Στην φωτογραφία η καπναποθήκη «Κούφλερ», η οποία βρίσκεται στο Περιγιάλι. Κοντά στα Σφαγεία κι επί της Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Πρώτη ζήτησε να της παραχωρηθεί το ακίνητο Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία. Στη συνέχεια μέσω του βουλευτή Γιάννη Πασχαλιδη, το ακίνητο ζητήθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία. Χθες τρίτος ενδιαφερόμενος. Το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού!
Ένας ένας παιδιά, μην σπρώχνεστε! Θα πρέπει κατ’ αρχήν να ευχαριστήσουμε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία η οποία ως προς το συγκεκριμένο ακίνητο μας αφύπνισε. Ποιος θα αναλάβει να το «ζωντανέψει», θα το μάθουμε στην πορεία. Δεν μπορεί, κάποιος θα τα καταφέρει!
Το γνωρίζαμε. Το κράτος –ξέραμε- στηρίζει το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα καθώς του εξασφαλίζει χρηματοδότηση. Μαθαίνουμε ότι αυτή προέρχεται από το επόμενο ΕΣΠΑ. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το υπό ωρίμανση έργο δεν είναι και τόσο μακρινό. Είναι κάτι που έρχεται, ελπίζουμε γρήγορα (σύμφωνα και με τα δεδομένα της εποχής).
Υπό αυτήν την έννοια οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις του κ. Κατσιμίγα, τις οποίες συνεχίζει να στηρίζει ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος δια των ανακοινώσεων των συνεργατών του, ακόμη και σωστές να είναι (που μάλλον δεν είναι) δεν υπάρχει χρόνος να εξεταστούν. Κατατέθηκαν με καθυστέρηση.
Αναφέρονται σε κάτι διαφορετικό. Που καλώς ή κακώς δεν προλαβαίνουμε να εξετάσουμε. Αντίθετα είναι περισσότερο εφικτός ως στόχος αυτό που προτείνει το ΤΕΕ ΑΜ. Η σιδηροδρομική σύνδεση της Καβάλας με τη Δράμα, μέσω μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Αυτό όντως πρέπει να προταχθεί, να προβληθεί και φυσικά να υλοποιηθεί.
Από το χθεσινό κείμενο που απλώς υπογράφει ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος ξεχωρίζουμε – αφού συμφωνούμε πλήρως- ότι έχει σχέση με τον Ε61. Μια αναπτυξιακή εκκρεμότητα που βάλαμε στην άκρη και τελικά ξεχάσαμε. Κακώς. Ο νέος δρόμος Δράμας- Καβάλας ετοιμάζεται αλλά με τα σημερινά δεδομένα θα φθάνει ως τον Σταυρό του Αμυγδαλεώνα. Μετά το χάος…
Όταν πρόσφατα το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Μουριάδης επέμενε στις αντιρρήσεις που υπήρχαν και στο παρελθόν. Να προστατεύσουμε- μας ξαναείπε- το περιστατικό δάσος (τμήμα από Σταυρό Αμυγδαλεώνα έως Άγιο Σίλα) και να μην κόψουμε ούτε ένα δέντρο.
Αν τούτο επικρατήσει (έμμεσα ή άμεσα) τότε ο δρόμος από τη Δράμα στην Καβάλα θα φθάνει ως τον Σταυρό. Στη συνέχεια θα συνεχίσουμε να ανεβαίνουμε τις στροφές του Αγίου Σίλα, μια κατάσταση που ο Ε61 έρχεται κι αυτήν να βελτιώσει. Όμως τα περιβαλλοντικά ζητήματα εμποδίζουν την εξέλιξη, επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη. Ανάπτυξη στο Νομό Καβάλας θα φέρει ο Ε61. Ο σωστός και ολοκληρωμένος Ε61. Αν εμείς δεν τη θέλουμε, είναι πρόβλημα μας. Και μάλιστα μεγάλο.
