Ο πρώην Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής χρησιμοποίησε την εμπειρία και τις αναμνήσεις του. Θυμήθηκε την αποτυχημένη προσπάθεια χρηματοδότησης του έργου της Περιμετρικής, όταν αυτό ήταν ώριμο κι ενταγμένο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Μίλησε σχετικά στο ράδιο Πρωινή. Μας γύρισε πίσω, στο 2002 με 2003. Όπως σημείωσε τότε το έργο ήταν εξασφαλισμένο αλλά η μελέτη του δεν εγκρίθηκε από το Δασαρχείο Καβάλας. Ο λόγος ήταν το ότι επρόκειτο να κοπούν δέντρα. Το δασαρχείο- κατά τον κ. Καλλιοντζή- διαφώνησε. Πρότεινε μεγαλύτερο των 300 μέτρων τούνελ αλλά τα λεφτά δεν επαρκούσαν. Υπήρξε άνωθεν παρέμβαση στο Δασαρχείο μα δεν απέδωσε κι έτσι το έργο δεν υλοποιήθηκε. Ο κ. Καλλιοντζής είπε με νόημα «… αν τότε φυτεύονταν επιπλέον δέντρα στη θέση όσων θα είχαν κοπεί, σήμερα θα είχαμε και τα δέντρα που τότε θα φυτεύαμε και τον δρόμο έτοιμο». Η συζήτηση εκείνη την περίοδο αφορούσε το τμήμα της Περιμετρικής από το Σανατόριο έως τον Άγιο Τρύφωνα. Ο πρώην Νομάρχης δεν θεωρεί ουσιαστική τη νέα συζήτηση του θέματος που έγινε το 2012, με πρωτοβουλία κυρίως του τότε Περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη.
Πάντως και το 2012 που η υπόθεση επιχειρήθηκε να επανέλθει, υπήρξαν αντιδράσεις κατοίκων του Προφήτη Ηλία. Είχαν συγκεντρωθεί και είχαν διαμαρτυρηθεί ενώ το πανό τους έγραφε «Κάτω τα χέρια από το δάσος» (φωτογραφία).
Ο εορταστικός στολισμός του Δημαρχείου είναι γεγονός από την προηγούμενη εβδομάδα.
Τόσο μέσα όσο κι έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην υπόλοιπη πόλη το έργο άργησε να αρχίσει. Ελπίζουμε να προλάβουν.
=============================================================================
Την Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΚ αποφάσισε να δώσει παράταση 3 μήνες στην ισχύουσα σύμβαση παραχώρησης κτιρίων στο λιμάνι στον ΝΟΚ και στον ΟΘΑΚ. Η σύμβαση τελειώνει στα μέσα Δεκέμβρη. Με την απόφαση θα συνεχίσει να ισχύει ως τα μέσα Μάρτη, διευκολύνοντας ενέργειες για μια νέα. Η οποία θα είναι μεγάλη και δεν θα αλλάζει το ουσιαστικό μέρος της υπόθεσης.
Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε ομόφωνα την Παρασκευή. Η συνεδρίαση ωστόσο είχε αρχίσει την Πέμπτη. Διακόπηκε για έναν έκτακτο λόγο, συνεχίστηκε την επόμενη μέρα με αίσιο (δηλαδή ομόφωνο) αποτέλεσμα στο πιο κρίσιμο από τα θέματα που την απασχόλησαν.
Στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΕΔ) απευθύνθηκε ο Γιάννης Βύζικας, ψάχνοντας χορηγούς για το συνέδριο που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στην Καβάλα. Είναι το ιστορικό συνέδριο που οργανώνει 7 με 9 Δεκέμβρη στην πόλη μας το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού. Η ΠΕΔ απάντησε αρνητικά. Το ίδιο έκανε και σε άλλα παρόμοια αιτήματα από φορείς της ΑΜΘ. Μειώθηκαν, λέει, τα έσοδα της από το κράτος και δεν μπορεί να στηρίξει οικονομικά εκδηλώσεις- συνέδρια κτλ.
