Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η πρώτη απόφαση είναι φυσικά δική μας. Πάντα υπάρχει ο εύκολος δρόμος. Λόγια μόνο κατά των διοδίων και πράξη καμία. Το πολύ πολύ η προσφυγή στο ΣτΕ. Πέραν τούτου ουδέν, στάση παθητική. Την οποία θα βοηθήσει και το Καλοκαίρι που έρχεται. Η άλλη επιλογή είναι σαφώς πιο δύσκολη. Είναι αυτή που περιγράφει στη χθεσινή του ανακοίνωση ο Βαγγέλης Παππάς.

 

Ας αποφασίσουμε λοιπόν πρώτα εμείς. Οι πολίτες. Θα κουνηθούμε από τον καναπέ λόγω των άδικων και τρελών διοδίων στην Παράκαμψη; Ναι ή όχι; Σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα το… έφαγαν το χάπι και ησύχασαν. Τα διόδια πουθενά δεν τα ακύρωσε η κοινωνική δράση. Επικράτησαν πανηγυρικά, ο κόσμος πληρώνει κανονικά με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Η Καβάλα έχει σχετικά πρόσφατη την κινητοποίηση κατά του Λιθάνθρακα. Μια μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων στην πλατεία απέτρεψε το σχέδιο της τότε Κυβέρνησης. Αν πιάσουμε την ιστορία των κινητοποιήσεων από εκεί που την αφήσαμε, τότε ναι. Κάτι μπορούμε να κάνουμε. Θέλουμε όμως;

 

Είναι άλλο πράγμα ο Λιθάνθρακας κι άλλο πράγμα τα διόδια. Γιατί είναι άλλο πράγμα η πλατεία κι άλλο πράγμα η Εγνατία οδός. Είναι άλλη η εποχή. Είναι ηττημένο το κίνημα, παράτησε κάθε ελπίδα και κάθε διάθεση δράσης. Κατά συνέπεια πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή. Κι ενώ έρχεται Καλοκαίρι, στο οποίο οικονομικά τόσα έχουμε επενδύσει, πρέπει να τα αφήσουμε όλα αυτά στην άκρη για να δοκιμάσουμε να κάνουμε την επανάσταση μας.

 

Δεν είναι προτιμότερο να κάτσουμε στα αβγά μας; Στις εκδηλώσεις μας, στα πανηγύρια μας, στα φεστιβάλ και κυρίως στα μπάνια; Δεν είναι άλλωστε ούτε η πρώτη και φυσικά ούτε η τελευταία φορά που μας αδικούν. Που μας την φέρνουν. Μας ξεγέλασαν με διάφορα τεχνάσματα, μας έταξαν αναλογικά διόδια και στο τέλος μας «πήδηξαν» κανονικά.

 

Αυτές τις ημέρες η τοπική κοινωνία οφείλει να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση της. Ή θα κάνει ότι δεν έκανε κανείς άλλος στην Ελλάδα ή θα λουφάξει. Θα βγάλει τον σκασμό και θα συνεχίσει να ζει σα να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα. Η απόφαση θα είναι καθοριστική και για τα διόδια και για το μέλλον του τόπου. Θα είναι απόφαση που θα προκύψει αυθόρμητα και μόνη της. Καμιά φορά ο κόσμος αποφασίζει σιωπώντας. Ή κάνει την έκπληξη, μπαίνει μπροστά κι ανατρέπει τα δεδομένα. Για να μας δούμε…

 

