Πως μπορείς να συμπαθήσεις τις τράπεζες όταν εκτός όλων των άλλων ταλαιπωρούν τους πελάτες τους, αφήνοντας τους να περιμένουν όρθιοι στον ήλιο; Χθεσινή φωτογραφία και όχι μοναδική στιγμή έξω από την Πειραιώς του Φαλήρου (πρώην Αγροτική). Ο κόσμος έφτιαξε μια μεγάλη ουρά και περιμένει. Όρθιοι μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες. «Λιώνουν» απροστάτευτοι στον ήλιο. Ίδια ήταν η κατάσταση και έξω από την Eurobank, στον ίδιο δρόμο. Τυχεροί όσοι περιμένουν στη σκιά, όσοι κάπου πρόχειρα θα βρουν να καθίσουν.
Οι τράπεζες είναι ως συνήθως μόνο λόγια. Αδιαφορούν για όσα γίνονται στην εξώπορτα τους ενώ θα μπορούσαν να βάλουν μια ομπρέλα και λίγες καρέκλες. Ποια αλήθεια τράπεζα να δείξει αυτήν την ευαισθησία; Κι όταν ρωτάς τους υπαλλήλους ή διαμαρτύρεσαι, σου απαντούν αόριστα για τους προϊστάμενους και τους επικεφαλής που πάντα είναι κάπου αλλού και όχι στην Καβάλα. Μέσα σε ένα γραφείο, καθισμένοι σε αναπαυτική καρέκλα και το κλιματιστικό δουλεύει στο φουλ… Που να καταλάβουν αυτοί οι προνομιούχοι τι συμβαίνει εκεί που χτυπά ο ήλιος… Το κακό είναι ότι το πραγματικό Καλοκαίρι είναι μπροστά μας κι έτσι αυτή η διαδικασία- «βασανιστήριο» θα συνεχιστεί αρκετές ακόμη δύσκολες μέρες. Κι όποιος αντέξει.
Νεότερες πληροφορίες προερχόμενες από τη ΔΕΥΑ Καβάλας αναφέρουν ότι α) δεν έχει ούτε καν ρυθμιστεί το χρέος προς αυτήν από το Νοσοκομείο Καβάλας β)το οποίο αυξήθηκε περισσότερο κι έτσι περιγράφεται να πλησιάζει (ή και να ξεπερνά) σήμερα τις 300.000 ευρώ!
Η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ δέχεται κριτική που δεν λαμβάνει μέτρα και δεν πιέζει όσο πρέπει. Ετοιμάζεται –ακούμε- να στείλει προειδοποιητική επιστολή προς το νοσηλευτικό ίδρυμα. Στις προθέσεις της είναι να «μπει» στους τραπεζικούς λογαριασμούς και να δεσμεύει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί. Αν αυτό έπρεπε να έχει γίνει ήδη ή όχι, είναι μια άλλη συζήτηση.
Θέμα μας δεν είναι το γιατί η ΔΕΥΑΚ (η κάθε ΔΕΥΑΚ) δεν εισπράττει από το Νοσοκομείο. Θέμα μας είναι γιατί ένα Νοσοκομείο όπως αυτό της Καβάλας οφείλει τόσα πολλά χρήματα. Και δεν ενοχλείται μάλιστα που το ποσό κάθε μέρα μεγαλώνει.
Απάντηση στην απορία μας -γενικεύοντας τα δεδομένα της υπόθεσης- θα πάρουμε αν σκεφθούμε την πολιτική των μνημονίων. Στο πλαίσιο των οποίων ένα δημόσιο Νοσοκομείο αφού γλίτωσε την χρεωκοπία, έβαλε μυαλό. Θα πληρώνεται, μα δεν θα πληρώνει. Θα διαφημίζει τα αποθεματικά του αλλά θα χρωστά ακόμη και το νερό που χρησιμοποιεί.
Κι όταν κάποτε αρχίσει να πληρώνει, θα προτιμά να πληρώνει τις πολυεθνικές. Στο τέλος του τέλους της διαδικασίας θα πληρώσει κι όλους τους άλλους. Μεταξύ των οποίων είναι η κάθε ΔΕΥΑ. Κάπως έτσι το Νοσοκομείο της Καβάλας χρωστά 300.000 ευρώ για νερό αλλά μπορεί και διαθέτει «εδώ και τώρα» 25.000 ευρώ προκειμένου να αγοράσει ένα ακόμη μηχάνημα για τα απαραίτητα τεστ κορωνοϊού.
Αδιαφορεί για το χρέος του προς τη ΔΕΥΑΚ, η οποία κλονίζεται και ψάχνει δανεικά… Αυτά τα πράγματα μπορούν να εξηγηθούν μόνο ως μια ακόμη πλευρά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επικρατεί παντού στην Ευρώπη. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που το συγκεκριμένο χρέος δεν άρχισε τώρα. Αυτό συνέβη επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης.
Κατά τον νεοφιλελευθερισμό, τον συγκεκριμένο νεοφιλελευθερισμό, τα δημόσια νοσοκομεία είναι κι ένας καλός επιχειρηματίας. Θα πιέσουν τους πάντες για να εισπράξουν, θα εμφανίσουν κέρδη. Θα παρουσιάσουν λογαριασμούς με λεφτά στην άκρη. Εν τω μεταξύ κάποιοι θα δοκιμάζουν τις αντοχές τους αλλά αυτό τι σημασία έχει; Σημασία- πρώτη μάλιστα- είναι τα νοσοκομεία να προοδεύουν. Ειδικά τώρα, στην εποχή της πρόληψης του κορωνοϊού.
