Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αργά αλλά σταθερά ολοκληρώνεται (εδώ και καιρό) το έργο της ανακαίνισης της Μεγάλης Λέσχης. Προβλέψεις για την παράδοση του δεν μπορούν να γίνουν. Έχει ο Θεός… Προς το παρόν παρατηρούμε ότι δίπλα στο μεγάλο μπαλκόνι προστέθηκε πρόσφατα ο ιστός για τη σημαία. Σημαντική λεπτομέρεια σε ένα έργο που το περιμένουμε πολλά χρόνια, μα δεν λέει να τελειώσει και να παραδοθεί προς χρήση.

 


 

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει μάλλον στην Καβάλα η κηδεία της Πόπης Λαγά, η οποία πέθανε πρόσφατα στο εξωτερικό. Η θλιβερή αυτή είδηση είναι η κατάλληλη αφορμή για να «γυρίσουμε» κάποιες δεκαετίες πίσω. Να θυμηθούμε την Καβάλα των καπνεργατών και των καπνεμπόρων. Μια άλλη Καβάλα. Που δεν είχε τουριστική κίνηση, είχε μπόλικη εργατιά κι εξίσου δραστήριους εμπόρους.

 

Γράφτηκε για την Πόπη Λαγά ότι ήταν «κυρία» με το Κ κεφαλαίο. Η περιγραφή είναι απολύτως σωστή. Εκείνα τα χρόνια οι οικογένειες των καπνεμπόρων είχαν αυτό το χαρακτηριστικό. Κι αν όχι όλες, σίγουρα οι περισσότερες. Εξ αυτού του λόγου όταν στην πόλη μας έγινε το Μουσείο Καπνού (Δημοτικό Μουσείο σήμερα) οι αρμόδιοι αποφάσισαν να μην ξεχωρίσουν τους μεν από του δε. Δεν απέκλεισαν κανέναν κι έτσι το μουσείο είναι το μουσείο όλων. Όλων όσων ενεπλάκησαν στην Καβάλα του καπνού.

 

Κάθε ένας στο πόστο του. Κάθε ένας στη δουλειά του. Άλλη η δουλειά και η ζωή των καπνέμπορων και άλλη των καπνεργατών. Εκείνη η Καβάλα προόδευσε για χρόνια. Ήταν ένα εμπορικό κέντρο, ήταν ένα επιχειρηματικό κέντρο μα πάνω απ’ όλα ήταν ένα κέντρο εργασίας. Δύσκολης και επίπονης. Ήταν κάτι άλλο σε σχέση με το σήμερα.

 

Η Πόπη Λαγά αλλά και άλλοι της εποχής εκείνης, έμειναν στην Καβάλα κι όταν τα πράγματα άλλαξαν. Είχαν το ίδιο κύρος και την ίδια άριστη συμπεριφορά. Κι ως επιβράβευση της στάσης τους την περίοδο της αιχμής, είχαν μια γενικότερη αναγνώριση κι αποδοχή. Απ’ όλους.

 

Στην μικρή Καβάλα εκείνης της περιόδου τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Τα μυστικά δεν υπήρχαν. Κι όταν τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν, άπαντες έσπευσαν να προσαρμοστούν. Ήταν δύσκολο. Για αυτόν τον λόγο υπήρξαν συνέπειες αλλά και «απώλειες».

 

Οι σημερινοί κάτοικοι της Καβάλας βλέπουν τα καπνομάγαζα να ρημάζουν και δεν μπορούν να φανταστούν τι συνέβαινε σε αυτά τότε. Αξίζει κάποιος να αναζητήσει τα κείμενα, τα βιβλία, τις φωτογραφίες. Όλο το υλικό. Θα βρει ντοκουμέντα στο Δημοτικό Μουσείο Καπνού. Τελικά η ιστορία και η πορεία αυτής της πόλης χρωστά πολλά σε ανθρώπους όπως η Πόπη Λαγά. Χρωστά πολλά σε εμπόρους και ακούραστους εργάτες.

