Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πρόσφατη φωτογραφία του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Μούτλια από την παρουσία του στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Καβάλας, μαζί του ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος. Μια καλή αφορμή (η φωτογραφία) να σχολιάσουμε τον τσαμπουκά Μούτλια προς τον Μουριάδη, τη σιωπή του (μουγκαμάρα) στα ειρωνικά σχόλια της κ. Τσανάκα. Έχουμε και λέμε.

Την Τετάρτη το βράδυ στην εκπομπή του Ένα Τσάνελ μιλούσαν για τα σκουπίδια και τη ΔΙΑΜΑΘ. «Μια χαρά είναι τα πράγματα στη ΔΙΑΜΑΘ» είπε η κ. Τσανάκα. Ο Γιάννης Μούτλιας προσπάθησε να διατυπώσει αντίθετη άποψη: « Εγώ ξέρω ότι οι μονάδες δεν είναι καλά στημένες. Έχουμε προβλήματα». Η κ. Τσανάκα πάντα σε ετοιμότητα, σχολίασε: «Κι εγώ ξέρω ότι μας ψεκάζουν…».

Στο άκρως ειρωνικό σχόλιο της ο κ. Μούτλιας δεν έβγαλε άχνα… Έκανε μόνο μια προσπάθεια να μην αποδεχθεί τον χαρακτηρισμό του «ψεκασμένου» αλλά… Ίδια θα ήταν η αντίδραση του αν τα ίδια (του) έλεγε ο κ. Μουριάδης; Φυσικά και όχι. Για τον κ. Μούτλια άλλο Τσανάκα, άλλο Μουριάδης. Το καταλάβαμε και πρόσφατα άλλωστε στο «φιλικό» διαζύγιο με τον Κώστα Κουνάκο.

 

Ο Μάκης Παπαδόπουλος και ο Άρης Βέρρος (φωτογραφία) έκοψαν τις προηγούμενες μέρες τις βασιλόπιτες των δημοτικών τους παρατάξεων. Σεμνά και ταπεινά όπως επιβάλλουν οι συνθήκες της εποχές. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τα δελτία τύπου, τις φωτογραφίες και τις γεμάτες αίθουσες ξενοδοχείων. Αυτά τα αφήνουν για τις επόμενες βασιλόπιτες, όταν οι εκλογές θα είναι πιο κοντά.

 


 

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, ημέρα των ερωτευμένων, ανακοινώθηκαν από το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (επιχειρηματίες του τουρισμού) στατιστικά στοιχεία για την τουριστική κίνηση στη χώρα μας τα έτη 2016-2018. Σε αυτά η Περιφέρεια ΑΜΘ σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση επισκεπτών στην Ελλάδα, σε ποσοστό 42%. Η είδηση δεν προβλήθηκε όσο θα έπρεπε τοπικά. Ίσως γιατί της Παρασκευής επακολούθησε Σαββατοκύριακο…

 

Η συγκεκριμένη επίδοση της Περιφέρειας μας οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη Θάσο και στο χερσαίο τμήμα του Νομού. Την είδαμε μπροστά μας τα τρία Καλοκαίρια. Του 2016,του 2017 και του 2018. Ήταν –συζητούσαμε μεταξύ μας- μια τουριστική «έκρηξη». Μη αναμενόμενη. Η οποία στήριξε την τοπική οικονομία, την επηρέασε πολύ και θετικά. Υπολογίζουμε μάλιστα ότι και το Καλοκαίρι του 2019 έγινε πάνω κάτω το ίδιο. Η τουριστική «έκρηξη» συνεχίστηκε.

 

Αυτό φαίνεται εμμέσως (και) στις οικοδομικές άδειες που εκδίδει η Πολεοδομία, τόσο με το παλιό παραδοσιακό σύστημα όσο και με το νέο. Το ηλεκτρονικό. Αν σήμερα κάποιος επισκεφθεί τη Θάσο θα δει μικρομεσαίες τουριστικές επενδύσεις να υλοποιούνται ταχύτατα αφού όλοι θέλουν να προλάβουν το προσεχές Καλοκαίρι. Στο νησί μπετά σε νεοαναγειρόμενα κτήρια «πέφτουν» ακόμη και με βροχή, ακόμη και τις Κυριακές.

 

Ο τουρισμός είναι προς το παρόν η μεγάλη, η μοναδική προοπτική ανάπτυξης του τόπου. Είναι ο τουρισμός των Βαλκανίων, ο οδικός τουρισμός που ο ΣΕΤΕ τόσα χρόνια δεν υπολόγιζε. Ούτε σήμερα λαμβάνει σοβαρά υπόψη του. Επειδή τα νούμερα είναι εντυπωσιακά, επηρεάζεται κι αυτός. Οργανώνει σεμινάρια στην Καβάλα, από τα οποία βγάζει χρήματα. Τι επιχειρηματίες θα ήταν άλλωστε οι συγκεκριμένοι αν δεν είχαν κι αυτήν την δραστηριότητα; Προσεγγίζουν μια περιοχή τουριστικά αναπτυσσόμενη (τους αρέσει, δεν τους αρέσει), υπόσχονται συμβουλές και οδηγίες αλλά ζητούν αμοιβή για τα «σχολεία» τους.

 

Ανταπόκριση υπάρχει, σπεύδουν στα σεμινάρια επαγγελματίες και επιμορφώνονται επί σημαντικών λεπτομερειών της Καλοκαιρινής τους δουλειάς. Στο μεταξύ ο Νομός Καβάλας πέτυχε και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αυξάνει συνεχώς τις διαθέσιμες κλίνες ενώ τα air bnb τα βρίσκεις παντού. Ακόμη και στην παράγκα του γείτονα… Η οποία πριν προσφερθεί στους Βαλκάνιους τουρίστες, θα τύχει μιας κάποιας ανακαίνισης.

 

Όλα αυτά συμβαίνουν στο Νομό μας ενώ: Οι άλλοι νομοί της ΑΜΘ επηρεάζονται πολύ λιγότερο. Οι πτήσεις Αθήνα- Καβάλα- Αθήνα είναι άβολες (ως προς τις ώρες), ακριβές (ως προς τα εισιτήρια). Ο τουρισμός κρουαζιέρας είναι σε ύφεση κι ο Ερντογάν δεν επιτρέπει στους Τούρκους να «βγαίνουν» από τη γείτονα χώρα όπως παλιά.

 

Καταλαβαίνουμε ή ελπίζουμε ότι δεν φθάσαμε στο πικ, στο μέγιστο σημείο της κατάστασης που ξαφνικά ζούμε και διαχειριζόμαστε. Υπάρχουν πολλές προοπτικές ακόμη αρκεί να στηριχθούν όσα έχουμε κατά νου. Να είμαστε δε σωστοί επαγγελματίες στον τουρισμό, μη προσδοκώντας άμεσα και μεγάλα κέρδη. Πολλά πράγματα σε αυτό το «ματς» θα εξαρτηθούν από μας. Όπως επίσης από τα έργα υποδομής, τα οποία πρέπει να πιέσουμε να ολοκληρωθούν.

 

Π.χ. ο Ε61. Ένας ασφαλέστερος και καλύτερος δρόμος από τον Προμαχώνα ως την Καβάλα θα μειώσει το χρόνο του ταξιδιού, θα πείσει Βούλγαρους και άλλους (από πιο μακριά) να κάνουν συχνότερα το ταξίδι. Την εκδρομή. Τα ίδια και με τους δρόμους από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στη Θράκη. Έχει αποδειχθεί ότι στην ΑΜΘ, απ’ όποιο σημείο της κι αν μπαίνουν στην Ελλάδα, ίδιος είναι ο πρώτος τους προορισμός.  Η Θάσος και η Καβάλα.

 

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, ημέρα των ερωτευμένων, δημοσιεύτηκαν δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου. Σύμφωνα με τα λόγια του Βασίλη Λεμονίδη φέτος η αρχή του έτους (Γενάρης-Φλεβάρης, περίοδος εκπτώσεων) ήταν η χειρότερη καταναλωτικά εδώ και 10 χρόνια. Το αντιλαμβάνονται όλοι όσοι είναι του ίδιου τομέα. Των μικρομεσαίων της αγοράς.

 

Όλος ο Νομός Καβάλας μοιάζει να αποζητά το ίδιο πράγμα. Την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Τον γάιδαρο τον φάγαμε, έμεινε μόνο η ουρά του. Η υπομονή πρέπει να συνεχιστεί κανέναν μήνα ακόμη. Όπως ακριβώς θα συνεχιστεί η προετοιμασία. Η προετοιμασία για ένα σωτήριο Καλοκαίρι, στη διάρκεια του οποίου η τουριστική «έκρηξη» (που επιβεβαιώνουν ακόμη και τα στοιχεία του ΣΕΤΕ) φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Έτσι τουλάχιστον θέλουμε να πιστεύουμε.

 

Κάποιος πρέπει να πληροφορήσει τους υπευθύνους της Εγνατίας Οδού ΑΕ ότι η πεσμένη γέφυρα δεν βρίσκεται στην οδό Νυρεμβέργης αλλά στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Η μετονομασία του δρόμου επιχειρήθηκε αλλά τελικό αποτέλεσμα δεν υπήρξε ποτέ. Σε όλα τα έγγραφα της η Εγνατία (ακόμη και στο κείμενο διακήρυξης του πρώτου έργου) αναφέρεται σε πεσμένη γέφυρα στην οδό Νυρεμβέργης. Κάτι που δεν είναι σωστό.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα η αεροπορική εταιρία Aegean παρουσίασε σε εκδήλωση στην Αθήνα τα νέα της σύγχρονα αεροσκάφη Airbus A320 neo. Τα οποία στην Καβάλα (αεροδρόμιο) θα τα δούμε μόνο όταν θα έχουν παλιώσει. Η γραμμή εξυπηρετείται από μικρά αεροπλάνα της εταιρίας.

 

Την Κυριακή πραγματοποιείται στην πόλη μας η καθιερωμένη Αλφαβητοπαρέλαση, η οποία καταλήγει στην κεντρική πλατεία. Εκεί υφίσταται εργοτάξιο λόγω δημοτικού έργου. Τα μέτρα του εργολάβου πρέπει να ενισχυθούν ώστε το σημείο των εργασιών να είναι μη προσβάσιμο για τους πάντες. Μικρούς και μεγάλους.

 

Δύο από τις παραστάσεις του περσινού φεστιβάλ Φιλίππων (Καλοκαίρι του 2019) καλούνται να πληρώσουν επιπλέον χρήματα στην αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας λόγω του ότι έκοψαν περισσότερα του αναμενομένου εισιτήρια. Πρόκειται για την παράσταση «Κατά φαντασία ασθενής» και τη μουσική παράσταση «Αφιέρωμα στο Μάνο Ελευθερίου». Τα επιπλέον εισιτήρια τα πληροφορήθηκε η αρχαιολογική υπηρεσία από τα στοιχεία της Δημωφέλεια.

 

Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι ο Πρωθυπουργός δεν έρχεται στην Καβάλα (για τη συνάντηση με το Βούλγαρο ομόλογο του)λόγω των 135 εργαζόμενων της ΒΦΛ. Αυτοί – οι 135- γράφουν ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη. Για να τον συναντήσουν εκεί.

 

Αύριο επισκέπτεται την Καβάλα ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θόδωρος Καράογλου. Προ λίγων ημερών ήταν στην Αλεξανδρούπολη. Διαβάζοντας το δελτίο τύπου του Επιμελητηρίου Έβρου καταλαβαίνουμε ότι ο Υπουργός μας έρχεται καλά ενημερωμένος: «…αναφορικά με τα προβλήματα (ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χ. Τοψίδης) εστίασε στην ανάγκη να τακτοποιηθεί το ζήτημα της αποπληρωμής της επιδότησης κόστους εργασίας 12%».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Αποχή δικηγόρων Καβάλας αύριο Τρίτη

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020