Ο συμπολίτης Δημήτρης Χατζηχρήστου έγραψε προχθές ένα εύστοχο κείμενο, έκανε μια περιγραφή κατατοπιστική, για την κατάσταση στις πικροδάφνες του δρόμου από την Καβάλα προς το Παηλό. Έχει απόλυτο δίκιο σε όσα αναφέρει αλλά στου κουφού (και αδύναμου λόγω έλλειψης προσωπικού) την πόρτα όσο θέλεις βρόντα! Το κείμενο αναφέρει:
«Αγαπώ πολύ το πράσινο και τα λουλούδια, για αυτό άλλωστε επέλεξα να φύγω από την πόλη και να μείνω σε χωριό. Νοιώθω ευλογημένος, που κάθε πρωί κάνω τη διαδρομή Νέα Ηρακλείτσα – Καβάλα, με το πράσινα πεύκα του Παληού και τις πολύχρωμες πικροδάφνες στη Τόσκα, να στολίζουν το δρόμο μου. Όταν όμως στο Παληό, μπροστά σου πάει μπετονιέρα, ή άλλο βαρύ όχημα και οι κουκουνάρες και τα κλαδάκια που σπάζουν μαζί με τα φύλλα, πέφτουν σωρηδόν επάνω σου…. χαλάει η ευλογία !!! Κι όταν βγαίνεις στη Τόσκα και προσπαθείς οδηγήσεις στην αριστερή λωρίδα για να προσπεράσεις τη μπετονιέρα ή το λεωφορείο και θερίζεις τις πικροδάφνες με τον καθρέφτη και γεμίζει το φορτηγάκι μαδημένα λουλούδια, η ευλογία παραμένει χαμένη. Για να τελειώνουμε όμως με την τέχνη, ο δρόμος έχει υψηλότατη επικινδυνότητα. Κάντε κάτι γρήγορα, όσοι μπορείτε να κάνετε».
Η Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου αναβάθμισε τις θρησκευτικές εκδηλώσεις επ’ ευκαιρία της γιορτής του Απόστολου Σίλα. Τις πρόσεξε περισσότερο και πολύ καλά έκανε. Ο κόσμος τις δύο ημέρες ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω. Η ιερά μονή του Αγίου Σίλα- στην είσοδο της πόλης- κατασκευάστηκε το 1937.
Σήμερα το πρωί δίνει συνέντευξη τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κώστας Αντωνιάδης προκειμένου να αναφερθεί σε στατιστικά τουριστικά στοιχεία του 2018 και στοιχεία του πρώτου 6μηνου του 2019. Στοιχεία για την ΑΜΘ. Η συνέντευξη τύπου θα δοθεί στο γραφείο του, στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου.
Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ σχετικά με την τουριστική κίνηση του 2018. Εξετάζεται η δαπάνη κάθε επισκέπτη και η διάρκεια της παραμονής του στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Τα στοιχεία και συμπεράσματα της μελέτης δεν αναφέρονται καθόλου στους Βαλκάνιους, η συνεισφορά των οποίων στον πανελλαδικό τουριστικό μέσο όρο του προηγούμενου έτους φαίνεται ότι είναι από ελάχιστη έως μικρή!
Ο ΙΝΣΕΤΕ αναφέρεται στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, στην τουριστική της επίδοση το 2018, ως εξής: «Η ελάχιστη διάρκεια παραμονής το 2018, ήταν 3,4 διανυκτερεύσεις και σημειώθηκε στην Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταγράφοντας μείωση κατά 16,6%».
Μία ακόμη διακοπή ρεύματος ταλαιπώρησε χθες το μεσημέρι τους κατοίκους της πόλης. Δεν ήταν μικρή. Αφορούσε κυρίως τις συνοικίες, λιγότερο το κέντρο. Εντός των ημερών θα δώσει στη δημοσιότητα τη διαμαρτυρία του το Επιμελητήριο, θέμα της οποίας είναι η διακοπή ρεύματος και οι συνέπειες της στην αγορά την περασμένη Τρίτη το απόγευμα και το βράδυ. Μας λένε ότι εκείνο το απόγευμα οι πελάτες επέλεγαν το προϊόν στα μαγαζιά χρησιμοποιώντας τον φακό του κινητού τους τηλεφώνου!
