Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Καθημερινή είναι η δραστηριότητα στον μεγάλο επαγγελματικό χώρο, δίπλα στο δικαστικό μέγαρο. Απόδειξη ότι το «κινέζικο» κατάστημα σύντομα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Στον ελεύθερο χώρο μπροστά από το ακίνητο σταθμεύουν τα αυτοκίνητα τους ένα σωρό συναλλασσόμενοι με το δικαστήριο. Τα δεδομένα της στάθμευσης πλησίον του δικαστικού μεγάρου θα αλλάξουν προς το χειρότερο. Το ερώτημα και το πρόβλημα που «έρχεται» αφορά τους χώρους στάθμευσης. Που θα παρκάρει όλος αυτός ο κόσμος, αν δεν παρκάρει μπροστά από το μεγάλο μαγαζί;

 

======================================================================

 

Το Υπουργείο Εσωτερικών υποχώρησε. Δέχθηκε το αίτημα της ΚΕΔΕ κι έτσι ο διάλογος για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» θα κρατήσει όχι λίγες μέρες αλλά δύο ακόμη μήνες. Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Διαβούλευση έγινε μπόλικη. Αν η διαδικασία δεν είχε αυτόν τον τίτλο αλλά κάποιον άλλον, δεν έχει δα και τόση σημασία. Εδώ και μήνες (περισσότερους από 12 ) όλοι γνώριζαν. Κι όσο μπορούσαν προσπάθησαν να επηρεάσουν. Να αλλάξουν το περιεχόμενο του. Κάποια τα κατάφεραν. Άλλα όχι.

 

Τους δύο επόμενους και τελευταίους μήνες της διαβούλευσης θα γίνουν οι τελικές διορθώσεις ενός νόμου που είναι απαραίτητος. Έχει τα καλά του, έχει και τα στραβά του. Με λίγα λόγια μοιάζει με την Ελλάδα. Όπως αυτή έτσι κι ο νόμος έχει λίγα θετικά και πολλά αρνητικά.

 

Η ΚΕΔΕ σκέπτεται πολιτικά και όχι αυτοδιοικητικά. Ζητά την πλήρη απόρριψη του. Μπας και με αυτόν τον τρόπο τα καταφέρει στους αντικυβερνητικούς του στόχους ο φιλόδοξος πρόεδρος της κ. Πατούλης. Το ψήφισμα που προτείνει η ΚΕΔΕ είναι μια πολύ συγκεκριμένη και ενοχλητική προσπάθεια να καθοδηγηθούν δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια. Να γίνουν όργανα της διοίκησης της ΚΕΔΕ και να πράξουν όπως αυτή διατάζει. Όπως τον πρόεδρο της συμφέρει.

 

Κανονικά, αν στην Ελλάδα υπάρχει το κανονικό, η κουβέντα έπρεπε να γίνει όπως ζήτησε ο κ. Βέρρος στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Άρθρο άρθρο. Πρόταση πρόταση. Επειδή τούτο προϋποθέτει ανάγνωση και μελέτη, η πρόταση Βέρρου απορρίφθηκε άνευ συζήτησης. Ποιος άραγε θα διαθέσει τόσο πολύ χρόνο από τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχει; Διαβάζουν τα βασικά. Κρίνουν το νόμο από τα περί  της «απλής αναλογικής». Λες και δεν υπάρχει άλλο περιεχόμενο.

 

Στα βασικά λοιπόν της συζήτησης προτείνουμε στο υπουργείο το εξής. Να προβλέπεται στενή σύνδεση των δημοτικών εκδηλώσεων με τα δημοτικά έργα. Εκδηλώσεις να οργανώνουν οι Δήμοι μόνο αφού παράγουν έργο. Πρώτα το έργο και μετά (σε συγκεκριμένη αναλογία) οι εκδηλώσεις.  Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει επιπλέον κίνητρο των εορτών και των φεστιβάλ. Το έργο που θα προηγείται.

 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας έχει βιαστικά, με όρους ΚΕΔΕ. Δεν ήταν σωστή ούτε η διαδικασία, ούτε η απόφαση. Πάντως από την υποχρέωση βγήκαν. Τώρα έχουν άφθονο χρόνο. Να οργανώσουν ή να παρακολουθήσουν τις επόμενες εκδηλώσεις. Για τις οποίες η διοίκηση θα χαίρεται και η αντιπολίτευση θα ασκεί κριτική.