Η διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας» άρχισε προ 5 περίπου χρόνων από την αγορά της Καλαμάτας. Είναι προφανές ότι κι οι Καλαματιανοί έμποροι από κάπου αλλού την αντέγραψαν. Καλά έκαναν. Η ιδέα τους πέτυχε, το νέο «απλώθηκε» γρήγορα σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα στο Νομό μας Καβάλα – Χρυσούπολη- Ελευθερούπολη οργανώνουν Λευκές Νύχτες αφού και οι τρεις πόλεις είναι βέβαιες για την επιτυχία του εγχειρήματος. Τις Λευκές Νύχτες τις οργανώνει η αγορά, την οποία πρόθυμα συνδράμει η τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Τι είναι «Λευκή Νύχτα»; Στην πράξη ξέρουμε ότι «Λευκή Νύχτα» είναι: 1) Έξοδος από το σπίτι, βόλτα στο κέντρο της πόλης. 2) Διασκέδαση με ποτό- καφέ- φαγητό 3)Εκδηλώσεις μουσικές- αθλητικές και άλλες. Η «Λευκή Νύχτα» είναι ξενύχτι, παρέες, δυνατή live ή όχι μουσική.

 

Όλα αυτά μπορούμε με μεγάλη βεβαιότητα να διαπιστώσουμε ότι δεν υπήρχαν στο ξεκίνημα του θεσμού. Αρχικά επρόκειτο για μια διαδικασία τόνωσης της αγοράς. Στήριξης των μικρομεσαίων. Στην πορεία η διαδρομή άλλαξε αλλά για αυτό δεν φταίνε μόνο οι καταναλωτές. Κάθε φορά που στην Καβάλα οργανώνεται «Λευκή Νύχτα», κάθε φορά το ίδιο ερώτημα. Θα υπάρξουν άραγε καλές και εκπτωτικές τιμές στα μαγαζιά;

 

Κάθε φορά η ίδια θετική απάντηση. Ενισχυμένη από το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο αυτές τις ημέρες ισχύει η ενδιάμεση περίοδος των εκπτώσεων. Δυστυχώς στην πράξη (πάντα υπάρχει και η πράξη εκτός από την θεωρία), τούτο δεν είμαστε βέβαιοι ότι ισχύει. Η μεγάλη κίνηση πολιτών στο κέντρο (το βράδυ της κάθε Λευκής Νύχτας) παρασύρει τους εμπόρους. Όχι όλους, αλλά αρκετούς. «Ξυπνά» νοοτροπίες ξεπερασμένες. Κι οι τιμές δεν πέφτουν αφού (σκέπτονται αυτής της κατηγορίας έμποροι) λόγω της αυξημένης κίνησης δεν υπάρχει λόγος να πέσουν.

 

Φθάνουμε λοιπόν στην κατάσταση που τελικά βιώνουμε. Η «Λευκή Νύχτα» είναι όλα τα άλλα εκτός από χαμηλές τιμές. Είναι όλα τα άλλα εκτός από μεγάλες προσφορές και αξιοσημείωτες εκπτώσεις. Κι αν τούτο δεν προκύπτει ευθέως, προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς. Κι είναι κρίμα, είναι άδικο η «Λευκή Νύχτα» να μετατρέπεται σε νύχτα μόνο εκδηλώσεων.

 

Την επόμενη φορά ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας (που συνεχίζει να πιστεύει στο αρχικό της νόημα) μπορεί να το δοκιμάσει διαφορετικά. Να την επαναλάβει την «Λευκή Νύχτα» αλλά με ελάχιστες ή και καθόλου εκδηλώσεις. Να ορίσει ως κεντρικό μήνυμα τις εκπτώσεις, τις μεγάλες εκπτώσεις στα προϊόντα των επιχειρήσεων. Αν τολμήσει να πορευτεί με αυτόν τον τρόπο είναι βέβαιο ότι θα ρισκάρει. Ταυτόχρονα θα επανέλθει στην ουσία του πράγματος.

 

Τελικά κάθε χρόνο και περισσότεροι επαγγελματίες καλύπτουν τις ασήμαντες εκπτώσεις τους πίσω από τη φασαρία των εκδηλώσεων. Νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα γίνει αντιληπτή από τους καταναλωτές η τακτική τους.