 

Δουλεύοντας όλοι μαζί υπό δύσκολες συνθήκες, έκαναν ότι μπορούσαν για την ανάπτυξη του τόπου. Την πέτυχαν και με το παραπάνω. Παρέδωσαν την Καβάλα στους επόμενους και να που φθάσαμε στα 2019. Η Καβάλα είναι γεμάτη κόσμο, γεμάτη τουρίστες. Οι Καβαλιώτες έφυγαν από τα σπίτια τους. Τα έκαναν air bnb. Ακόμη και τώρα που απουσιάζουν για διακοπές (ή για δουλειές) στις παραλίες, η Καβάλα σφύζει από ζωή. Μια άλλη ζωή που δεν έχει καμία σχέση με τον καπνό.

 

Το αν αυτή η ανάπτυξη και δραστηριότητα είναι προτιμότερη από την προηγούμενη, είναι άλλοι αρμόδιοι να το πουν. Την εποχή ωστόσο της καπνεργασίας δεν υπήρχε κρίση οικονομική. Υπήρχε μπόλικη εργασία. Μόνο εργασία γιατί κι η διασκέδαση (την οποία τόσο πολύ προτιμούμε στις μέρες μας) ήταν κάτι πολύ απλό και μάλλον αρκετά πιο σύντομο.

 

Η Πρωινή έκανε το Σάββατο και τη Δευτέρα μια μικρή αναφορά στο δυσάρεστο γεγονός του θανάτου της Πόπης Λαγά. Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας διαβάσαμε πολλά θετικά σχόλια. Προέρχονταν από ανθρώπους που πρόλαβαν την προηγούμενη Καβάλα, την προηγούμενη εποχή. Αμέσως έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από σύντομα κείμενα που δεν δικαιώνουν μόνο την θανούσα. Δικαιώνουν αυτό που κάποιοι έζησαν τότε. Σε όποια θέση κι αν βρίσκονταν. Είτε του απλού «στρατιώτη», είτε του «στρατηγού» ή «αξιωματικού».

 

Απρόσμενη και θετική για όσους διαμαρτύρονται ήταν η εξέλιξη που παρουσίασε χθες το πρωί το θέμα της κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε ταράτσα κτιρίου της οδού Αιμιλιανού. Ενώ όλα έδειχναν ότι ουδείς μπορούσε να σταματήσει την εγκατάσταση των συστημάτων, παρουσιάστηκε εκπρόσωπος της υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων που δήλωσε ότι η υπηρεσία του δεν είναι ενημερωμένη! Έπρεπε να ήταν γιατί στα 35 μέτρα υπάρχει το «Σουηδικό», το οποίο είναι χαρακτηρισμένο «έργο τέχνης».

 

Η συγκεκριμένη υπηρεσία αν και εδρεύει στην Ξάνθη (απορίας άξιο), πολλές φορές εμφανίζεται στην Καβάλα. Τις περισσότερες φορές «μπλοκάρει» ιδιωτικά και δημόσια έργα ζητώντας τον… ουρανό και τα άστρα μαζί! Στην προκειμένη περίπτωση –ίσως και μοναδική- έγινε φορέας καλών ειδήσεων. Άντε να ξεμπερδέψουν μαζί της οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας!

 

Ένα σχόλιο συμπολίτη για την εμπειρία του να οδηγήσει στον δρόμο από Καβάλα προς τη Νέα Ηρακλείτσα: «Χθες μετά από καιρό είπα να πάω στην Νέα Ηρακλείτσα μέσω του Παληού. Όχι από την Εγνατία. Δύο φορές ασυνείδητοι οδηγοί, σε μία απόσταση 500 μέτρων, κόντεψαν να με σκοτώσουν. Ευτυχώς προέβλεψα τη βλακεία τους κι απέφυγα το χειρότερο. Δεν φταίνε μόνο οι δρόμοι. Κυρίως φταίμε εμείς».

 

Ο νέος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κουνάκος δίνει το στίγμα του με μια ανάρτηση- κριτική στα μπάνερ της οδού Ερυθρού Σταυρού, τα οποία διαφημίζουν το φεστιβάλ Φιλίππων: «  Δεν μπορώ να δώσω καμία εξήγηση σοβαρή για αυτήν την ασύστολη αφισορύπανση στην πόλη μας. Έχουν γεμίσει όλοι οι ιστοί των φωτιστικών του δήμου και της περιφέρειας, με αεροπανό μπάνερ διπλής όψης στο κεντρικό οδικό δίκτυο. Σε τι ωφελεί άραγε η τόση μεγάλη προβολή; Ποιος πληρώνει όλο αυτό το κόστος κατασκευής, ανάρτησης και τέλους προβολής στον δήμο και στην περιφέρεια;  Όταν υπάρχουν χρήματα και είμαστε διαχειριστές, πρέπει άραγε έτσι να τα σπαταλάμε; Λυπάμαι για αυτή την κατάντια στην πόλη μου. Εμένα πάντως με ενοχλεί. Εσάς δεν ξέρω».

