Τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού επηρέασαν και επηρεάζουν την καθημερινότητα μας, άλλαξαν και αλλάζουν συνεχώς τη ζωή μας. Προτεραιότητα έχει η υγεία μας κι έτσι συχνά γίνονται πράγματα που ούτε τα είχαμε φανταστεί. Με την ίδια αφορμή δόθηκε χθες συνέντευξη τύπου στο αίθριο έξω και δίπλα από το κτίριο του Διοικητηρίου. Έναν χώρο υποβαθμισμένο, αδικημένο αν και τελευταία αρκετά περιποιημένο. Καλή ιδέα του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη αφού σε εξωτερικό χώρο μίλησε άνετα. Χωρίς την μάσκα που συχνά εμποδίζει. Κι είχε να πει πολλά μιας και παρουσίασε για 30 περίπου λεπτά όσα έκανε τον πρώτο χρόνο της θητείας του.
Οι δημοσιογράφοι σωστά του παρατήρησαν ότι το συγκεκριμένο σημείο μπορεί να αναδειχθεί περισσότερο, του πρότειναν να γίνει ακόμη και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αυτός συμφώνησε. Θα περιμένουμε τις πράξεις του ώστε να δούμε κάποια ωραία πράγματα να γίνονται στο ίδιο σημείο. Φυσικά και συνέντευξη τύπου εκεί πρώτη φορά δόθηκε χθες. Δεν θα δίνονταν αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός. (Στη φωτογραφία φαίνεται ότι οι καρέκλες για τους δημοσιογράφους μπήκαν σε απόσταση σωστή, όπως πρέπει. Αυτό τελικά δεν τηρήθηκε αφού οι παρόντες έπρεπε να πλησιάσουν περισσότερο στον ομιλητή για να μπορούν να τον ακούν).
Γνωστή εφημερίδα των Αθηνών δημοσίευσε την Τετάρτη έναν χάρτη της Ελλάδας στον οποίο πρόσθεσε- κατά δική της όπως παραδέχονταν εκτίμηση- την πληρότητα των ξενοδοχείων το Καλοκαίρι που πέρασε. Κάθε τουριστικός προορισμός, γνωστός και λιγότερο γνωστός, είχε στο χάρτη κι ένα ποσοστό. Σύμφωνα με το συνολικό περιεχόμενο της έρευνας και την εκτίμηση της ίδιας εφημερίδας η Θάσος: Είχε τη μεγαλύτερη πληρότητα στα ξενοδοχεία της σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες της χώρας!
Εμφανίζονταν να έχει ξενοδοχεία με πληρότητα έως 70% ενώ π.χ. η Μύκονος είχε πληρότητα 30 με 40% και η Χαλκιδική μόλις 25%. Φυσικά και πρόκειται για λάθος, το οποίο κάποιος πρέπει να εξηγήσει στην εφημερίδα και στον συντάκτη του κειμένου (συμπεριλαμβανομένου του χάρτη). Η Θάσος διαμαρτύρεται έντονα για τη μείωση της τουριστικής κίνησης κι η πληρότητα των ξενοδοχείων της το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν σίγουρα στο 70%.
Οι εντυπώσεις όσων είδαν το χάρτη και διάβασαν το κείμενο είναι εξίσου εσφαλμένες. Επειδή πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση, όπου το μαύρο γίνεται άσπρο καλό είναι να δράσουν οι ξενοδόχοι και άλλοι επαγγελματίες του νησιού. Ακόμη και ο Δήμος Θάσου έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί. Τουριστικά φέτος το Καλοκαίρι η Θάσος –και τα ξενοδοχεία της- δεν ήταν «παράδεισος» πληρότητας αλλά κάτι εντελώς αντίθετο.
Η περιοχή της Καβάλας και της Θάσου δεν ήταν εξαίρεση στον κανόνα. Εντάχθηκαν σε αυτόν κι υπέστησαν τις συνέπειες όπως όλη η υπόλοιπη Ελλάδα. Όταν λοιπόν υπολογίζεις τη Θάσο στο 70% της πληρότητας (ως προς τα ξενοδοχεία της) είναι σα λες ότι στο νησί η πανδημία και η ασθένεια του κορωνοϊού δεν εμφανίστηκαν ποτέ!
Αργά το βράδυ της Τετάρτης η «Συμπαράταξη Πολιτών» του κ. Άρη Βέρρου έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση καταγγελία κατά του Υπουργού των Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου. Τον καταγγέλλει επειδή με νέα νομοθετική πρωτοβουλία αλλοιώνει ακόμη περισσότερο τον «Κλεισθένη». Ενισχύει τη διοίκηση κάθε Δήμου (μέσω επιπλέον αρμοδιότητας στην κάθε Οικονομική Επιτροπή) κι αποδυναμώνει το κάθε Δημοτικό Συμβούλιο.
Στο τέλος της ανακοίνωσης της παράταξης του κ. Βέρρου απευθύνεται πρόσκληση- πρόκληση στον κ. Μουριάδη να σχολιάσει την εξέλιξη. Κάτι που ως χθες ο κ. Δήμαρχος δεν έκανε. Το συγκεκριμένο ουσιαστικό σημείο της ανακοίνωσης μοιάζει να είναι κι ένα τεστ συνεργασίας. Εφόσον ο κ. Μουριάδης συμφωνεί με την παράταξη Βέρρου στα θεσμικά, μπορούν να συζητήσουν κι όλα τα υπόλοιπα. Συμφωνεί ωστόσο ο κ. Μουριάδης ή η σιωπή του είναι έμμεση απάντηση και δη διαφωνία του;
Αν τα πράγματα είναι όπως τα αναφέρει η «Συμπαράταξη Πολιτών» τότε έχει ενδιαφέρον η άποψη και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Που σαφώς και διάβασαν το κείμενο μα ούτε αυτές έκριναν σκόπιμο να το σχολιάσουν. Έστω και απρόκλητα. Αυτή η παρατεταμένη σιωπή επί των νέων αλλαγών στο «Κλεισθένη» είναι κάτι εντελώς αντίθετο από αυτά που ακούγαμε το 2019. Τότε όλοι στήριζαν το νομοσχέδιο των συνεργασιών, τις οποίες όλοι υπόσχονταν. Μετά έγιναν οι εκλογές, βγήκαν τα αποτελέσματα κι έτσι όλα άλλαξαν.
