Δίπλα από το κτίριο της Λορντ στο Περιγιάλι υπάρχει ένα ταλαιπωρημένο ελεύθερο οικόπεδο, στο οποίο πολλές φορές «άγνωστοι» άφηναν σκουπίδια και μπάζα. Λήφθηκαν ή επιχειρήθηκαν διάφορα μέτρα για να σταματήσει αυτή η διαδικασία. Ως που πρόσφατα στην είσοδο του οικοπέδου μπήκαν χώματα και τσιμεντένιοι όγκοι ώστε να μην μπορεί να προσεγγίσει την περιοχή αυτοκίνητο ή (πολύ περισσότερο) φορτηγό. Κάποιοι πίστεψαν ότι με αυτήν την ενέργεια βρήκαν τη λύση. Αμ δε. Οι επίμονοι «άγνωστοι» συνεχίζουν τη δράση τους. Αφήνουν μπάζα, σκουπίδια και παλιά έπιπλα πάνω στα εμπόδια που τοποθετήθηκαν. Με λίγα λόγια «μια απ’ τα ίδια»….
Ήρθαν έτσι τα πράγματα που χωρίς να υπάρξει καν προσφυγή, ακυρώθηκε απόφαση της διοίκησης της Δημωφέλεια. Της προηγούμενης διοίκησης ειδικότερα. Η απόφαση ακυρώθηκε για γραφειοκρατικούς λόγους κι η θιγόμενη Αναστασία Ιωσηφίδου (πρώην πρόεδρος) σπεύδει να γνωστοποιήσει την αντίδραση της. Θα κάνει η ίδια προσφυγή σε αρμόδια- υπερκείμενη- επιτροπή προκειμένου η απόφαση να επανέλθει. Ισχυρή και εφαρμόσιμη όπως πρώτα.
Δεχόμαστε τα γεγονότα ως μια καλή αφορμή ώστε να σχολιάσουμε τα περί προσφυγών και τα περί αποφάσεων που ακυρώνουν όσα συλλογικά όργανα δρομολογούν. Ας μη ξεχνάμε ότι μάλλον δύο προσφυγές είναι σε εκκρεμότητα, επί συγκεκριμένων αποφάσεων του (νέου) δημοτικού συμβουλίου.
Η ακύρωση μιας απόφασης από την Αποκεντρωμένη δεν είναι το τέλος του κόσμου. Δίδεται η δυνατότητα να υπάρξει συνέχεια στην επιτροπή που προβλέπεται από το νόμο. Ο Δήμος Καβάλας πολλές τα κατάφερε. Πήγε στην επιτροπή κι επανέφερε αποφάσεις που είχαν ακυρωθεί. Αυτή η διαδικασία έχει μεγάλο χρονικό «βάθος», τελικά όλα κρίνονται μετά από αρκετές εβδομάδες ή και μήνες.
Ταυτόχρονα η Αποκεντρωμένη παρεμβαίνει κι από μόνη της. Χωρίς δηλαδή να υπάρξει προσφυγή ή ένσταση της αντιπολίτευσης, έχει τη δυνατότητα να κάνει τον λεγόμενο «προληπτικό έλεγχο νομιμότητας». Καλό είναι αυτά να τα έχουμε στο μυαλό μας αφού θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.
Ως τότε ας επικεντρωθούμε στα πιο πρόσφατα γεγονότα. Ένας χρόνος συμπληρώνεται το Σάββατο από την κατάρρευση της γέφυρας. Δεν υπάρχει καμία οριστική εξέλιξη αφού 1) Δεν υπάρχει πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της κατάρρευσης 2) Δεν εφαρμόζεται καλύτερη της υφιστάμενης προσωρινή κυκλοφοριακή λύση 3) Δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα για το απαραίτητο έργο στην περιοχή.
