Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία. Επτά μεγάλα στρώματα συγκεντρώθηκαν στο σημείο της φωτογραφίας, περιοχή άνωθεν γυμναστηρίου Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου». Σε αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμη δύο, μικρότερα. Σύνολο 9 στρώματα! Τόσα πολλά βρίσκεις (εκτός από το σημείο της φωτογραφίας) μόνο σε κατάστημα!

Πρόκειται για μια κακιά συνήθεια, η οποία συνεχίζεται στην ίδια περιοχή μήνες ή και χρόνια. Κάθε παλιό έπιπλο θα βγει νύχτα στην ίδια περιοχή. Στρώματα επίσης. Κι αν ο Δήμος αργήσει να περάσει, τότε θα συγκεντρωθούν πολλά από αυτά. Γεγονός που ισχύει σήμερα. Ακόμη κι αν αυτά απομακρυνθούν, πράγμα που θα συμβεί αργά ή γρήγορα, την επόμενη κιόλας μέρα η κατάσταση θα επανέλθει. Απόδειξη για το πόσο αδιόρθωτοι είμαστε.

 

Το απόγευμα της Κυριακής το λιμάνι ήταν πάλι κλειδωμένο, πάλι από το Λιμεναρχείο. Αποτέλεσμα του κλειδώματος να μείνουν προσωρινά εκτός Τελωνείου δύο μεγάλα φορτηγά. Οι οδηγοί των οποίων τα ακινητοποίησαν μπροστά στην κεντρική πύλη, περιμένοντας κάποιον να τους ανοίξει. Λίγη ώρα αργότερα και με αυτήν την ευκαιρία φαίνεται ότι άνοιξε η πρόσβαση και για τους πεζούς. Έτσι λοιπόν την Κυριακή το απόγευμα και το βράδυ ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα…

 


 

Περισσότερος κόσμος βρίσκεται κάθε μέρα στο Νοσοκομείο, στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας τακτικών εξωτερικών ιατρείων και άλλων υπηρεσιών. Στην άφιξη (πύλη) τα δεδομένα δεν άλλαξαν. Παραμένουν ίδια. Θερμομέτρηση, έλεγχος του ραντεβού κτλ. Η πρόληψη για τον κορωνοϊό πάει καλά, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του Υπουργείου. Η δε κινητή μονάδα της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι κλειστή αφού πλέον δεν χρειάζεται. Δεν αργεί η ώρα που θα αποχωρήσει από τον περιβάλλοντα χώρο του ιδρύματος.

 

Η παιδική χαρά του Τιμίου Σταυρού είναι κλειστή-  εκτός λειτουργίας, όπως τόσες άλλες στην Καβάλα. Είναι; Φυσικά και όχι. Για τους γονείς μοιάζει απλή διαδικασία να μετακινήσουν εκεί που μπορούν το ξύλινο κάγκελο, να μπουν στο εσωτερικό της και να κινηθούν σα να μην τρέχει τίποτα.

 

Διαφημίζεται και στην πόλη μας ένα ιδιωτικό «Βοήθεια στο Σπίτι». Κάτι παρόμοιο με το γνωστό πρόγραμμα των Δήμων όλης της χώρας. Ο ιδιωτικός τομέας συνεχώς αντιγράφει τις δράσεις της αυτοδιοίκησης και του κράτους, γνωρίζοντας ότι αυτός μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα. Με μία διαφορά. Οι ιδιώτες χρεώνουν ενώ οι άλλοι παρέχουν υπηρεσίες δωρεάν. Προ λίγων μηνών το ίδιο έγινε και με τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Ιδιωτικοποιήθηκαν και αυτά.

 

Ο ιδιωτικός τομέας πάντα καιροφυλαχτεί, περιμένοντας κάθε κατάλληλη ευκαιρία. Τρανό παράδειγμα το αίτημα της ΜΚΟ για την καπναποθήκη στο Περιγιάλι. Την οποία προς την ίδια κατεύθυνση μπορούσε να αξιοποιήσει το δημόσιο, η αυτοδιοίκηση κτλ. Κι αν όντως είναι κατάλληλο το κτίριο για φοιτητική στέγη, μπορούσε εκεί να επεκταθεί (και να δράσει) το ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Που ως γνωστόν διεκδικεί για τον ίδιο λόγο άλλα ακίνητα της πόλης.

 

Άλλο παρόμοιο παράδειγμα, για το οποίο έχουμε καιρό να μάθουμε νέα, είναι η αξιοποίηση του αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα. Το ζητούσε και το ζητά η Egnatia Aviation. Στο Υπουργείο επικεφαλής είναι ο Καβαλιώτης Νίκος Παναγιωτόπουλος. Παρόλα αυτά το σενάριο παραμένει σενάριο κι η υπόθεση είναι στάσιμη εδώ και μήνες.

 

Ο πρόεδρος του συνοικιακού συλλόγου του Αγίου Κωνσταντίνου «Δρόμος του Νερού» κ. Κανάρης ρωτήθηκε χθες αν ο σύλλογος κάνει πρόγραμμα εκδηλώσεων για το Καλοκαίρι. Απάντησε επηρεασμένος από τα υφιστάμενα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. « Όπως τα βλέπουμε τα πράγματα δεν κάνουμε σχέδια για το Καλοκαίρι». Τα ίδια φαίνεται να ισχύουν για όλους τους συλλόγους της περιοχής.

