Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αύριο Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 (Σάββατο του Λαζάρου) θα πραγματοποιηθεί το Πασχαλινό μπαζάρ της ΠΝΟΗΣ στο πλάι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου.  Ο σύλλογος κάνει γνωστά τα ακόλουθα: Θα είμαστε εκεί από το πρωί στις 9.30 μέχρι αργά το μεσημέρι!!! Μία ακόμη ανάρτηση φωτογραφιών με λαμπάδες και διάφορα είδη που ετοίμασε η ομάδα του καλλιτεχνικού εργαστηρίου και θα υπάρχουν για πώληση στο Πασχαλινό Μπαζάρ . Και φυσικά οι εθελόντριες της ΠΝΟΗΣ θα ετοιμάσουν νηστίσιμες και Πασχαλινές γλυκιές δημιουργίες!!!! Τα έσοδα θα δοθούν για τα σπουδαστικά επιδόματα στους φοιτητές- παιδιά των υποστηριζόμενων οικογενειών της ΠΝΟΗΣ. (φωτογραφία αρχείου).

========================================================================

Εδώ που έφθασαν τα πράγματα η υπόθεση της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ στα γνωστά 10-12 χιλιόμετρα, τα τελευταία του στο Νομό Καβάλας, είναι σταυρόλεξο για πολύ δύσκολους λύτες. Ειδικά όταν χάνονται ευκαιρίες όπως η προχθεσινή. Εννοούμε τη σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία έγινε χωρίς την συμμετοχή εκπροσώπων της εταιρίας. Γιατί αλήθεια; Ήταν δυνατόν να βρουν λύση όταν απουσίαζε η μία εκ των δύο πλευρών που εμπλέκονται στην υπόθεση;

 

Αυτό που ζητούμε είναι ένας πραγματικός, απευθείας διάλογος. Μια κουβέντα επί του απαραίτητου χάρτη προκειμένου να δουν που συμφωνούν και που δεν συμφωνούν. Ο διάλογος αυτός θα είναι άμεσος. Ειλικρινής, χωρίς τύπους, χωρίς όρους. Χωρίς τετελεσμένα. Κι από την πλευρά των πολιτών, κι από την πλευρά του αγωγού.

 

Το προσπαθούν και το προσπάθησαν: Υπουργοί, βουλευτές, Δήμαρχοι και άλλοι «ενδιάμεσοι». Ποτέ δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες, τις βολικές προϋποθέσεις. Κάθε ραντεβού ήταν ραντεβού μιας προδιαγεγραμμένης αποτυχίας. Λες και υπάρχουν ανάμεσα μας πρόσωπα που ασχολούνται, κάνουν ότι μπορούν, για τη διατήρηση της εκκρεμότητας.

 

Το έργο δεν είναι μεγάλο. Είναι τεράστιο. Επωφελές για την ευρωπαϊκή οικονομία. Για την Ελλάδα. Σε αυτό ευτυχώς συμφωνούν άπαντες. Αφού λοιπόν όλοι ζητούν την ολοκλήρωση του, δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια όδευση επί των επίμαχων χιλιομέτρων; Αυτά τα πράγματα γίνονται μόνο στην Ελλάδα. Κι όπως φαίνεται, μόνο στην Ελλάδα συνεχίζονται. Καταλήγουν σήριαλ. Από τα γνωστά, που η τηλεόραση προβάλει κάθε μέρα.

 

Όσο αυτοί που ασχολούνται, ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι σίγουρη η μη συμφωνία. Η όξυνση. Τα χειρότερα. Αν και οι δύο πλευρές βάλλουν νερό στο κρασί τους, τότε το συζητάμε. Προς το παρόν δεν φαίνεται αλλαγή δεδομένων. Ενώ ζητούν διάλογο, ταυτόχρονα τον αποφεύγουν. Περιγράφουν έναν διάλογο που και να γίνει, δεν θα έχει αποτέλεσμα.

