Περιμέναμε το Σαββατοκύριακο «πως και πως» αλλά ειδικά το Σάββατο μας τρόμαξε και μας απογοήτευσε ταυτόχρονα. Ήρθε κι έφερε άσχημες ειδήσεις. Πολλές και μαζεμένες, σε σημείο που ο κόσμος δεν άντεξε. «Δεν υπάρχει κάτι ευχάριστο να διαβάσουμε;» παρατηρούσε με σχόλια του στην ιστοσελίδα της Πρωινής. Το Σάββατο όντως, δεν υπήρχε ευχάριστη είδηση. Αυτήν την βρήκαμε (επιτέλους) χθες Κυριακή. Στο περιαστικό δάσος της Καβάλας.
Ο Φυσιολατρικός Όμιλος Καβάλας κάλεσε τα παιδιά στο εντευκτήριο του. Αυτά, με την στήριξη των προσκόπων, ανταποκρίθηκαν. Ο χώρος γέμισε κόσμο, τα περισσότερα παιδιά. Ηλικίας δημοτικού. Μόνα ή με τους γονείς τους (τα περισσότερα) πέρασαν στο δάσος δύο τουλάχιστον δημιουργικές ώρες. Τώρα που το Καλοκαίρι τέλειωσε, τώρα που η θάλασσα κρύωσε, τώρα ήρθε η ώρα οι Καβαλιώτες να «συναντήσουν» και να γνωρίσουν το κοντινό τους δάσος. Κι αυτό σαν έτοιμο από καιρό, τους αποζημιώνει.
Ήταν ωραία η Κυριακή χθες το πρωί στο ΦΟΚ. Ο ιστορικός σύλλογος πάσχει από νεότητα, πάσχει από την φρεσκάδα της νέας γενιάς. Αυτή τους προσφέρθηκε απλόχερα χθες. Στα παιδιά μίλησαν με απλό και κατανοητό τρόπο εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας και του Δασαρχείου. Ανάμεσα στα διδακτικά παιχνίδια των προσκόπων, οι γονείς πρόσφεραν σύντομο φαγητό ενώ άλλοι επέλεξαν να περπατήσουν στο δάσος της πόλης. Άλλοι (μεγάλοι) με μαχαίρια και σακούλα αναζητούσαν και μάζευαν ραδίκια. Με την ίδια αφορμή Καβαλιώτες έκαναν βόλτα με το ποδήλατο, χρησιμοποίησαν τα μονοπάτια που ανέδειξε η δουλειά του Δασαρχείου, μέσω του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας. Τα οποία αποκαλύπτουν έναν παράλληλο με τον κεντρικό ασφάλτινο δρόμο, μια ωραία διαδρομή να την περπατήσεις από τον Άγιο Σίλα ως την είσοδο της πόλης.
Στην πόλη μας η «αναμέτρηση» της θάλασσας με το δάσος έχει συνήθως νικήτρια την πρώτη. Κάποιες στιγμές ωστόσο τα καταφέρνει και το δάσος. Αυτό που δημιουργείται σιγά σιγά, αυτό που δεν το προσέχουμε κι ας είναι τόσο κοντά μας. Το δάσος χρόνια τώρα είναι στο επίκεντρο του ΦΟΚ. Τον οποίο αξίζει να δούμε με συμπάθεια, να τον πλησιάσουμε κι αυτόν περισσότερο. Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη χθεσινή εκδήλωση. Δείχνουν όλα όσα ήδη περιγράψαμε. (Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να προσέξει περισσότερο τον ΦΟΚ. Ξαναγράφουμε για τα χάλια του δρόμου προς τον χώρο του όπως επίσης για την παιδική χαρά. Δεν υπάρχει πια πλησίον του εντευκτηρίου).
=================================================================================
Το προσφυγικό πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι νομίζουμε. Ξεπερνά τα όρια της πόλης και του Νομού. Αφορά όλον τον κόσμο. Ειδικά αυτούς που μόνιμα εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα. Μια από την δύσκολες πλευρές του είναι ότι ζήσαμε στην Καβάλα το περασμένο Σάββατο.