 

Αυτές οι συμπεριφορές έχουν ως συνέπεια να «δοξάζονται» τα ποτά- η διασκέδαση- οι καφέδες κι ελάχιστα να επηρεάζεται η υπόλοιπη κατανάλωση. Είναι τούτο «Λευκή Νύχτα»; Μάλλον όχι. Όσο τα δεδομένα αλλάζουν και κανείς δεν ενοχλείται, τόσο το χειρότερο. Δεν θα αργήσει η ώρα που η «Λευκή Νύχτα» θα είναι μόνο εκδηλώσεις, σε μια αγορά όπου τα καταστήματα της θα μένουν κλειστά. Όχι όλα. Αυτά του υγειονομικού ενδιαφέροντος θα λειτουργούν κανονικά. Μέχρι το πρωί.

 

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις Ιορδάνη Χοροζίδη (σύμφωνα με τις οποίες το Κίνημα Αλλαγής Καβάλας συνεχίζει να περιμένει οδηγίες από την Αθήνα), υπάρχει μια κινητικότητα για την πρώτη νομαρχιακή επιτροπή. Η οποία όλα δείχνουν ότι θα είναι διορισμένη. Σε αυτήν θα υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση τοπικών στελεχών των κομμάτων που δημιούργησαν το Κίνημα Αλλαγής.

 

Η ΛΑΕ Καβάλας πραγματοποίησε χθες εκδήλωση της στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Με αυτήν την αφορμή άλλαξε πορεία ο Δήμος, ο οποίος διαθέτει την αίθουσα και στα κόμματα. Ρόλο έπαιξε η παρέμβαση Ηλία Ιωαννίδη στη Δήμαρχο. «Είναι μια αλλαγή στάσης που έπρεπε να γίνει. Εμείς κάναμε μια σχετική παράσταση στη κ. Δήμαρχο» είπε χθες ο Μίλτος Σιτσάνης.

 

Συμπλήρωσε έναν μήνα και βάλε το σπιτάκι στην πλατεία Καπνεργάτη. Άλλοτε χρησιμοποιείται από συλλόγους, τις περισσότερες μένει κλειστό. Αν εγκαταστάθηκε μόνιμα, να μην ξεχάσουν να βγάλουν την απαραίτητη πολεοδομική άδεια!

 

Συζητήθηκε την Τετάρτη το πρωί στο Πρωτοδικείο Καβάλας αγωγή του Νίκου Ξανθόπουλου κατά εργαζόμενου της ΔΕΥΑΚ. Για την ίδια υπόθεση ο πρώην πρόεδρος κατέθεσε και μήνυση. Υποστηρίζει ότι συκοφαντήθηκε, ζητά αποζημίωση 50.000 ευρώ. Την οποία αναφέρει ότι εφόσον κερδίσει, θα την κάνει δώρο σε συλλόγους και ιδρύματα. Μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο πρόεδρος του σωματείου και κατηγορίας ο δικηγόρος κ. Ναλμπάντης που είδε και άκουσε τον εργαζόμενο να μιλά κατά του κ. Ξανθόπουλου σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού. Η απόφαση του δικαστηρίου θα γίνει γνωστή σε λίγους μήνες.

 

Στην πόλη μας θα γίνει 18 με 20 Μάη το 12ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο της ΟΛΜΕ. Τη διοργάνωση του οποίου ανέλαβε η ΕΛΜΕ Καβάλας. Για το συνέδριο θα βρίσκονται στην Καβάλα περίπου 300 σύνεδροι. Επειδή εκείνες τις ημέρες δεν είναι ελεύθερη η αίθουσα του Αμφιθεάτρου, αναγκαστικά το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα ξενοδοχείου.

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΜΑΗ 2018

Επόμενο άρθρο

Οι αγώνες ολοκληρώνονται την Κυριακή - Σήμερα η τελετή έναρξης στο Πανελλήνιο Πυγμαχίας στην Ελευθερούπολη