Αυτή η αναπτυξιακή και ουσιαστική συζήτηση δεν γίνεται σωστά και κυρίως δεν γίνεται ως το τέλος της. Με τη λήψη σχετικής απόφασης. Η αναβλητικότητα χάρη των δέντρων που δεν πρέπει να κοπούν – λες και μπορεί να υπάρξει κάποιο θαύμα που θα τα διατηρήσει ενώ και το έργο θα γίνει- είναι δεύτερη φορά που αναβάλει έως ουσιαστικής ματαίωσης σημαντικό έργο της πόλης. Τα ίδια έγιναν με την ολοκλήρωση της Περιμετρικής. Σήμερα, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, η Περιμετρική δεν έχει προοπτική να καταλήξει εκεί που πρέπει. Στην περιοχή άνωθεν του Αγίου Τρύφωνα.
Αυτές οι δύσκολες εκκρεμότητες έρχονται και φεύγουν χωρίς ουσιαστικές αλλαγές. Ο καιρός περνά και οι ευκαιρίες χάνονται. Μιλά κανείς για το χρόνο που χάνεται; Μάλλον κανείς. Προτιμούμε όλα τα άλλα, τα των εκδηλώσεων και των λοιπών λεπτομερειών. Από προχθές και των «εισαγόμενων κρουσμάτων» κορωνοϊού.
Ο Νομός Καβάλας πέρασε και περνά μια περιπέτεια η οποία δείχνει ότι ναι μεν αναλάβαμε το ρίσκο (ανοίγοντας τα σύνορα), δεν ήμασταν καθόλου έτοιμοι για το κακό σενάριο. Τόσα τεστ έγιναν στον Προμαχώνα, δεν θα ήταν κάποια θετικά; Το τι πράξαμε όταν βγήκαν τα πρώτα τεστ είναι μια ιστορία τραγέλαφου.
Το κράτος αρκέστηκε να ανακοινώσει- τη Δευτέρα το απόγευμα- τα «εισαγόμενα κρούσματα». Ενημέρωσε υπηρεσιακά την κάθε Διεύθυνση Υγείας και εκεί τέλειωσαν όλα. Η υπηρεσία ωστόσο είχε να κάνει με κρούσματα που αφορούσαν τουρίστες. Αφού ουδείς άλλος ενδιαφέρθηκε έγκαιρα, είπε να ενδιαφερθεί αυτή. Κάπως έτσι μπήκε σε ξένα χωράφια, ανέλαβε δουλειές που δεν είναι δικές της.
Καλά που ήταν στην Καβάλα η Διεύθυνση Υγείας… Διαφορετικά ακόμη και σήμερα θα κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου. Στην πορεία ήταν λογικό να αποδειχθεί ότι μια υπηρεσία όπως η Διεύθυνση Υγείας δεν μπορεί να διαχειριστεί την υπόθεση.
8 τεστ κορωνοϊού σε ισάριθμους τουρίστες δεν είναι στις άμεσες υποχρεώσεις της. Τι έκανε; Προσπάθησε χθες να ταρακουνήσει την Αθήνα. Κι η Αθήνα όταν κατάλαβε ότι πρέπει να αντιδράσει, πέταξε πίσω το μπαλάκι. Στις υπηρεσίες της Καβάλας και της Θάσου!
Αυτή δεν είναι επιτυχία. Αυτή είναι προχειρότητα. Αν μας παρηγορεί, να το σημειώσουμε κι αυτό: Ίδια διαδικασία εξελίχθηκε κι αλλού. Διότι οι θετικοί στον κορωνοϊό Βαλκάνιοι πήγαν κι αλλού. Στη Χαλκιδική, στην Κατερίνη κτλ. Κι εκεί τα ίδια. Οι υποτίθεται έτοιμοι έγιναν ντέντεκτιβ κι έψαχναν φορείς της νόσου στις παραλίες και στο … υποβρύχιο ψάρεμα!
