Θαυμάσια από πλευράς καιρού η χθεσινή Τρίτη. Τρίτη του Πάσχα. Της Άνοιξης επωφελήθηκαν όσοι επισκέπτες έμειναν εδώ λίγο παραπάνω κι όσοι χθες δεν εργάστηκαν. Συνέχισαν τις αργίες. Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι. Γνωρίζουν τον τρόπο να «μεγαλώνουν» τις γιορτές. Ξέρουν καλά να εκμεταλλεύονται μαζί με τις επίσημες αργίες τις… ξεχασμένες μέρες άδειας.
Θα προσθέταμε στους ωφελημένους και τους μαθητές, μιας και τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Δεν είναι έτσι. Τα παιδιά ακόμη κι όταν η Άνοιξη τους χαμογελά, ακόμη και τότε βρίσκονται με το κινητό στο χέρι. Απασχολούνται ηλεκτρονικά και –με την ανοχή των γονέων τους- δε ξέρουν τι χάνουν…
Το φετινό Πάσχα μας έφερε δώρο (όχι προσωρινό) την Άνοιξη. Την περιμέναμε νωρίτερα, την επιζητούσαμε μέρες τώρα. Τελικά ήρθε. Κι ας άργησε. Αυτές οι καιρικές συνθήκες που εδώ και λίγες μέρες απολαμβάνουμε, ισχύουν στην κεντρική και νότια Ελλάδα καιρό. Σε αυτά τα μεγάλα τμήματα της χώρας λένε ότι φέτος «…δεν είχαμε Χειμώνα». Σε αντίθεση με τους τυχερούς Έλληνες, εμείς είμαστε στους άτυχους. Είχαμε και κυριολεκτικά και μεταφορικά Χειμώνα. Ο οποίος φαίνεται ότι επιτέλους τελειώνει…
Δημοσιεύουμε δύο φωτογραφίες από την τουριστική κίνηση του Πάσχα. Η πρώτη προέρχεται από το κεντρικό λιμάνι. Μπόλικος κόσμος επέστρεψε στην Καβάλα χθες το μεσημέρι, προερχόμενος από τη Θάσο. Αμέσως σκεφθήκαμε πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν (θα έπρεπε) να είναι τα πράγματα αν η γραμμή του Πρίνου ήταν αυτή προηγούμενων δεκαετιών. Πόσος περισσότερος κόσμος θα ταξίδευε από την Καβάλα στο νησί, από το νησί στην Καβάλα.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Το συγκεκριμένο πουλάκι πέταξε… Δεν γυρίζει πίσω. Οι εταιρίες κοιτούν νούμερα. Τα νούμερα αποκλείουν Καβάλα και Πρίνο κι έτσι επωφελείται η Κεραμωτή. Και οι κοντινές της περιοχές, όπως για παράδειγμα η πόλη της Ξάνθης.
Στη δεύτερη φωτογραφία Αμερικάνοι τουρίστες επισκέπτονται το μνημείο του Αποστόλου Παύλου, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Κοντά παντελονάκια, κοντά μπλουζάκια και καπελάκια «προδίδουν» την τουριστική τους ιδιότητα. Τι ζητούν καμιά 50αρια Αμερικάνοι στην Καβάλα; Δεν το μάθαμε ποτέ. Περιηγούνται την περιοχή, σταματούν εκεί όπου προβλέπεται.
Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στην Καβάλα έλληνες- βούλγαροι και τούρκοι τουρίστες. Έκαναν αισθητή την παρουσία τους, γέμισαν τα μαγαζιά της εστίασης. Όταν οι μόνιμοι κάτοικοι κινούνταν προς τον επιτάφιο των νεκροταφείων, την ίδια στιγμή ήταν ασφυκτικά γεμάτα τα καταστήματα στη διασταύρωση των οδών Κουντουριώτου και Ερυθρού Σταυρού. Όταν οι Καβαλιώτες ξεκουράζονταν την Κυριακή του Πάσχα το πρωί, αυτοί άρχιζαν τα καφεδάκια και τα ούζα στα ίδια πάνω κάτω καταστήματα.
