Πολυκοσμία (και) χθες Δευτέρα έξω και μέσα από τα σούπερ μάρκετ όλου του Νομού Καβάλας. Αλλού λιγότερο κι αλλού περισσότερο. Όλες οι μεγάλες αυτές εταιρίες έλαβαν τα μέτρα τους. Που δεν ήταν παντού ίδια. Στα καταστήματα για παράδειγμα της εταιρίας Lidl υπήρχε έλεγχος και είσοδος ανά δέκα άτομα. Σε άλλα καταστήματα δίδονταν γάντια κατά την μεταφορά των προϊόντων από το καλάθι στο ταμείο. Υπήρχαν περιπτώσεις προφορικών οδηγιών και συμβουλών και πολλά άλλα. Όλα αυτά καλώς έγιναν. Κι έγιναν παντού επειδή παντού υπήρχε αυξημένη προσέλευση καταναλωτών. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ ήταν γεμάτα με προϊόντα και οι ελλείψεις που διαπιστώνονταν πολύ λίγες και φυσικά συγκεκριμένες.
Από πλευράς ανατιμήσεων φυσικά και πάμε καλά… Στην ελεύθερη και παγκοσμιοποιημένη οικονομία που ζούμε τέτοια περιστατικά όπου κι αν συμβαίνουν (παρατηρούνται ακόμη και στα μικρομεσαία μαγαζιά) δεν τιμωρούνται. Τουλάχιστον όχι όπως θα θέλαμε. Ο καταναλωτής αγοράζει, μουρμουρίζει και αποχωρεί. Τίποτα παραπάνω.
Εφαρμόζονται από το πρωί της Δευτέρας ακόμη πιο αυστηρά μέτρα ελέγχου στην είσοδο και στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου Καβάλας. Ελέγχονται ιατρικώς οι πάντες. Αυτό γίνεται για καλό σκοπό. Η τακτική είναι ίδια σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας. Στην Καβάλα αποδίδει, μας έλεγε ικανοποιημένος χθες ο διοικητής κ. Κλειτσιώτης. Στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου ελέγχονταν όλοι άνθρωποι ακόμη κι αν ήταν οδηγοί ή επιβάτες των αυτοκινήτων. Όχι μόνο από σεκιούριτι αλλά κυρίως από γιατρούς. Οι οποίοι ήταν αρκετοί, για να προλαβαίνουν να ελέγχουν γρήγορα πολλές ταυτόχρονες αφίξεις. Χρησιμοποίησαν μάλιστα και τα εξ απόστασης θερμόμετρα. Αρχικά σχηματίστηκε ουρά έξω από το Νοσοκομείο, ουρά αυτοκινήτων, αλλά μέσα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Κι έτσι εξελίχθηκε ως αργά το μεσημέρι.
(Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο άφιξης στο Νοσοκομείο προσωπικού της Αστυνομίας, της ομάδας Δίας. Οι γιατροί τους έκαναν έλεγχο και αυτούς. Οι αστυνομικοί βρέθηκαν άπαντες σε καλή κατάσταση και θερμοκρασία!)
Μια βόλτα στην αγορά χθες το πρωί έπειθε για το άλλο μεγάλο πρόβλημα που ανακύπτει στις ιδιαίτερες αυτές ημέρες, τις ημέρες έντονης πρόληψης του κορωνοϊού. Η κυκλοφορία καταναλωτών ήταν ελάχιστη κι οι επαγγελματίες περίμεναν στα μαγαζιά αλλά πελάτης ουδείς. Κάπου κάπου έβλεπες και κλειστά μαγαζιά, γεγονός που το διαπίστωνες ακόμη και στους εμπορικότερους δρόμους της ηλιόλουστης χθες Καβάλας.