Ένα πρόστιμο που «έρχεται» από την προηγούμενη Καλοκαιρινή περίοδο. Προηγήθηκε έλεγχος και μήνυση της αστυνομίας σε αλλοδαπό, ο οποίος κινούνταν στη Θάσο έχοντας στο σακίδιο του βραχιόλια. Τα οποία πουλούσε. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο τμήμα Εμπορίου της ΠΕ Καβάλας, το οποίο επέβαλε το προβλεπόμενο πρόστιμο των 1.500 ευρώ. Ο αλλοδαπός εμφανίζεται να είναι κάτοικος Αθηνών.
Επίσημα δεν έχουμε καμία ανακοίνωση, δήλωση κτλ. Ακούγεται από μέρες ότι την νομική οδό για την υπόθεση κατάρρευσης της γέφυρας σκέπτεται να ακολουθήσει η τοπική εταιρία, ο γερανός της οποίας εγκλωβίστηκε στο σημείο αφού περνούσε από τη γέφυρα όταν αυτή έπεφτε. Φημολογείται θα ζητήσει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις! Σε βάρος ποιου θα κινηθεί; Αυτό δεν το ξέρουμε.
Συνεδριάζει το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καβάλας. Βασικό θέμα της συνεδρίασης η έγκριση του προϋπολογισμού του 2019. Η πρόσκληση για τη συνεδρίαση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του φορέα. Επί Τσατσούλη στέλνονταν πρόσκληση και στα μέσα ενημέρωσης. Επί Μάρκου Δέμπα όχι.
Νεότερες δηλώσεις της κ. Δρακονάκη σχετικά με το αίτημα προς το ΤΕΕ ΑΜ για την απαραίτητη πραγματογνωμοσύνη:
«Ενδεχομένως η Περιφέρεια πρέπει να κάνει το αίτημά της, έχει γίνει μια πρώτη κρούση στο Τ.Ε.Ε. έχει απαντήσει κι από εκεί και πέρα προχωράμε». Σημασία έχει ότι πέρασαν τουλάχιστον 10 μέρες από την κατάρρευση της γέφυρας και αίτημα δεν έχει υποβληθεί. Ούτε το βλέπουμε να υποβάλλεται σύντομα…
Στα Γιάννενα ήταν τις προηγούμενες μέρες ο πρώην βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης. Έλαβε μέρος στο 13ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ. Ήταν μάλιστα και υποψήφιος και ομιλητής. Ασχολήθηκε με τη σημερινή κατάσταση στα σχολεία του Οργανισμού.
Λαλίστατος στα διαδικαστικά του δημοτικού ωδείου ο Αχιλλέας Νικολαϊδης αλλά για το… φονικό ούτε κουβέντα! Μάλλον δεν … έτυχε να πληροφορηθεί την ανάρτηση του προέδρου του Δημοτικού Ωδείου. Όταν με το καλό την μάθει, τότε ίσως την καταδικάσει.
Τα ανταποδοτικά έργα του ΤΑΡ (ή έργα Σταθάκη) τα συζητάμε στην Καβάλα από τον περασμένο Μάη. Με ρυθμούς ιδιαίτερα αργούς. Ενώ ο αγωγός είχε επιτυχές ραντεβού στα χωράφια, τα έργα παραμένουν αρκετά αόριστα. Μήπως αυτό γίνεται σκόπιμα; Για να ξεχάσουμε υποσχέσεις και δεσμεύεις;
Δεν υπάρχει ως τώρα αντίδραση της αντιπολίτευσης στις ανακοινώσεις της ΔΕΥΑΚ περί μείωσης της τιμής του νερού. Πιθανόν δεν υπάρχει αναλυτική ενημέρωση άρα θα πρέπει να δώσουμε σε όλους λίγο ακόμη χρόνο. Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Ξανθόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία. Την αγαπά άλλωστε τη δημοσιότητα… Τις ανακοινώσεις του κ. Κουφατζή τις σχολίασε και θετικά και αρνητικά. Τελικά όπως τις αντιμετώπισε με τον συνήθη τρόπο. Όπως τον βολεύουν.
