Πολλά χρόνια τα Καλοκαίρια στην Καβάλα ήταν αλλιώς. Ήταν αρκετό να κινηθούν στις παραλίες οι μόνιμοι κάτοικοι. Ικανοποιούσε την εστίαση αν οι ίδιοι άνθρωποι έβγαιναν έξω, διασκέδαζαν. Ως που ήρθαν οι ξένοι. Κι ο πήχης αμέσως ανέβηκε. Ανέβηκε απότομα και πολύ. Πλέον δεν αρκεί να δράσουν Καλοκαιρινά οι Καβαλιώτες. Η αγορά και η εστίαση αναζητούν τους ξένους. Τους τουρίστες. Κι αυτοί φέτος δεν έρχονται. Μπορούμε οι … «καλομαθημένοι» να βολευτούμε με όσα μας απέμειναν; Μπορούμε αλήθεια να ελπίζουμε και να περιμένουμε τον εσωτερικό τουρισμό; Φυσικά και όχι. Θυμόμαστε τα προηγούμενα και πρόσφατα Καλοκαίρια, αναπολούμε άλλες καταστάσεις και διαδικασίες. Κι όλο ελπίζουμε. Όλο ευχόμαστε κάτι να αλλάξει έστω τώρα. Την ύστατη στιγμή…
Αυτά τα Θερινής νύχτας όνειρα είναι μια παρηγοριά. Μας δημιουργούν μια προοπτική. Ωστόσο βρισκόμαστε στο μέσο της διαδρομής κι ακόμη περιμένουμε. Ο ιός δεν αποδεικνύεται φιλικός, ούτε είναι διατεθειμένος να «ηττηθεί». Κατόπιν τούτου ας ετοιμαστούμε να βιώσουμε ως το τέλος όσα ήδηκαταγράφονται. Πιθανότερο είναι το σκηνικό να μείνει ίδιο. Ως το τέλος του Καλοκαιριού του 2020. Για το οποίο τόσοι άνθρωποι είχαν πολύ διαφορετικά σχέδια. Στα οποία είχαν επενδύσει ένα σωρό χρήματα… Άντε τώρα να πεις σε όλους αυτούς να κάνουν υπομονή… Πόση υπομονή; Μέχρι πότε; Ποιος αλήθεια μπορεί να εγγυηθεί ότι το επόμενο Καλοκαίρι θα είναι όπως το θέλουμε;
Κατοικία συμπολίτη στην οδό Κολοκοτρώνη είναι σε κατάσταση συντήρησης της πρόσοψης της, εργασία αρκετά δαπανηρή. Ενδιαφέρον έχει ο λόγος που προκάλεσε τη συντήρηση. Λόγω της πεσμένης γέφυρας διέρχονται από την οδό Κολοκοτρώνη και φορτηγά. Ένα από αυτά ξήλωσε το μπαλκόνι, το κατέστησε επικίνδυνο. Κι έτσι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού «μπήκε» στα έξοδα!
Πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΕΔ της ΑΜΘ) έλαβε ομόφωνη απόφαση. Δύο προσεχή Σαββατοκύριακα το δ.σ. θα συνεδριάσει στη Θάσο και στη Σαμοθράκη! Οι διήμερες συνεδριάσεις μάλλον θα συνοδευτούν με μπάνιο και διακοπές.
