Σε έναν από τους χώρους στάθμευσης απέναντι από την παραλία της Καλαμίτσας υπάρχουν εγκαταλειμμένα τρία οχήματα. Φαίνονται στη φωτογραφία. Ένα τροχόσπιτο, ένα φορτηγάκι κι ένα παλιό επιβατικό. Και τα τρία «διαφημίζουν» την περιοχή καθώς όλα έχουν τα μαύρα τους τα χάλια. Τα δύο μάλιστα δεν διαθέτουν πινακίδες κυκλοφορίας. Τόσο καιρό, ίσως χρόνια, περιμένουμε κάποιος να ενδιαφερθεί. Να τα μεταφέρει στα σκουπίδια. Κι όπως φαίνεται περιμένουμε άδικα…
Το ξενοδοχείο Europa είναι ένα μικρό ξενοδοχείο της πόλης, το οποίο έχει τη δική του μεγάλη ιστορία. Βρίσκεται στο Βύρωνα και λειτουργεί κανονικά από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου. Στην εξώπορτα του ξενοδοχείου υπάρχει ένα όμορφο τραπεζάκι, καρέκλες ένα λουλούδι σε γλαστράκι μαζί με αντισηπτικό. Κοντά τους οι απαραίτητες οδηγίες. Ένα διαφορετικό καλωσόρισμα, το οποίο δείχνει άμεση προσαρμογή στην διαφορετική κατάσταση που διανύουμε. Ευχόμαστε καλές – αν και αρχικά δύσκολες- δουλειές. Και στο Europa και στα άλλα ξενοδοχεία της Καβάλας.
Ομόφωνο ψήφισμα υιοθέτησε στην προχθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου. Ζητά η όποια αξιοποίηση της Αλάνας να γίνει με όρους και προϋποθέσεις. Συγκεκριμένους και τουριστικούς. Το ψήφισμα το απευθύνει στην Κυβέρνηση και μέσω αυτής στο ΤΑΙΠΕΔ. Με αυτήν την ενέργεια τους οι της αυτοδιοίκησης του Παγγαίου έκαναν το χρέος τους. Από εδώ και πέρα θα περιμένουν. Μήπως και εισακουστούν. Που δεν το βλέπουμε.
Πριν εξετάσουμε το είδος της ιδιωτικοποίησης που επιθυμούμε για την Αλάνα, ας προσπαθήσουμε να μαντέψουμε αν θα υπάρξουν ή όχι ενδιαφερόμενοι. Η χρονική στιγμή δεν είναι κατάλληλη. Η έκταση μεγάλη, τεράστια. Θα βρεθεί τόσο φιλόδοξος και τόσο «δυνατός» ιδιώτης- επενδυτής; Δύσκολα. Πιθανότερο είναι κι αυτή η προσπάθεια να έχει την τύχη των προηγούμενων. Άρα η Αλάνα αντί να ιδιωτικοποιηθεί θα μείνει στη σημερινή της, τουλάχιστον μέτρια, κατάσταση.
Αν πάλι υπάρξει ενδιαφερόμενος, είναι κομματάκι απίθανο να γίνουν δεκτοί οι όροι που επιζητούμε. Ο ιδιώτης θα πληρώσει κι αμέσως μετά θα κάνει περίπου ότι θέλει. Το σχέδιο του θα «βαπτιστεί» κατάλληλα κι έτσι θα προβληθεί ως κάτι «σωτήριο» για τον τόπο. Τον οποίο θα αναβαθμίσει…
Στη θέση της Αλάνας θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε άλλη δημόσια και μη αξιοποιημένη περιουσία. Θα μπορούσε να είναι ακόμη και το παλιό Νοσοκομείο. Το παλιό δικαστήριο, το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα και ένα σωρό άλλα ακίνητα που είναι δίπλα μας. Όσο εμείς – δια των εκπροσώπων μας- δεν ενδιαφερόμαστε για αυτά, θα έρθει κάποια στιγμή η ώρα να ενδιαφερθεί άλλος. Ο οποίος θα είναι το γνωστό μας ΤΑΙΠΕΔ.
Πριν λοιπόν ακολουθήσουμε κι ενισχύσουμε την κριτική που διέπει το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Παγγαίου, επιλέγουμε την άλλη οδό. Τη δύσκολη. Αυτήν της αυτοκριτικής. Τι έκαναν τόσο καιρό με την Αλάνα; Σχεδόν τίποτα. Κι αν έκαναν, γρήγορα το εγκατέλειψαν. Δικαιολογίες για την στάση τους και να μην είχαν, τις βρήκαν εύκολα. Άφησαν την υπόθεση να… «κοιμάται» και έτσι ξύπνησαν ολίγον περίεργα όταν έμαθαν τα νέα των Αθηνών.
Δεν έπραξαν τίποτα διαφορετικό από το συνηθισμένο. Τι έκανε π.χ. η Καβάλα για το παλιό δικαστήριο; Τι έκανε για την παλιά Μεραρχία; Ακόμη και για την Καλαμίτσα… Έκανε τα ελάχιστα. Κι αν η Καλαμίτσα είναι μια λαϊκή πλαζ όπου ιδιώτης δεν χωρά (αυτό τουλάχιστον θέλουμε να πιστεύουμε), σε όλα τα άλλα υπάρχει πάντα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μέχρι να έρθει ο ιδιώτης που θα ξέρει τι θα κάνει, οι Καβαλιώτες αφήνουμε το χρόνο να περνά ανεκμετάλλευτος. Θα τρέχουμε αλλά όταν τρέχουμε θα είναι ήδη αργά.
