Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια λεπτομέρεια του εκτελούμενου έργου στο ανοιχτό ποδοσφαιρικό γήπεδο του «Αλεξάνδρα Δήμογλου» είναι η απευθείας πρόσβαση σε αυτό. Από τα δυτικά. Κατασκευάστηκε μια μεγάλη πόρτα που χωρά ακόμη και αυτοκίνητο. Έτσι οι κάτοικοι της περιοχής που προτιμούν να μπαίνουν στο γήπεδο από τα πλάγια, δεν θα χρειάζεται να πηδούν κάγκελα!

 


 

Κάποια πράγματα προσπαθούμε να τα δούμε διαφορετικά, μήπως και τα κατανοήσουμε. Να τα συνηθίσουμε ταυτόχρονα. Προς το παρόν είμαστε στην προσπάθεια. Κατά πάσα πιθανότητα επίκειται ένας ακόμη συμβιβασμός, μια ακόμη «συμφιλίωση» με την πραγματικότητα. Άλλοι το έπραξαν προ πολλού. Ήδη πορεύονται αλλιώς, ζητώντας κι από μας να κάνουμε το ίδιο. Θα γίνει, είναι βέβαιο. Απλά θέλει και τον χρόνο του και τον τρόπο του.

 

Παράδειγμα πρώτο. Αυτό του Νοσοκομείου της Καβάλας. Σύντομα το εποχιακό προσωπικό μέσω προγραμμάτων, ειδικότερα του προγράμματος πλησίον της συνταξιοδότησης, θα ξεπεράσει το όριο των 100. 100 και πλέον συμπολίτες εργάζονται και θα εργαστούν στο Νοσοκομείο για ένα ή δύο έτη. Προέρχονται από τους ανθρώπους που δεν είχαν εργασία, είναι ταυτόχρονα κοντά στη συνταξιοδότηση. Τα ένσημα που χρειάζονται θα τα εξασφαλίσουν με αυτόν τον τρόπο. Θα πληρώνονται από το κράτος, το οποίο θα το εξυπηρετούν.

 

Σύμφωνα με το βασικό κανόνα του Ε.Σ.Υ. στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας δουλεύει μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό. Κάποιες φορές μόνο και υπό προϋποθέσεις, το μόνιμο προσωπικό συμπληρώνεται από έκτακτο. Φθάσαμε δυστυχώς στο σημείο που οι έκτακτοι είναι όσοι οι μόνιμοι. Χωρίς να αποκλείονται περιπτώσεις όπου οι έκτακτοι είναι περισσότεροι από τους μόνιμους. Το κράτος στο Ε.Σ.Υ. δίνει το καλό παράδειγμα… Προσλάβετε εποχιακούς- ζητά κι από την αγορά- ώστε να κάνετε τη δουλειά σας. Βρείτε προγράμματα για να λειτουργήσετε τις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά σας. Σε λίγο η ιδιότητα του «μόνιμου δημοσίου υπαλλήλου» ή του «μόνιμου εργαζόμενου» θα πάψει να υπάρχει.

 

Δεν τους μειώνουμε, ούτε τους υποτιμούμε τους εποχιακούς. Κάποιος όμως που είναι πλησίον της σύνταξης είναι πλησίον της σύνταξης. Έχει αλλού το μυαλό του. Είναι αλήθεια όλος αυτός ο κόσμος η καλύτερη λύση για ένα Νοσοκομείο; Την απορία κάθε ένας την απαντά με τον τρόπο του. Για να λειτουργήσει ένας οργανισμός, μια επιχείρηση ή υπηρεσία, δεν θέλει προσωρινές λύσεις. Θέλει μόνιμες. Αλλά στις μέρες αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται.

 

Παράδειγμα δεύτερο. Το κράτος «ζητιανεύει» από την αυτοδιοίκηση ακίνητα για να λειτουργήσει. Ο Αστυνομικός Σταθμός της Νέας Περάμου υφίσταται χρόνια τώρα σε χώρο ακατάλληλο. Βοηθά ο Δήμος Παγγαίου που παραχωρεί δωρεάν 100 τμ για να υπάρξει ένας σωστός Αστυνομικός Σταθμός. Για τη χρήση του οποίου το κράτος δεν θα πληρώνει ενοίκιο ενώ τα έξοδα διαμόρφωσης των νέων χώρων πάλι θα γίνουν από άλλον. Κι όχι από το κράτος.

 

Παράδειγμα τρίτο. Ενώ η ΕΤΑΔ κοροϊδεύει το Δήμο για την υπόθεση της Καλαμίτσας, με συμφωνίες που δεν τηρούνται αφού συνεχώς αλλάζουν, έρχεται στην Καβάλα ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ για να πάρει (από το Δήμο) το ανοιχτό κολυμβητήριο. Σα να μην τρέχει τίποτα… Θα κάνουν λέει ανάπλαση. Δηλαδή θα το καταργήσουν, θα επεκτείνουν τις πλωτές εξέδρες. Θα τις συμπληρώσουν με μια μαρίνα κι αμέσως μετά θα τα δώσουν όλα να τα λειτουργεί ιδιώτης. Στόχος του οποίου θα είναι το άμεσο κι όσο το δυνατό μεγαλύτερο κέρδος.