Η απόφαση αναλυτικά αναφέρει: «Τη διοργάνωση δύο (2) διήμερων συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, εκτός έδρας: α) Στις 24-25 Ιουλίου 2020, ημέρες Παρασκευή και Σάββατο, στο νησί της Σαμοθράκης. β) Στις 22-23 Αυγούστου 2020, ημέρες Σάββατο και Κυριακή στο νησί της Θάσου. 1.Β) Τη μετακίνηση για συμμετοχή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΠΕΔ ΑΜ-Θ στις παραπάνω συνεδριάσεις. 1.Γ) Την κάλυψη των δαπανών μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των μελών του Δ.Σ και του Ε.Σ, το catering κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων καθώς και ένα δείπνο ή γεύμα, προς τιμή των συμμετεχόντων Δημάρχων, μελών του Δ.Σ. και Ε.Σ. της ΠΕΔ ΑΜΘ καθώς και των προσκεκλημένων αιρετών του Δήμου Σαμοθράκης, σε βάρος των Κ.Α. 10.6474.0001 του τρέχοντος προϋπολογισμού της ΠΕΔ ΑΜ-Θ. 2) Η πληρωμή των προαναφερθέντων δαπανών, θα γίνει με αποφάσεις τις Εκτελεστικής Επιτροπής για έγκριση διάθεσης των απαιτούμενων πιστώσεων καθώς και με αποφάσεις του Προέδρου για απευθείας αναθέσεις προμηθειών-εργασιών όπου αυτό απαιτείται, κατά ισχύοντα στην οικονομική διαχείριση της ΠΕΔ ΑΜ-Θ. 3) Εξουσιοδοτείται ο κ. Πρόεδρος για την όλη διοργάνωση των παραπάνω συνεδριάσεων, όπως και τυχόν αλλαγές, εάν τούτο απαιτηθεί, όπως των ημερομηνιών, χρονικής διάρκειας, κ.λ.π σε συνεργασία με τους Δημάρχους Σαμοθράκης και Θάσου.
Ο πρώην Υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης εκδίδει διαδοχικά δελτία τύπου για να ευλογήσει τα γένια του στο θέμα της επιδότησης εργασίας προηγούμενων ετών (2010-2015). Πανηγυρίζει περισσότερο από κάθε άλλο βουλευτή της ΑΜΘ. Ευρισκόμενος σε κατάσταση μεγάλης χαράς μνημονεύει συνεχώς μόνο τη Θράκη. Λες και η Περιφέρεια δεν περιλαμβάνει καμία Ανατολική Μακεδονία.
Στη δε συζήτηση στη Βουλή τόσο του νομοσχεδίου όσο και της τροπολογίας, της συγκεκριμένης τροπολογίας για την επιδότηση εργασίας, έλαβε το λόγο και ο Δημήτρης Καιρίδης. Μπορεί να μην εκλέγεται στην ΑΜΘ, έχει καταγωγή από την Καβάλα κι έτσι δικαιολογεί το ενδιαφέρον του στην όλη υπόθεση. Ας μη ξεχνάμε ότι στην ίδια συζήτηση μίλησε και ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ κ. Γιάννης Πασχαλίδης.
Είναι είδηση. Πέρασαν δύο συνεχόμενες μέρες χωρίς κανένα κείμενο, χωρίς καμία ανάρτηση περί του Αμερικάνικου ενδιαφέροντος για το νέο λιμάνι «Φίλιππος Β’». Ελπίζουμε αυτό να μην σημαίνει ότι οι Αμερικανοί έπαψαν να ενδιαφέρονται. Μάλλον τα έγραψαν, τα ξαναέγραψαν στην Αθήνα κι έτσι βαρέθηκαν τις περισσότερες επαναλήψεις ίδιων πληροφοριών.
55 ετών ο Θάσιος χειριστής μηχανήματος που έχασε τη ζωή του την Τετάρτη, στο γνωστό περιστατικό σε λατομείο του νησιού. Τουλάχιστον 30 χρόνια έκανε αυτή τη δουλειά, ήταν μέλος του σωματείου των χειριστών του Νομού Καβάλας. Εξ αυτού του λόγου το σωματείο έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση, σχολιάζοντας αρνητικά το περιστατικό.
