.

 

Ο κ. Αρσονιάδης με αφορμή τα όσα αποκαλύφθηκαν στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας μας μετέφερε τα εξής. Στο περιθώριο -όπως είπε- της τακτικής γενικής συνέλευσης της ΓΣΕΒΒΕ λέγονταν ότι το κύκλωμα, αν υπάρχει τέτοιο, είναι μεγαλύτερο κι επεκτείνεται και σε άλλες εφορίες. Κανείς δεν ξέρει αν τούτο ισχύει. Πιθανότερο είναι να πρόκειται για μια ακόμη ελληνική υπερβολή. Φήμες και μεγάλα λόγια δηλαδή.

 

Αργά το βράδυ της Κυριακής η ησυχία της Καβάλας διακόπηκε αιφνιδίως από πανηγυρισμούς. Κροτίδες, συνθήματα, πορεία. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού πανηγύριζαν την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ. Σε σχέση με αυτούς του ΠΑΟΚ και τους δικούς τους πανηγυρισμούς, των Παναθηναϊκών ήταν λιγότερο μαζικοί και λιγότερο έντονοι. Άλλο ΠΑΟΚ στην Καβάλα κι άλλο Παναθηναϊκός. Όσο για τη δυναμική των φίλων του Ολυμπιακού, θα πρέπει να περιμένουμε ως την Τετάρτη το βράδυ. Ανάλογα με το αποτέλεσμα του τελικού των Αθηνών.

 

Την Κυριακή το πρωί στην Καλαμίτσα θα γίνει εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας. Με μια σημαντική διαφορά. Οι εθελοντές θα καθαρίσουν τη δυτική της πλευρά και όχι την πιο συνηθισμένη και πιο εύκολη. Πλησίον του Λούσυ. Η ιδέα και η επιλογή του σημείου έγινε από το συνοικιακό σύλλογο Κηπούπολης- Καλαμίτσας.

 

Υποδοχή με μούσμουλα! Ο Χρήστος Μποσμπότης που είναι καθημερινά στο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην παραλία, πρόσφερε δικής του παραγωγής στις δύο υποψήφιες ευρωβουλεύτριες του κόμματος. Την Έλενα Κουντουρά και την Μέλπω Λεκατσά. Τα τίμησαν και με το παραπάνω βρίσκοντας τα άριστα.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Αυτοί που επιλέξανε το Πανθεσσαλικό για τον τελικό του κυπέλλου διαμαρτύρονται για τις άδειες κερκίδες!