Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνεργείο της ΔΕΥΑΚ εργάστηκε χθες το πρωί στην οδό Θεσσαλονίκης προκειμένου να αντιμετωπίσει σημαντική βλάβη στο δίκτυο της ύδρευσης, εξ αιτίας της οποίας υπήρχε διαρροή νερού στο οδόστρωμα και στο πεζοδρόμιο που συνεχίζονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειάστηκε να γίνει μικρή διακοπή υδροδότησης στην περιοχή αλλά και το προσωπικό να «κρεμαστεί» με ιμάντες για να δουλέψει σε ένα δύσκολο όπως αποδείχθηκε σημείο. Οι περίοικοι διαμαρτύρονταν καιρό, ζητούσαν παρέμβαση. Αυτή άργησε αλλά έγινε.

*Αργότερα χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του σωματείου των εργαζόμενων στη δημοτική επιχείρηση. Λόγω των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου της Λορντ! Στον καθαρό αέρα και στην όμορφη φύση του Περιγιαλίου. Ήταν μια σωστή ιδέα του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου.

 

Ο πίνακας ανακοινώσεων έξω από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι συνήθως γεμάτος αφίσες. Φιλοξενεί ανακοινώσεις εκδηλώσεων συλλόγων, σωματείων και φορέων. Οι εκδηλώσεις εδώ και λίγες μέρες σταμάτησαν κι ο πίνακας άδειασε. Εξαίρεση η ανακοίνωση μνημόσυνου για τους νεκρούς της πόλης (έγινε το περασμένο Σάββατο) και η αφίσα της θεατρικής παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ.

 


 

Τα προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό έχουν στόχο, μεταξύ των άλλων, να πείσουν τους ανυποψίαστους και υγιείς πολίτες ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Στέλνουν συγκεκριμένα μηνύματα παντού. Πολλοί δεν τα λαμβάνουν υπόψη. Προσπαθούν να συνεχίσουν ανεπηρέαστοι τη δραστηριότητα τους αφού εμπιστεύονται την καλή τους κατάσταση. Υπό αυτές τις συνθήκες η χθεσινή μέρα – πρώτη με κλειστά σχολεία- ήταν στην Καβάλα περίπου όπως όλες οι άλλες.

 

Οι μαθητές κάπου αλλού βρίσκονταν. Δεν τους είδαμε στα σχολεία (δεν λειτουργούσαν άλλωστε), δεν τους είδαμε στις γειτονιές, δεν τους είδαμε στο κέντρο της πόλης. Ο ήλιος μιας Άνοιξης που έρχεται πείθει περισσότερο και ευκολότερα. Δίνει μια άλλη εντύπωση, δημιουργεί μια αισιόδοξη εικόνα.

 

Αν όμως διαβάσεις, αν δεις τηλεόραση. Αν ενημερωθείς αναλυτικά και προσεκτικά τότε τα πράγματα αλλάζουν. Κάποιοι αποφάσισαν να μην το κάνουν αυτό. Προτιμούν να ζουν στον κόσμο τους. Υποτιμούν και υποβαθμίζουν. Προσπερνούν. Μπορεί και να αδιαφορούν. Κάτι τέτοιες συμπεριφορές δημιούργησαν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Ιταλία. Τέτοιες νοοτροπίες προκαλούν τις μεγαλύτερες φουρτούνες.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά. Πάντα υπάρχουν αυτοί που ζουν στον κόσμο τους. Ο οποίος ντε και καλά είναι ο κόσμος όλος. Λάθος. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας λογικός άνθρωπος είναι να αποδεχθεί ότι είναι μέρος ενός κοινωνικού συνόλου. Το οποίο μπορεί και να έχει άλλες προτεραιότητες και διαθέσεις σε σχέση με τις δικές του. Όσο δεν το αντιλαμβάνεται, τόσο το χειρότερο.

 

Είναι απίστευτο αλλά είναι αληθινό. Υπάρχουν δικοί μας, κοντινοί μας άνθρωποι που επιμένουν να ζουν στον κόσμο τους. Στον οποίο δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Προβλέπουμε ότι σύντομα θα βρεθούν προ απροόπτου. Τους συμβουλεύουμε να διδάσκονται από τα προηγούμενα λάθη τους. Γρήγορα να ακούσουν τους άλλους ώστε να επανέλθουν εκεί που κάποτε ήταν. Στην κοινωνία.

 

Η οποία μας αρέσει δεν μας αρέσει, σήμερα ανησυχεί κι αγωνιά. Κρατά τη ψυχραιμία της ενώ ταυτόχρονα έχει το νου της. Αν όσα γίνονται σήμερα στην Ελλάδα δεν σε επηρεάζουν, αν όλα όσα σε συμβουλεύουν να κάνεις δεν τα λαμβάνεις υπόψη τότε γρήγορα θα είσαι ο επόμενος. Τότε θα απορείς, θα λες τι έφταιξε. Ενώ ο μοναδικός υπεύθυνος θα είσαι εσύ. Εσύ και ο επικίνδυνος κόσμος σου.

 

Κατηγορούμενος στο Μονομελές Καβάλας ήταν χθες ο Αντιδήμαρχος κ. Κυριάκος Σταυρίδης. Μάλλον είναι το πρώτο δικαστήριο με κατηγορούμενο εκπρόσωπο της νέας διοίκησης του Δήμου. Παράδοξο γεγονός ότι η υπόθεση αναφέρεται σε επίθεση σκύλου σε πολίτη η οποία έγινε στην Καβάλα τον Μάρτιο του 2019. Η διοίκηση Μουριάδη (άρα και ο κατηγορούμενος αντιδήμαρχος) ανέλαβε καθήκοντα την 1η Σεπτέμβρη του ίδιου έτους. Λόγω ωραρίου η υπόθεση αναβλήθηκε.

