Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ανακοινώθηκαν χθες οι «Γαλάζιες Σημαίες» του 2017 κι η πόλη της Καβάλας έμεινε στα ίδια. Γεγονός αναμενόμενο αφού ότι χθες ανακοινώθηκε, είναι αυτό που προετοιμάστηκε τους μήνες του Φθινόπωρου και του Χειμώνα.

 

Κι όμως, από τη διαδικασία η Καβάλα «βγήκε» πάλι ηττημένη. Η Ραψάνη ένα ακόμη Καλοκαίρι δεν θα έχει «Γαλάζια Σημαία». Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στον Δήμο, που δεν έχει την ακτή σε πρώτη προτεραιότητα. Όπως πρόσφατα δεν είχε σε προτεραιότητα την εθελοντική εξόρμηση Let’s Do It Greece. Δύο στα δύο με λίγα λόγια.

 

Η ιστορική Ραψάνη (όπως έχουμε ξαναγράψει) είναι θύμα σειράς λαθών του πρόσφατου παρελθόντος. Τα οποία δεν μπαίνει στον κόπο να διορθώσει κανείς. Προτιμούν να ασχολούνται με άλλα, όπως π.χ. με τις εκδηλώσεις…

 

Ο συμπολίτης Δημήτρης Χατζηχρήστου «άφησε» μήνυμα στο facebook της Πρωινής. Αφορμή έλαβε από τη σημερινή βράβευση (στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου) του πρώην Λιμενάρχη και αθλήτριας που διακρίθηκε σε αγώνες. Γράφει ο Δημήτρης Χατζηχρήστου: «Κάποια στιγμή, αυτή η πόλη πρέπει με κάποιο τρόπο να τιμήσει και δύο άλλους Καβαλιώτες. Τον Ηλία Ιωαννίδη και την Αλεξάνδρα Τσανάκα. Είναι οι μόνοι από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, που αποποιήθηκαν παχυλές βουλευτικές αποζημιώσεις, καρέκλες και προνόμια, για να μείνουν πιστοί στις ιδέες τους. Είτε συμφωνούν όλοι με αυτές είτε όχι. Δε νομίζω να υπάρχει άλλο τέτοιο έμπρακτο παράδειγμα προς μίμηση, όταν όλοι οι άλλοι βρίσκουν δικαιολογίες και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, προκειμένου να μείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία».

 

Κείμενο του Μακάριου Λαζαρίδη, με αφορμή φωτογραφία (του) που δείχνει πολίτες να περιμένουν στο Νοσοκομείο: «Η φωτογραφία είναι σημερινή. Γύρω στις 11 το πρωί. Έξω από τα εξωτερικά ιατρεία της ορθοπεδικής του Νοσοκομείου Καβάλας. Περίπου 40 άνθρωποι περιμένουν καρτερικά τη σειρά τους. Ανάμεσά τους βρίσκονται αρκετοί ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά. Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση στα δημόσια Νοσοκομεία. Άραγε ο λαλίστατος διοικητής του Νοσοκομείου κ. Καρασσαβόγλου τι έχει να πει;Δεν αξίζει στους Έλληνες αυτή η κατάντια».

 

Δεν δημοσιεύουμε την φωτογραφία επειδή σε αυτήν αναγνωρίζονται πρόσωπα. Όντως, δείχνει μια διαδικασία ενοχλητικής αναμονής ανθρώπων που βρίσκονται σε δύσκολη θέση εξ αιτίας προβλημάτων υγείας. Δείχνει μια πραγματική κατάσταση που πάντως είναι ίδια χρόνια τώρα. Με όλες τις κυβερνήσεις. Ή ο κ. Λαζαρίδης είχε καιρό να πάει σε δημόσιο νοσοκομείο ή προσπαθεί να βρει αφορμή να «ανοίξει» καυγά με τον διοικητή του νοσοκομείου Καβάλας. Μάλλον το δεύτερο. Δεν είναι προτιμότερο να επιλέξει άλλες καταστάσεις όπως επίσης άλλους κυβερνητικούς εκπροσώπους της περιοχής;

 

Συμπολίτης παρακολουθεί τη λειτουργία της φωτεινής πινακίδας (δημοτικής) στο πεζοδρόμιο της Ραψάνης, διαπιστώνει ότι όλο το 24ωρο δίνει τις ίδιες ακριβώς πληροφορίες. Άσχετα αν δεν είναι το ίδιο να κινηθείς προς το κέντρο της πόλης πρωί (με κίνηση), μεσημέρι (με πολύ κίνηση), βράδυ (με ελάχιστη κίνηση). «Μήπως είναι χαλασμένη; Μήπως κόλλησε και δείχνει όλο τα ίδια;» μας ρωτά. Υιοθετούμε το ερώτημα. Επαυξάνουμε: Μήπως συμβαίνει το ίδιο και με όλες τις άλλες ενημερωτικές πινακίδες του Δήμου; Δουλεύουν σωστά; Είμαστε σίγουροι για αυτό;

 

Ο δημόσιος διάλογος για τη συμπεριφορά της αγοράς την ώρα του προσεχούς συλλαλητηρίου συνεχίζεται. Η απορία είναι εύλογη και την μεταφέρουμε: «Οι μικρομεσαίοι, ως ντόπιοι, θα πεισθούν να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Οι περισσότεροι θα το κάνουν. Τα πολυκαταστήματα; Δεν πρέπει κι αυτά να κλείσουν την ώρα της Πανκαβαλιώτικης διαμαρτυρίας;». Έλα ντε.

 

Σχετικά με το χθεσινό επεισόδιο ανάμεσα σε επαγγελματία και προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας έχουμε να σημειώσουμε: Η Δημοτική Αστυνομία οφείλει να κάνει τη δουλειά της ευγενικά, φιλικά, γνωρίζοντας τις δυσκολίες της εποχής. Ακόμη κι αν αδικηθεί (αν και εφόσον αδικηθεί), ακόμη και τότε πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο στυλ. Κάθε φορά που η Δημοτική Αστυνομία ζητά συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, μια αποτυχία της στην επικοινωνία με τους πολίτες θέλει να καλύψει.

 

Μας υπενθυμίζει: «Συνολικά 26 σύλλογοι έκαναν παρέλαση στην Καβάλα, στην πρόσφατη της 25ης Μαρτίου. Όλοι αυτοί οι σύλλογοι, οφείλουν με τον ίδιο κόσμο της παρέλασης να είναι στο συλλαλητήριο την Τρίτη». Μέχρι και χθες από πλευράς συλλόγων μόνο η Θασιακή Ένωση είχε ανακοινώσει τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση. Οι άλλοι φαίνεται το… σκέφτονται.

 

Δεν είναι θετικό γεγονός η ανακοίνωση συμμετοχής στο συλλαλητήριο να είναι κοινή; Και της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ και του σωματείου των εργαζόμενων της. Είναι και παραείναι. Άλλο που κάποιοι δεν θα το καταλάβουν ποτέ. Κι επειδή δεν το κατάφεραν, δεν το αποδέχονται ως φυσιολογικό.

 

Άργησε αλλά διορθώθηκε κι αυτή η βλάβη. Πλέον η αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» διαθέτει σωστή μικροφωνική εγκατάσταση. Την οποία την χρησιμοποιούν όσοι εξυπηρετούνται με γεγονότα τους στην αίθουσα.

 

Χαρακτηριστικά ήσυχη ως τώρα η προεκλογική περίοδος στη τοπική ΝΔ. Οι υποψήφιοι γενικά δεν είναι πολλοί. Κάνουν οι περισσότεροι τις τηλεφωνικές τους δράσεις, οι πιο τολμηροί περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα τους ταξιδάκια εντός νομού για να είναι ακόμη πιο σίγουροι. Υπάρχει μια κατηγορία υποψηφίων που έως τώρα δεν έκαναν σχεδόν τίποτα. Άφησαν την προεκλογική δουλειά για τις τελευταίες ημέρες. Από σήμερα και μετά.

 

Η ντουντούκα που ακούγονταν χθες το πρωί στην πλατεία του Καπνεργάτη δεν μετέδιδε μηνύματα υπέρ της συμμετοχής των Καβαλιωτών στο συλλαλητήριο της Τρίτης. Ήταν πρωτοβουλία της επιτροπής Ειρήνης, για την πορεία της Κυριακής στην Αλεξανδρούπολη. Τη ντουντούκα χρησιμοποιούσε (και) ο Χρήστος Ποτόλιας.

 

Η διακοπή νερού σε Ζυγό Κρυονέρι, για την οποία έγκαιρα ενημέρωσε η ΔΕΥΑΚ, έγινε την Τρίτη. Ουσιαστικά οφείλονταν σε διακοπή της ΔΕΗ. Η διακοπή νερού διήρκεσε 12 ώρες. Εκνευρίστηκαν και δυσανασχέτησαν οι κάτοικοι των δύο χωριών. Κυρίως ταλαιπωρήθηκαν. Διακοπή νερού (έκτακτη) σημειώθηκε χθες το μεσημέρι και στο Παληό.

 

Ρωτήθηκε χθες ο Στάθης Εριφυλλίδης αν ο γιος του Γιάννης είναι πιθανό να είναι υποψήφιος βουλευτής Καβάλας με τη ΝΔ. «Δεν το ξέρω. Αν ήταν θα μου το έλεγε» απάντησε ο πρώην Δήμαρχος. Αφορμή για την ερώτηση στάθηκαν αναρτήσεις του κ. Γιάννη Εριφυλλίδη με τη δραστηριότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Συνεδρίασε χθες το Μονομελές Καβάλας. Οι περισσότερες υποθέσεις αφορούσαν χρέη στο ΙΚΑ, τροχαία ατυχήματα, παραβάσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, χρήματα διατροφής που οι πρώην σύζυγοι δεν πληρώνουν. Σε υπόθεση όπου οι αντίδικοι τα βρήκαν μεταξύ τους, χρειάστηκε να ανακληθεί η μήνυση. Για να γίνει αυτό πληρώθηκαν τα δικαστικά έξοδα, ποσό 80 ευρώ.

 

Είδηση από την ΕΡΑ Αλεξανδρούπολης: «Γυναίκες- δύναμη γονιμότατος» είναι ο τίτλος της ατομικής έκθεσης του Εβρίτη εικαστικού Δημοσθένη Σωτηρούδη που θα παρουσιασθεί στην Art Gallery Αθανασία Πεφτουλίδη στην Αλεξανδρούπολη από 10 Μάιου -10 Ιουνίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» του Δήμου . Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Μαΐου και ώρα 20.00. Ο Δημοσθένης Σωτηρούδης, γεννημένος στα Πετρωτά Έβρου, ζει και δημιουργεί στην Καβάλα. Σπούδασε στην Ελευθέρα Σχολή Καλών Τεχνών και στην Κρατική Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών στη Στουτγκάρδη και, μετά από ένα ταξίδι αναζήτησης στις ΗΠΑ, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Καβάλα το 1975. Έχει εργασθεί ως μουσειακός γλύπτης για την Αρχαιολογική Υπηρεσία και έβαλε τη σφραγίδα του για το στήσιμο πολλών εκθέσεων μουσείων τις τελευταίες δεκαετίες με πιο πρόσφατο το αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου.
 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΜΑΗ 2018

Επόμενο άρθρο

Ξεκίνησαν και τα ανάσκελα ...