 

Υπάρχει ωστόσο και ο άλλος δρόμος. Ο άλλος διάλογος. Τα βάζεις κάτω, δηλώνεις αποφασισμένος να συμφωνήσεις, στο τέλος (όση ώρα και να χρειαστεί) συμφωνείς. Με τις λεγόμενες αμοιβαίες υποχωρήσεις. Αρκεί να το θέλεις πραγματικά. Αν το θέλεις, τότε βρίσκεις τον τρόπο να το καταφέρεις.

 

Ενταγμένοι σε ένα τέτοιο πλαίσιο οι τοπικοί μας «άρχοντες», είναι φανερό ότι κουράστηκαν. Ίσως και να βαρέθηκαν. Αν συντονιστούν, αν «πάρουν» πάνω τους την υπόθεση, ίσως κάτι να πετύχουν. Κι αυτό δεν είναι ορατό. Ίσως γιατί εδώ που φθάσαμε, δεν είναι κι εύκολο.

 

Το Υπουργείο φέρεται να εκφράστηκε συμπαθητικά σε σχέση με τις διαφωνίες και τις αντιρρήσεις. Οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ μας μεταφέρουν άλλα. Ίσως το Υπουργείο άλλα λέει στους Καβαλιώτες, τα αντίθετα ισχυρίζεται στους κατασκευαστές του αγωγού. Κοντά σε αυτό το μπέρδεμα, έρχονται κι οι εκλογές. Όλες οι εκλογές. Κάπως έτσι τα δεδομένα χειροτερεύουν.

 

Αν η διαφωνία δεν λυθεί ως τις επόμενες δημοτικές εκλογές τότε ο ένας μετά τον άλλον οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καβάλας θα δεσμεύονται για την αλλαγή της όδευσης. Δέσμευση πραγματική κι όχι σαν αυτή που ανέλαβε ο Τσίπρας. Τότε που ήταν υποψήφιος Πρωθυπουργός.

 

Τέλος, υπάρχει ένα ακόμη σενάριο. Αυτό της δικαστικής απόφασης. Καμιά φορά τη… μπουγάδα την καθαρίζει η απόφαση ενός δικαστηρίου. Ας μη ξεχνάμε ότι μια τέτοια την περιμένουμε από το ΣτΕ. Η απόφαση θα γίνει γνωστή (λένε όσοι ξέρουν) Μάη με Ιούνιο. Λέτε να υπάρξει εκεί η λύση που αναζητούμε;

 

Κάτι ακόμη. Ενώ οι τοπικοί φορείς εκδίδουν δελτίο τύπου για τα πάντα, αμέλησαν να εκδώσουν δελτίο τύπου για την πρόσκληση του υπουργού στη σύσκεψη της Τετάρτης. Τι σύμπτωση, άπαντες ξέχασαν να ανακοινώσουν ότι την επόμενη μέρα υπάρχει αυτή η συνάντηση. Αν ήταν ένα πανηγύρι, ένα Erasmus, μια τιμητική πλακέτα θα έσπευδαν να μας το προαναγγείλουν!

 

Είναι δικαίωμα του κ. Ξανθόπουλου να βρίσκει τρόπους για την αγαπημένη του δημοσιότητα και προβολή. Δική του είναι η απόφαση για το τι θα πει, πως θα το πει και με ποια αφορμή. Λυπόμαστε όχι αυτούς που τον ακούν αλλά αυτούς τους λίγους που τον πιστεύουν!

 

Ασκήθηκε κριτική στον κ. Μάκη Παπαδόπουλο που προσήλθε στην υποτιθέμενη δημόσια λογοδοσία της Τετάρτης. Δικαιολογημένη κριτική. Ο αγαπητός Μιχάλης Καπέτης απάντησε χθες αυθόρμητα: «Αφού μας κάλεσε…». Ε αφού σας κάλεσε, καλά κάνατε και πήγατε! Μόνο έτσι υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία ώστε αν χρειαστεί, να έρθει κι αυτός σε σας…

 

Δεν περνά απαρατήρητη η κριτική που άσκησε προχθές ο Κωστής Σιμιτσής στο Χρήστο Μέτιο. Λέτε το γεγονός να έχει τη σημασία του; Δεν είναι λίγοι όσοι διαδίδουν (αρκετά αυθαίρετα είναι αλήθεια) ότι τον πρώην Δήμαρχο της Καβάλας μπορεί να τον δούμε υποψήφιο Περιφερειάρχη ΑΜΘ. Άρα αντίπαλο του κ. Μέτιου.