Πολλοί και πολλά έπαιξαν ρόλο για αυτήν την 12μηνη στασιμότητα. Ακόμη κι η έρευνα της δικαιοσύνης, ακόμη κι αυτή «σκάλωσε». Κρίνοντας τα γεγονότα εκείνης της εποχής από μια κάποια απόσταση, καταλαβαίνουμε πόσο καθοριστικό ήταν το «πισωγύρισμα» της τότε διοίκησης του Δήμου. Σκεπτόμενοι το τι έγινε στην Καβάλα στις 9 Νοέμβρη του 2018 έχουμε να πούμε δύο ακόμη πράγματα: 1) Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα 2) Η σημερινή κατάσταση θα παραμείνει ίδια αρκετά ακόμη χρόνια.
Το ακόμη πιο δύσκολο ερώτημα είναι άλλο. Ήταν δυνατόν άραγε να αποφευχθεί η κατάρρευση; Φυσικά και ήταν. Επί σειρά πολλών ετών κανείς δεν έκανε τίποτα αφού κανείς δεν πίστευε ότι μπορούσε να γίνει αυτό που έγινε. Προειδοποιήσεις υπήρξαν αρκετές αλλά κανείς δεν τις έλαβε σοβαρά υπόψη του.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την κατάρρευση της γέφυρας- λένε- θα γίνει εκδήλωση στο σημείο. Λάθος. Δεν είμαστε για εκδηλώσεις. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι άλλο. Άπαντες να ενδιαφερθούν, να πιέσουν ή να δράσουν ώστε κάτι επιτέλους να αλλάξει στην περιοχή.
Το έργο του Παιδικού Σταθμού στο Περιγιάλι το ζήτησε το Εργατικό Κέντρο στα μέσα της δεκαετίας του 80. Τότε του το υποσχέθηκαν. Το έργο που φυσικά και είχε προβλήματα, τελειώνει (φαίνεται) εντός του 2020. Το παράδειγμα είναι ακραίο αλλά όχι συμπτωματικό. Πλέον αυτοί είναι (πάνω- κάτω) οι χρόνοι των έργων. Μεσαίων και μεγάλων.
Τα κατάφερε ο Χρήστος Πριονίδης να «βγάλει» τη ΒΦΛ κι εκτός Δήμου Καβάλας. Η ανάρτηση του αναφέρει: Ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών, Χρήστος Πριονίδης, ευχαριστεί θερμά τον διευθυντή της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων & χημικών PFIC LTD Αλέξανδρο Γιαννίκο για την ευγενική και πολύτιμη χορηγία που προσέφερε η εταιρία για τον καθαρισμό του κεντρικού χείμαρρου της Νέας Περάμου. Το συγκεκριμένο έργο θωρακίζει την περιοχή η οποία είναι -και στατιστικά- μια από τις πιο ευάλωτες, σε πλημμυρικά φαινόμενα σε όλο τον Νομό Καβάλας.
Ενθύμιο της συμμετοχής του στη γενική συνέλευση των Επιμελητηρίων στα Χανιά, η φωτογραφία του Μάρκου Δέμπα με τη Ντόρα Μπακογιάννη. Αναμνηστική μεν αλλά και χρήσιμη για το fecebook δε. Τα προηγούμενα χρόνια (πριν την κρίση) ακόμη περισσότεροι άνθρωποι είχαν αυτόν τον στόχο. Ή και το όνειρο. Να φωτογραφηθούν με πολιτικό (ειδικά των μεγάλων κομμάτων) και μετά να δείξουν σε όσο περισσότερους γίνεται τη φωτογραφία. Για τους πολλούς αυτό άλλαξε. Για τους λίγους, όχι.
Ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου
Αργεί η απόφαση του Υπουργείου Υγείας – του υπουργού κ. Βασίλη Κικίλια- σχετικά με τους νέους διοικητές (σε ορισμένες περιπτώσεις και αναπληρωτές διοικητές) των δημόσιων Νοσοκομείων. Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται και η θέση του διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας. Όσοι γνωρίζουν λεπτομέρειες αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν στα μέσα του μήνα. Αρχικά το χρονοδιάγραμμα κατέληγε σε ανακοινώσεις που θα γίνονταν τέλος Οκτώβρη- αρχές Νοέμβρη. Αυτό όμως δεν ισχύει. Για τη θέση στο Νοσοκομείο της πόλης μας τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει. Αν και βιογραφικό έστειλαν αρκετοί (μαζί με την προβλεπόμενη αίτηση), μεγάλο και όχι απλό φαβορί παραμένει ο κ. Ντίνος Κλειτσιώτης. Πιθανότητες υπάρχουν και για άλλους ενδιαφερόμενους αλλά αυτές κατά γενική ομολογία είναι λίγες.
Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων
Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς που διαφωνούν με την εγκατάσταση και λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε ακίνητο της οδού Αιμιλιανού (συνοικία Δεξαμενής) ετοιμάζονται να απευθυνθούν στην δικαιοσύνη. Επόμενη τους δράση θα είναι η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της διαδικασίας για την αδειοδότηση της κεραίας. Υπάρχει συνεργασία με το Δήμο Καβάλας, η οποία είναι στενή. Υπάρχει και μια σημαντική προετοιμασία για την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων μιας και μεταξύ όσων αντιδρούν στην κεραία βρίσκονται τουλάχιστον 2 δραστήριοι συμπολίτες δικηγόροι. Οι οποίοι μελέτησαν και μελετούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, συντάσσουν την αίτηση για να την καταθέσουν άμεσα. Κατά τα άλλα η υπόθεση βρίσκεται στην υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων (εδρεύει στην Ξάνθη), την άδεια της οποίας ζήτησαν οι εταιρίες που θα χρησιμοποιούν την κεραία.
Ευχές για περαστικά
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στη Δ. Βιβλιοθήκη εκδήλωση που οργάνωσαν μαζί ΟΔΕΓ και Λέσχη Ποντίων. Αισθητή ήταν η απουσία του προέδρου του ΟΔΕΓ κ. Αντώνη Κόντου. Η έκπληξη της απουσίας του γίνονταν μεγαλύτερη όταν κάποιος μάθαινε τον λόγο. Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά σε δυστύχημα που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 28 Οκτώβρη στην παραλιακή οδό Ε. Αντίστασης. Το περιστατικό είχε γίνει γνωστό από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το σχετικό δελτίο τύπου. Δεν γνωρίζαμε ότι ο άτυχος άνδρας που τραυματίστηκε ήταν ο Αντώνης Κόντος. «Νοερά είναι μαζί μας» είπε η αντικαταστάτρια του, εκπρόσωπος στην εκδήλωση του ΟΔΕΓ. Ευχόμαστε όλα να είναι περαστικά.
Δεν υπάρχει υπάλληλος για το Βερούλειο
Ο αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτζάκης (ξανά)ρωτήθηκε σχετικά με την έλλειψη δημοτικού υπαλλήλου στο ανακαινισμένο Βερούλειο. Απάντησε απογοητευμένος καθώς όπως τόνισε και υπάλληλος δεν υπάρχει και προοπτική να βρεθεί επίσης! Τον υπάλληλο η νέα διοίκηση του Δήμου Καβάλας τον υποσχέθηκε πολλές φορές, πιο πρόσφατη τότε που τα έργα στο γήπεδο εγκαινιάστηκαν. Ήλπιζε στο νέο προσωπικό, το οποίο δυστυχώς «ανήκει» μόνο στην υπηρεσία Καθαριότητας κι έτσι δεν μπορεί να μετακινηθεί σε άλλα πόστα ή δημοτικές υπηρεσίες. Την αισιοδοξία στην «μπλεγμένη» υπόθεση μας τη δίνει ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης. «Υπάλληλος για το Βερούλειο δεν υπάρχει αλλά θα βρεθεί» τόνισε το Σάββατο που ρωτήθηκε σχετικά. Ας μη ξεχνάμε ότι προεκλογικά ο κ . Μουριάδης είχε κατ’ επανάληψη αναφερθεί σε προσλήψεις προσωπικού που μπορούν να λυθούν μέσω συνεργασιών του Δήμου με ΚΟΙΝΣΕΠ. Διαδικασία που σχετικά πρόσφατα υλοποίησε η ΔΕΥΑΚ.