Τόσο ο Γιώργος Φιλόσογλου όσο και ο Γιώργος Γραμμένος εκτιμούν ότι οι αλλαγές στο «Κλεισθένη» ευνοούν το νικητή των εκλογών στο Δήμο Καβάλας. Διαφορετική προσέγγιση κάνει η Αναστασία Ιωσηφίδου. Για τις διοικήσεις των νομικών προσώπων του Δήμου (ανάμεσα σε αυτές και της Δημωφέλειας), εκτιμά ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η πλειοψηφία της παράταξης Μουριάδη!
Κατά την κ. Ιωσηφίδου τα περί 3/5 που υπάρχουν στον υπό συζήτηση νόμο αφορούν μόνο τα μέλη διοικήσεων που είναι δημοτικοί σύμβουλοι (αιρετοί). Τα υπόλοιπα μέλη των ίδιων διοικήσεων (πολίτες και εκπρόσωποι άλλων φορέων), ισχυρίζεται η κ. Ιωσηφίδου, αποφασίζονται από το δημοτικό συμβούλιο. Στο οποίο, υπενθυμίζει, ο κ. Μουριάδης δεν θα έχει πλειοψηφία. Η κ. Ιωσηφίδου συμφωνεί ότι συνολικά οι αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση στον Κλεισθένη υποβαθμίζουν το δημοτικό συμβούλιο και το ρόλο του.
Οι αλλαγές στον Κλεισθένη «προχωρούν» στη Βουλή από τη Δευτέρα με διαδικασία κατεπείγοντος. Αυτό σημαίνει ότι όλα θα έχουν κριθεί, θα έχουν ψηφιστεί, ως την ερχόμενη Παρασκευή. Με τα βιαστικά βήματα της Κυβέρνησης διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός –σε αντίθεση με την Κυβέρνηση- δεν δείχνει να βιάζεται.
Οι εκπρόσωποι του πρώην ΤΕΙ Καβάλας είχαν μια ανησυχία για τα διετή προγράμματα σπουδών που απευθύνονταν στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Η ανησυχία δικαιώθηκε πλήρως αφού χθες στα προγράμματα δόθηκε αναστολή. Χάνεται έτσι η ευκαιρία απόφοιτοι των ΕΠΑΛ του Νομού Καβάλας να επωφεληθούν. Κατά πάσα πιθανότητα οι απόφοιτοι (όσοι δεν πετύχουν στις εξετάσεις) θα κατευθυνθούν στα δημόσια ΙΕΚ.
Επί του θέματος υπήρξε ανακοίνωση από τον πρώην βουλευτή κ. Κώστα Μορφίδη: «Η κατάργηση των διετών προγραμμάτων στα 11 Πανεπιστήμια της χώρας, για την Καβάλα σημαίνει ότι καταργούνται δύο τμήματα με ειδικότητες που είναι απαραίτητες για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής μας. 1. Το τμήμα για Εγκαταστάτες Φυσικού Αερίου. Το φυσικό αέριο έρχεται και θα χρειαστούν τεχνικοί σε όλες τις πόλεις της ΑΜΘ τους οποίους θα μπορούσαμε να εκπαιδεύουμε εδώ. 2. Το τμήμα Τεχνικών Συστημάτων Πλοίων. Η Καβάλα ως πόλη που έχει παραδοσιακή σχέση με τη ναυτοσύνη θα μπορούσε να εκπαιδεύει φοιτητές σε μια ειδικότητα που έχει προοπτικές. Τα παιδιά μας που τελειώνουν ΕΠΑΛ στερούνται τη δυνατότητα να συνεχίσουν δωρεάν τις σπουδές τους σε αντικείμενα προνομιακά στη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, πτυχιούχοι, που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τα δύο αυτά τμήματα, θα παραμείνουν άνεργοι ή κάτοικοι εξωτερικού. Χαρίζουμε ένα ακόμη δωράκι στους ιδιώτες φίλους της κ. Κεραμέως και της κυβέρνησής της».