Τέτοιες τραγωδίες επαναφέρουν τη συζήτηση στη σωστή της βάση. Δεν είναι μείζον πόσοι πρόσφυγες είναι στο «Ασημακοπούλου». Δεν είναι μείζον το τι θα κάνει η τοπική κοινωνία τώρα που οι πρόσφυγες από 400 αυξήθηκαν κι έγιναν 500. Αλλού τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα. Κι όταν λέμε αλλού, δεν εννοούμε κάπου πολύ μακριά μας.
Οι πόλεμοι συνεχίζονται. Η φτώχια επίσης. Άνθρωποι ξεσηκώνονται. Ταξιδεύουν στο άγνωστο. Ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Κάποιοι φθάνουν στον προορισμό τους. Οι περισσότεροι εγκλωβίζονται. Οι άτυχοι πεθαίνουν στη διαδρομή. Σίγουρα υπάρχει τρόπος να πεισθούν ώστε να μην ξεκινήσουν καν το ταξίδι. Με τόση φτώχια και τόσο πόλεμο, είναι αδύνατο αυτός να βρεθεί και να υλοποιηθεί. Το ποιοι είναι υπεύθυνοι για την φτώχια και τους πολέμους το υποψιαζόμαστε. Και φυσικά δεν κάνουμε τίποτα ώστε η τακτική τους να αλλάξει.
Από γεωγραφικής πλευράς η χώρα μας είναι άτυχη. Συνεχίζει ωστόσο να είναι μια ανθρώπινη χώρα. Όσο αντέξει. Τα όρια της ανθρωπιάς τα ξεπεράσαμε προ πολλού. Προς τιμήν της η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί. Την ίδια στιγμή άλλες ευρωπαϊκές χώρες πράττουν συστηματικά το ακριβώς αντίθετο.
Κάποτε στην Καβάλα λειτουργούσε γραφείο του ΕΟΤ. Βρίσκονταν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Ιώνος Δραγούμη. Όταν έγινε γνωστό ότι το γραφείο κλείνει (το 2013), κινήθηκε γη και ουρανός για να αποτραπεί το… μοιραίο. Παρά τις υποσχέσεις το γραφείο έκλεισε. Οριστικά.
Τώρα ο ΕΟΤ πληρώνει τοπική μεταφορική εταιρία για να μεταφερθούν στην Κομοτηνή (όπου το γραφείο του ΕΟΤ λειτουργεί κανονικά) τα έπιπλα. Όπως φαίνεται είχαν ξεχαστεί στην πόλη μας. Η μετακόμιση, διαβάζουμε στο έγγραφο του ΕΟΤ, κοστίζει περίπου 5.000 ευρώ. Τα έπιπλα προκύπτει ότι είναι πολλά…
Καλοκαίρι τέλος για την ακτή της Τόσκα. Την προηγούμενη Παρασκευή αποχώρισαν κι οι τελευταίοι τουρίστες κι έτσι η μονάδα έκλεισε. Θα γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες προετοιμασίες για την επαναλειτουργία της τον προσεχή Μάη. Κάποιες τελευταίες πτήσεις τσάρτερ συνεχίζονται ως το τέλος του μήνα. Αφορούν τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους στη Θάσο.
Στο πεζοδρόμιο της Ερυθρού Σταυρού, πολύ κοντά στην είσοδο της τράπεζας Πειραιώς (πρώην Αγροτική), υπάρχει από καιρό διαρροή νερού. Πρόκειται για το δίκτυο της ΔΕΥΑΚ. Τα νερά κυλούν προς το δρόμο ασταμάτητα. Επειδή η διαρροή δεν είναι η… μεγαλύτερη του κόσμου, δεν θα απασχολήσει την επιχείρηση για αρκετό καιρό ακόμη. Στο μεταξύ το νερό θα «χάνεται» κι οι πολίτες (που βλέπουν καθημερινά την κατάσταση) θα διαμαρτύρονται…
Συνεχίστηκαν χθες Κυριακή οι εργασίες για τη «γενναία» συντήρηση στα γήπεδα τένις στην Καλαμίτσα. Τελειώνουν κι έτσι η διοίκηση του Δήμου Καβάλας θα τις παρουσιάσει σύντομα. Πιθανόν αυτήν την εβδομάδα.
70 συμβασιούχοι των δημοτικών παιδικών σταθμών δεν πληρώθηκαν τον μισθό του μήνα Σεπτέμβρη. Τα γνωστά προβλήματα του προγράμματος ΕΣΠΑ. Θα κάνουν υπομονή για να πληρωθούν- στην καλύτερη περίπτωση- τέλος του μήνα. Αν χρειαστεί θα πληρωθούν από το Δήμο Καβάλας.