 

Συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης, με επίσκεψη και στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ. Διαβάζουμε το δελτίο τύπου, όπου πάλι «κατακεραύνωσε» την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Είναι σαφές ότι ο κ. Λαζαρίδης προτιμά αποκλειστικά αυτήν τη θεματολογία. Δεν είναι κουτός. Αυτό είναι το γήπεδο που τον βολεύει.

 

Όλα τα άλλα κάνουν κακό στο κόμμα. Η συζήτηση για τις εσωκομματικές εκλογές κάνει κακό στο κόμμα, η εγκύκλιος που λίγο έλειψε να αποκλείσει την υποψηφιότητα Δράκου το ίδιο. Όσο δε για τα σενάρια περί του επόμενου βουλευτικού ψηφοδελτίου στο Νομό Καβάλας , αυτά κι αν απαγορεύονται…

 

Θα αποδεχθούμε το σκεπτικό του, τις απόψεις του. Ο κ. Τσίπρας ξεγέλασε τους πολίτες, στους οποίους άλλα υποσχέθηκε κι άλλα έκανε. Τι θα αλλάξει αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ; Ο κόσμος ξέρει καλά ότι δε θα αλλάξει απολύτως τίποτα. Κατά συνέπεια ο «παράδεισος» που μας υπόσχονται αρκετά στελέχη του κόμματος (όχι μόνο ο κ. Λαζαρίδης) δεν είναι παρά ένα ακόμη προεκλογικό τρικ. Από αυτά που ο κόσμος δοκίμασε ήδη. Αν παρόλα αυτά το τρικ αποδώσει, είναι κάτι που έχει σχέση με τους πολίτες και όχι με τη ΝΔ. Οι πολίτες αποφασίζουν, οι πολίτες ψηφίζουν.

 

Περιμένουμε πως και πως την επόμενη συνέντευξη τύπου παράγοντα της ΝΔ Καβάλας. Για να δούμε αν θα παραστεί ή όχι σε αυτήν ο κ. Λαζαρίδης. Υπάρχει ενδεχόμενο μόνο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος να «διαθέτει» και Μακάριο Λαζαρίδη κάθε φορά που συναντά τους δημοσιογράφους.

 

Σχετικά με τη συμμετοχή της στη σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με θέμα την όδευση του αγωγού ΤΑΡ, η κ. Δήμαρχος είπε χθες: « Ήταν οι 3,5 πιο άχρηστες ώρες της ζωής μου. Συνεχίζουμε να προτείνουμε η όδευση να πάει από τους λόφους της περιοχής. Εκεί που είναι μόνο πρόβατα και στάνες. Είμαι απογοητευμένη αφού δεν πιστεύω να γίνει κάτι».

 

Σήμερα το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, θα υπογραφεί από τη Δήμαρχο η σύμβαση του έργου ριζικής ανακατασκευής του Βερούλειου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου. Η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει με τον εργολάβο ανάδοχο.

 

Η Αρχαιολογική υπηρεσία ενέκρινε και φέτος την πραγματοποίηση του αγώνα δρόμου «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου». Σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση «… αποφασίζουμε τη συνδιοργάνωση με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου Καβάλας (ΣΕΒΑΣΚ) με την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του Αρχαιολογικού Χώρου Φιλίππων προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο 13ος ετήσιος αγώνας δρόμου, με την επωνυμία «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου», την Κυριακή 20 Μαϊου, από 10:30 -12:00. Ο συγκεκριμένος αγώνας διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου,τον Δήμο Καβάλας, τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Δήμου Καβάλας, τη συνδρομή του ΣΕΓΑΣ. Η αφετηρία του αγώνα είναι στο μνημείο του Αποστόλου Παύλου στο λιμάνι της Καβάλας και ο τερματισμός στο βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας. Το πέρασμα των αθλητών από τον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία θεατών».

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Επόμενο άρθρο

Η άσκηση των ειδικών δυνάμενων με την ανακατάληψη βραχονησίδας σε εξέλιξη ...