 

Σύμφωνα με απόφαση που έλαβε τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Α.Μ.Θ. , δικαιούνται να παρακολουθήσουν το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ οι 4 δήμαρχοι του Νομού και οι δημοτικοί σύμβουλοι Φιλόσογλου, Παπαντίδης, Ξουλόγης, Σιμιτσής. Το συνέδριο αρχίζει αύριο. Αύριο ωστόσο συνεδριάζει και το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας.

 

Η διαπαραταξιακή επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου που οργανώνει το συλλαλητήριο της Τρίτης δεν είναι πλήρης. Ο Παράσχος Αγανικόλας λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν συμμετείχε στις συναντήσεις (ήταν δικαιολογημένος απόντας) ενώ ο Χρήστος Ποτόλιας αποχώρησε νωρίς νωρίς. Ζήτησε- αλλά δεν έγινε δεκτό- η κινητοποίηση να αφορά όλα τα διόδια στην Εγνατία οδό και όχι μόνο αυτά της Παράκαμψης. Κατόπιν τούτου τίθεται ζήτημα συμμετοχής στο συλλαλητήριο του τοπικού ΚΚΕ.

 

Με τα έως τώρα δεδομένα δεν το βλέπουμε να λαμβάνει μέρος. Θα υπάρξει μια ανακοίνωση που θα εξηγεί τους λόγους και μια μεγάλη απουσία. Θα είναι λάθος. Στο ΚΚΕ Καβάλας μπορούν να έχουν τις αντιρρήσεις τους, τις επιφυλάξεις και τις πολιτικές τους διαφωνίες αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρίσκονται στην πλατεία την προσεχή Τρίτη το μεσημέρι. Τα συλλαλητήρια της Καβάλας είχαν επιτυχία όταν σε αυτά δεν σημειώνονταν τόσο βασικές απουσίες. Ας το σκεφθούν καλά πριν οριστικοποιήσουν το λάθος τους.

 

Χθες το πρωί η Δήμαρχος ήταν στο Νοσοκομείο. Μαζί με τον διοικητή Τάσο Καρασαββόγλου επισκέφθηκαν τον τραυματισμένο δημοτικό υπάλληλο της Καθαριότητας. Η κ. Τσανάκα και ο κ. Καρασαββόγλου του δήλωσαν τη συμπαράσταση τους. Πρόκειται για έναν συμπολίτη έως πρόσφατα άνεργο, που μπήκε δίμηνο στο Δήμο αλλά βρέθηκε στο Νοσοκομείο!

 

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κρυονερίου επανέλαβε χθες ότι εδώ και 6-7 μέρες έπαψε να εξυπηρετεί το Ζυγό νερό προερχόμενο από την δεξαμενή του χωριού του. Έχει δίκιο ή αλήθεια είναι το αντίθετο, στο οποίο επιμένει η ΔΕΥΑΚ;

 

Η εκδήλωση της Δευτέρας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη ΤΟΜΥ της πόλης, έμοιαζε πολύ με εκδήλωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν εκεί πολλοί φίλοι, μέλη, στελέχη του. Με επικεφαλής τον βουλευτή Τάκη Εμμανουηλίδη. Αυτός ήταν ο λόγος που η κυβερνητική παράταξη απουσίαζε από την ταυτόχρονη εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λούσυ. Εκεί ήταν το άλλο «στρατόπεδο». Με μπροστάρη τον Μακάριο Λαζαρίδη. Αλήθεια, ο Μακάριος φόρεσε βραχιολάκι;

 

Όλοι σχεδόν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση κλήθηκαν, για λόγους ασφαλείας, να φορέσουν βραχιολάκι χρώματος πορτοκαλί. Κάποιοι τυχαία απέφυγαν τη θλιβερή εμπειρία. Οι περισσότεροι πρόλαβαν να διατυπώσουν απλώς μια απορία.  Αμέσως μετά έβαλαν το βραχιολάκι και πήγαν στο καλό.