Κανονικά ο Δήμος Παγγαίου (μαζί με το Δημοτικό του Συμβούλιο) πρέπει να ανάψει μια μεγάλη λαμπάδα σε όποιον άγιο επιθυμεί. Πρέπει να ζητήσει από τον Θεό να συνεχίσει να μεριμνά για την περιοχή ώστε αυτή να είναι στην ίδια κατάσταση που είναι σήμερα και τόσα χρόνια! Μια απλή παραθαλάσσια αξιοποίηση μέσων κάποιων μπιτς μπαρ! Όλα τα άλλα είναι σε λόγια να βρισκόμαστε. Λόγια δικά μας, σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ…
Επανερχόμαστε στη διαδικασία της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου για να αναφέρουμε την χαρά των συμβούλων που –επιτέλους- ξανασυναντήθηκαν. Προέρχονταν από διαδοχικές τηλεδιασκέψεις κι όπως φάνηκε αυτό το γεγονός δημιούργησε πρόβλημα. Όλοι παραδέχθηκαν ότι οι δια ζώσης συνεδριάσεις είναι προτιμότερες.
«Πολύ καλύτερη αυτή η συνεδρίαση» είπε ο Γιώργος Γερομάρκος, «επιτέλους τα λέμε από κοντά» σχολίασε άλλος. Συγχαρητήρια στο προεδρείο έδωσε ο Ανέστης Τσαβδαρίδης επειδή διέκοψε τις τηλεδιασκέψεις. Λίγη ώρα μετά υπήρξε ένταση αλλά αυτές οι εντάσεις – ανάμεσα σε Γάκη- Τσαβδαρίδη- είναι ήδη «περασμένες- ξεχασμένες».
Καλεσμένος σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης ήταν χθες ο Θοδωρής Γκόνης. Μίλησε γιατί άλλο; Για το Καλοκαιρινό φεστιβάλ των Φιλίππων, το οποίο προετοιμάζει. Με φόντο το αρχαίο θέατρο ο κ. Γκόνης εξήγησε τις δυσκολίες που υπήρξαν και υπάρχουν λόγω των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να αγοράσει ιστορικά ντοκιμαντέρ, παραγωγής της τοπικής εταιρίας του κ. Παντελεήμονα Κάσδαγλη. Η χθεσινή απόφαση αναφέρεται σε αγορά 5 ντοκιμαντέρ αντί της τιμής 6.200 ευρώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ. Ένα από τα ντοκιμαντέρ αφορά την ιστορία της αεροπορίας στη Θάσο.
Κινητοποιήθηκαν πολλοί και διάφοροι, διαμαρτυρήθηκαν, έστειλαν ακόμη και επιστολές στον αρμόδιο Υπουργό. Μέχρι χθες ωστόσο δεν υπήρχαν νεότερα για την επαναλειτουργία της γραμμής του Πρίνου. Η πίεση δείχνει να αυξάνει αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Φήμες, αν τις υπολογίσουμε ότι έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αναφέρουν ότι κάποια πρώτα δρομολόγια στη γραμμή θα αρχίσουν να γίνονται μετά τις 15 Ιουνίου. Δεν θα είναι πολλά. Ίσως ένα; Έτσι για να πάψουν οι διαμαρτυρίες και οι γκρίνιες.
Πέθανε χθες ο Αφεντούλης Τσουλής, πρόεδρος του ιδρύματος Αγία Μαρίνα. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Ο Αφεντούλης Τσουλής προσπάθησε να βάλει το ίδρυμα σε μια προοπτική, έκανε ότι μπορούσε αν και τα νούμερα δεν βοηθούσαν. Μίλησε και ξαναμίλησε με τους τοπικούς παράγοντες. Επί των ημερών του δόθηκε η γνωστή λύση μέσω του ιδιωτικού τομέα.
Στην Αθήνα η πολιτική απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ μικραίνει. Κάθε μέρα περισσότερο. Στην Καβάλα ισχύει το αντίθετο. Η νομαρχιακή του ΚΙΝΑΛ έκανε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε χθες επίσης με δελτίο τύπου. Αφορμή η απόφαση του ΣτΕ για τα ακίνητα που πήγαν στο υπερταμείο αλλά δεν έμειναν σε αυτό… Για να πλησιάσουν τα στελέχη των δύο κομμάτων στην Καβάλα χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη. Είναι συμπέρασμα που προκύπτει και από τις συχνές αναρτήσεις στο Facebook.
Χθεσινή ανάρτηση του Χρήστου Μέτιου για τον έναν χρόνο από τη νίκη του στις εκλογές του Ιούνη του 2019: «Έχουμε μπροστά μας νέες, ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις, στις οποίες οφείλουμε να ανταποκριθούμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μεθοδικά για να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί για τον τόπο και τους πολίτες».