Αν μαζί με τους καφέδες και τα ούζα, μαζί με τα κατσίκια και τα αρνιά τους προσφέραμε και κανένα μουσείο να επισκεφθούν θα ήταν ακόμη καλύτερα. Δυστυχώς τα περισσότερα μουσεία μας δεν λειτουργούσαν τις περισσότερες από τις προηγούμενες μέρες. Καλός ο τουρισμός αλλά ειδικά στο δημόσιο τομέα έχει τα όρια του.
Τι να το κάνεις το μουσείο καπνού όταν δεν είναι ανοιχτό τις μέρες που η Καβάλα έχει πολύ κόσμο; Ποιος θα καταφέρει να επισκεφθεί το αρχαιολογικό μουσείο όταν την Κυριακή του Πάσχα είναι κλειστό; Ευτυχώς η δημοτική επιχείρηση Δημωφέλεια είχε προνοητικότητα. Κράτησε ανοιχτό το Φρούριο όλες τις μέρες των εορτών. Φυσικά ανταμείφτηκε αφού στο Φρούριο ανέβηκαν ένα σωρό. Ήθελαν να δουν την Καβάλα από ψηλά.
Επιλέξαμε να μην δημοσιεύσουμε μία ακόμη, τρίτη, φωτογραφία. Από μια αρκετά τουριστική περιοχή όπως είναι αυτή του λιμανιού. Πλησίον της εισόδου του παρκινγκ του Τελωνείου υπάρχει φωτεινή πινακίδα (του Δήμου Καβάλας) που δεν ενημερώνει τους διερχόμενους. Εδώ και αρκετές μέρες παρουσιάζει βλάβη. Δεν έπρεπε κάποιος ήδη να έχει εντοπίσει το πρόβλημα και να το διορθώσει;
Κατά τα άλλα η είδηση των προηγούμενων ημερών (τοπική φυσικά) ήταν η φωτιά στο ακατοίκητο σπίτι του Φαλήρου. Όλα όσα τόσα χρόνια δεν κάναμε, είναι όλα έτοιμα να μας εκδικηθούν. Με αφορμή μια ανοησία, μπορείς εύκολα να βρεθείς μπροστά σε μια τραγωδία. Ευτυχώς ο καλός Θεός της Καβάλας μας λυπήθηκε.
Η φωτιά φούντωσε, βγήκε έξω από το ακίνητο μα ξαφνικά υποχώρησε. Σα να έγινε κάποιο θαύμα. Κάπως έτσι την Κυριακή το απόγευμα γλιτώσαμε τα πολύ χειρότερα. Οι αρμόδιοι πρέπει να πιέσουν ασφυκτικά τους ιδιοκτήτες τέτοιων κατοικιών προκειμένου κάτι να κάνουν. Κάτι περισσότερο από το λίγο. Κάτι αρκετό απ’ όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Η Καβάλα είναι γεμάτη από τέτοια σπίτια, στα οποία άνετα μπορεί να γίνει ότι έγινε την Κυριακή στο Φάληρο. Ότι έγινε προ μηνός στα Ποταμούδια.
Διαμαρτύρονται συμπολίτες επειδή τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα δεν λειτούργησε η παιδική χαρά (ΑμΕΑ) στον περιβάλλοντα χώρο του γυμναστηρίου της Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου». Έχουν δίκιο. Ο Δήμος Καβάλας επικαλείται το γνωστό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Όπως επίσης και τις αργίες του Πάσχα.
Ακόμη κι αν αυτό είναι σωστό, οφείλει να τοποθετήσει μια πινακίδα στην είσοδο της παιδικής χαράς, όπου θα αναφέρει το ωράριο της. Είτε συγκεκριμένα και αναλυτικά, είτε ειδικά για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Να ξέρουν οι πολίτες πότε ο χώρος είναι ανοιχτός.
Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας συνεχίζει να έχει παράπονα από την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον κ. Μέτιο όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις έργων του. Πιο γνωστά τα έργα στο βιολογικό καθαρισμό της Άσπρης Άμμου. «Ακόμη περιμένω την Περιφέρεια» είπε η Δήμαρχος στον Θόδωρο Μαρκόπουλο, με την ευκαιρία της σύσκεψης για τα δρομολόγια της Aegean. Τα λέει στη νύφη για τα ακούει η πεθερά… Ο κ. Μαρκόπουλος ξαφνιάστηκε από το παράπονο κι έκανε ότι δεν το κατάλαβε.