Την ερχόμενη εβδομάδα διακόπτει τη λειτουργία του λόγω Θέρους το κλειστό Κολυμβητήριο της Καβάλας. Διαδικασία που περιλαμβάνει και συντήρηση, ώστε αυτό να επανέλθει το Φθινόπωρο. Κάθε χρόνο το κλειστό κολυμβητήριο δεν λειτουργεί τον Αύγουστο (μαζί με λίγες μέρες από τον Ιούλιο κι ακόμη λιγότερες του Σεπτέμβρη). Πρόσφατα ολοκληρώθηκε νέα παρέμβαση στη λειτουργία του προκειμένου να μειωθεί περισσότερο το κόστος λειτουργίας του χώρου.
Την προσεχή Δευτέρα το απόγευμα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ. Η συνεδρίαση θα είναι κανονική δηλαδή με την παρουσία όλων στο γνωστό χώρο (στην Κομοτηνή). Αυτό ζητούσαν εδώ και καιρό οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Οι συμμετέχοντες θα φορούν μάσκα και θα κάθονται σε απόσταση ο ένας από τον άλλον. Κι ο Θεός βοηθός.
Η χθεσινή Αυγή είχε δημοσίευμα για την επιστροφή των εργολάβων στα δημόσια Νοσοκομεία όλης της χώρας. Το κείμενο ήταν ουσιαστικά του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο Καβάλας». Στηρίζονταν σε πληροφορίες για το τι θα γίνει στο Νοσοκομείο της πόλης: «Οι συμβάσεις των εργαζόμενων στην καθαριότητα και την σίτιση στο Νοσοκομείο Καβάλας λήγουν στο τέλος του 2020. Πρόκειται για περίπου 75 εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας και 25 στη σίτιση. Αν και ο διοικητής του Νοσοκομείου Ντίνος Κλειτσιώτης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, δημοσιογραφικές πληροφορίες σημειώνουν ότι προσανατολίζεται στην επαναφορά των εργολάβων».
Κατεβλήθη πολυήμερη και φιλότιμη προσπάθεια ώστε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για την Αγιά Σοφιά να είναι ομόφωνο. Οι συντάκτες του τελικού κειμένου περιέλαβαν σε αυτό πολλά και διάφορα ώστε να μην μπορεί κάποιος εύκολα να αρνηθεί να το υπογράψει. Αυτό τελικά έγινε από τον Χρήστο Ποτόλια. Ο κ. Ποτόλιας από την αρχή είχε ξεκαθαρίσει τη στάση του κι όπως φαίνεται επέμενε σε αυτήν ως το τέλος.
Ο συμπολίτης κ. Γιώργος Τσακατάρας διατύπωσε μάλλον ρητορικό ερώτημα στο facebook, αναπαράγοντας σκέψεις που έχει πολύς κόσμος στο Νομό μας: «Παρακαλώ μια απάντηση στο ερώτημα κυρίως από υπεύθυνα χείλη τοπικών αρχών, κυρίως αυτών που στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκαν δημόσια να σχολιάζουν θετικά τα κλιμακούμενα μέτρα σε βάρος του τουρισμού της Βόρειας Ελλάδας (της Μακεδονίας όπως λέγαμε παλιά αλλά προσπαθώ να είμαι πολιτικά ορθός και να μην συγχύζω Συριζαίους φίλους). Οι εισερχόμενοι αεροπορικώς τουρίστες, ακόμη και από χώρες με βεβαρημένο covid πληθυσμό (βλέπε Αγγλία κλπ) πιο βεβαρημένο απο Ρουμανους, Βούλγαρους , Σέρβους , δικαιούνται ελάφρυνσης του κόστους διακοπών και δεν υπάγονται στην υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού τεστ covid προ της εισόδου στη χώρα; Διότι αν είναι έτσι καλώς και δεν υποβάλλονται στο έξοδο αυτό, αλλιώς γιατί διακινδυνεύουμε την υγεία μας με τους Βορειοευρωπαίους και όχι με τους Βαλκάνιους. Η μόνη άλλη εκδοχή είναι ότι κάποιοι προσπαθούν να διοχετεύσουν Βαλκάνιους στη Κρήτη που ο τουρισμός της απαιτεί πολλές εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών για να χορτάσει!».