 

Περαστικά στον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Κουνάκο. Με δική του ανάρτηση (μαζί με σχετική φωτογραφία του) πληροφορηθήκαμε ότι υπεβλήθη σε επέμβαση καταρράκτη στο Νοσοκομείο Καβάλας. Είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψει σύντομα και δριμύτερος. Φαίνεται άλλωστε και στη φωτογραφία.

 

Μέσα σε αυτόν τον χαμό των προληπτικών μέτρων για τον απειλητικό κορωνοϊό υπάρχει μια εθελοντική αιμοδοσία που ανακοινώθηκε και θα γίνει το προσεχές διάστημα στη Θάσο. Πρόκειται για εθελοντική αιμοδοσία στις 17 Μάρτη- ημέρα Τρίτη- στα Λιμενάρια. Θα γίνει; Κι αν γίνει, θα έχει επιτυχία;

 

Λάβαμε φωτογραφία από συμπολίτισσα που παρατήρησε επικίνδυνο κορμό μεγάλου δέντρου σε μικρή απόσταση από το δρόμο της Περιμετρικής. Το δέντρο έχει ξεριζωθεί και ξεραθεί. Είναι έτοιμο, μας γράφει, να κατρακυλήσει στο οδόστρωμα. Οι αρμόδιοι πρέπει να σπεύσουν στο σημείο, ακριβώς απέναντι από το Λύκειο και ΕΠΑΛ.

 

Εξ αιτίας των μέτρων πρόληψης για τον κορωνοϊό σταμάτησαν και οι συνεντεύξεις τύπου στην Καβάλα. Μετά από αρκετό καιρό θα δοθεί σήμερα μία. Τα μέσα ενημέρωσης καλούνται στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας για να ενημερωθούν από εκπροσώπους σπουδαστικής παράταξης για τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη καθαριστριών. Η διοίκηση του ιδρύματος απάντησε ήδη ότι η έλλειψη είναι προσωρινή.

 

Η αλήθεια είναι ότι χθες στο δικαστήριο είχε αρκετό κόσμο, εξ αιτίας της συνεδρίασης του Μονομελούς. Ο κόσμος αυτός δεν ελέγχονταν και δεν μπορούσε (ακόμη κι αν ήθελε) να λάβει κανένα συγκεκριμένο μέτρο πρόληψης. Μουρμούριζαν κυρίως οι δικηγόροι, οι οποίοι έδειχναν να ανησυχούν από την κατάσταση του συνωστισμού. Όλη την εβδομάδα υπάρχει μεγάλη προσέλευση κοινού στο δικαστήριο. Που και που βλέπεις πολίτες που φορούν μάσκες χειρουργείου.

 

Ακόμη και χθες υπογράφονταν έγγραφα (στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης) προκειμένου το ΕΚΑΒ Καβάλας να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τη δωρεά της ΠΑΕ ΑΟΚ. Το επιβατικό αυτοκίνητο μικρών διαστάσεων, κατάλληλο για άμεση πρόσβαση σε σημεία της πόλης που δεν μπορεί να φθάσει ασθενοφόρο! Η γραφειοκρατία «τρώει» την ουσία.

 

Μια άλλη απόφαση της Αποκεντρωμένης δίνει άδεια στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας προκειμένου να χρησιμοποιήσει νερό από γεώτρηση σε χώρο ευθύνης του στο λιμάνι της Κεραμωτής. Πρόσφατα ο ΟΛΚ έλαβε απόφαση να αλλάξει το σημείο μέτρησης της κατανάλωσης νερού (ρολόι) στο νέο λιμάνι.

 

Δημοτικό συμβούλιο Δήμου στην Αθήνα αποφάσισε προχθές οι συνεδριάσεις του να συνεχιστούν κανονικά. Με την ίδια όμως απόφαση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι οι επόμενες συνεδριάσεις θα γίνονται χωρίς την παρουσία πολιτών. Ας πούμε κεκλεισμένων των θυρών.

 

Το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα θα έχει ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών των περιφερειακών οργανισμών λιμένων. Θα γνωρίζουμε δηλαδή περισσότερα πράγματα για το μέλλον του ΟΛΚ.

 

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος ήταν στην Αθήνα, έλαβε μέρος χθες στη συνάντηση όλων των Περιφερειαρχών της χώρας με τον Πρωθυπουργό. Βασικό θέμα συζήτησης ο συντονισμός της αυτοδιοίκησης με το κράτος για το πρόβλημα του κορωνοϊού.

 

Ο διοργανωτής σύλλογος (Σύλλογος Χιονοδρομίας Ορειβασίας Καβάλας) ανακοίνωσε την Τρίτη την αναβολή του αγώνα τρεξίματος στο περιαστικό δάσος. Η ανακοίνωση αναφέρει και ότι «…Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους αθλητές, τις αθλήτριες και τους πολίτες, ο Σύλλογος Χιονοδρομίας Ορειβασίας Καβάλας ανακοινώνει την αναβολή του 8ου Ορεινού αγώνα δρόμου προκειμένου να μην επεκταθούν φαινόμενα ανησυχίας. Ο αγώνας θα διεξαχθεί σε νέα ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα γνωστοποιηθεί μέσω δελτίου τύπου».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Επόμενο άρθρο

Κορονοϊός : Βρέχει μέτρα για να μην γίνουμε Ιταλία