Η Καβάλα αποχαιρετά σήμερα την Ευθυμία Πέγιου, μια Καβαλιώτισσα που μεταξύ άλλων έζησε τα δύσκολα και διαφορετικά χρόνια της πόλης. Κι όταν αυτά πέρασαν, φρόντισε να τα κρατήσει «ζωντανά» στη μνήμη της. Αμέσως μετά είχε τη διάθεση να τα μεταφέρει – ως εμπειρία- στις επόμενες γενιές. Αυθεντικά μαθήματα τοπικής ιστορίας.
Δεν είναι τυχαίο το ότι της είπαν ήδη το στερνό αντίο πολλοί και διάφοροι συμπολίτες- παράγοντες- φορείς κτλ. Όλοι με τον ίδιο ειλικρινή τρόπο. Η Καβάλα γίνεται φτωχότερη ως συνήθως. Κάθε παλιός καβαλιώτης που φεύγει από τη ζωή είναι ένα πλήγμα στο χθες, στο σήμερα αλλά και στο αύριο του τόπου.
«Κυκλοφορεί» στο διαδίκτυο βίντεο στο οποίο η Ευθυμία Πέγιου είναι φιλοξενούμενη σε σχολείο, μιλά σε μαθητές Γυμνασίου της Καβάλας. Προφανώς την προσκάλεσε εκπαιδευτικός, δίνοντας της την ευκαιρία να μιλήσει σε νέους ανθρώπους. Είχε τον τρόπο να διηγείται την Καβάλα του χθες σε όσους ζουν ένα πολύ διαφορετικό σήμερα. Έκανε μια φιλότιμη και χωρίς ιδιοτέλεια προσπάθεια να μάθει την ιστορία της πόλης στους μαθητές. Πόλη στην οποία γεννήθηκαν, στην οποία ζουν.
Στα χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση της κανείς άλλος δεν ανέλαβε αυτήν την απαραίτητη εργασία. Η Ευθυμία Πέγιου ήταν μαθημένη στα δύσκολα, εκτός όλων των άλλων έβαλε το λιθαράκι της προκειμένου άπαντες να γίνουμε καλύτεροι Καβαλιώτες. Μια διαδικασία που περιλαμβάνει ιστορικές αναδρομές, περιγραφές της Καβάλας που χάθηκε. Της Καβάλας που υπάρχει μόνο σε λίγα βιβλία.
Η Ευθυμία Πέγιου εργάστηκε στις τοπικές εφημερίδες αλλά ο πατέρας της ήταν ένας από τους ελάχιστους καπνεργάτες που έδρασε και μετά το τέλος της εργασίας του. Βρήκε χρόνο, είχε διάθεση και ταλέντο να αναφερθεί στην Καβάλα των καπνεργατών. Η Ευθυμία βοήθησε σημαντικά να γραφεί το βιβλίο, να κυκλοφορήσει, να διαφημιστεί. Η Καβάλα του καπνού είναι μια Καβάλα που δεν υπάρχει πια. Η σημερινή πόλη έχει τέτοιες ρίζες αλλά ποιος το θυμάται; Ποιος το ξέρει και κυρίως ποιος μιλά για την Καβάλα των προηγούμενων δεκαετιών;
Σιγά σιγά οι άνθρωποι με αυτές τις εμπειρίες λιγοστεύουν. Φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον από τη ζωή. Αφήνουν πίσω τους την προσπάθεια τους. Δεν μπορείς να πορευτείς στο αύριο αν δεν ξέρεις το χθες. Φυσικά και έχει σημασία ο επόμενος στόχος όπως μεγάλη σημασία έχει να μην ξεχνάς από πού ξεκίνησες.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ η πορεία της δημοτικής επιχείρησης ήταν καλή έως ότου μας προέκυψε κορωνοϊός. Αυτά υποστήριξαν χθες οι Μουριάδης – Χρόνης, ο δεύτερος είναι έτοιμος (αν χρειαστεί) να παραθέσει όλα τα σχετικά στοιχεία. Μέσα σε 7 μήνες, μας είπαν με τον τρόπο τους, έκαναν έργο. Βελτίωσαν σημαντικά αυτό που παρέλαβαν.
Οι ισχυρισμοί τους έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα περιλαμβάνει ανακοίνωση της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου Καβάλας. Μία ακόμη φορά κάθε ένας λέει τα δικά του. Κι όσοι είμαστε στη μέση, περισσότερο μπερδευόμαστε παρά ενημερωνόμαστε.
Σημασία έχει τι γίνεται από εδώ και πέρα. Έχουν χρέος να διευκολύνουν την ΔΕΥΑΚ ώστε να μην χρεοκοπήσει. Τέτοιος κίνδυνος φυσικά και υπάρχει. Υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο από την πλευρά Μουριάδη. Χρειάζονται κι άλλοι. Πολλοί. Αν υπάρχει άλλος δρόμος, εκτός του δανείου, ας κατατεθεί ως πρόταση. Όλοι μαζί ευχόμαστε να βρουν σημείο στο οποίο θα συμφωνήσουν προκειμένου όλοι μαζί να σώσουν τη δημοτική επιχείρηση.
Για το θέμα ανακύπτουν και κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες που έχουν τη σημασία τους αλλά μάλλον δεν είναι του παρόντος. Σήμερα πρώτης προτεραιότητας ζήτημα είναι η σωτηρία της ΔΕΥΑΚ. Τα άλλα μπορούμε να τα κουβεντιάσουμε αργότερα.
Ουρές και χθες έξω από τις τράπεζες της Καβάλας. Μεγάλες. Σήμερα και τις επόμενες ημέρες μεγαλύτερες. Σε σχέση με τις προηγούμενες ουρές, δεν υπάρχει έλεγχος. Όσοι περιμένουν δεν ελέγχονται ούτε από την Αστυνομία, ούτε από τη Δημοτική Αστυνομία. Γενικώς οι έλεγχοι στην Καβάλα έχουν χαλαρώσει.
Εξ αυτού του λόγου χθες υπήρξε συνάθροιση κοινού στην πλατεία Καπνεργάτη, με αποτέλεσμα να προσέλθει η Αστυνομία. Από τα μεγάφωνα του περιπολικού ακούστηκαν τα γνωστά μηνύματα. Ο κόσμος μετά από αυτό διαλύθηκε.
Η Κυβέρνηση πρέπει να σπεύσει ακόμη και σε άμεσες ανακλήσεις μέτρων προκειμένου να μην συμβεί αυτό που συμβαίνει συνήθως. Τα μέτρα να ακυρωθούν στην πράξη. Αυτό το μήνυμα, καλώς ή κακώς, μας στέλνουν κάθε μέρα και πιο συγκεκριμένα οι πολίτες. Τόσο στην Καβάλα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Θετικά σχόλια για την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας. Η οποία απευθύνεται στα μέλη του συλλόγου και στους υπόλοιπους πολίτες. Αυτή η επικοινωνία γίνεται καλύτερη με τις αλλαγές που υπήρξαν στον σχεδιασμό και στη λειτουργία της σελίδας.
Μετά από πολλά χρόνια η Ανάσταση στην Καβάλα έγινε χωρίς κανένα πλοίο στο κεντρικό λιμάνι. Η απουσία πλοίου οφείλεται στα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Θυμίζουμε ότι για άλλο λόγο, το ίδιο συνέβη στο λιμάνι στην αλλαγή του έτους. Το βράδυ της 31ης Δεκέμβρη του 2019 πάλι το λιμάνι ήταν άδειο.