Για λόγους που έχουν σχέση με τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού, οι πολυσύχναστες παραλίες όλης της χώρας οφείλουν να διαθέτουν από σήμερα (και όχι από την 1η Ιούνη) ναυαγοσώστη ή ναυαγοσώστες. Το χρονικό διάστημα παρουσίας αυτού του προσωπικού στις ίδιες ακτές θα συνεχιστεί ως το τέλος του Σεπτέμβρη.
Τελευταία επικράτησε ιδιώτες και Δήμοι να συνεργάζονται με εταιρίες που παρέχουν αυτήν την υπηρεσία. Ο Δήμος Καβάλας, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του Δημάρχου, θα συνεργαστεί κάπως διαφορετικά. Επέλεξε τον ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας, από τον οποίο θα εξασφαλίσει 8 ναυαγοσώστες. Οι οποίοι θα εργαστούν σε Περιγιάλι- Ραψάνη και Παληό. Η συνολική δαπάνη πλησιάζει τις 50.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όπου υπάρχουν ΚΟΙΣΠΕ που μπορούν να διαθέσουν ναυαγοσώστες, αυτοί έχουν προτεραιότητα σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ιδιωτικές εταιρίες ναυαγοσωστών. ΚΟΙΣΠΕ σημαίνει Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης κι αυτός της πόλης μας είναι δοκιμασμένος και πολύ καλός. Στο πρόσφατο παρελθόν συνεργάστηκε και με το Νοσοκομείο ενώ στην αρχική του φάση είχε αναλάβει το πρόγραμμα των δωρεάν σχολικών γευμάτων σε δημοτικά σχολεία της περιοχής.
Από σήμερα Τετάρτη 1η Ιουλίου μπορούν να ξαναλειτουργήσουν, με όρους, και οι κινηματογράφοι. Μόνο που ο μοναδικός της πόλης αποφάσισε να επαναλειτουργήσει μετά το Καλοκαίρι ή (το πιθανότερο) στο τέλος Αυγούστου. Κάτι ανάλογο φαίνεται να έκαναν εκτός του Απόλλωνα, οι περισσότεροι χειμερινοί κινηματογράφοι της χώρας.
Η ΕΡΤ ΑΕ απάντησε θετικά και με χθεσινό της έγγραφο δηλώνει πρόθυμη να στηρίξει το φεστιβάλ Cosmopolis αναλαμβάνοντας χορηγός επικοινωνίας του. Θα παρέχει δωρεάν διαφήμιση στις διάφορες εκδηλώσεις και πολιτιστικά γεγονότα. Με τον ίδιο τρόπο θα στηρίξουν και θα προβάλλουν το φεστιβάλ και τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η Καβάλα είχε την τιμητική της το προηγούμενο διάστημα στην κρατική και ιδιωτική τηλεόραση. Η ΕΡΤ πρόβαλε το φρούριο, την διπλή γιορτή της πόλης και την άφιξη της τορπιλάκατου. Ο δε Αντένα πήρε «ζωντανή» συνέντευξη από τον πρόεδρο του νομαρχιακού συλλόγου ΑμΕΑ κ. Κρεμύδα με αφορμή το περιστατικό μη εξυπηρέτησης κωφού από τη Διεύθυνση Μεταφορών της ΠΕ Καβάλας.
Η Πολιτική Προστασία της ΠΕ Καβάλας απείχε από την πρόσφατη επίσκεψη Χαρδαλιά στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος». Ήταν πάλι περίεργο να μην βλέπουμε –ανάμεσα σε τόσους άλλους- τον δραστήριο επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας κ. Σταύρο Κιβράκη. Ερωτηθείς σχετικά ο Υφυπουργός, απάντησε αόριστα. Σύμφωνα με όσα είπε δεν είναι κατάλληλοι για όλα τα θέματα πολιτικής προστασίας όλοι όσοι εργάζονται σε αυτήν. Κάπως έτσι περιόρισε το αντικείμενο των Καβαλιωτών (της Πολιτικής Προστασίας) μόνο στα θέματα της αντιπυρικής περιόδου….
Τόσο στη Νέα Ηρακλείτσα όσο και στη Νέα Πέραμο έγινε διανομή διαφημιστικού υλικού, προερχόμενο από κατάλυμα airbnb. Η μικρή επιχείρηση της Καβάλας έβαλε τα φυλλάδια της στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων με Βουλγάρικες και Ρουμάνικες πινακίδες. Υποσχέθηκε μάλιστα έκπτωση 10% σε όποιον με αυτό το … αποδεικτικό υλικό ζητήσει να διανυκτερεύσει σε αυτήν! Τώρα που οι πελάτες μειώθηκαν, τώρα καταγράφονται και «επιθετικές» κινήσεις από όλους όσους αλλιώς υπολόγιζαν τα Καλοκαιρινά τους έσοδα.
Μια από τις ειδήσεις στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρονταν σε διαδικασία επανεκκίνησης του τουρισμού κρουαζιέρας. Και στην Ελλάδα. Αυτό διαβάσαμε ότι θα γίνει από τον Αύγουστο. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες, θα είναι είδηση αν στη διάρκεια του 2020 προλάβει να έρθει στο κεντρικό λιμάνι έστω ένα κρουαζιερόπλοιο. Πριν τον κορωνοϊό περιμέναμε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΛΚ, περίπου 10.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης απέρριψε ένσταση του πρώην Δημάρχου της Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ κατά ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θάσου σχετικά με την πρόσληψη των απαραίτητων 30 υδρονομέων. Ένας από τους λόγους της προσφυγής λέγεται ότι είχε σχέση με το ότι η επίμαχη συνεδρίαση έγινε στον χώρο του Καλογερικού και όχι στο συνήθη τόπο των συνεδριάσεων του ίδιου Δημοτικού Συμβουλίου που είναι το δημαρχείο. Η αλλαγή του χώρου είχε σχέση με τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό.