Πέθανε πριν από λίγες μέρες σε ηλικία μόνο 64 ετών ο Παναγιώτης Λαμπαδάρης. Πριν τη πρόσφατη σχετικά συνταξιοδότηση του ήταν προϊστάμενος στο τμήμα του ΣΔΟΕ Καβάλας (όσο αυτό υπήρχε). Για τον Παναγιώτη Λαμπαδάρη ο κόσμος μιλά με καλά λόγια. Ένας από τους φίλους του- ο Θάνος Παπακοσμίδης- τα έγραψε: «Έφυγε από τη ζωή νικημένος από την αρρώστια ,νικητής όμως της ζωής. Γιατί όσο έζησε τίμησε την έννοια του ανθρώπου. Έντιμος, ακέραιος, πράος, άδολος, καλοσυνάτος που λάμπρυνε την παρέα μας με την παρουσία του αλλά κυρίως με το λόγο του. Η συναναστροφή μαζί του και οι ατέλειωτες συζητήσεις μας προσωπικά μου άνοιξαν δρόμους και χάραξαν τη σκέψη μου. Ο Παναγιώτης είχε βαθιά στοχαστική σκέψη που δε τη συναντάς εύκολα σήμερα. Ο ίδιος με ταπεινότητα έλεγε ότι αυτό που διεκδικεί για τον εαυτό του ήταν ο τίτλος του πολίτη με την ουσιαστική έννοια του όρου. Τίποτε περισσότερο. Παναγιώτη θα μας λείψεις». (φωτογραφία του Παναγιώτη Λαμπαδάρη από το αρχείο της Πρωινής).
Στη Διαύγεια του Δήμου Καβάλας αναρτήθηκαν χθες τρία χρηματικά εντάλματα για την πληρωμή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Αφορούν (και τα τρία) το ίδιο χρονικό διάστημα, από 1η Νοέμβρη έως 29 Φλεβάρη. 4 συνολικά μήνες. Ειδικότερα ο Δήμος Καβάλας θα πληρώσει τη ΔΕΗ 1.842 ευρώ για το ρεύμα στο Βερούλειο (λειτουργούν προβολείς με φώτα led), 11.700 ευρώ για το ρεύμα στα δημοτικά κτίρια (δημαρχεία κτλ) και δημοτική καπναποθήκη, 49.000 ευρώ για την κατανάλωση ρεύματος στο κλειστό κολυμβητήριο.
Η δαπάνη για την ηλεκτροδότηση του κολυμβητηρίου είναι μεγάλη. Γεγονός υποτίθεται γνωστό και … «συνηθισμένο». Οφείλεται στη λειτουργία μιας αντλίας θερμότητας, των μεγάλων κλιματιστικών και του εξαερισμού. Αυτά δουλεύουν πέραν του δέοντος και γιατί έχουν να καλύψουν την «τρύπια» στέγη του αθλητικού χώρου. Για την ίδια περίπτωση οφείλουμε να σημειώσουμε κάτι ακόμη. Στο κολυμβητήριο υπάρχει δαπάνη άνω των 10.000 ευρώ το μήνα. Αφορά την προμήθεια του απαραίτητου πετρελαίου θέρμανσης. Φθηνού το Χειμώνα, ακριβότερου το Καλοκαίρι και την Άνοιξη.
Στην ανακαινισμένη δημοτική καπναποθήκη για να ζεσταθεί ένας μόνο χώρος της (ή για να φωτιστεί) πρέπει να λειτουργεί το σύστημα σε ορόφους και χώρους πολλούς. Δεν υπάρχει δυνατότητα μεμονωμένης ή στοχευμένης λειτουργίας τόσο της θέρμανσης όσο και του φωτισμού.
Ο Δήμος Καβάλας πληρώνει συνεχώς αυτά τα χρήματα. Αντιδρά σπασμωδικά στην ανάγκη περιορισμού της δαπάνης. Η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σπατάλη. Άργησαν και αργούν τόσο οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις όσο και τα επίσης αναγκαία έργα ενεργειακών αναβαθμίσεων. Ειδικά αυτό του κλειστού κολυμβητηρίου έπρεπε να έχει γίνει χθες.
Το δεύτερο παράδειγμα μιας γενικότερης κακής νοοτροπίας, αφού τα χρήματα που πληρώνονται υποτίθεται ότι δεν είναι δικά μας αλλά του Δήμου, αφορά θέμα που συζητήθηκε τη Δευτέρα στην Οικονομική Επιτροπή. Ο Δήμος Καβάλας θα (ξανά)πληρώσει πρόστιμο στο Λιμεναρχείο επειδή σε έλεγχο δεν βρέθηκε να διαθέτει ταχύπλοο σκάφος.
Τα μέλη της επιτροπής (σχεδόν όλα) γελούσαν κι αστειεύονταν επειδή το πρόστιμο αφορά μια λεπτομέρεια της διαδικασίας και της ουσίας. Ακόμη κι έτσι ο Δήμος Καβάλας δεν το αποφεύγει το πρόστιμο. Το πληρώνει καιρό τώρα. Κι όπως καταλαβαίνουμε θα συνεχίσει να το πληρώνει. Κάτι αντίθετο στη συζήτηση του θέματος δεν είπε ή δεν πρότεινε κανείς.
Αν όλα αυτά τα χρήματα δεν ήταν του Δήμου Καβάλας αλλά κάποιου πολίτη, ο πολίτης θα ενεργούσε άμεσα προκειμένου να διορθώσει την όλη κατάσταση. Στις προαναφερθείσες περιπτώσεις ας είναι καλά το ταμείο του Δήμου. Κι ενώ αυτά τα χρήματα εμμέσως τα πληρώνουμε όλοι μας, κανείς δεν είναι αποτελεσματικός ώστε να διορθωθεί έστω μία από τις προβληματικές καταστάσεις που ήδη αναφέραμε. Σημειώστε ότι και ο Δήμος Καβάλας πέρασε πρόσφατα την μνημονιακή κρίση. Η οποία σε αυτόν τον τομέα είναι βέβαιο ότι δεν τον έκανε σοφότερο.