 

Αν ψάξουμε θα βρούμε κι άλλα παραδείγματα. Πολλά από τα οποία τοπικά. Θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες το Ελληνικό κράτος μοιάζει με κάτι άλλο. Κάτι που δεν γράφεται. Αλλά ποιος άραγε θα ξαφνιαστεί από το συμπέρασμα; Κανείς. Όλοι γνωρίζουν, σιωπούν και αποδέχονται. Όλοι αλλάζουν προς το χειρότερο κι όλα γενικώς εξελίσσονται. Από το κακό στο ακόμη πιο κακό.

 

Προχθές το βράδυ ξεκαθάρισε πλήρως το τοπίο για την επίσκεψη Ανδρουλάκη στην Καβάλα. Δεν θα είναι απλή περιοδεία, δεν θα περιλαμβάνει συγκέντρωση και ομιλία. Θα είναι κάτι ενδιάμεσο. Μπόλικη βόλτα στην αγορά, με στάση και διακοπή σε ένα σημείο όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό. Μια άλλη πρόταση που εξετάστηκε αλλά απορρίφθηκε, ανέφερε ομιλία του στο «Αλεξάνδρα Δήμογλου». Ο κ. Ανδρουλάκης θα είναι στην Καβάλα περίπου στις 11 το πρωί του Σαββάτου, προερχόμενος από την Πάτρα. Η κινητοποίηση της τοπικής οργάνωσης για την επιτυχία του προγράμματος ξεκίνησε.

 

Η καλή λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας φάνηκε και χθες. Όχι μόνο ανέλαβε αυτή την άσκηση επί χάρτου σε επίπεδο ΑΜΘ, αλλά η αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» που έγιναν όλα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από συμμετέχοντες. Μακάρι αυτά που ακούστηκαν χθες να είναι αχρείαστα…

 

Γνωστός από τις συχνές τηλεοπτικές του εμφανίσεις ιδιώτης γιατρός των Αθηνών είναι κατηγορούμενος σε δίκη που άρχισε στην Καβάλα την προηγούμενη Δευτέρα. Κατηγορείται μαζί με συνάδελφο του από τη Θεσσαλονίκη, για σωματική βλάβη από αμέλεια. Οι δύο γιατροί μηνύθηκαν από συμπολίτισσα, η οποία αρχικά τους εμπιστεύτηκε. Η δίκη άρχισε το πρωί της Δευτέρας, συνεχίστηκε ως νωρίς το απόγευμα. Διακόπηκε για να συνεχιστεί μετά από 20 περίπου μέρες. Εκείνη την ημέρα δεν συζητήθηκε καμιά από τις υπόλοιπες υποθέσεις του πινακίου. Όλες αναβλήθηκαν!

 

Ο Κώστας Αντωνιάδης μίλησε χθες στην Πρωινή για τα θέματα και τις αποφάσεις της πρόσφατης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ. Αυτής που έγινε στην Καβάλα. Στο τέλος των δηλώσεων του ρωτήθηκε για την παράταξη του. Την παράταξη Μέτιου. «Μετά το πρώτο σοκ (από το εκλογικό αποτέλεσμα) υπήρξε οργάνωση από μέρους μας. Μπορούμε και παρακολουθούμε στενά όλα τα θέματα και λόγω της μεγάλης μας εμπειρίας» είπε. Γενικά ο κ. Αντωνιάδης υποστήριξε ότι θα υπάρχει κριτική στη διοίκηση Τοψίδη αλλά και αναγνώριση σωστών ενεργειών. Αν και όποτε γίνουν.

 

Με απόφαση που υπέγραψε χθες ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππας Αναστασιάδης ορίζεται το νέο διοικητικό συμβούλιο των κατασκηνώσεων της Νέας Περάμου: ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χρυσαφούδη Μυρσίνη  που διακρίνεται για την κοινωνική της δράση και την προσφορά της τόσο στον Δήμο όσο και ευρύτερα με αναπληρωματικό αυτής τον Μεταξά Αναστάσιο που διακρίνεται επίσης για την κοινωνική του δράση. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Κατσίνης Αθανάσιος Δημοτικός Σύμβουλος με αναπληρωτή τον Τραγαντζόπουλο Πέτρο, ως ορισμένους εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ : Βλάχος Κων/νος με αναπληρωματικό μέλος την Κεβίδου Πασχαλιά Δημοτικούς Υπαλλήλους του Δήμου Παγγαίου.

 

Αναλυτικό φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του στην Καβάλα ανάρτησε προχθές ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Καλλιακμάνης. Μεταξύ άλλων επισκέφθηκε την Ένωση Αστυνομικών Καβάλας, τους απόστρατους της Αστυνομίας στην Καβάλα, την Πυροσβεστική ενώ έκανε βόλτα και στις παραλιακές καφετέριες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 30 ΜΑΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Το γηπεδάκι του Κλειστού στην Καλαμίτσα έγινε επιτέλους γήπεδο!