========================================================================
Γιατί με τον Μαρκόπουλο να γίνει εξαίρεση;
Σε γενικές γραμμές η τακτική που ακολουθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος είναι η εξής: Για τα «στραβά» της καθημερινότητας φταίει πάντα κάποιος άλλος. Ποτέ ο ίδιος. Ποτέ και για κανέναν λόγο δεν υπάρχουν δικές του ευθύνες.
Πολλά τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν το πιο πάνω συμπέρασμα. Θα αναφέρουμε τα δύο πρόσφατα σύμφωνα με τα οποία ο κ. Μαρκόπουλος άμεσα «έδειξε» ως υπεύθυνο για την κατάρρευση της γέφυρας το Δήμο Καβάλας, απέρριψε (και) με συνέντευξη τύπου την κριτική που του έκανε ο Δήμος Νέστου ως προς τις ζημιές που υπέστη από τις βροχές στο τέλος του προηγούμενου Ιουνίου.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί τον ενοχλεί τόσο πολύ η κριτική που του ασκούμε. Άλλωστε αυτή σπανίζει σε όλα τα υπόλοιπα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η κριτική ωστόσο είναι απαραίτητη όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά. Αυτό ισχύει σε περιπτώσεις όπως το Βιοτεχνικό Πάρκο, το απαραίτητο έργο συντήρησης στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, η μη αξιοποίηση ακινήτων όπως η καπναποθήκη στην οδό Φιλίππου- οι όροφοι της Π.Ε. Καβάλας στο ακίνητο του πρώην ΕΟΚ κτλ.
Ο κ. Μαρκόπουλος όπως και κάθε άλλος αιρετός έκανε και κάνει λάθη, με τα οποία είναι σταθερά «μαλωμένος». Αρνείται να τα παραδεχθεί. Τα λάθη συχνά δεν είναι μόνο δικά του. Η συμμετοχή του σε αυτά (άλλοτε μικρή, άλλοτε μεγάλη) είναι ευκρινέστατη αλλά ο ίδιος δεν το παραδέχεται. Δεν το παραδέχεται ποτέ.
Στο θέμα των δαπανών των εκδηλώσεων που δεν εγκρίνονται και δεν πληρώνονται, από την απάντηση του προκύπτει τουλάχιστον αδράνεια του για τα γεγονότα του 2016. Επικαλείται ακόμη και το θλιβερό γεγονός του θανάτου του Γιώργου Παυλίδη για να δικαιολογηθεί ως προς την αργοπορία που παραδέχεται ότι υπήρξε. Κι αν το 2016 έγιναν όσα γράφει, γιατί και φέτος υπάρχουν απλήρωτες δαπάνες κι επαγγελματίες της αγοράς που γκρινιάζουν;
Όταν αρχίσαμε την κριτική στον κ. Μαρκόπουλο σημειώσαμε ότι οι προθέσεις του είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Του αναγνωρίσαμε δίκιο στο ότι υπηρετεί έναν θεσμό που ο «Καλλικράτης» περιόρισε σημαντικά. Ακόμη κι υπό αυτές τις συνθήκες είναι φύση αδύνατο να μην γίνουν λάθη. Κι είναι μια άκρως επιβεβλημένη δημοκρατική διαδικασία τα μέσα ενημέρωσης να τα επισημαίνουν. Γίνονται δυσάρεστα αλλά τι να κάνουμε;
Ο πολιτικός βίος κάθε αιρετού έχει καλές και κακές στιγμές. Είναι δυνατόν να γράφουμε για τον κ. Μαρκόπουλο μόνο για τις εθιμοτυπικές του δραστηριότητες; Για συσκέψεις που συχνά δεν έχουν καμία ουσία αφού δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα; Καταλαβαίνουμε την αγωνία και της προβολής και της επανεκλογής. Αυτή είναι η ζωή των αιρετών. Θα ακούσουν καλά λόγια για το έργο τους (όταν και αν υπάρχει), κριτική για τις εσφαλμένες αποφάσεις τους. Γιατί με τον Θ. Μαρκόπουλο να γίνει εξαίρεση;