Όσοι κέρδισαν την «ψάχνουν» διαφορετικά. Όσοι έχασαν το ίδιο. Και οι δύο πλευρές υποβάθμισαν το εμφανιζόμενο ως σίγουρο και επωφελές. Συνεργασία όπως την έταζαν προεκλογικά δεν έγινε πουθενά. Κι ούτε φαίνεται. Πάνω από τα όσα δημιούργησε ο «Κλεισθένης» βρέθηκαν και βρίσκονται οι ανθρώπινες αδυναμίες. Οι συμπάθειες, οι αντιπάθειες και φυσικά οι φιλοδοξίες. Υπό αυτήν την έννοια η συνεργασία τέλειωσε πριν καν αρχίσει. Η δε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου την αποτέλειωσε αφού έτσι κι αλλιώς ουδείς την προτίμησε.
Το τελευταίο επεισόδιο του σήριαλ έρχεται να οριστικοποιήσει το νέο τοπίο στην αυτοδιοίκηση. Την συνεργασία που δεν κάναμε να την ξεχάσουμε. Οι Δήμαρχοι έχουν χέρι βοήθειας από το κράτος. Εμμέσως ισχυροποιούνται και δεν κινδυνεύουν. Σύντομα ένας καινούργιος και ολοκληρωμένος νόμος θα διαλύσει κάθε προηγούμενη ανάμνηση. Κι όλα θα γίνουν όπως ήταν πρώτα. Τότε θα … κλαίνε όσοι έχασαν την ευκαιρία του «Κλεισθένη» αλλά: 1)Θα είναι αργά για δάκρυα 2)Τα δάκρυα τους θα είναι γεμάτα από υποκρισία. (Συνεχίζουμε πάντως να περιμένουμε το σχόλιο Μουριάδη επί της πρόσφατης νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εσωτερικών).
Στη σελίδα της Πρωινής στο facebook και κάτω από την ανακοίνωση της «Συμπαράταξης Πολιτών» υπάρχει σχόλιο γραμμένο από τον Μπάμπη Ηλιάδη, μέλος του τοπικού συμβουλίου Καβάλας: «Δυστυχώς έτσι είναι, επίσης και τα Τοπικά συμβούλια εκλέχτηκαν με άλλο νόμο και κατάληξαν να υπηρετούν το θεσμό με άλλες “προδιαγραφές”. Αποτελεί αυτός ο νόμος παράβαση της εκλογικής διαδικασίας με την οποία ψηφίστηκαν όλα τα συμβούλια».
Διαβάσαμε και το κείμενο του Μιχάλη Αμοιρίδη, το οποίο δικαιώνει την πρωτοβουλία του Γιώργου Παυλίδη στο έργο του οικιακού φυσικού αερίου. Το κείμενο αυτό είναι και μια αφορμή να θυμηθούμε τα προ του θανάτου του Παυλίδη, να τα συγκρίνουμε με το σήμερα. Κομβικό και δυσάρεστο σημείο η ασθένεια και στη συνέχεια ο θάνατος του. Όλα θα ήταν αλλιώς αν ο Γιώργος Παυλίδης ζούσε. Μπορεί κάποιος να διαφωνήσει επ’ αυτού; Φυσικά και όχι.
Αγαπητέ κ. Μιχάλη Αμοιρίδη, μήπως εκείνη η ενότητα – όσο ζούσε ο αείμνηστος Παυλίδης- ήταν κάτι αρκετά fake; Πώς έγινε και εξαφανίστηκε τόσο γρήγορα; Αν ήταν αληθινή, θα είχε συνέχεια. Κάποιοι μπορεί να ήταν σωστοί συνεργάτες του. Τον σέβονταν και τον εκτιμούσαν. Κάποιοι άλλοι με την πρώτη ευκαιρία έδειξαν ένα άλλο πρόσωπο κι έτσι επήλθε όχι μόνο η διάσπαση αλλά ένας καυγάς διαρκείας που απτόητος συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η Ελληνική Λύση για την εκκρεμότητα της πεσμένης γέφυρας. Ευκαιρία να τεθούν ζητήματα επί των οποίων γνωρίζουμε καλά τις απαντήσεις. Οι ερωτήσεις στο θέμα ήταν χρήσιμες προ μηνών. Όταν υπήρχαν απορίες. Πλέον όλοι έχουμε ενημερωθεί και θέλουμε δε θέλουμε κάνουμε υπομονή. Περιμένουμε την Εγνατία Οδό. Η Ελληνική Λύση θαρρείς και ζει κάπου αλλού, προσπαθεί να ανακαλύψει εκ των υστέρων την Αμερική.
Εκτάκτως συνεδρίασε χθες το μεσημέρι το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας. Συνεδρίαση φυσικά με τηλεδιάσκεψη. Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης η χορήγηση άδειας για την πραγματοποίηση το Σαββατοκύριακο αθλητικών εκδηλώσεων στην Καβάλα. Η απόφαση ήταν ομόφωνη, όπως άλλωστε αναμένονταν.