Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης ακολούθησε πρόγραμμα πολλών συναντήσεων και επισκέψεων στην πόλη και το Νομό Καβάλας το προηγούμενο διάστημα. Στη φωτογραφία σε ένα διάλλειμα, σε ένα καφεδάκι στους πεζόδρομους με καλή παρέα. Τους γιατρούς Σωτηρόπουλο- Μήτρα και το δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Προμούσα.

 


 

Η γενικότερη κατάσταση με τον κορωνοϊό (και τον τουρισμό) παραμένει ρευστή. Ευμετάβλητη. Πραγματικά δεν γνωρίζεις τι σου ξημερώνει… Η αβεβαιότητα συνεχίζεται καθώς τα τελευταία και χθεσινά νέα δεν είναι καλά. Η Βουλγαρία συνεχίζει να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (με ότι αυτό σημαίνει), στη Ξάνθη κλείνουν σχολεία λόγω θετικού κρούσματος σε εκπαιδευτικό κι η αεροπορική εταιρία Germanwings μεταθέτει για το τέλος Ιουλίου δρομολόγια προς Καβάλα που θα άρχιζε αρχές του ίδιου μήνα!

 

Σα να μην έφθαναν όλα αυτά, υπήρξαν την Τρίτη έλεγχοι στην εστίαση από τη Διεύθυνση Υγείας της ΠΕ Καβάλας. Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται, καμία διαφωνία. Σημασία έχει το τι κάνεις μπροστά σε μια παράβαση. Λειτουργείς όπως ο… κορωνοϊός ή προτιμάς μια άλλη διαδικασία; Ηπιότερη.

 

Όταν επιβάλλεις πρόστιμο 20.000 ευρώ για… τραπεζοκαθίσματα, δεν κλείνεις απλώς ένα μαγαζί. Κλείνεις ένα σπίτι! Τέτοιου ύψους πρόστιμα, την περίοδο που διανύουμε, τα αποφεύγει ακόμη και η εφορία. Η οποία δείχνει κατανόηση, εξηγεί και ξαναεξηγεί το σωστό ακόμη και σε όσους το αποφεύγουν. Δυστυχώς η Διεύθυνση Υγείας υπερβάλλει, τιμωρεί αμείλικτα. Αμέσως μετά παραπέμπει στη διαδικασία των ενστάσεων. Οι επαγγελματίες έχασαν τον ύπνο τους αλλά δεν πειράζει. Η ένσταση –αύριο μεθαύριο- μπορεί και να τους δικαιώσει….

 

Η απόσταση ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα ήταν έτσι κι αλλιώς μεγάλη. Πολύ μεγάλη. Είναι σα να περιγράφουμε δύο διαφορετικούς κόσμους. Που υπάρχουν και λειτουργούν παράλληλα. Στον ιδιωτικό τομέα τα πάντα είναι πιθανά. Τα δε όνειρα για γρήγορο και μεγάλο πλουτισμό,  συνήθως γίνονται εφιάλτες. Στον δημόσιο τομέα οι ρυθμοί είναι χαλαροί κι οι διαδικασίες συγκεκριμένες.

 

Όνειρο των ευρισκόμενων στον ιδιωτικό τομέα είναι κάποτε να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Οι δημόσιοι υπάλληλοι πολύ θα ήθελαν μαζί με τη θέση τους να είναι απασχολούμενοι και στον ιδιωτικό τομέα. Για ένα συμπληρωματικό εισόδημα, το οποίο καμιά φορά μπορεί να είναι καλύτερο του βασικού. Δεν πρόκειται για ανταγωνισμό. Είναι κάτι άλλο, πιο περίπλοκο. Μια ανισότητα και μια αδικία. Μια ελληνική πραγματικότητα.

 

Όταν λοιπόν βγαίνεις για έλεγχο στην αγορά, αισθάνεσαι πανίσχυρος. Έχεις και το μαχαίρι και το καρπούζι. Τότε είναι που σαρώνεις τα πάντα. Κι όποιος σου ζητήσει το λόγο, του απαντάς όπως έχεις σκεφθεί. Σημειώνεις ότι προειδοποίησες, υπενθυμίζεις ότι δρας για το κοινό καλό. Τη δημόσια υγεία…

 

Το ιδανικότερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να βρεθεί η χρυσή τομή. Κι από τις δύο πλευρές. Αυτό άπαντες το ξεχνούν όταν πρέπει, το θυμούνται και το αναζητούν όταν πια είναι πολύ αργά. Ποιος αλήθεια ευθύνεται περισσότερο; Ο ελεγκτής ή ο ελεγχόμενος; Στη σημερινή κατάσταση με πρόσφατο το «λοκντάουν» και μέτρα στήριξης που δεν επαρκούν, οι ευθύνες γέρνουν προς την πλευρά του ελεγκτή. Άραγε κατάλαβε τι έκανε προχθές;

 