Εκτός αν τα δεδομένα άλλαξαν, εκτός αν τα «εισαγόμενα κρούσματα» δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αλλά κι αυτό να ισχύει, κάποιος δεν πρέπει να μας το πει; Χρειάζεται μια εκπαίδευση και μια «προπόνηση» όλων μας. Τόσο καιρό τρομάζαμε μπροστά σε κάθε περιστατικό, τώρα πρέπει μάλλον να συμβιβαστούμε. Ίσως και να σιωπήσουμε.
Στο δικαστικό μέγαρο Καβάλας ήταν χθες το πρωί ο Δήμαρχος της Θάσου Λευθέρης Κυριακίδης. «Στα παλιά μου λιμέρα» όπως είπε χαρακτηριστικά. Παρέα του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δημήτρης Μανίτσας και η δικηγόρος Μαρίνα Φιλιππίδου. Σχετικά με τους θετικούς στον κορωνοϊό τουρίστες στη Θάσο, ο κ. Κυριακίδης δεν γνώριζε- χθες το πρωί- τίποτα. Διαμαρτύρονταν για αυτόν τον λόγο. Όπως άφηνε να εννοηθεί έπρεπε να ενημερωθεί έγκαιρα και από τον Νομίατρο και από τον Αντιπεριφερειάρχη.
Στο δικαστήριο βρίσκονταν χθες και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καθώς επρόκειτο να δικαστεί το πολιτικό μέρος της υπόθεσης όσων έγιναν μέσα κι έξω από το κτίριο τον Σεπτέμβρη του 2019. Γεγονότα με το τοπικό ΠΑΜΕ. Η συζήτηση της υπόθεσης αναβλήθηκε για να γίνει σε νέα ημερομηνία.
Ούτε αυτή η εκδήλωση των Ελευθερίων είχε κόσμο. Πάντως οι ομιλίες του Κώστα Χιόνη και της Σαπφούς Αγγελούδη είχαν ενδιαφέρον αφού το θέμα τους αφορούσε συγκεκριμένες στιγμές από την απελευθέρωση της πόλης, πριν από 107 χρόνια. Ο Δήμος Καβάλας στις λίγες του εκδηλώσεις (όπως αυτές των Ελευθερίων) τηρεί όλα όσα προβλέπονται για την πρόληψη του κορωνοϊού. Προχθές το βράδυ ανέπτυξε τις καρέκλες, που ήταν σε μεταξύ τους απόσταση. Στην «πλάτη» των οποίων υπήρχαν πινακίδες ώστε αυτές να μην μετακινηθούν!
Στο δελτίο ειδήσεων του Μέγκα «έπαιξε» τη Δευτέρα το απόγευμα ρεπορτάζ με τη «μαϊμού» ιατροδικαστή. Η οποία επειδή τελικά δεν ήταν γιατρός, καταδικάστηκε στο Τριμελές Καβάλας σε φυλάκιση 2 ετών. Με την έφεση της να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Σύμφωνα με πληροφορίες όσων γνωρίζουν αναλυτικά την υπόθεση, ακόμη κι αν σήμερα υπάρξουν νέες καταγγελίες (σε βάρος της) τα αδικήματα στα οποία θα αναφέρονται έχουν παραγραφεί. Η συγκεκριμένη προσέγγιση αναφέρει με λίγα λόγια ότι η υπόθεση έχει κλείσει και θα ανοίξει πάλι μόνο όταν δικαστεί η έφεση της γυναίκας που καταδικάστηκε.
Η οποία είναι κάτοικος Θεσσαλονίκης. Ζούσε και ζει στη Θεσσαλονίκη, εκεί το 2014 ήταν και υποψήφια δημοτική σύμβουλος δήμου της πόλης. Η απάτη με θύμα φίλη της που μένει στο Δήμο Νέστου είναι ένα γεγονός τοπικό που οφείλεται στη μεταξύ τους γνωριμία και σε τίποτα άλλο.