Κατά το μεσημέρι η Κυβέρνηση άκουσε το αίτημα των πολλών κι αποφάσισε να διευκολύνει τη διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων που αυτές τις μέρες δεν έχουν καθόλου κίνηση. Άργησε η Κυβέρνηση αλλά στην περίπτωση της ισχύει το κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αυτό που αποφάσισε χθες και θα ισχύει από αύριο Τετάρτη φυσικά και δεν αρκεί.
Περιμένουμε μέρες τώρα το «πακέτο μέτρων» στήριξης. Το οποίο το οικονομικό επιτελείο το έχει έτοιμο αλλά πώς να το ανακοινώσει αν δεν υπάρξει έγκριση από τους δανειστές; Είμαστε πάντα στην εποχή των μνημονίων. Κι αν ο κορωνοϊός δεν έλαβε … άδεια για να δράσει, τα μέτρα στήριξης την θεωρούν απαραίτητη για να ανακοινωθούν.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν ξέρουμε λεπτομέρειες. Ξέρουμε αντίθετα με ποιους (δανειστές) έχουμε να κάνουμε. Τους ξέρουμε και από την καλή αλλά και από την ανάποδη. Τι λέτε; Η Ευρωπαϊκή Ένωση που γνωρίζουμε- και έκανε τα συγκεκριμένα μνημόνια- θα στηρίξει πραγματικά κι ουσιαστικά τους μικρομεσαίους; Το θεωρούμε αδύνατο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους τους μικρομεσαίους της που έχουν σχετική ανάγκη.
Ας μην περιμένουμε θαύματα λοιπόν. Μετά την κρίση την οικονομική (πάνω που λέγαμε ότι την αφήνουμε πίσω μας) ο κορωνοϊός θα προκαλέσει μία ακόμη. Ίδια κι απαράλλαχτη. Κι όσοι αναζητήσουν ένα χέρι βοήθειας, δεν θα το βρουν. Θα βρουν κάτι που θα μοιάζει. Αλλά δεν θα είναι αυτό που περιμένουν. Τελικά, ότι αξίζουν.
Ευχόμαστε το σύστημα υγείας στην Ευρώπη να μην κάνει το ίδιο με τους ασθενείς, με όσους πάσχουν από τον κορωνοϊό. Στην Ελλάδα προς το παρόν το φημισμένο μα και «τραυματισμένο» ΕΣΥ κάνει καλά τη δουλειά του. Επειδή ωστόσο δεν είναι το ΕΣΥ που ξέραμε (λόγω μνημονίων) λαμβάνονται όλα αυτά τα μέτρα. Μιας και το ταβάνι του δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Αν την Κυριακή το βράδυ έκανε κάποιος μια βόλτα στην παραλία της Καβάλας θα διαπίστωνε κίνηση. Αρκετοί άνθρωποι ήταν από το πρωί σπίτι, ε και το βράδυ δεν άντεξαν. Είπαν να βγουν μια βόλτα. Έβαλαν τα αθλητικά τους ρούχα και παπούτσια κι άρχισαν το περπάτημα. Εκτόνωση μέχρι να επανέλθουν σπίτι τους.
Στην παραλία έβλεπες επίσης παρέες να δημιουργούν αυτοσχέδια σημεία συνάντησης, πρόχειρες λύσεις στο πρόβλημα έλλειψης διασκέδασης. Αυτό συνέβαινε κυρίως κοντά στους ερασιτέχνες ψαράδες. Εκπαιδευμένοι να βρίσκονται βράδυ στο λιμάνι για ώρα, είχαν μαζί τους την απαραίτητη υποδομή. Καρεκλάκια, ποτά, αναψυκτικά, ούζο με μεζέ!