Δεν πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην παραλία (όπως από πολύ καιρό είχε ανακοινωθεί) το Φεστιβάλ Μπύρας. Ο διοργανωτής υποχώρησε μετά τα όσα έγιναν στο Φεστιβάλ Φαγητού. Πολλές εξηγήσεις δεν έδωσε, ούτε καν ενημέρωσε τον ΟΛΚ από τον οποίο ζήτησε και έλαβε εγκαίρως άδεια. Άδεια με προϋποθέσεις. Αυστηρές, αυστηρότερες του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τα πράγματα όσο κι αν κάποιοι τα «μπερδεύουν», ήταν και παραμένουν πολύ απλά. Λάθη, προχειρότητες και κουτοπονηριές οδήγησαν στο συγκεκριμένο «ναυάγιο». Όσο για τη δημιουργία μη κερδοσκοπικής εταιρίας, αυτή δεν θα «σώσει» την κατάσταση. Από τις σχετικές διοργανώσεις αυτό που βασικά λείπει είναι οι καθαροί και ειλικρινείς λογαριασμοί. Η συνεννόηση και πάνω απ’ όλα η αλήθεια.
Κάτι τελευταίο. Ο διοργανωτής του Φεστιβάλ Φαγητού ξέχασε να ξεκρεμάσει από την είσοδο του Πάρκου (είσοδος από την οδό Ερυθρού Σταυρού) ένα από τα πανό του. Αυτό με την πολυκαιρία αρχίζει να «διπλώνει» και να λυγίζει. Ας το απομακρύνουν πριν πέσει στο κεφάλι ανυποψίαστου περαστικού.
Στην Κωνσταντινούπολη ήταν πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Το μαθαίνουμε από την σχετική του ανάρτηση: «Είχα τη χαρά και την τιμή να επισκεφθώ το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα και τον νεοκλεγέντα Δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη και να γίνουμε δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Λάβαμε την ευλογία και τις πατρικές ευχές του Παναγιώτατου και είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του».
Με τη βοήθεια του Κώστα Κουνάκου λύθηκε γρήγορα το πρώτο πρόβλημα που αντιμετώπισε η διοργάνωση του τουρνουά σκάκι. Διαπιστώθηκε ότι ο κλιματισμός δεν λειτουργούσε στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» αλλά ως υπηρεσιακός παράγοντας ο κ. Κουνάκος έδωσε αμέσως λύση.
Αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια του Δήμου Καβάλας νέα οικοδομική άδεια που «μιλά» από μόνη της. Πρόκειται για ισόγεια αποθήκη στην Κεραμωτή, η οποία μετατρέπεται σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Τέτοιες οικοδομικές άδειες και περιπτώσεις υπάρχουν ένα σωρό. Δείχνουν τη δυναμική του τουρισμού στο Νομό. Δεν είναι λίγοι όσοι από τώρα σκέπτονται το επόμενο και τα επόμενα γενικά Καλοκαίρια.
Μπράβο στον Θόδωρο Κοκκινίδη που εμπλουτίζει συνεχώς το μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων του στα Κηπιά. Υπάρχει μάλιστα ενδιαφέρον και αθηναϊκών μέσων, τα οποία αμέσως πρόβαλαν τη νέα του δουλειά με την Τζένιφερ Λόπεζ. Έτσι το μουσείο στηρίζεται με προβολή που αξίζει. Γίνεται ακόμη περισσότερο γνωστό σε όλη την Ελλάδα.
Η επιστολή του κ. Ιωάννη Χουλίδη για το έργο στο Βερούλειο είναι υπερβολική, δίνει μεγάλη σημασία στη γραφειοκρατία και στη λεπτομέρεια. Αδικεί μια από τις λίγες προσπάθειες έργων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Βιάζεται ο κ. Χουλίδης, βιάζεται και κάνει λάθος στον τρόπο που προσεγγίζει το θέμα. Συμφωνούμε πάντως ότι το νέο Βερούλειο πρέπει να είναι έχει υπαλλήλους ώστε να λειτουργεί και για τους πολίτες από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ. Αυτό όμως είναι ευθύνη μάλλον της νέας διοίκησης.