 

Η αντίδραση των Καβαλιωτών σε αυτήν την υπερβολή ήταν αντίδραση άκρως συντηρητική. Έσκυψαν το κεφάλι, δέχθηκαν τα αδικαιολόγητα μέτρα ασφαλείας, μπήκαν στην αίθουσα της εκδήλωσης. Λυπούμαστε αλλά με αυτούς τους παράξενους όρους τίποτα δεν φαίνεται πιθανό να κερδηθεί. Με… βραχιολάκια κι επιτήρηση εκ Βρυξελών δεν μπορούμε να διώξουμε ούτε καν τα διόδια.

 

Τα μέτρα ασφαλείας στην ίδια εκδήλωση (βραχιολάκια κτλ) ανέλαβε να υλοποιήσει η εταιρία σεκιούριτι του κ. Χρήστου Πριονίδη. Της εκδήλωσης επακολούθησε κοκτέιλ. Με ή χωρίς τα βραχιολάκια, δεν έχει δα και τόση σημασία.

 

Μόνο λίγο καιρό ηρεμούν, μετά πάλι προς καυγάδες κινούν… Ο λόγος για το Επιμελητήριο Καβάλας. Εκεί που ηρέμησαν, εκεί άρχισε η αντιπαράθεση του Λ. Κουκουτίνη με τον Π. Ζησίμου. Η οποία ήταν να μην αρχίσει. Έκτοτε δεν λέει να τελειώσει… Αφετηρία φέρεται να είναι εκπομπή του Ένα τσάνελ (ιδιοκτησίας Κουκουτίνη) που θα γίνει στο Εκθεσιακό Κέντρο. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου απαντά στην κριτική, σημειώνοντας ότι ο τηλεοπτικός σταθμός θα αναλάβει να καλύψει όλα τα έξοδα που θα δημιουργηθούν.

 

Πέρσι τέτοια εποχή ο Δήμος Καβάλας ξόδεψε αρκετά χρήματα για να πραγματοποιήσει τη Μαθητιάδα. Η οποία φέτος δεν επαναλαμβάνεται. Ίσως γιατί φέτος θα γίνει η βασική και (σχεδόν) πανελλαδική. Στην Πρώτη των Σερρών.

 

Συνταξιούχος και με τη βούλα (δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβέρνησης) ο επί σειρά ετών δικαστικός επιμελητής συμπολίτης Κώστας Γογολόπουλος. Συνταξιούχος από το τέλος Απριλίου ο πρώην πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα ΕΛΤΑ Καβάλας Νίκος Χατζηχρήστου. Καλή ξεκούραση και για τους δύο.

 

Στις 13 Μαΐου 2018 θα πραγματοποιηθεί το 1ο Επιστημονικό και Πολιτισμικό Φόρουμ Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίας στην πόλη της Καβάλας στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με διοργανωτές το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ,Το Πανελλήνιο Κέντρο Υποβρύχιας Φωτογραφίας Έρευνας και Τεχνολογίας, του Κ.Ε.∆Ι.Μ Gadala, η Ένωση Θασίων Καβάλας της UNION OF EGYPTIAN COMMUNITY IN GRREECE ,Ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος το Πράβι και πολλοί άλλοι υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ∆ήμου Καβάλας, του ∆ήμου Θάσου ,της ∆ημωφέλειας ,του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

 

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αποφάσισε να στηρίξει οικονομικά το δεύτερο συνέδριο τοπικής ιστορίας του Δήμου Παγγαίου. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη και η ΠΕΔ της ΑΜΘ θα το επιχορηγήσει (ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της οργανωτικής επιτροπής) με ποσό 1.000 ευρώ.

 

Συνεχίζουν να μην μιλούν για τα διόδια στην Παράκαμψη οι 3 Κυβερνητικοί βουλευτές. Σα να μη συμβαίνει τίποτα… Ας ευχηθούμε η σιωπή τους να βγει σε καλό. Και στους ίδιους και στον τόπο. Περιμένουμε αντίδραση τους σύντομα. Όπως επίσης περιμένουμε να μάθουμε αν θα είναι την Τρίτη στο συλλαλητήριο.

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΜΑΗ 2018

Επόμενο άρθρο

Πάλι με χρόνια με καιρούς .... Έρχεται μεγάλο συλλαλητήριο !