Μικρής έκτασης κυκλοφοριακό πρόβλημα ανέκυψε την Παρασκευή στη διασταύρωση της Βενιζέλου με τον πεζόδρομο της Παύλου Μελά. Φαίνεται στη φωτογραφία το όχημα της χρηματαποστολής να κάνει αναστροφή αφού δεν μπόρεσε να μπει στον πεζόδρομο ώστε να προσεγγίσει την τράπεζα της Ελλάδας. Πόσες φορές έχουμε πει ότι αυτά τα οχήματα οφείλουν να κινούνται προς την τράπεζα από την Ομόνοια; Αμέτρητες. Κι όμως, οι οδηγοί προτιμούν την ευκολία τους και το λάθος δρομολόγιο.
Γνωστή ξενοδοχειακή επιχείρηση του Νομού Καβάλας προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την έκταση που διαθέτει προκειμένου να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της. Μετά από μια μακρά γραφειοκρατική διαδικασία πληροφορήθηκε ότι αυτό είναι προς το παρόν αδύνατο αφού ο χώρος τον οποίο υπολόγιζε δεν είναι δικός της!
Προέκυψε δασικός και δη αναδασωτέος! Έκανε ήδη όλες τις απαραίτητες προσφυγές. Τα επενδυτικά σχέδια της μπαίνουν στο «ψυγείο» μιας και η περίοδος αναμονής δεν θα είναι μικρή. Φροντίζει για αυτό η ελληνική γραφειοκρατία και πολυνομία.
Το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν είναι το χειρότερο. Γράψαμε πρόσφατα για την στασιμότητα που υπάρχει ως προς την έκδοση πολεοδομικών αδειών στο νησί της Θάσου. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν αρκετά επενδυτικά σχέδια αλλά δεν υπάρχει υπηρεσία να παραλάβει τον φάκελο του μηχανικού, να τον ελέγξει και να ορίσει τους απαραίτητους πολεοδομικούς όρους.
Ο Νομός Καβάλας κατά συνέπεια χάνει σειρά ευκαιριών που του παρουσιάζονται. Η οικονομική δραστηριότητα παραμένει στα ίδια επίπεδα ενώ η ανάπτυξη είναι μπροστά μας. Χρήματα για επενδύσεις υπάρχουν. Δεν υπάρχει η ανταπόκριση του κράτους, η απαραίτητη εργασία των εκπροσώπων του ώστε να μπει το νερό στο αυλάκι.
Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να διαπιστώσουμε ότι απέτυχαν όλοι τους. Όλοι οι γνωστοί αιρετοί, εκπρόσωποι μας. Οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, οι επικεφαλής της Περιφέρειας ΑΜΘ και της ΠΕ Καβάλας. Τι έκαναν όλο αυτό το διάστημα για να λύσουν διαδικαστικά ζητήματα που φρενάρουν την ανάπτυξη; Πόσο επέμεναν ώστε να μην αναδείξουν μόνο το πρόβλημα αλλά και να το λύσουν;
Αποδείχθηκαν ανεπαρκείς αφού ενώ γνώριζαν και γνωρίζουν, ιεραρχούν λάθος τις πρωτοβουλίες τους κι έτσι αποφεύγουν να λειτουργούν ουσιαστικά. Δεν υπάρχουν για όλους τους δικαιολογίες. Υπάρχει μια συνολική τους αποτυχία. Για την οποία θα πρέπει ή να λογοδοτήσουν ή να βάλουν κάτω το κεφάλι και να συνεργαστούν. Μπας και λύσουν τον γρίφο.
Η έξοδος της χώρας από την κρίση θα γίνει με την ανάπτυξη, την οποία στην περίπτωση μας την προκαλεί το τουριστικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις τα πράγματα να βελτιωθούν. Δεν υπάρχουν κατάλληλοι επικεφαλείς της κοινωνίας να εμπλακούν στα δύσκολα προκειμένου τα εμπόδια να ξεπεραστούν.
Όλοι τους προτιμούν τις εκδηλώσεις, τους χορούς, τα πανηγύρια και τη γενικότερη καλοπέραση. Εξ αυτού του λόγου οι περισσότεροι κάνουν ήδη προεκλογική προσπάθεια. Θέλουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα της άνετης τους διαβίωσης, αδιαφορώντας για όσους αγωνιούν. Αυτοί- καταλαβαίνουμε- χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.
Σε αυτούς που δεν έχουν δουλειά ή ενώ έχουν δουλειά, δεν έχουν επαρκές εισόδημα. Σε αυτούς που θέλουν να «ανοίξουν» δουλειά, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας αλλά σκοντάφτουν στην απροθυμία κακών δημοσίων υπαλλήλων.