Ο νέος φωτισμός Led λειτουργεί εδώ και λίγες εβδομάδες τόσο στο Δημοτικό Κήπο όσο και στην Κεντρική Πλατεία. Περισσότερο φανερό και φυσικά θετικό είναι το αποτέλεσμα στον Δημοτικό Κήπο. Στην πλατεία ακόμη κι ο φωτισμός Led χρειάζεται ενίσχυση.
Συνεχίστηκε η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της ΝΟΔΕ Καβάλας. Τη Μεγάλη Πέμπτη το μεσημέρι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συνάντησε τον Μπάμπη Δράκο στην καφετέρια δίπλα στο Δημαρχείο. Αυτόπτης μάρτυρας ήταν ο Ιορδάνης Παπαντίδης και άλλοι.
Η άλλη και σημαντικότερη προεκλογική περίοδος, για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, συνεχίζεται κι αυτή. Με … σημαιοφόρο τον Μακάριο Λαζαρίδη. Όποτε στις εκδηλώσεις είναι κι άλλοι ενδιαφερόμενοι (π.χ. ο Νίκος Παναγιωτόπουλος), ο Μακάριος υποχωρεί στις πίσω θέσεις. Διαφορετικά «παίζει» πιο επιθετικά. Πρώτος και μπροστά μπροστά.
Κείμενο του Θόδωρου Καλλιοντζή για την καπναποθήκη της οδού Φιλίππου
Με αφορμή χθεσινή ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «ΚΑΠ» του κ. Βαγγέλη Παππά, με θέμα και την αξιοποίηση των καπναποθηκών της πόλης, ο πρώην Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής υπενθυμίζει τις ενέργειες του για τη καπναποθήκη της οδού Φιλίππου. Η οποία σήμερα ανήκει στην Π.Ε. Καβάλας:
«Αγαπητέ Βαγγέλη , πότε -πότε ξυπνάτε όλοι και θυμάστε τις καπναποθήκες . Έχω γνωστοποιήσει τόσες φορές ότι η Νομαρχία επί θητείας μου ανέθεσε μελέτη (μετά από τρίχρονη ετοιμασία ) μετά από διαγωνισμό για την αξιοποίηση της πενταόροφης καπναποθήκης στην οδό Φιλίππου . Η μελέτη παραδόθηκε το 2011 στην Π.Ε. επί Γρανά (διαδικασίες πολύχρονες). Εγώ φρόντισα να μείνουν στο ταμείο οι πιστώσεις (σχεδόν 500.000 ευρώ ) για την αποπληρωμή των μελετητών . Πεδίο δόξης λαμπρόν για την αξιοποίησή της εδώ και έξι χρόνια τουλάχιστον».
Η αλήθεια είναι ότι η Π.Ε. Καβάλας δεν αξιοποίησε το ακίνητο, το οποίο αυτήν την περίοδο φροντίζει. Διορθώνει τη στέγη, ήταν σε επικίνδυνη κατάσταση, ενώ ακολουθεί ένα ακόμη μικρό έργο συντήρησης. Άλλο συντήρηση κι άλλο αξιοποίηση.
Επίσκεψη Αντωνιάδη στο μουσείο του Θόδωρου Κοκκινίδη
Με την ευκαιρία των εορτών ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης επισκέφθηκε το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θοδωρή Κοκκινίδη στα Κηπιά. Τα υπόλοιπα των ενεργειών του τα αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτηση του: «Επισκέφτηκα το μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων που βρίσκεται στα Κηπιά Καβάλας. Ο δημιουργός του Θόδωρος κάνει εξαιρετική δουλειά την οποία οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε. Ήδη ετοίμασα επιστολή που θα σταλεί στους Διευθυντές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρεια Α.Μ.Θ. για να ενισχύσουν, μέσω των μαθητικών εκδρομών, την εν λόγω προσπάθεια. Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις».
Όταν δήμαρχος Παγγαίου ήταν ο Βασίλης Ξουλόγης και Περιφερειάρχης ο Άρης Γιαννακίδης δόθηκαν υποσχέσεις στον κ. Κοκκινίδη, μεταφοράς του μουσείου στην Ελευθερούπολη και αναβάθμισης του. Οι υποσχέσεις για ποικίλους λόγους δεν τηρήθηκαν.