 

Εν όψει της συμμετοχής του στο νέο δημοτικό συμβούλιο από την 1η Σεπτέμβρη και της διάθεσης του να ασκήσει κριτική ακόμη και στη διαφημιστική καμπάνια του ιστορικού φεστιβάλ των Φιλίππων, απλώς θα σχολιάζαμε: Τα καλύτερα έρχονται!

 

Αυξάνονται τα παράπονα για κάδους που δεν πλένονται και λόγω της παρατεταμένης ζέστης μυρίζουν. Μυρίζουν πολύ. Υπό τις συνθήκες που επικρατούν να ζητάς από το Δήμο Καβάλας να τους πλύνει, δυστυχώς είναι κάτι αδιανόητο. Τουλάχιστον ας τους αδειάζει στην ώρα τους. Γιατί κι αυτό δεν είναι τόσο σίγουρο.

 

Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ο κατάλογος των αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα λειτουργήσουν για την «μεγάλη» Καλοκαιρινή πανσέληνο. Διαβάζουμε ότι με εκδηλώσεις ή χωρίς εκδηλώσεις θα είναι ανοιχτοί χώροι για το κοινό από 11 έως 19 Αυγούστου. Για την ΑΜΘ οι χώροι αυτοί είναι (όλοι θα είναι ανοιχτοί τον Δεκαπενταύγουστο): Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, Αρχαιολογικός ζώρος Ζώνης (Έβρος), Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων, Καλής Βρύσης Δράμας, Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας και ελληνιστικός τάφος οδού Τροίας στη Δράμα. Η Καβάλα πουθενά!

 

Στην Κομοτηνή, μάλλον στις 30 Αυγούστου, θα γίνει η ορκωμοσία του νέου Περιφερειάρχη και των νέων περιφερειακών συμβούλων της ΑΜΘ. Στο σύντομο θεσμό της αιρετής περιφέρειας όλες οι προηγούμενες ορκωμοσίες έγιναν στην Κομοτηνή. Τίποτα μακριά της!

 

Η Ραιδεστός (Τεκίρντακ) είναι ένας γνωστός μας προορισμός στην Τουρκία, λίγα χιλιόμετρα πριν την Κωνσταντινούπολη. Επί ημερών Στάθη Εριφυλλίδη έγιναν προσπάθειες σύσφιξης σχέσεων, ακόμη και αδελφοποίησης της με την Καβάλα. Αρκετές φορές εκπρόσωποι του Δήμου ταξίδευαν εκεί για να παρακολουθήσουν το γνωστό φεστιβάλ κερασιού!

 

Η δημοτική επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου που πολλές φορές στηρίζει τις εκδηλώσεις των συλλόγων της περιοχής, απευθύνεται πάντα σε ιδιώτη όταν χρειάζεται τραπέζια και καρέκλες. Νοικιάζει αυτόν τον εξοπλισμό κι έτσι έχει το κεφάλι της ήσυχο. Στην δική μας περίπτωση, εκδηλώσεις στο Δήμο Καβάλας, το παρόμοιο αίτημα κάθε συλλόγου ικανοποιείται «από εδώ κι από εκεί».

 

Η Τουρκική πόλη ήταν χθες στις ειδήσεις. Και τις ελληνικές αφού «…Πολύ κοντά στην παραγωγική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Τέκιρνταγκ (η παλιά Ραιδεστός) στην ανατολική Θράκη είναι η εταιρία VALEURA ENERGY που διενεργεί τις έρευνες στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας τα αποτελέσματα των δοκιμών που ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται τους προηγούμενους μήνες στο φρεάτιο Inanli-1 είναι θετικά και ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν περαιτέρω έρευνες. Παράλληλα οι θετικές εξελίξεις επιταχύνουν και το πρότζεκτ των ερευνών και δοκιμών που τρέχει η εταιρία και στο γειτονικό φρεάτιο Devepinar-2.

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Επόμενο άρθρο

Εμφανίσεις παραλίας για ΟΣΚΑΡ !