Χθεσινή φωτογραφία από το χώρο στάθμευσης πίσω από το Τελωνείο. Τουλάχιστον 15 αστικά λεωφορεία (άλλα μικρά, άλλα μεγάλα) σταματημένα και παρκαρισμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Ακόμη περισσότερα υπάρχουν –πάλι ακινητοποιημένα- στο γνωστό χώρο, στην πίσω είσοδο του στρατοπέδου Κωτσάλου.
Τα Αστικά λεωφορεία λόγω έλλειψης κίνησης και μείωσης των δρομολογίων είναι παροπλισμένα, περιμένουν ευκαιρία να επανέλθουν. Ο στόλος του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας διαθέτει 41 λεωφορεία. Από αυτά στα καθημερινά δρομολόγια είναι μόνο 8. Τα 5 το πρωί και τα 3 το απόγευμα. Όλα τα άλλα έχουν από καιρό ακινητοποιηθεί. Αυτή η κατάσταση μεταξύ άλλων σημαίνει ότι άνθρωποι που τα οδηγούν δεν εργάζονται.
Όταν το ΚΚΕ κάνει αφισοκόλληση στην Καβάλα, κανείς κάδος δεν του γλιτώνει. Σε όλους θα βάλει τις αφίσες του. Διαδικασία που έρχεται από το παρελθόν και παρά την κριτική που λογικά της γίνεται, αντέχει ακόμη. Οι 4 κάδοι με αφίσα του κόμματος στην παραλιακή, μπροστά από τον Γαλαξία. Μόλις χθες το πρωί.
Ο κάθε αιρετός με εξουσία και δύναμη έχει συνεχώς δίπλα του συνεργάτες – επιστήμονες. Τους επιλέγει στην αρχή της θητείας του για να τον διευκολύνουν στο έργο του, στις αποφάσεις λαμβάνει. Τους ακούει; Συνήθως αυτό ισχυρίζεται. Η πράξη δείχνει ότι συχνά ισχύει το αντίθετο αφού αυτός τις πιο πολλές φορές αισθάνεται πανίσχυρος. Τάχα τα γνωρίζει όλα. Καλύτερα κι από τους συμβούλους του!
Στην προκειμένη περίπτωση τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι Υπουργοί του έκαναν την ευχάριστη έκπληξη. Την κρίσιμη στιγμή που μίλησαν οι επιστήμονες, τους άκουσαν. Εφήρμοσαν όσα υπέδειξαν. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα τα κατάφερε αρκετά καλά στην πρόληψη του κορωνοϊού. Έγινε των επιστημόνων και όχι των πολιτικών.
Να τα βλέπουν αυτά κι όλοι οι άλλοι. Να παραδειγματίζονται. Τόσο στο δημόσιο όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση δεκάδες ή και εκατοντάδες επιστήμονες προσελήφθησαν κι εργάζονται προκειμένου να επηρεάζουν τις αποφάσεις τόσο των διοικούντων όσο και των συλλογικών οργάνων. Όταν αυτό συμβαίνει, κανείς δεν χάνει. Όταν δεν συμβαίνει, χάνουμε όλοι μας.
Κατά συνέπεια οι συνεργάτες- επιστημονικοί σύμβουλοι κτλ δεν είναι «γλάστρες». Δεν είναι οι μικροί που θα τους στείλεις στο περίπτερο να σου αγοράσουν τσιγάρα. Δεν υπάρχουν δίπλα σου για να διευκολύνουν τη ζωή σου, τόσο τη δική σου όσο και της οικογένειας σου. Είναι οι ειδικοί που πρέπει να έχουν χώρο να δράσουν. Κι ο αιρετός θα πρέπει να έχει την ωριμότητα να τους δίνει αρμοδιότητες και κυρίως να αξιοποιεί τις οδηγίες και συμβουλές τους. Τόσο απλά.
Επί σειρά πολλών ετών ο συμπολίτης γιατρός Σάββας Σαρικλόγλου υπηρέτησε την ιατρική, εργαζόμενος στο Νοσοκομείο Καβάλας. Ως που πρόσφατα ήρθε η ώρα της συνταξιοδότησης. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα του σχέδια, ευχόμαστε επίσης το κενό που δημιουργείται στην Ορθοπαιδική κλινική να καλυφθεί επάξια από τους υπόλοιπους γιατρούς που είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουν το έργο του.
Συμπολίτες διαμαρτύρονται για μικροπροβλήματα που ο Δήμος Καβάλας δεν έλυσε ακόμη. Αναφέρουν λάμπα που δεν λειτουργεί (δεν ανάβει)στο Σίγμα, στο χώρο πρασίνου δίπλα από το κτίριο της Λέσχης Ποντίων. Κάδο απορριμμάτων που είναι τρύπιος και βρίσκεται στην οδό Κομνηνών 4. Για τον συγκεκριμένο κάδο μας λένε ότι προ 20 ημερών ενημέρωσαν το σύστημα City Care του Δήμου, χωρίς ανταπόκριση.
Την Κυριακή είχε συζήτηση η δημοτική ομάδα της κ. Δήμητρας Τσανάκα, προετοιμασία για τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί αποφασίστηκε να μην δοθεί έγκριση για τη συζήτηση προ της ημερήσιας διάταξης ( ως έκτακτο θέμα) της ενίσχυσης της ΔΕΥΑΚ. Η ίδια ομάδα αποφάσισε να αντιπροτείνει το θέμα να εισαχθεί ως τακτικό σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Την Κυριακή σε ίδιου περιεχομένου διαδικασία η ομάδα του κ. Μουριάδη αποφάσισε να μην ρισκάρει. Έκανε αναδίπλωση κι έτσι έκρινε σωστό το θέμα της ΔΕΥΑΚ να μην συζητηθεί χθες. Το αφήνουν για αργότερα. Επιδιώκουν καλύτερη ενημέρωση της αντιπολίτευσης αλλά ίσως και να κάτι να περιμένουν από το Υπουργείο των Εσωτερικών.
Υπάρχουν οι πολλοί καβαλιώτες που κάθε απόγευμα στέλνουν sms, στη συνέχεια βγαίνουν από το σπίτι τους. Βαδίζουν σε εξωτερικό περιβάλλον. Υπάρχουν κι αυτοί που επιμένουν να βαδίζουν στο σπίτι. Άλλοτε στο μικρό μπαλκόνι, άλλοτε στη μεγαλύτερη ταράτσα της πολυκατοικίας όπου διαμένουν. Τέτοιες εικόνες βαδίσματος σε ταράτσα πολυκατοικίας δεν είναι σπάνιες.
Και ο Δήμος Καβάλας τοποθέτησε προ μηνών μεγάλους μπλε κάδους προκειμένου σε αυτούς να συγκεντρώνεται ρουχισμός. Ο οποίος οδεύει στην ανακύκλωση. Αρχικά υπήρξε ανταπόκριση. Στην πορεία η προσφορά μειώθηκε. Αλλού η διαδικασία χάλασε. Κάποιοι πετούν τα ρούχα που δεν χρειάζονται όχι μέσα αλλά δίπλα στον κάδο! Όλα αυτά πρέπει να ελεγχθούν και να διορθωθούν. Όπου οι κάδοι είναι άδειοι για καιρό, να απομακρυνθούν. Κι όπου η χρήση δεν είναι σωστή, να γίνει υπενθύμιση των οδηγιών ώστε η διαδικασία να έχει αποτέλεσμα. Π.χ. στον κάδο μπροστά από το 3ο Γυμνάσιο πιο πολλά είναι τα ρούχα έξω και δίπλα παρά αυτά που είναι μέσα!