Μιλώντας πρόσφατα σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ο Άρης Βέρρος απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με την κ. Τσανάκα. Όπως εξήγησε η άρνηση συνεργασίας με τη Δήμαρχο οφείλεται στην στάση του Γιώργου Γραμμένου και όχι στη κ. Τσανάκα. Ο κ. Βέρρος απάντησε αρνητικά σε ενδεχόμενη συνεργασία με τον Μάκη Παπαδόπουλο! Το γεγονός (ακούμε) οφείλεται σε υποψήφιο του και όχι στον Μάκη Παπαδόπουλο.
Η χθεσινή εκδήλωση για την ημέρα μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα (μετά τη δοξολογία στον Άγιο Παύλο) έγινε μπροστά από την προτομή του ναυάρχου Μαυρομιχάλη. Αυτή βρίσκεται στην πλατεία, στη διασταύρωση των οδών Ερυθρού Σταυρού και Αβέρωφ. Η επιλογή του χώρου (αντί του συνηθισμένου δημοτικού κήπου) ήταν σωστή.
Στην εκδήλωση δεν υπήρχαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα ήταν εκεί αρκετοί εκπρόσωποι της ΝΔ (μαζί με τοπικούς παράγοντες φορείς, μαθητές κτλ). Εκδήλωση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας έγινε το Σάββατο στο Αμφιθέατρο. Η αίθουσα δεν γέμισε, παρά την κινητοποίηση. Το γιατί δεν γέμισε έχει σχέση με τον τρόπο προσέγγισης του θέματος. Αν μάλιστα δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί υποψήφιοι στις πρώτες σειρές καθισμάτων, τότε η εικόνα της αίθουσας θα ήταν χειρότερη…
Την περασμένη Τετάρτη η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα συνάντησε τον διευθυντή του αεροπορικού σόου κ. Πάνο Γεωργιάδη. Συζήτησαν για το επόμενο σόου; Του έκανε πρόταση συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο της; Θίχθηκαν και τα δύο θέματα; Μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν.
Όλοι αυτοί οι τοπικοί παράγοντες και φορείς που συχνά ασχολούνται με τα δρομολόγια της γραμμής του Πρίνου, δεν έχουν αλήθεια να πουν κάτι για το υδροπτέρυγο; Με εξαίρεση τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τελευταία και τον Δήμαρχο της Θάσου, άπαντες σιωπούν. Γιατί άραγε;
37 άνθρωποι της ΝΔ από την ΑΜΘ θα πρέπει αύριο το απόγευμα να βρίσκονται στην Αθήνα, καλεσμένοι σε κομματική σύσκεψη. Το κόμμα δεν πληρώνει τα έξοδα του ταξιδιού. Ελπίζουμε να μην πληρώσει (αντί της ΝΔ και των ίδιων) ο κόσμος. Η ενασχόληση με τα κοινά είναι όντως ακριβό σπορ. Άσχετα αν κάποιοι βρίσκουν τρόπο να αποφεύγουν τις απαραίτητες δαπάνες. Σε αυτήν την κακή συνήθεια πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος.
Στις Βρυξέλες ήταν την προηγούμενη εβδομάδα ο πρώην Δήμαρχος κ. Κωστής Σιμιτσής. Ο ίδιος εξηγεί τον λόγο: «Κάθε χρόνο τον Οκτώβριο διοργανώνεται στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πόλεων και Περιφερειών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση περιφερειακής πολιτικής και ανάπτυξης στον κόσμο. Ως μέλος της διοργανώτριας αρχής, της Επιτροπής των Περιφερειών, συμμετείχα μαζί με τα άλλα μέλη της ελληνικής εθνικής αντιπροσωπείας. Παράλληλα, στην Ολομέλεια της ΕτΠ, ψηφίσαμε Αποφάσεις και Κανονισμούς για σημαντικά ζητήματα της Ευρώπης και της χώρας μας (Ταμείο για την Αλιεία, Ταμείο για τη μετανάστευση, διαχείριση απορριμμάτων πλοίων, το χτίσιμο μιας πιο δυνατής Ευρώπης μέσα από πολιτικές για τη νεολαία, τη μόρφωση και τον πολιτισμό κά)».