Δεν γνωρίζουμε ποιες ευθύνες είναι μεγαλύτερες. Των αιρετών ή των υπηρεσιακών παραγόντων; Μάλλον μοιράζονται. Μας κάνει εντύπωση η ευαισθησία των υπηρεσιών για κάθε τι που συμβαίνει γύρω τους, η σιωπή τους όταν η σπατάλη πάει σύννεφο. Είναι λοιπόν ένας συνδυασμός ευθυνών. Είναι κι η νομιμότητα- υποχρεωτικότητα της πληρωμής αυτών των δαπανών. Κάπως έτσι το γλυκό ήρθε κι έδεσε…
Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρώτοι και καλύτεροι ζητούν ενημέρωση για την πρόληψη του κορωνοϊού, λήψη μέτρων πρόληψης εκεί όπου εργάζονται. Φυσικά και έχουν δίκιο. Αν ωστόσο η ενημέρωση τους γίνονταν εκτός ωραρίου, πόσοι από αυτούς θα την παρακολουθούσαν; Πόσοι θα προσέρχονταν απόγευμα στο Αμφιθέατρο ώστε να ενημερωθούν (και μετά να ευχαριστήσουν τον κ. Αντωνιάδη επειδή έπραξε το αυτονόητο);
Την ώρα που η Ελλάδα βιώνει μια διαφορετική κρίση (προσφυρικό μαζί με κορωνοϊό), συνεχίζεται σχεδόν καθημερινά ο καυγάς για το γραφείο των συνταξιουχικών σωματείων στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου. Μα καλά, δεν βλέπουν τι σοβαρότερο συμβαίνει γύρω τους; Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου που έχει την ανεξήγητη επιμονή να διώξει τους συνταξιούχους από το γραφείο που αυτοί χρησιμοποιούν, οφείλει να αναστείλει κάθε της ενέργεια. Ας ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα. Κι όταν επανέλθουμε στα φυσιολογικά, τότε θα υπάρξει χρόνος για να μαλώσουμε μεταξύ μας. Αυτοί οι καυγάδες για το διάστημα που διανύουμε είναι τουλάχιστον πολυτέλεια.
Παρόλα αυτά χθες οι συνταξιούχοι ζήτησαν τη βοήθεια της Αστυνομίας για να φθάσουν στο χώρο τους, να πάρουν έγγραφα και αρχεία που είχαν ανάγκη. Μέσω της αστυνομίας έγινε αυτό που έπρεπε. Αλλά βρε παιδιά (της διοίκησης του ΕΥΚ), η αστυνομία ειδικά σήμερα έχει σαφώς σημαντικότερα θέματα για να ασχοληθεί.
Ο Θέμης Χατζηιωάννου που πέθανε πριν από λίγες μέρες, ήταν (μεταξύ πολλών άλλων) και δημοτικός σύμβουλος Καβάλας. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα κανείς δεν το θυμήθηκε, κανείς δεν τον θυμήθηκε. Αλλάζουν οι εποχές κι οι άνθρωποι ξεχνούν γρήγορα. Άξιζε μια απλή αναφορά ο Θ. Χατζηιωάννου. Ήταν δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης (εκλεγμένος με το συνδυασμό του Κώστα Τάτση) από το 1991 έως το 1994.
Μήπως η Δήμητρα Τσανάκα έχει δίκιο που προβλέπει αναστολή συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω του κορωνοϊού; Χθες ο Δήμος Δράμας ματαίωσε συνεδρίαση του δικού του δημοτικού συμβουλίου: «Στην αναβολή της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τον Απολογισμό Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, έτους 2019 προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας κατά την χθεσινή του συνεδρίαση, μετά τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία από την εξάπλωση του κορονοϊού. Η ειδική συνεδρίαση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 11 Μαρτίου».
Η Πρωινή έγραψε για το τροχαίο ατύχημα της Κυριακής με το δίκυκλο, τον οδηγό του και τον αδέσποτο σκύλο. Ο συμπολίτης πήγαινε στη δουλειά του όταν υπήρξε το προαναφερθέν «εμπόδιο» στο δρόμο του. Συνέπεια του ατυχήματος υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. Θα ταλαιπωρηθεί αρκετούς μήνες ακόμη. Είναι λάθος να επιρρίψουμε την ευθύνη στο αδέσποτο σκυλί. Η ευθύνη ανήκει σε όσους δεν κάνουν με τα αδέσποτα όσα έπρεπε να κάνουν.
Δεν υπάρχουν μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό στο Δικαστικό Μέγαρο της Καβάλας, συμφώνησε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Γραμμένος. Είπε επίσης ότι ο σύλλογος αγόρασε αντισυπτικά, τα οποία έβαλε σε διάφορα σημεία του κτιρίου. «Στην Πάτρα για αυτόν τον λόγο οι δικηγόροι ξεκίνησαν αποχή» είπε επίσης ο κ. Γραμμένος. Κανονικά στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου πρέπει να γίνεται ότι μια εβδομάδα τώρα συμβαίνει στο ΙΚΑ Καβάλας.
Οριστικοποιήθηκε για αύριο το απόγευμα η συνεδρίαση της διοίκησης του Επιμελητηρίου προκειμένου να εκλεγεί Α’ Αντιπρόεδρος. Με τις νέες πληροφορίες, η πρόταση του κ. Δέμπα θα αφορά μέλος της δικής του παράταξης.