Κάποιοι από τους τελευταίους προτιμούν την ησυχία τους, με αποτέλεσμα καταστάσεις να χειροτερεύουν ενώ με απλές ενέργειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και μια «έκρηξη» της οικοδομικής δραστηριότητας. Πρώτα πρώτα στη Θάσο, στη συνέχεια στο χερσαίο τμήμα του Νομού.
Περιζήτητος ως υποψήφιος των τοπικών εκλογών ήταν ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Καβάλας κ. Γιώργος Γκράνας. Δέχθηκε ένα σωρό προτάσεις. Αποφάσισε να αποδεχθεί αυτήν του Βαγγέλη Τσομπανόπουλου. Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα είναι ένα πολύ καλό νέο για το δήμαρχο Νέστου.
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ την περασμένη Πέμπτη οι Καβαλιώτες αποφάσισαν να κάνουν αντιπολίτευση. Τόνισαν λοιπόν τα προβλήματα που υπάρχουν στην γνωστή πρωτοβουλία προγραμματικής σύμβασης με την Εγνατία Οδό. Ευτυχώς δεν αποδέχθηκε τον συλλογισμό τους ο Κομοτηναίος Περιφερειάρχης.
Ο κ. Μέτιος παραδέχθηκε ότι το «ιδιοκτησιακό» του δρόμου είναι περίπλοκο, έκανε διακριτική κριτική στο Δήμο Καβάλας αλλά στο τέλος τους έπεισε ότι η σύμβαση πρέπει να εγκριθεί. Κάπως έτσι δρομολογήθηκε (ελπίζουμε) κάτι το ουσιαστικό στο γνωστό θέμα της γέφυρας που κατέρρευσε.
Δήλωση του Βαγγέλη Παππά σχετικά με τη συζήτηση που δεν έκανε με τον Κώστα Κουνάκο, όταν ο τελευταίος αποφάσισε να αποσυρθεί από υποψήφιος δήμαρχος: « Δεν συζητήσαμε με τον Κώστα Κουνάκο γιατί γνωρίζαμε τη διαδρομή του, ξέραμε ότι δεν ταιριάζουμε. Μιλάμε μεν για σύνθεση και συνεργασία αλλά τα υλικά πρέπει να είναι κοντινά. Διαφορετικά καταλήγουμε σε αχταρμά».
Ομάδα θεάτρου Λυκείου της Καβάλας ζήτησε τη βοήθεια του ΔΗΠΕΘΕ για την παράσταση που ετοιμάζει αμέσως μετά το Πάσχα. Το ΔΗΠΕΘΕ την αρνήθηκε με διάφορες αστείες δικαιολογίες. Η αρνητική απάντηση στο αίτημα του σχολείου δόθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες, δεν γνωρίζουμε αν το αίτημα κρίθηκε από αυτούς ή την διοίκηση.
Είναι ιδιαίτερα αστεία η εξέλιξη της υπόθεσης αφού μέχρι πρόσφατα το ΔΗΠΕΘΕ υπόσχονταν στα σχολεία κάθε βοήθεια. Διοργάνωσε το φεστιβάλ μαθητικού θεάτρου, στη διάρκεια του οποίου αυτές οι συνεργασίες περιγράφηκαν ως δεδομένες. Στη συνέχεια το Λύκειο ζήτησε δύο πολυθρόνες. Η αρνητική απάντηση του ΔΗΠΕΘΕ δείχνει ότι κάποιος στην προκειμένη περίπτωση όντως παίζει θέατρο…
Απολύτως έτοιμος για τις υποχρεώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας είναι ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου κ. Στέφανος. Όπως μάλιστα δήλωσε, «… είναι η 36η Μεγάλη Εβδομάδα από τότε που εντάχθηκε στην εκκλησία». Σήμερα το απόγευμα ο Μητροπολίτης χοροστατεί στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία.
Για λόγους που γνωρίζει η ίδια, η Πυροσβεστική υπηρεσία Καβάλας επέλεξε το εγκαταλειμμένο κτίριο του Σανατορίου για την αντισεισμική άσκηση της την περασμένη Παρασκευή. Έδωσε έτσι την ευκαιρία σε αρκετούς ανθρώπους να βρεθούν σε μια περιοχή που κάποτε έσφυζε από ζωή. Ήταν τα χρόνια που εκεί λειτουργούσε το Νοσοκομείο της Καβάλας.
Από την αποχώρηση του οποίου και μετά το μεγάλο και προνομιακό ακίνητο έμεινε στην τύχη του. Ρημάζει, γράφαμε το Σάββατο στην Πρωινή. Η προσέγγιση είναι μάλλον ήπια. Αν ψάξουμε να βρούμε τον λόγο, σίγουρο είναι ότι θα «χαθούμε» σε μια δικαστική διαμάχη που άρχισε προ αμνημονεύτων ετών και δεν λέει να τελειώσει. Αυτή υφίσταται ανάμεσα στο δημόσιο και την Ιατρική Εταιρία.