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού επιχορηγεί το Φεστιβάλ Φιλίππων με ποσό 30.000 ευρώ, για τη δράση «Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος». Τα χρήματα θα βοηθήσουν τον θεσμό να έχει και φέτος πρόγραμμα και θα εισπραχθούν μέσω της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια.

 

Στη συνέντευξη του την Κυριακή στην κρατική τηλεόραση ο Θόδωρος Μουριάδης περιέγραψε το Cosmopolis ως πιο μουσικό φεστιβάλ. Το οποίο είπε ότι φέτος θα κάνει μια νέα αρχή. «Ο κόσμος δέχθηκε, ανοίγει τις αυλές των σπιτιών του ώστε και σε αυτές να γίνουν εκδηλώσεις» είπε ο Δήμαρχος Καβάλας για κάποιες από τις Καλοκαιρινές εκδηλώσεις.

 

Σε αντίθεση με το Σαββατοκύριακο, δεν είχαν χθες πολύ κόσμο οι παραλίες εντός της πόλης. Ο Δήμος Καβάλας θα αρχίσει να στρώνει ομπρέλες μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτές τις μέρες θα δούμε στις παραλίες μόνο τους πύργους που χρησιμοποιούν οι ναυαγοσώστες.

 

Επανέρχεται το θέμα της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, μεταξύ αυτών και της Καβάλας, επανέρχεται με ανάρτηση της η κ. Τάνια Ελευθεριάδου: «Η Κυβέρνηση προχωρά στο ξεπούλημα των λιμανιών της Καβάλας. Ακάθεκτη συνεχίζει το ξεπούλημα των 10 περιφερειακών λιμανιών η Κυβέρνηση της ΝΔ. Για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας μπαίνει πωλητήριο σε αμερικανούς επενδυτές, τους οποίους συνάντησε πρόσφατα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης. Με τον τρόπο αυτόν: Ακυρώνεται το μοντέλο αξιοποίησης των λιμένων, όπου το Δημόσιο κρατά την ιδιοκτησία και αξιοποιεί, μέσω ΣΔΙΤ, συγκεκριμένους τομείς ή εγκαταστάσεις λιμανιών. Δεν ακολουθείται η παγκόσμια τακτική η οποία συναντάται στο 87% των λιμανιών της Ευρώπης (59% σε κρατικό, 33% σε δημοτικό και μόλις 7% μικτής ιδιοκτησίας, με την πλειοψηφία των μετοχών να βρίσκεται στο δημόσιο) .Ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτεψε τα 10 Περιφερειακά Λιμάνια από την πλήρη ιδιωτικοποίηση έχοντας ως γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον και την πίστη ότι τα λιμάνια της χώρας, που συνδέονται με τη ζωή των παραλιμένιων Δήμων. Καλώ τους τοπικούς φορείς, τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού, τους δημάρχους, τον αντιπεριφερειάρχη, τις τοπικές κοινωνίες να υψώσουμε το ανάστημα μας σ’ αυτό το πρωτοφανές ξεπούλημα, το οποίο δεν επιβάλλει καμία μνημονιακή πολιτική, παρά μόνο η ιδεοληπτική αντίληψη της ΝΔ».

 

 

=========================================================================

 

«Κατέβασε» την ανάρτηση, ζήτησε συγνώμη από τον Μητροπολίτη

 

Ο Τάσος Καλαφάτης, μέλος του τοπικού συμβουλίου Καβάλας, έκανε χθες το απόγευμα την ακόλουθη ανάρτηση: «Πριν από τρείς ημέρες, δημοσίευσα στο προφίλ μου στο Facebook, μια υβριστική και απαξιωτική τοποθέτηση, για τον Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ κ. Στέφανο. Ήταν μια ατυχής στιγμή για την οποία αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση να ζητήσω δημόσια, συγνώμη από τον Σεβασμιότατο κι από όσους ενοχλήθηκαν ή θίχτηκαν από την ανάρτηση αυτή, την οποία και «κατέβασα» λίγες ώρες αργότερα εφόσον κατ’ ουσία δεν αντιπροσώπευε το επίπεδο και τον χαρακτήρα μου. Πολλοί, θ αναρωτηθούν, γιατί η «συγνώμη» αυτή, δημοσιεύεται τρείς μέρες μετά κι όχι πιο νωρίς. Ήθελα να συναντήσω ο ίδιος, τον Μητροπολίτη για ν αποφύγω απρόσωπες διαδικτυακές αναρτήσεις. Με δέχτηκε στο γραφείο του, σήμερα το μεσημέρι. Συνάντησα έναν άνθρωπο, πράο, ομιλητικό, και όχι θυμωμένο όπως περίμενα, αλλά στεναχωρημένο. Συζητήσαμε, του ζήτησα προσωπικά συγνώμη ως όφειλα στο πρόσωπό του και στην συνείδησή μου. Την δημόσια συγνώμη, αυτή, δεν μου τη ζήτησε ο ίδιος αλλά ο εαυτός μου. Λάθη κάνουμε όλοι οι άνθρωποι. Το θέμα είναι να τ’ αναγνωρίζουμε και να τα παραδεχόμαστε».

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΗ 2020

Επόμενο άρθρο

Ανοίγει νωρίτερα η εστίαση