Μάθαμε καλά να ζούμε μακριά από το σπίτι, στο οποίο πηγαίνουμε το απόγευμα ή και το βράδυ. Φαγητό και μετά ύπνο. Αυτό τις περισσότερες φορές γίνεται χωρίς να το θέλουμε. Για επαγγελματικούς κυρίως λόγους. Αυτή η καθημερινότητα έχει περάσει στο μεδούλι μας και δεν θα αλλάξει εύκολα. Το ακούμε το μήνυμα να μείνουμε σπίτι, σιγά σιγά το συνηθίζουμε. Απλώς χρειάζεται και μια εύλογη περίοδος προσαρμογής.
«Σκόρπιες» άλλες ειδήσεις, του κορωνοϊού και όχι μόνο. Απολύμανση έγινε χθες, όπως άλλωστε προγραμματίζονταν, στην Παιδόπολη. Απολύμανση έγινε και σε τμήμα του κεντρικού κτιρίου του ΟΤΕ. Απολύμανση θα γίνει στο τμήμα πληρωμής των λογαριασμών νερού, στη Δημοτική Αγορά. Την Κυριακή έγινε απολύμανση στο κτίριο του Επιμελητηρίου. Σκέψεις πλήρους απολύμανσης έχει για το Διοικητήριο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Αντωνιάδης. Ο οποίος υλοποιεί τη σχετική εντολή κι έτσι από χθες διέκοψε τις συσκέψεις.
Ο συμπολίτης γιατρός (αλλά και περιφερειακός σύμβουλος) κ. Αλέξης Πολίτης μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής. Θέμα τι άλλο; Ο κορωνοϊός. Μεταξύ άλλων είπε: « Τα επιπλέον κρούσματα τα περιμένουμε. Νομίζω ότι θα έρθουν σίγουρα. Σημασία έχει τι κάνουμε για να ελέγξουμε την κατάσταση. Οι περισσότεροι πολίτες πειθάρχησαν στα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ισχύουν. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Η Κυβέρνηση με τα μέτρα που έλαβε έδειξε τρομερά αντανακλαστικά». Αφορμή των δηλώσεων του κ. Πολίτη η έκτακτη συνεδρίαση μετά αποφάσεων που έκανε την Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.
Παραπονιούνται συμπολίτες που διαμένουν στο Παληό για την αυξημένη κίνηση φορτηγών στην επαρχιακή οδό Καβάλας- Νέας Περάμου. Τα ίδια παράπονα υπάρχουν και από κατοίκους της Ν. Ηρακλείτσας, ακόμη και της Νέας Περάμου. Το γεγονός οφείλεται στο ότι αρκετοί κόμβοι της Εγνατίας οδού είναι κλειστοί λόγω εκτέλεσης έργων πλευρικών διοδίων. Κάπως έτσι τη νύφη την πληρώνουν πυκνοκατοικημένες περιοχές, δρόμοι στενοί με αυξημένη έτσι κι αλλιώς την κίνηση. Άλλο όμως κίνηση επιβατικών αυτοκινήτων και άλλο μεγάλων φορτηγών.
Ο Δήμος Παγγαίου έλαβε χθες πρωτοβουλία και διέκοψε τη λειτουργία και των παιδικών του χαρών. Από το Σάββατο ο Δήμος Καβάλας έκλεισε την δημοφιλή παιδική χαρά πλησίον της εισόδου του γυμναστηρίου της Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου». Σε αυτήν την παιδική χαρά μαζεύονταν πάρα πολύς κόσμος και δη μικρά παιδιά. Από χθες ο Δήμος προσπάθησε να κλειδώσει κάθε πόρτα προς τον περιβάλλοντα χώρο του «Αλεξάνδρα Δήμογλου».
Ο Γιάννης Λούλης δημοσίευσε το Σάββατο στην Εφημερίδα των Συντακτών μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για την αποτυχία της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς. Μια ανάλυση που διαβάστηκε αλλά πρέπει να διαβαστεί περισσότερο. Ειδικά από όσους ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Με όσα αναφέρει εξηγεί την γενική της αποτυχία και δεν βλέπει (αν και όπως φαίνεται θα το ήθελε) φως στο ίδιο τούνελ…