Η δια ζώσης συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας χθες το μεσημέρι είναι προπομπός συνεδρίασης δια ζώσης και του Δημοτικού Συμβουλίου; Με την ευρεία έννοια ναι. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει μάλλον τη Δευτέρα, μάλλον τελευταία φορά με τηλεδιάσκεψη. Με τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο οι 40 δημοτικοί σύμβουλοι να συνυπάρξουν στην αίθουσα. Που είναι μικρή. Υπάρχει, εκτός των άλλων, ο κίνδυνος ελέγχου και επιβολής προστίμων. Είναι φανερό ότι η Διεύθυνση Υγείας δεν αστειεύεται με κανέναν…

 

Στην αρχή της οδού Ναυπλίου από την οδό 7ης Μεραρχίας, υπάρχει μια τρύπα πολύ μεγάλων διαστάσεων. Ταλαιπωρεί εδώ και καιρό τους οδηγούς των οχημάτων. Ειδικά τους απρόσεκτους. Όσο ο Δήμος Καβάλας δεν κλείνει την τρύπα, τόσο αυτή μεγαλώνει. Στο τέλος θα μοιάζει με πηγάδι!

 

Την περασμένη Δευτέρα νωρίς το πρωί υπήρξε στο κεντρικό λιμάνι περιστατικό ρύπανσης της θάλασσας, το οποίο έγινε αντιληπτό από αρκετούς συμπολίτες. Ασχολήθηκε με αυτό και το Λιμεναρχείο. Δυστυχώς ακόμη και χθες δεν υπήρξε το απαραίτητο δελτίο τύπου, η ανακοίνωση για τις έρευνες που πρέπει να γίνουν ώστε να βρεθεί ο υπεύθυνος.

 

Ο παλιός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θόδωρος Αμπατζής αναλαμβάνει μόνο για φέτος το Καλοκαίρι καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Ο Γιούλης Παπαδόπουλος, πρώην του Δημοτικού Ωδείου, φαίνεται ότι αναλαμβάνει διευθυντής του κρατικού ωδείου στη Θεσσαλονίκη.

 

Στο διαδίκτυο ξαναδιαβάζουμε πρόσκληση συμμετοχής σε μοτοσυγκέντρωση, η οποία προγραμματίζεται να γίνει 20 Ιουνίου έξω από το πρώην ΤΕΙ και νυν ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Για τη συγκεκριμένη γειτονιά της πόλης τα καλύτερα έρχονται… Εκτός αν η περιοχή είναι μόνο η συνάντηση και η αφετηρία των δικυκλιστών. Καλά να περάσουν σε ότι σχεδιάζουν!

 

Με ανάρτηση του ο πολιτιστικός σύλλογος Κορυφών ευχαριστεί το Δήμο Καβάλας: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Δήμο Καβάλας που ανέθεσε υπάλληλο καθαρισμού στο χωριό μας, τις όμορφες Κορυφές, και βοηθά στη διατήρηση της καθαριότητας και στην ανάδειξη της ομορφιάς του τόπου μας».

 

Ο πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας Νίκος Τσιλογιώργης ρωτήθηκε χθες για την «επανεκκίνηση» της γραμμής φέρι μποτ από Καβάλα προς Πρίνο και το αντίστροφο. Απάντησε ότι αυτό θα συμβεί μάλλον τη Δευτέρα. Σε ερώτηση για το πόσα δρομολόγια θα γίνονται την ημέρα, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη. Δεν έχει, είπε, την παραμικρή ενημέρωση.

 

Ορίστηκαν από το Χρήστο Μέτιο οι αρμοδιότητες του νέου θεματικού αντιπεριφερειάρχη Αλιευτικής Πολιτικής (sic).  Είναι λίγες, γενικές και αόριστες: Την εποπτεία και παρακολούθηση της πορείας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ 2014-2020). Την εποπτεία διαχειριστικών σχεδίων λιμνών και λιμνοθαλασσών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τον συντονισμό και την εποπτεία σύστασης της Αγροδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας.

 

Όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι του Νομού Καβάλας εντάσσονται στο νέο και καλοκαιρινό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Αργότερα θα μάθουμε τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα τόσο για την Καβάλα όσο και για τη Θάσο.

 

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης έδωσε συνέντευξη στο Μιχάλη Κουμρίδη και στην ιστοσελίδα Kavalapoint.gr. Στο κρίσιμο ερώτημα για είσπραξη χρημάτων από παλιές οφειλές, απάντησε: «Ο πρώτος στόχος μας είναι να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από παλιές οφειλές. Σίγουρα δεν μπορείς να μαζέψεις όλες τις οφειλές και κανείς δεν είπε ότι είναι μια εύκολη προσπάθεια. Ο μόνος τρόπος είναι να πάμε σε αναγκαστικά μέτρα με τη διαδικασία βεβαίωσης των οφειλών στην εφορία ή με το κόψιμο του νερού».

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Επόμενο άρθρο

Το καλοκαίρι του lockdown ....